często bywam na Starym Kleparzu. Na jednym stoisku jakiś czas temu wypatrzyłam dość dojrzałe i lekko obite gruszki. Kupiłam je raz, do zjedzenia, drugi raz na gruszki w winie , trzeci raz na ciasto, a czwarty? No właśnie, za czwartym razem kupiłam na konfitury i niestety był to ostatni kilogram i ostatni raz kiedy je tam widziałam. Ja to umiem się
Pora coś zjeśćsera (u mnie pleśniowy)zioła prowansalskiesól, pieprz1. Z mąki, Palmy, żółtka i soli zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki wody. Owinąć ciasto folią i wstawić do lodówki na około 30 minut.2. Gruszki podzielić wzdłuż na ósemki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię grillową i grillować po 2-3 minuty z każdej strony. Jak gruszki są już gotowe wlać(...)foremkę wykładać po kilka kawałków gruszki. Na środek pokruszyć trochę sera. Wymieszać śmietanę z jajkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Do każdej foremki wlać masy śmietanowej do 3/4 wysokości (nie pełno, żeby nie wylało się w trakcie pieczenia) i wierzch posypać posiekanymi orzechami. Zapiekać w temperaturze 190 stopni około 20-25 minut. Porada: Kruche ciasto dobrze się wałkuje między dwoma
UgotujmyTo.plkaszą manną – składniki (na około 20 sztuk): 1 dojrzała gruszka, 1 jajko, 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego lub więcej (kwestia indywidualna), 2-3 łyżki serka mascarpone, 10-15 łyżek kaszy mannej (wszystko zależy od tego, jak duże jajko i gruszkę użyjecie, dodanie kaszy należy czynić stopniowo i przestać, gdy ciasto będzie miało dość gęstą konsystencję), około 1 łyżka masła klarowanego(...)smażenia. Placuszki gruszkowo-cynamonowe z kaszą manną – sposób przygotowania Najpierw wrzuć do miski obraną gruszkę, jajko, cynamon oraz ser mascarpone i wszystko zblenduj na gładką masę. Następnie dodawaj łyżką stopniowo kaszę i mieszaj ciasto. Kaszy dodać tyle, aby ciasto miało dość gęstą konsystencję. Patelnię nasmaruj odrobiną masła i rozgrzej. Ciasto nakładaj za pomocą łyżki. Na mojej patelni zmieściłam
Natka PietruszkiOdkąd zrobiłam ją pierwszy raz została moją pizzą numer jeden:). Jest pyszna! Gruszka, orzechy i gorgonzola doskonale do siebie pasują, polecam przetestować to trio również na pizzy. Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Dodatki: 1 duża gruszka 50g gorgonzoli 50g mozarelli garść orzechów(...)pieprz 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi. 2. Pizzę smarujemy śmietaną, posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Posypujemy mozzarellą, układamy pokrojoną w plastry gruszkę i gorgonzolę. 3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, do zarumienienia brzegów. Posypujemy orzechami
Szefowa kuchniMaślane ciasto ze śliwkami to bardzo szybki wypiek, który sprawdzi się jako deser do popołudniowej kawy, albo dla niespodziewanych gości. Wychodzi mięciutkie, puszyste i wilgotne – idealna dla wszystkich wielbicieli ciast bez kremu, ale za to z owocami. Ciasto ucierane zostało przygotowane ze śliwkami, ale na wierzch można dać dowolne inne owoce np. jabłka, gruszki, maliny, borówki czy brzoskwinie. Jak przechowywać
e-PrzepisyKulinarnetartę ze szpinakiem , tartę z masą migdałową i śliwkami , tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem . tartę francuską z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami gorgonzolą szpinakiem i orzechami Składniki: Ciasto na kruchą tartę: 150g schłodzonego masła 250g pszennej mąki łyżeczka soli 1 jajko 2-3 łyżki cukru pudru
