przemyślany, przebiegły sposób przechodzę do proponowanego wypieku. Choć w sumie, to sernik na zimno. Trzy warstwy. Każda inna, wspaniale współgrają z sobą. Kwaśna, słodka, trzecia delikatna. Ciasto wymaga cierpliwego mieszania, ubijania i czekania na zastyganie. Warto. Zanim zniknie rabarbar, zrobię go raz jeszcze. Masa serowa: Składniki: 1/2 kubka śmietany 30 % 2 żółtka 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru(...)Wykonanie: Podgrzewamy śmietankę prawie do jej zagotowania, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż czekolada zupełnie się rozpuści. Masę wstawiamy do lodówki, by troszkę stężała, ale nadal była półpłynna. Składamy ciasto: Dno tortownicy lub formy na tartę - ja wykorzystałam szklaną, wykładamy biszkopcikami. Na nie wylewamy masę serową. Wkładamy formę do lodówki, by masa troszkę zastygła - wystarczy pół godziny. Na masę serową
Kronika Piekarnikaekspresowych ciast polecamy dzisiaj piękną roladę z nadzieniem jabłkowym. Delikatny biszkopt nadziany masą jabłkowo-cytrynową i otulony puszystym kremem śmietankowo-cynamonowym na pewno nie ujdzie Waszej uwadze. Polecamy! Rolada biszkoptowa z jabłkami Składniki: Na biszkopt: 4 jajka 100g drobnego cukru do wypieków 100g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Na masę jabłkową(...)jabłek 2-3 łyżki cukru łyżeczka cynamonu opakowanie galaretki cytrynowej Na krem cynamonowy: 200ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 4 łyżki mascarpone 1 łyżka cukru pudru pół łyżeczki cynamonu Wykonanie: Biszkopt: b iałka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier, następnie po 1 żółtku. Mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia
Smak mojej kuchniWyśmienite w smaku ciasto bez odpalania piekarnika , w sam raz na słodki poczęstunek, z malinami i żelką kokosową to prawdziwa słodka gratka. Jedno z moich ulubionych serników bez pieczenia. Składniki: Forma 24/24 cm 2 duże opakowania herbatników maślanych Masa serowa: ½ kg twarogu mielonego 10 dag masła 1 budyń śmietankowy Dr.Oetker 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 100 ml mleka 3 jajka(...)szklanki cukru 16 g cukru waniliowego Warstwa malinowa: ½ litra malin ½ szklanki cukru 2 galaretki malinowe Dr.Oetker 1 szklanka wody Żelka kokosowa: ½ litra mleka kokosowego ½ szklanki cukru 25 g żelatyny Dr.Oetker 2 łyżki wiórek kokosowych 50 ml likieru kokosowego Wiórki do dekoracji Sposób przygotowania: Masa serowa: Masło przełożyć do garnka, rozpuścić, dodać twaróg, wbić jajka, wsypać cukry, postawić garnek
Wanilia i KardamonJuż dawno go nie robiłam i naszła mnie ochota na taki serniczek, w necie można znaleźć multum przepisów na serniki na zimno, ze śmietanką 30 %, z
Piekielna Kuchnia PatiJest leciutki niczym chmurka i tak bajecznie kolorowy…! To tęczowy torcik idealny na wyjątkowe okazje! Lekka, kolorowa pyszna pianka zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych Składniki
Podróż w kulinariaBardzo smaczne ciasto, lekkie, nieprzesłodzone, idealne dla wielbicieli masy kajmakowej. Doskonałe na imprezy bo jest bardzo podzielne i można je długo przechowywać w lodówce. *blaszka 29*34 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę budyniową: 3 szklanki mleka 70 g budyniu waniliowego (niepełne dwie paczki) 2 łyżki cukru(...)masła na masę śmietanową: 500 ml śmietanki kremówki 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki żelatyny 1 puszka kajmaku o smaku czekoladowym 50 g mlecznej czekolady 6 małych paczek herbatników Biszkopt najlepiej upiec dzień przez przekrojeniem. Białka ubić z cukrem na pianę, dodawać żółtka ubijając. Mąkę i proszek przesiać, dodać do masy jajecznej i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Przelać do blaszki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTargami i straganami zawładnęły borówki ( jagody ? ) , porzeczki i maliny. