miękkiej marchwi dosypuję cukier i duszę razem ok 40 min, od czasu do czasu mieszając. Miękką marchew miksuję na mus z sokiem cytrynowym, dosypuję galaretkę i mieszam do rozpuszczenia żelatyny. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Białka ubijam na sztywną pianę dodając na przemian po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję porcjami(...)masy jajecznej. Cienkim strumieniem wlewam olej cały czas mieszając. Na końcu dodaję 1/4 musu marchewkowego. Formę do muffin smaruję tłuszczem i nakładam po dwie łyżki ciasta do każdej foremki. Piekarnik rozgrzewam do 180'C wstawiam ciasto i piekę 25 min. Wyjmuję i odstawiam na kilkanaście minut, następnie wyjmuję z foremek i odstawiam do wystygnięcia. W szklance mleka gotuję budyń, nakrywam
Ciasteczkowy Potwórpolewą dekoruję tort, ułożony na papierze do pieczenia. Należy polewać uważnie i dużą ilością masy, gdyż nie powinno się rozsmarowywać polewy (choć u mnie się to dało zrobić). Odstawić ciasto na godzinę, aby polewa stężała i podawać z bitą śmietaną (pominęłam). SMACZNEGO! *** w przypadku nadzienia trzeba uważać na używane dżemy! W oryginalnym przepisie jest tylko morelowy, którego mi zabrakło, stąd(...)wiśniowym. Najlepiej jednak sprawdzają się konfitury, gdyż dżemy po podgrzaniu stają się bardzo wodniste. Jeśli taka sytuacja się zdarzy, że masa nie będzie chciała gęstnieć, dodaj 1/2 opakowania galaretki morelowej lub brzoskwiniowej. Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkimascarpone 750 ml śmietanki 30 % 5 łyżeczek żelatyny 2 łyżki kawy mielonej 4 łyżki cukru pudru 50 ml wody zimnej 4 banany 1 łyżka soku z cytryny galaretka kawowa: 1 łyżka kawy mielonej 1 łyżka cukru 300 ml wody 2 łyżeczki żelatyny nasączenie: 1 łyżka kawy mielonej 200 ml wody 100 ml likieru kawowego Obręcz czekoladowa: 200 g czekolady(...)mikserem aż składniki się połączą. Mąkę przesiewam z kakao i proszkiem i dodaję w trzech partiach do piany. Kokilkę do zapiekania smaruję olejem. Wylewam do niej ciasto tak do 2/3 wysokości foremki. Resztę ciasta wylewam do rantu o średnicy 20 cm. Piekę w 165 stopni 50-55 minut. Duży biszkopt kroję na cztery blaty po wystudzeniu, mały kroję na trzy
wesoła kuchniaSłodki deser na walentynki Również może być wykorzystany na Kinderbal, bo według niektórych przypomina on wyglądem Myszkę Minnie. Składniki: (na 4 pucharki) 1 kiwi 1 banan
Olcia gotuje!To idealny deser na letnie upały. A ponieważ pogoda za oknem coraz cieplejsza, ten przepis będzie jak znalazł. Po pierwsze nie wymaga piekarnika, po
Moja kraina smakówDżem z cukini w tym roku zrobiłam pierwszy raz. Jakoś wcześniej nie mogłam się przekonać do tego pomysłu, ale postanowiłam spróbować. Muszę przyznać, że jestem pozytywnie
kuchnia doskiSernik jest bez mleka zwierzęcego, bez glutenu i bez jajek. Sernik upiekłam z pestek słonecznika i jest to propozycja Olgi Smile dla wegan, osób na diecie
Moje Małe CzarowaniePomału truskawki zaraz się skończą i pozostaną tylko te zamknięte w słoiczkach na zimę i zamrożone, wykorzystajmy te które jeszcze kuszą na krzaczkach i na niedzielę
Z Majeczką w kuchnitańsze od ziemniaków, to takie moje spostrzeżenie po ostatniej wizycie na ryneczku. Oczywiście niska cena skłoniła mnie do nabycia słusznej ilości i zrobienia z nich czegoś pysznego. Bo ciasta z jabłkami w naszej rodzinie są lubiane bardzo. Tym razem postanowiłam klasyczny jabłecznik na biszkopcie połączyć z masą o smaku kawy cappuccino. Przygotowałam prostą kawowo śmietanową masę, która podbiła podniebienia wszystkich(...)dość wysoki, co widać na zdjęciach. Jeśli chcecie, można zmniejszyć proporcje i zrobić np z 4 jaj lub przekroić go na pół. Mus jabłkowy: 1,5 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe Jabłka obieramy kroimy w kawałki (jak to ja mówię na "grubszy tryb") wrzucamy do garnka dolewamy kilka łyżek wody i dusimy aż zrobią się miękkie. Zdejmujemy
Cynamonowe szczęścieTorcik Malinowy Ombre Bez Pieczenia – Zapraszam na wspaniałe, pyszne ciasto z dużą ilością malin. Nie za słodkie, delikatne, na kokosowym spodzie, bez pieczenia. Wygląda fantastycznie :), spokojnie taki torcik można przygotować na urodziny. Jest wspaniały na lato. W zeszły tygodniu robiłam go już 3 razy, znika błyskawicznie. Nie jest trudny w przygotowaniu, tylko radzę dobrze przeczytać przepis i obejrzeć film. Bardzo(...)miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) Krem: 450g gotowego sera na sernik 300g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 przezroczysta galaretka + 200ml gorącej wody 2 łyżeczki żelatyny 250g malin + dwie garście malin 1 łyżka cukru kryształu Wierzch: około 100ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 łyżeczka fixu do śmietany (niekoniecznie
Mała Cukierenkamleka (750ml) 4 płaskie łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej tortowej 2 łyżki soku cytrynowego Limmi 1 łyżka cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); II Krem (śmietanowy z galaretką) 300ml śmietany 30% 1 galaretka cytrynowa 1 łyżka soku cytrynowego Limmi III Krem (śmietanowy): 500ml śmietany 30% 2 śmietan - fixy 1 łyżka soku z cytryny 1 mały cukier waniliowy Nasączenie: 250ml wrzątku(...)wymieszałam z mąką ziemniaczaną i dodałam partiami do ubitych jajek. Na koniec dodałam sok z cytryn Limmi i jeszcze raz wszystko wymieszałam. Gdy składniki się połączyły, przelałam ciasto do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Upieczony biszkopt wystudziłam na kratce i przekroiłam
Waniliowe Improwizacjemąką ziemniaczaną i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Kisiel podawaj tak, jak lubisz – dobrze smakuje zarówno ciepły, jak i wystudzony. Sprawdź inne przepisy na desery i ciasta z owocami – klik . Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie ( klik ) i Facebooku ( klik ). Sprawdź najnowsze przepisy Termos obiadowy – 9 przepisów na zdrowe dania na podróż, w góry(...)zrobić kisiel? Przepis na pyszny domowy kisiel malinowy Domowa zupka chińska – przepis na ekspresowe danie z makaronem ryżowym Jak optycznie powiększyć małą łazienkę? Sernik na zimno z galaretką i borówkami – prosty i pyszny przepis! Przepis na najprostszy domowy izotonik z cytryną i limonką
Via Gustopięć składników. Bosko, prawda? To biegnijcie do sklepu po truskawki, trzeba korzystać póki jeszcze są. Najprostszy truskawkowy sernik na zimno Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie też inne przepisy na ciasta z truskawkami bez pieczenia: Torcik truskawkowy z biszkoptami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Najprostszy truskawkowy sernik na zimno Proporcje na tortownicę(...)Czas przygotowania: 40 minut + czas oczekiwania Składniki: 1000 g twarogu z wiaderka 1 szklanka cukru pudru 11 łyżeczek żelatyny* 800 g truskawek + truskawki do dekoracji boków 1 krystaliczna galaretka *Żelatyny mają różną moc, warto więc zawsze sprawdzić jakie są proporcje producenta. Wykonanie: Do szklanki wsypujemy żelatynę, zalewamy ją wodą do wysokości 3/4 szklanki, odstawimy do namoczenia. Po tym czasie
Kulinarne przygody GatityZawsze wolę coś upiec czy zrobić ciasto bez pieczenia, nie przepadam za ciastami z cukierni ale czasami brak czasu robi swoje, a zawsze lubię coś do kawy mieć. Więc jedyny mój pomysł jaki mi się nasuną to sernik bez pieczenia w tortownicy 24cm. składniki wystarczy troszkę herbatników czy biszkoptów 2 serki homogenizowane dowolne owoce ja miałam maliny z ogródka(...)opakowanie gotowego sernika ze sklepu i robimy wedle przepisu na opakowaniu .ja dodatkowo zalałam galaretką taką jaka była.jak galaretka zaczynała tężeć wyszedł torcik
Moje Wyrobytargach niestety nie są to nasze polskie owoce i mimo, że wyglądają bardzo ładnie niestety smak mają taki sobie. Przynajmniej ja mam takie zdanie i mając ochotę na ciasto z truskawkami wykorzystałam mrożone owoce. A już niedługo będą nasze krajowe owoce, mniam. Tym sernikiem przypomniałam sobie truskawkowe smaki. Składniki: (blacha 35x25) Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki 6 łyżek(...)łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa serowa: 1 kg sera twarogowego (użyłam z wiaderka dobrej jakości) 500 ml śmietany 30 % 500 g truskawek (użyłam mrożone) 3 opakowania galaretki truskawkowej 2 opakowania cukru waniliowego 1 cytryna Mus truskawkowy: 400-500 g truskawek (użyłam mrożonych) 1 opakowanie galaretki truskawkowej ewentualnie trochę cukru Biszkopt można upiec dzień wcześniej. Białka należy oddzielić
talerz przyjemności