potrawyregionalnepodzieliła się Pani tak pysznym przepisem. 2 miejsce: Cukiernica z łyżeczką Bąble, biała Practic Wygrywa Pani Barbara za przepis na Kostkę gruszkową . Przepis znajdziecie tutaj (klik) Gruszki, masa budyniowa, ciemny biszkopt. To ciasto nie tylko wygląda wspaniale, ale na pewno też tak smakuje. Dziękuję za tak pyszne zgłoszenie. 3 miejsce: Szklanki Ibiza 310 ml, niskie 6 szt. Wygrywa Pani Aneta
Słodkie okruszkimascarpone: 375 g serka mascarpone (schłodzonego) 150 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej) 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru wanilinowego Syrop do gotowania gruszek: 3 szklanki wody 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka cukru Dodatkowo: 5 gruszek 2 łyżki posiekanych orzechów pekan Herbatniki przełożyć do misy blendera i pokruszyć na piasek (fot.1) . Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać(...)połówki gruszek pokroić na kosteczkę i ułożyć je na ciasteczkowym spodzie tarty (fot.4) . Następnie owoce przykryć warstwą kremu mascarpone. Najłatwiej będzie nam go rozprowadzić za pomocą rękawa cukierniczego, lub zwykłego woreczka plastikowego, naciętego w jednym rogu. Później wystarczy tylko wyrównać warstwę (fot.5) . Resztę gruszek pokroić w plasterki i udekorować nimi wierzch tarty (fot.6) . Środek ciasta posypać posiekanymi
Świat Ciastaświątecznym ucztowaniu mam dość ciast, dlatego na dzisiejsze śniadanie proponuję racuszki To pierwszy przepis, który wypróbowałam z rewelacyjnej książki Cukiernia Lidla. Zachwycam się tą książką, bo jest pięknie wydana, pełna smakowitych zdjęć i jeszcze bardziej smakowitych przepisów. Same racuszki są pyszne, aromatyczne i idealne na leniwe śniadanie. Karmelizowana gruszka: dietetyczne racuszki, drożdżowe placuszki, placki z karmelizowana gruszka, Placuszki(...)umyte i pokrojone w kostkę 2-3 łyżki cukru Na gorącej patelni karmelizujemy cukier. Kiedy cukier roztopi się i będzie miał złoty kolor wrzucamy gruszki i trzymamy na ogniu mieszając przez kilka minut. Studzimy. Ciasto drożdżowe: 15 dag drożdży 2 łyżki cukru 100 ml mleka 100 g mąki pszennej (ja użyłam razowej) 1 jajko olej do smażenia opcjonalnie: cukier
Cynamonowe szczęścierozpuszczalnej, rozpuszczone w 3 łyżkach wrzątku 1 pełna łyżka cukru pudru Gruszki w winie: 2 gruszki 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka cukru 100 ml słodkiego białego wina Masa śmietanowa: 200 gram śmietanki kremówki 30 % 1/2 opakowania galaretki o smaku gruszkowym lub winogronowym Wykonanie: Gruszki obieramy, kroimy na cząstki, a potem w cieniutkie plasterki. Wkładamy(...)masy chałwowej i wykładamy wszystkie odsączone uprzednio gruszki. Na gruszki wykładamy 2/3 masy chałwowej i wyrównujemy. Do pozostałej w misce masy chałwowej dodajemy dwie łyżki kawy rozpuszczonej w 3 łyżkach wody, cukier puder i miksujemy całość na gęsty krem. Wykładamy go na masę chałwową, przykrywamy drugim blatem ciasta jogurtowego. który również możemy naponczować. Na wierzchu wykładamy
Kronika Piekarnikakilka dni nie używam, to w momencie, kiedy ponownie chcę go użyć, na kilka godzin przed zarobieniem ciasta chlebowego dokarmiam go taką samą proporcją (2łyżki mąki żytniej+odrobina wody). Do tego chleba dodałam orzechy włoskie, rozmaryn i czarnuszkę. Starłam także odrobinę gruszki. Chleb najbardziej smakuje… sam! Sam z masłem, posypany posiekanymi orzechami. Jest ciężki, wilgotny, pachnący rozmarynem, chrupiący orzechami(...)łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego rozmarynu garść posiekanych orzechów włoskich 1/2 startej gruszki czarnuszka do posypania wierzchu Wykonanie Do misy miksera wsypujemy oba rodzaje mąk, zakwas, sól, oliwę, wodę, zioła i orzechy, ścieramy gruszkę. Za pomocą końcówki z hakiem wyrabiamy ciasto przez ok. 5-8 minut. Ciasto będzie ciężkie. Ja przełożyłam ciasto do formy keksowej, w której chleb