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie przyrządziła z nich słodkości na upalne dni jakie mamy za oknem. Po przepysznym Czekoladowym cieście z masą grysikową i owocami przyszedł czas na sernik na zimno. Delikatny, niezwykle puszysty i wypełniony obficie borówkami, które fantastycznie komponują się z delikatnym smakiem sera. Taki sernik na zimno(...)sezonie śmiało można je przygotować także z mrożonymi owocami! Ps. robi się je błyskawicznie! SKŁADNIKI: ( tortownica 20 cm ) * ser biały 3x mielony ( może być z wiaderka ) – 500 g * galaretka jagodowa – 2 op * cukier puder – 3-4 łyżki * borówki – ok. 250 g * porzeczki – 100 g * okrągłe biszkopty – ok. 15 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Galaretki rozpuszczamy
Ostra na Słodkokwadraty o boku długości foremki do rurek. Foremki do rurek delikatnie posmarować masłem lub margaryną. Foremkę ułożyć na kwadracie ciasta po przekątnej, następnie zlepić ze sobą dwa przeciwległe rogi ciasta. Rogi te wcześniej posmarować białkiem, by się zlepiły. Tak przygotowane ciastka włożyć do nagrzanego do temperatury 200-210 st.C piekarnika i piec około 15 minut. Trzeba obserwować by się(...)mocnego brązu. Po upieczeniu lekko przestudzić, zdjąć delikatnie z foremek i odstawić do całkowitego ostudzenia. Składniki na krem: 330 ml śmietany 30%; 250 g serka mascarpone; 2 galaretki malinowe; 1 łyżka cukru pudru; 1 cukier waniliowy; Galaretki rozrobić w 3/4 szklanki gorącej wody i odstawić do ostudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić razem z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i cukrem waniliowym
In my kitchenPrzepis dostałam od mamy, spód tego ciasta jest po prostu rewelacyjny. Podany przepis jest na małą blaszkę ok. 25x25 lub tortownicę. Ciasto jest proste i szybkie, uda się nawet antytalentom kulinarnym:-) Do serniczka można użyć dowolnych miękkich owoców, ja użyłam brzoskwiń. Składniki: 2 opakowania sucharów (każde po 120 g) 400 g kremu orzechowo-czekoladowego kremu (np. Nutella, Kremuś(...)śmietany 36% lub 30% 3 szt. serka waniliowego Danio (każdy po 175 g) 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szklanki gorącej wody 2 szt. fix do śmietany 1 galaretka np. brzoskwiniowa 1 puszka brzoskwiń Wykonanie: Suchary pokruszyć na piasek i dokładnie połączyć z kremem orzechowo-czekoladowym, powstanie taki "mokry piasek" Śmietanę ubić na sztywno z fixem i stopniowo dodać serki
IMPRESJA SMAKUłatwiej było wałkować. Stolnicę posypujemy mąką i każdą z części rozwałkowujemy na cieniutki placek. Placki układamy na ściereczce i pozostawiamy na ok. 30 minut, aby ciasto lekko podeschło. Placek zwijamy w rulonik i kroimy cienkie makaroniki. Do gotującej się, osolonej wody wrzucamy makaron. Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu(...)przygotowany makaron można wykorzystać do rosołu, ale też do zupy pomidorowej lub zapiekanek. Przepis na rosół znajdziecie na naszym blogu w przepisach na inne potrawy, np. w galaretce drobiowe lub w pierogach z pieca. Tak wygląda nasz rosołek z domowym makaronem. Smakuje wybornie. Smacznego
