Nie należę do osób, które kształtują trendy kulinarne w polskiej blogosferze, nie wstydzę się przyznać, że uwielbiam wszystko co słodkie, dobrej jakości ceramikę i książki kucharskie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDziś do niedzielnej kawki pyszny i kolorowy serniczek na zimno z truskawkami. Jest tak delikatny i puszysty, że rozpływa się w ustach. Znika w tempie
kuchnia doskiDzień dobry :-) Zbiór przepisów na ciasteczka z roku na rok rośnie. Nie tak szybko jak ciasta, ale staram się dodawać ciągle nowe propozycje. Mam nadzieję, że jakiś przepis przypadnie Wam do gustu i zrobicie na Święta :-) 1. Legnickie bomby piernikowe 2. Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 3. Ciasteczka z lemon curd 4. Ciasteczka kokosowe(...)Szybkie pierniczki 8. Ciasteczka cynamonowe II 9. Cynamonowe ciasteczka 10. Półksiężyce z lukrem 11. Wafle z masą z dodatkiem galaretki 12. C iasteczka budyniowe 13. Rogaliki z nutellą 14. Kruche ciasteczka z posypką orzechową 15. Budyniowe wersja II 16. Wafel z masą kajmakową
kruche babeczkiświeżymi brzoskwiniami będzie jeszcze lepszy. Upał nie odpuszcza, dlatego w kuchni staram się spędzać jak najmniej czasu. Na obiad zazwyczaj powstają dania, które szybko się przygotowuje, a z ciast to raczej takie bez pieczenia. Ten sernik jest niezbyt słodki, bardzo owocowy i idealnie pasuje na taką pogodę. Ilość porcji: 20 Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie Forma(...)sernik bez pieczenia z truskawkami i brzoskwiniami: 1 kg sera białego twarogowego 300 ml śmietany 30% 6 - 8 łyżek cukru pudru 1 puszka brzoskwiń w syropie (820 g) 2 galaretki cytrynowe Warstwa z truskawek: 700 g truskawek 6 łyżek cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 galaretki truskawkowe Dodatkowo: 150 g herbatników Jak zrobić sernik bez pieczenia z truskawkami
Kuchcik gotujedzieci, jest się raczej bez wyboru- trzeba nauczyć sie piec torty! Oto jeden z nich. Tort dla Olgi. Bardzo prosty i smaczny. Z jasnych biszkoptów. Przekładany galaretką truskawkową, z kremem z białej czekolady. Wierzch jest z bitej śmietany. Praca z tym tortem może być fajną zabawą. Udekorujcie tak jak lubicie. Biszkopt- będziecie potrzebować dwa takie(...)biszkopt zostanie upieczony i wystygnie, delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni około 35-40 minut ( w zależności od piekarnika) do suchego patyczka. (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy, znaczy że biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Biszkopty możecie upiec nawet
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpowtarzać z ciastami (no chyba, że za pierwszym razem coś mi nie wyszło ;] ) Dlaczego ta szarlotka jest taka pyszna? Idealnie dobrane składniki i zróżnicowane tekstury tego ciasta sprawiają, że z chęcią sięgasz po drugi kawałek. Miękki biszkopt, smaczne i nieprzesłodzone jabłka, krem rozpływający się w ustach i prażony kokos. Taka kompozycja smaków i tekstur sprawia, że ciasto bardzo szybko znika(...)dodałam cynamon i odrobinę soku z cytryny. Żelatyny należy dodać odrobinę mniej niż w przepisie na opakowaniu. Ważnym jest aby używać zwykłej żelatyny do potraw wytrawnych. Nie polecam dodawania galaretki, ponieważ niepotrzebnie zmienia smak jabłek. Krem budyniowy można zrobić samodzielnie. Do czego Was bardzo zachęcam. Ja za każdym razem robię go sama, jak dla mnie to jest łatwiejsza opcja, ponieważ
SmartBake.plCześć! Coś słodkiego bez większego wysiłku? Oczywiście wafle. Mam wrażenie, że robiąc je wracam wspomnieniem do dzieciństwa. Przecież to było coś, co w domu pojawiało
Pieprzyć z FantazjąSezon truskawkowy w pełni, nic dziwnego, że ostatnio na moim stole często goszczą desery truskawkowe. D zisiaj postanowiłam przygotować truskawkową piankę, b ardzo prosty deser, wprost
Moja kraina smakówCześć! Coś słodkiego bez większego wysiłku? Oczywiście wafle. Mam wrażenie, że robiąc je wracam wspomnieniem do dzieciństwa. Przecież to było coś, co w domu pojawiało
Pieprzyć z FantazjąPojawiają się pierwsze truskawki. Nasze , polskie..ochota na ich zakup była większa niż cena. Powstał takim sposobem lekki serniczek, który przygotujecie w kilka chwil Składniki: opakowanie
Z Majeczką w kuchniSzybki torcik na zimno, dolna warstwa ma zwartą konsystencje górna jest delikatna co daje idealne połączenie. Przepis znalazłam w gazecie gdy córeczka robiła porządki w
Kulinarne życieSezon truskawkowy rozpoczął się , wiec warto przygotować coś pysznego. Sernik na zimno nie wymaga szczególnego wkładu pracy, a efekt i smak doskonały. Zapraszam na bloga SKŁADNIKI
W kuchennym oknie EwyGdy dodawałam przepis na jeżynowe babeczki wspominałam, że tworzę serniczek. I oto on - pyszny serniczek z jeżynkami o ślicznym kolorku, bez pieczenia. składniki: 800
