ciasto z galaretka - 10076 przepisów (strona:546/672)

Serniczek na spodzie z Nutelli i musem truskawkowym 162

Weekend zbliża się wielkimi krokami! Czyli to co kochamy najbardziej :)! Beztroska sobota, późne śniadanie, promienie wiosennego słońca, przenikające przez okna do mieszkania, zapach ciasta, aromatyczny obiad, potem spacer w lesie z Bufetem, oj tak! :) Mogłabym tak zawsze! A na weekend mam dla Was propozycję nie do odrzucenia! Przepyszny serniczek na spodzie z sucharków i Nutelli z musem truskawkowym! Niebo(...)śmietany 36 % homogenizowanej 350 g twarogu w wiaderku, np. President 4 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny, rozpuszczone w 1/4 szkl wrzącej wody Składniki na mus truskawkowy: 2 galaretki 500 ml wody wrzącej 500 g mrożonych truskawek 100 g owoców mrożonych, wiśnie, truskawki, agrest, porzeczka Wykonanie: Najpierw przygotować spód. Sucharki zmiksować w malakserze, lub blenderem na bułkę tartą. Wymieszać, najlepiej

Trufelkowo
Tort piętrowy My Little Pony 193

dokładnie) drewnianą lub plastikową łyżką.  Piec w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 minut (duży biszkopt) oraz 30-35 minut (mały biszkopt).  Po wyjęciu z piekarnika ciasto wystudzić.  Syrop do nasączenia biszkoptu: 1 szklanka wody 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie syropu i nasączenie blatów: Do rondelka wsypać cukier, zalać wodą i zagotować. Dodać(...)tego celu silikonowy pędzel.  Składniki na krem śmietanowo-truskawkowy: 750 ml śmietany 36% (zimnej, z lodówki) 1 szklanka mrożonych truskawek (w sezonie - świeżych) 2 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie kremu śmietanowo-truskawkowego: Truskawki zasypać cukrem, dodać łyżkę wody, cukier i zagotować, a następnie zmiksować blenderem i porządnie wystudzić.  Do osobnego naczynia wlać 1,5 szklanki wrzątku

Kulinarne Inspiracje
Tort z musem czekoladowym 174

dworze królowej Bony. W Polsce upowszechnił się zwyczaj pieczenia tortu na specjalne okazje, jak urodziny, wesele. Bardzo podobne ciasta np. w języku angielskim nie są nazywane tortami ( torte ), a ciastami ( birthday cake , wedding cake ). Tort z musem czekoladowym. Składniki na biszkopt genueński : (na kwadratową blaszkę 24cm) - 8 dużych jaj - 180g drobnego cukru do wypieków - 160g mąki tortowej - 67g mocnego kakao(...)łyżki cappuccino o smaku rumowym - ½ szklanki cukru pudru - ok. 60ml dobrego alkoholu (u mnie domowa nalewka śliwkowa, ale może też być wiśniwka) - 1 łyżeczka esencji rumowej Dodatkowo: - 1 galaretka o smaku wiśniowym + 30 ml alkoholu (u mnie nalewka śliwkowa, jak wyżej) - czekoladowe chipsy – 2 opakowania po 125g - wiśnie kandyzowane czerwone i zielone - listki mięty Biszkopt pieczemy wieczorem, dzień przed

mojewypiekiinietylko
,,Prawdziwa rozkosz orzechowo- dyniowa” 127

Prezentuję Wam dziś przyjemność dla oka i rozkosz dla podniebienia delikatny krem z dużą dawką orzechów. Dzięki życzliwości marki Dom Akcesoria i Bogutynmlyn w mojej kuchni

Podróż w kulinaria
Tort fiołkowy 128

mąki z orzechów arachidowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru syrop fiołkowy: 2 szklanki płatków fiołków po obraniu 2 szklanki wody 1 cytryna 5 łyżek cukru trzcinowego galaretka fiołkowa: 1/2 porcji syropu fiołkowego / 200 ml około/ 2 łyżeczki żelatyny płaskie 125 ml wody krem fiołkowy: 250 g mascarpone 350 ml śmietany kremówki 36 % 1 łyżeczka żelatyny(...)Mąkę i proszek przesiewam, dodaję mąkę z orzeszków i wsypuję w trzech partiach i delikatnie mieszam od spodu łyżką. Formę o średnicy 20 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i wstawiam formę. Piekę około 40 minut do suchego patyczka.Wyjmuje z formy jak biszkopt jest zimny. Syrop fiołkowy: Fiołki obieram z płatków

wesoła kuchnia
SERNIK waniliowo - malinowy „Ptasie Mleczko” (bez glutenu, białego cukru) 413

Nie od dziś wiadomo, że kochamy serniki ale czasem trudno nam stwierdzić czy bardziej przepadamy za pieczonymi czy za tymi na zimno… Właśnie dlatego połączyłyśmy oba

Candy Pandas
Tort czekolada – czarna porzeczka 104

bezę. Następnie dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i przesiewam do masy, mieszam delikatnie łopatką. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Do nasączenia tortu(...)przestygnięcia. W tym czasie ubijam śmietankę na sztywno. Następnie dodaję śmietankę partiami do czekolady i delikatnie mieszam do uzyskania musu. Mus z czarnej porzeczki: 350 ml gorącej wody 1 galaretka z czarnej porzeczki 200 ml śmietanki 30% 200 g dżemu z czarnej porzeczki bez cukru Galaretkę rozpuszczam w wodzie i odstawiam do wystygnięcia. Odmierzam 150 ml rozpuszczonej galaretki, dodaję

Słodki sentyment
MINI SERNICZKI Z RABARBAROWYM MUSEM 128

Zachciało mi się sernika na zimno, bo wieki nie jadłam! A, że w domu był akurat rabarbar z zamysłem ukręcenia jakiegoś ciasta, postanowiłam połączyć smaki i zrobić sernik na zimno z musem rabarbarowym. Dziękuję niebiosom za ten pomysł, bo zestawienie smaków obłędne - szczególnie dla mnie - osoby, lubiącej bardziej lekkie, kwaskowe i orzeźwiające smaki niż np. maślane kremy o smaku toffi(...)będziecie chcieli wypróbować przepis polecam zwykłą, okrągłą tortownicę i proporcje podaje właśnie na nią 😊 Składniki: około 1 kg serka homogenizowanego ( u mnie 980g czyli 7 serków po 140g) 1 galaretka cytrynowa 2 płaskie łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 1/3 szkl. gorącej wody 8 łodyg rabarbaru 2 galaretki malinowe lub truskawkowe ew. cukier do dosłodzenia rabarbaru Wykonanie:  2 łyżki

Walijskie Pichcenie
Tęcza Smaku 123

Zobacz filmik powyżej porada Beko, jak łatwo można pokroić ciasto WYMIARY BLASZKI : 39cmx24cm BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szkl mąki 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić, dodać cukier. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w temp 180* około 30 minut. MASA BUDYNIOWA: 0,5l mleka 2 budynie waniliowe albo śmietankowe 25 dag masła(...)mleka i budyni ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem i przestudzonym budyniem. Podzielić na 2 części. MASA JABŁKOWA: 1 kg jabłek 3 łyżki cukru 2 zielone galaretki Jabłka obrać zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przesmażyć z cukrem po czym dodać suchą galaretkę i jeszcze chwile smażyć. BIAŁA MASA: 1 szkl cukru 3 szkl mleka 1 łyżka

Dziś Ja gotuje
Tort śmietankowy. 124

miksujemy ok. 10 minut. Następnie do gęstej masy przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy delikatnie łyżką. Tortownicę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą i przenosimy do niej ciasto. