składniki: 375 ml mleka 4 żółtka 180 g cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej 200 g masła, w temperaturze pokojowej 2 łyżki
Domowy Smak JedzeniaPuszysty i pyszny serniczek dla każdego:) SKŁADNIKI 1,40 kg sera białego śmietankowego ( już zmielonego) 4 żółtka 3/4 szklanki cukru sok z 1 cytryny 250 ml
harrisaRolada ta, to przepis Ewy Wachowicz, a jej receptur zachwalać nie muszę. Wszystko zawsze się udaję i zawsze jest absolutnie pyszne. 2 kwadratowe andruty
Jadło i czytadłoBardzo smaczny i efektowny torcik na zimno . Jest lekki i delikatny w smaku , Winogrona doskonale się komponują z masą śmietanową . Składniki: 0,5 kilograma winogron różowych
Bajeczna KuchniaNa przyrządzenie tego deseru potrzeba niewiele czasu a przy tym efektownie wygląda i jest smaczny. Użyłam do jego przygotowania owoce, które znalazłam w ogrodzie. Składniki 1
Smaki Ewylubią zbyt słodkich ciast. Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa 2 opakowania budyniu śmietankowego 125 ml soku z cytryny (sok z ok 2 cytryn) 1 szklanka cukru 100 g masła Pianka: 1 opakowanie galaretki cytrynowej 500 ml śmietany
Słodka Kraina Wypiekówpomocą drewnianej łyżki. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35-40 minut (do suchego patyczka). Biszkopt studzimy i dzielimy na 2 części (jeżeli wybierzecie wersję na tort to biszkopt dzielimy na 3 części). Z dżemu wiśniowego wyjmujemy owoce tak, aby została nam tylko galaretka. Do galaretki dodajemy
paapilotkaapominęłam dekorowanie wierzchu ciasta, ale jeśli macie bujną wyobraźnię to na pewno zobaczycie piękne kleksy z bitej śmietany i jeszcze może na każdym małą wisienkę:D Ups... zapomniałam dodać, że przepis znalazłam w jakiejś starej ,,Tinie" Składniki: 6 łyżek masła 10-15 dag biszkoptów lub spód biszkoptowy z 3 jaj Masa serowa: 1 opakowanie galaretki cytrynowej
Ciasteczkowy Potwór4 duże paczki ciastek pepitek 400 g cukierków krówek 1/4 szklanki mleka 0,5 l kremówki 30% 100 g masła 4 łyżki cukru pudru 1
Jadło i czytadłoNiebo w gębie! Składniki: 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 1 kg sera z dodatkiem wanilii ( w wiaderku) 2 jajka 3 łyżki żelatyny+ 100 ml gorącej
Z Majeczką w kuchniWczoraj powstał biszkopt, które się zawsze udaje , dzisiaj masa jabłkowa i mamy szarlotkę na biszkopcie. SKŁADNIKI: Przepis na biszkopt znajdziecie TU Masa jabłkowa 2
W kuchennym oknie Ewydnia dyniowy obiad, popołudniu ciasto z dynią, a na wieczór jakieś dyniowe leczo lub też dżem. Dynia mi się śni, chodzi za mną i ze wszystkim kojarzy. Jednak, co mnie dziwi, nie mam jej dość, wręcz przeciwnie, pragnę więcej i więcej dyniowych doznań. KORZENNY DŻEM DYNIOWY /autorski;/ 3kg obranej dyni 1,5 kg cukru 2 galaretki (najlepiej cytrynowe
W kuchni Karmel-itkiSpodobały mi się galaretki zagęszczane agarem dlatego też dziś druga ciekawa galaretka!. Mała puszka jabłkowego somersby, szczypta drobno posiekanej trawy żubrowej oraz prozdrowotne owoce morwy białej
Kuchnia PROzdrowotnacukru 2 łyżki soku z cytryny 400 g sera mascarpone 300 ml śmietanki kremowej 36% 3-4 łyżki cukru pudru Mus truskawkowy 250 g truskawek 2 łyżki cukru 1/2 galaretki truskawkowej Krem maślany na bezie szwajcarskiej 460 g masła 360 g drobnego cukru 6 białek 1 łyżeczka pasty z wanilii Nasączenie 200 ml niegazowanej wody 2-3 łyżeczki cukru(...)przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników. Dno tortownicy lub blachy wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około
Wędrówki po kuchniwierzchu karmel z 1 puszki. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. W rondelku rozpuścić masło i uprażyć jabłka, często mieszając i doprawić przyprawami. Do uprażonych, gorących jabłek wsypać dwie galaretki i dobrze wymieszać. Przestudzone jabłka wyłożyć na spód z ciasteczek i karmel. Zostawić do stężenia. Żelatynę zalać 7 łyżkami zimnej wody i zostawić na kilka minut do napęcznienia. Następnie dodać(...)ubić i po trochu wymieszać z masą karmelową. Wyłożyć na wystudzone jabłka i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Posypać zmielonymi orzechami lub stostowanymi płatkami migdałowymi. Porada: Można ciasto przygotować również na spodzie biszkoptowym. Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.pl Smacznego Post Jabłecznik bez pieczenia pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plDzisiejszy przepis powstał na spontanie! Zadziałało kilka czynników: 1) zapotrzebowanie na wegańskie muffiny dla dziewczynki 2) szał na zielone wypieki 3) otrzymane od GlutenFreeBox owocowe wegańskie
Candy PandasHm... Na palcach jednej ręki wyliczam, co mieści lodówka,co z tego nadaje się na przeróbkę, czego szkoda ruszyc, ana co mam ochotę. Wzrok mój
W kuchni Karmel-itkijazdą na rowerze, nie zapomina się. Miała rację nie zapomniała jak ją zrobić i wyszła nam bardzo smaczna rolada. Miałyśmy użyć mrożonych truskawek i zrobić je w galaretce. Mamie udało się jednak kupić świeże truskawki. Składniki : 100 g mąki pszennej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie mama jednak dała) 60 g cukru(...)obrotach. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i również mieszamy na niskich obrotach, do połączenia się składników. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i wylewamy ciasto, które równomiernie rozprowadzamy po blaszce. Pieczemy około 20 min. w temperaturze 160 - 180 stopni. Upieczony biszkopt przekładamy na wilgotną ścierkę i rolujemy. Zostawiamy tak do całkowitego wystygnięcia
Lili w kuchni