ciasto z galaretka - 10076 przepisów (strona:538/672)

Galaretka marchwiowo - truskawkowa 86

Samo zdrowie w pucharkach. Nie muszę chyba dodawać że sok z marchwi wyciskamy sami z bio marchewek? Truskawki mrożone są najlepsze o tej porze roku, zajadajcie

Moje Małe Czarowanie
Tort Miętowy Szmaragdowe Oczko 151

  Uwielbiam zapach świeżej mięty- ostatnio często używam jej jako dodatek do herbaty… Zamarzył mi się kiedyś krem z jej dodatkiem ,postanowiłam więc znów wykorzystać przepis

Domowe ciasta
Sernik na zimno z serkiem homogenizowanym i galaretką 182

Sernik na zimno idealny na lato i nie tylko :) szybki w przygotowaniu a zarazem bardzo smaczny :) Polecam!  Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku

Kulinarne przygody
Tęczowa pianka na mleku skondensowanym 205

Deser który powstaje w kilka chwil, bez pieczenia, bez odpalania piekarnika  z owocami na słodkim  mleku skondensowanym, najbardziej z niego ucieszą się najmłodsi. Jest

Wanilia i Kardamon
Mała Pyzia 114

=>BISZKOPT: SKŁADNIKI: - 6 jaj - 1 szkl. cukru kryształu - 1 szkl. mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka na

Dziś Ja gotuje
Tarta z truskawkami i galaretką 154

Sezon truskawkowy w pełni :) Większość zjadamy prosto z koszyczka, ale czasem uda mi się odłożyć odrobinę i wykorzystać je do przygotowania słodkiego deseru. Mam dzisiaj dla

Domowa cukiernia Ewy
Tęczowy śmietanowiec 129

Znalazłam go u Kasi , tak apropo to uwielbiam Jej bloga i serdecznie Was do Niej zapraszam. Zdjęcia mnie na tyle urzekły, że zrobiłam i ja. Jest

Magiczne Życie Marty
Julia – torcik na zimno 390

Torciki na zimno to bardzo popularny deser – z masą twarogową, na biszkopcie, na herbatnikach. Ten przepis jest jednak inny, a jest w mojej rodzinie odkąd pamiętam

Trzeci talerz
Roladka waflowa z bananem 1640

Znana i bardzo lubiana roladka. Wiele razy ją jadłam ale jeszcze sama nie robiłam a tu przypadkiem siostra mnie ugościła. Przepis oczywiście dostałam i sama roladkę

Monia miesza i gotuje
Torcik z kiwi i limonką na spodzie z musli 358

Torcik ten był zrobiony w szale weekendowego gotowania, kiedy to czułam nieodpartą potrzebę upichcenia czegoś a nie miałam prawie nic w lodówce. Nie chciało mi

Bon Appetit Małgorzaty
BAJADERKA POD PIERZYNKĄ 359

BAJADERKA POD PIERZYNKĄ Składniki: - 60 sztuk herbatników - 200ml mleka - 3/4 szklanki cukru - 6 łyżek nutelli (może być zamiennik z Biedronki "Kremuś") - 280g powideł śliwkowych - 280g dżemu

Mentor Smaku
Wielkanocne ptasie mleczko 7583

Wiosna, a wraz z nią słońce i kolory, które powoli wracają do kuchni :) To pastelowe ciasto nazwałam Wielkanocnym ptasim mleczkiem, bo właśnie tak mi się kojarzy :) Składniki na warstwę kakaową: 1 szklanka mleka 1 margaryna 2 łyżki kakao ¾ szklanki cukru 2 dag żelatyny Wykonanie masy kakaowej: Wszystkie składniki razem połączyć i gotować przez 10 minut. Gotową masę podzielić na dwie(...)równe części. Jedną część wylać na blaszkę, wyłożoną folią spożywczą, i odstawić na chwilę do lodówki do schłodzenia Składniki na warstwę różową: 2 śnieżki 11/2 szklanki mleka 2 czerwone galaretki (o dowolnym smaku) 11/2 łyżki żelatyny Wykonanie warstwy różowej: Śnieżki dokładnie ubić na mleku, zaś galaretkę rozpuścić w 11/2 szklance gorącej wody, dodać żelatynę. Lekko tężejącą galaretkę wymieszać ze śnieżką

Tradycyjna Kuchnia
Rolada malinowa łaciata 153

kakao. Na papierze robię kleksy kakaowe, na nie wylewam delikatnie jasne ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę około 15 minut, sprawdzam patyczkiem czy ciasto nie klei się. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepły biszkopt przełożyć na ściereczkę, zdjąć papier do pieczenia i zwinąć razem ze ścierką wzdłuż dłuższego boku. Zostawić do ostudzenia. Maliny, przekładam(...)gotuję aż maliny będą miękkie. Przecieram przez sitko. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody, dolewam gorący sok malinowy około 1/2 szklanki i rozpuszczam. Wlewam do reszty soku. Odstawiam aż galaretka malinowa zacznie lekko tężeć. Śmietanę kremówkę ubijam na pół sztywno, dokładam galaretkę malinową i dalej ubijam aż się połączą. Wstawiam do lodówki aż krem będzie gęsty. Biszkopt rozwijam, smaruję kremem

wesoła kuchnia
Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie 163

odpocznie, jeszcze raz mieszamy i wykładamy do foremek.Układamy plastry jabłek ( po dwa do foremki ) na cieście i zostawiamy przykryte do wyrośnięcia. Od 1,5 do 2,5 godziny ciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia i tej za oknem Pieczemy w temp. 230 *C przez 15 minut. Dopiekamy 40 minut w temperaturze 210*C Moje uwagi do tego(...)Bardzo chciałam by chlebek mi się udał i zastosowałam taki trik.  Jako, że temperatura otoczenia była wręcz upalna to moje chleby rosły tylko godzinę. Dodatkiem do chleba była galaretka z pigwy . Chleb żytnio- orkiszowy bardzo smakował moim domownikom

Proste Potrawy
Tort malinowy 200

Tort malinowy wykonany podobnie jak ciasto Lambada Ciasto: Biszkopt z 4 - 5 jajek, upieczony w tortownicy, wg. dowolnego przepisu. Masa malinowa: 4 szklanki soku malinowego lub malin w soku własnym domowej roboty ( w razie potrzeby rozcieńczyć wodą)  ½ szklanki cukru ( lub wg uznania) 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 3 ½ szklanki soku zagotować z cukrem. W pozostałym soku rozmieszać budynie(...)wlać do wrzątku. Chwilę pogotować. Ciepłą masę wyłożyć na biszkopt. Ostudzić. Masa serkowa: 3 opakowania serka "Bieluch" 2 opakowania "Śnieżki" 1 opakowanie galaretki o smaku malinowym 1 niepełna szklanka mleka 3,2% 1/4 szklanki wody Dodatkowo: pół tabliczki gorzkiej czekolady Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody, wystudzić. Śnieżkę ubijać z mlekiem, gdy zgęstnieje połączyć z serkami. Nadal ubijając wlewać

Praktyczna pl