Monia miesza i gotujeokoło 80 gramów czekolady użyłam gorzkiej 1 galaretka o smaku brzoskwiniowym 250 ml wrzątku Galaretkę zalać wrzątkiem dokładnie wymieszać i pozostawić do ostudzenia.( galaretka powinna zostać jednak płynna) Śmietankę ubijać wraz z cukrem pudrem gdy zacznie gęstnieć dodawać łyżka po łyżce serek mascarpone. Całość ubijamy na gęsty krem. Następnie wlać połowę rozpuszczonej galaretki i miksować do połączenia składników. Czekoladę połamać(...)kawałki i drobno posiekać następnie dodać do kremu i ponownie całość wymieszać. Odcedzone z zalewy brzoskwinie zmiksować na jednolity mus następnie dodać drugą część galaretki i ponownie krótko zmiksować. Do pucharków nakładać porcję kremu straciatella na wierzch wylać porcjami mus brzoskwiniowy. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin. Aby uzyskać efekt plastra miodu na wierzch położyłam folię bąbelkową lekko dociskając
Andzia Pichciostatnio nastały ; ) I wiem, że nie chce Wam się odpalać piekarników- powiem szczerze- mnie też nie :O Dlatego dziś przybywam z rozwiązaniem jak mieć ciast(k)o i zjeść ciast(k)o bez użycia piekarnika. Ciasto bez pieczenia? A jasne że tak! „Słomka” to przekładaniec idealny na upały: krem bez dodatku masła, spód krucho- owocowy no i ten smak(...)ramach współpracy z marką Brześć. Składniki na przełożenie : 2 opakowania Ciasteczek Maszynkowych 1 opakowanie Słomki Ptysiowej Cynamonowej marki Brześć Masa jabłkowo pomarańczowa : ok. 700 g obranych przesmażonych jabłek 2 galaretki pomarańczowe Jabłka przekładamy do garnka, doprowadzamy do „zabulgotania” dodajemy sypkie galaretki, chwilę przesmażamy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Składniki na masę śmietankową: ¾ szklanki kremówki fix do śmietan 3 łyżeczki żelatyny
Domowe ciastaDzisiaj zapraszam Was na pyszny sernik na zimno z moimi ukochanymi truskawkami. Mogę je jeść cały sezon, same, w ciastach, sernikach, muffinkach, deserach, ze śmietaną i z jogurtem, w koktajlu i na śniadanie w naleśnikach :). A kiedy jest najlepsza cena, kupuję większą ilość, myję, usuwam szypułki i mrożę. Zapraszam na sernik, z truskawkami w roli głównej. Składniki: opakowanie biszkoptów(...)sera z wiaderka 200 ml śmietanki 36% 1/2 szkl przesianego cukru pudru 1/2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki żelatyny 1/4 szkl mleka 1 kg truskawek 1 galaretka truskawkowa Wykonanie: Galaretkę przygotować wg przepisu. Ja najpierw zalewam szklanką gorącej wody, kiedy proszek się rozpuści dodaję szklankę zimniej wody z butelki - galaretka szybciej stężeje. Truskawki umyć, obrać z szypułek i pokroić
TrufelkowoObłędnie czekoladowe brownie, pomarańczowy sernik i słodko kwaśny mus śliwkowy z pomarańczą. A to wszystko w jednym kawałku ciasta! Tortownica 20 cm Brownie: 60 g masła 100 g czekolady mlecznej 1 jajko 75 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 70 g mąki pszennej Szczypta proszku do pieczenia Masa serowa: 350 g twarogu sernikowego (z wiaderka) 0,5 szklanki cukru(...)łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka Skórka z 1 pomarańczy Mus śliwkowo – pomarańczowy: 0,5 kg śliwek (po wydrylowaniu) 1 pomarańcza 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka o smaku Blue Caracao Brownie: W garnku roztapiamy masło, zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 3 minuty, mieszamy do rozpuszczenia. Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy cukier oraz cukier
VioletoweKucharzenieLekkie ciasto przygotowane na biszkoptach, z waflowymi rurkami, które ciekawie się prezentują w przekroju oraz z delikatną masą na bazie mascarpone. Może i trzeba troszkę czasu, by je zjeść, ale nie jest pracochłonne i samo przygotowanie, to kwestia godzinki. Warte jest Waszego poświęcenia, zapewniam ;) Składniki na blaszkę 24x36cm: 1 i 1/2 paczki podłużnych biszkoptów 100g kakaowych herbatników 1 duża puszka(...)brzoskwiń 2 opakowania pustych rurek waflowych (ok 600g) 3 galaretki brzoskwiniowe 500ml śmietanki 30% 2 serki mascarpone (500g) 4 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix 1/2 tabliczki mlecznej czekolady Sposób przygotowania: 1. Formę wykładamy folią spożywczą i układamy warstwę podłużnych biszkoptów po skosie, docinając odpowiednie długości w najmniejsze szczeliny. Smarujemy syropem z brzoskwiń, który jest w puszce. Posypujemy drobno zmielonymi
Kuchnia w czekoladzieoknami upał więc zapraszam na pyszny sernik na zimno z jeżynami i borówkami, na kruchym ciasteczkowo - czekoladowym spodzie. Ciasto jest lekkie kremowe , wprost rozpływa się w ustach :) Sernik podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold - http://www.porcelanabogucice.pl(...)szklanki cieplej wody 1 cukier waniliowy Spód : 2oo g ciasteczek orzechowych 2o g masła 100 g czekolady 2/3 łyżki espresso 500g borówki amerykańskiej 250 g jeżyn 2 galaretki dowolne ja dałam brzoskwiniowe 0,5 l przegotowanej wody motylki cukrowe do dekoracji boków Wykonanie : Ciasteczka zmielić , czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę przelać do ciasteczek
Sama słodycz i szczypta chili