Maminek kulinarnypiekło się mazurków w mojej rodzinie. Pierwszy na wielkanocnym stole pojawił się kilka lat temu, zupełnie nieplanowany. Zostało kruche ciasto z innego wypieku. I powstał niewielki, chrupiący, bodajże z konfiturą. O ile pamiętam w kratkę, może w paski. Był ładny niezaprzeczalnie, bo ręka mi nie zadrżała przy wykonywaniu napisu Alleluja. W tym roku piękno mazurka było względne. Ręka mi wprawdzie(...)należy zmiksować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodatkowo smak można podkręcić odrobiną soku z cytryny. Ciasto wykładamy na średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy do suchego patyczka tj, znacznie krócej niż wskazuje producent ( przy użyciu formy na babę z kominem ). Upieczone ciasto studzimy i kroimy na dwa idealnie równe blaty. Wersja dla ambitnych: Składniki biszkopta: 3 jajka
Kronika Piekarnikauwielbiacie szybkie ciasta z kilku składników. A jeszcze jak są to ciasta bez pieczenia, to już mam gwarancję, że na bank wśród Was zrobią furorę! Tak będzie i tym razem …. i tym razem znów jest to przepis przygotowany przez moją Mamę ( jak wiecie to ostatnio Ona króluje w kuchni! ). Śmietankowy torcik, tak jak pisałam powyżej, to ciasto bez pieczenia(...)zrobiło furorę! Zapraszam! SKŁADNIKI: ( 20×30 ) * herbatniki kakaowe – 250 g * herbatniki maślane – 250 g * śmietanka 30 % – 660 ml + 3 łyżki * cukier puder – 2 łyżki * galaretka cytrynowa – 70 g * czekolada mleczna – 100-120 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, studzimy. Na blasze z papierem układamy herbatniki kakaowe, jeden obok drugiego
Ostra na Słodkoupiekłam go wedle swojego pomysłu. ciasto biszkoptowe składniki (duża blaszka) 5 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia przygotowanie Białka ubić na sztywno i dodać cukier, następnie żółtka a potem olej. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia mieszamy już łyżką, jak będzie jednolita masa(...)wylać na blaszkę i piec ok 40 min 170 st . masa malinowa składniki 3 opakowania galaretki truskawkowej 450 g malin przygotowanie galaretki rozpuścić w 4 szklankach przegotowanej wody, a maliny dajemy na sitko żeby nam się odsączyły, ja akurat mialam zamrożone maliny . Gdy biszkopt nam się upiecze zostawiamy go w blaszce, lepiej nam będzie wlewać galaretkę, ale jak już jest
Moje WyrobyUwielbiam piec i kosztować ciasta ale również ogromnym uwielbieniem darze desery zwłaszcza jak są pyszne, sycące , a zarazem nie wchodzą w boczki. Taki właśnie jest ten smakołyk. Ograniczyłam w nim cukier jak mogłam i myślę, że wszystko jest wyważone w 100 %. Jeśli ktoś woli jednak słodsze małe co nieco do kremu można dodać cukier puder. Składniki na 2 porcje(...)łyżki serka ricotta 3 łyżki jogurtu naturalnego 125 g lub więcej borówki amerykańskiej ulubiona galaretka przygotowana wg przepisu na opakowaniu do posypania wiórki czekolady lub crumble Wykon: Kilka godz. wcześniej przygotować galaretkę. Crumble: 4 łyżki płatków owsianych górskich 1 garść orzechów laskowych 1 łyżka żurawiny suszonej słodzonej 1 łyżeczka cukru brązowego Na patelnię wrzucić płatki, żurawinę i orzechy-mogą być
Kubki smakuwrzuciłam do lodówki na 30 minut. ( Ciasto powinno być w lodówce około 1 godziny) Foremki smarujemy masłem, ale delikatnie - tak, żeby nasze ciasto nie smażyło się na maśle :) Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy na około 1/2 cm i wycinamy szklanką koła, które później układamy w foremkach. Wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika na około 10/15 minut do zezłocenia(...)urozmaicić je cytrynowym smakiem :) W lodówce miałam śmietanę 18 proc, wrzuciłam ją do miksera, dodałam ok 5 łyżek cukru pudru i startą skórkę cytrynową oraz fix do śmietany. Rozpuszczamy galaretkę i zostawiamy do ostygnięcia i do prawie całkowitego stężenia. Potem ją troszkę deformujemy i układamy jak widać na zdjęciach. Smacznego
dlaSmaQ