Raj dla Podniebieniakilka dni nie używam, to w momencie, kiedy ponownie chcę go użyć, na kilka godzin przed zarobieniem ciasta chlebowego dokarmiam go taką samą proporcją (2łyżki mąki żytniej+odrobina wody). Do tego chleba dodałam orzechy włoskie, rozmaryn i czarnuszkę. Starłam także odrobinę gruszki. Chleb najbardziej smakuje… sam! Sam z masłem, posypany posiekanymi orzechami. Jest ciężki, wilgotny, pachnący rozmarynem, chrupiący orzechami(...)łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego rozmarynu garść posiekanych orzechów włoskich 1/2 startej gruszki czarnuszka do posypania wierzchu Wykonanie Do misy miksera wsypujemy oba rodzaje mąk, zakwas, sól, oliwę, wodę, zioła i orzechy, ścieramy gruszkę. Za pomocą końcówki z hakiem wyrabiamy ciasto przez ok. 5-8 minut. Ciasto będzie ciężkie. Ja przełożyłam ciasto do formy keksowej, w której chleb
Raj dla Podniebieniakilka dni nie używam, to w momencie, kiedy ponownie chcę go użyć, na kilka godzin przed zarobieniem ciasta chlebowego dokarmiam go taką samą proporcją (2łyżki mąki żytniej+odrobina wody). Do tego chleba dodałam orzechy włoskie, rozmaryn i czarnuszkę. Starłam także odrobinę gruszki. Chleb najbardziej smakuje… sam! Sam z masłem, posypany posiekanymi orzechami. Jest ciężki, wilgotny, pachnący rozmarynem, chrupiący orzechami(...)posiekanych orzechów włoskich 1/2 startej gruszki czarnuszka do posypania wierzchu Wykonanie Do misy miksera wsypujemy oba rodzaje mąk, zakwas, sól, oliwę, wodę, zioła i orzechy, ścieramy gruszkę. Za pomocą końcówki z hakiem wyrabiamy ciasto przez ok. 5-8 minut. Ciasto będzie ciężkie. Ja przełożyłam ciasto do formy keksowej, w której chleb wyrastał przez ok. 3,5-4h w ciepłym
Raj dla Podniebieniaświeżego, słodkość kandyzowanego. Do tego przepisu użyłam tego drugiego, drobno posiekanego, oraz imbiru w proszku. Od siebie dodałam gruszki, które z imbirem tworzą niezwykle zgrany duet. Muffiny wyszły obłędne - idealnie zrównoważone słodko-ostre smaki, soczyste owoce idealnie zgrały się z muffinkowym ciastem. Zniknęły błyskawicznie!Podwójnie imbirowe muffinki z gruszkamiSkładniki:(na 12 sztuk)suche:340 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku(...)gruszki30 g kandyzowanego imbiruMąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem, imbirem i cynamonem.W drugiej misce rozptrzepać jajka, dodać jogurt, olej i syrop, dokładnie połączyć.Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Imbir pokroić w drobną kosteczkę.Wlać mokre składniki do suchych. Wymieszać niedbale, tylko do połączenia składników. Dodać gruszkę i imbir, wymieszać.Masę przełożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj mam dla Was kolejne ciasto z truskawkami. Bardzo smaczne i łatwe do zrobienia. Truskawki możecie zastąpić innymi sezonowymi owocami (maliny, jabłka, gruszki, śliwki) Za każdym razem będzie inny smak ciasta. Może się skusicie i upieczecie takie ciacho, kiedy jeszcze trwa sezon truskawkowy. Polecam! Ciasto 500 g mąki pszennej 250 g masła 2 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 1 czubata
O kuchni z uczuciemmacie ochotę na inne słodkości z użyciem ciasta francuskiego to zachęcam Was do przygotowania serduszek z nutellą i malinami lub ciastek nadzianych twarogiem i gruszką . Składniki dla 3-4 osób: 1 płat ciasta francuskiego 1 łyżka brązowego cukru 1 jajko 1-2 jabłka cynamon cukier puder do posypania Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i posiekać w bardzo drobną
Ugotować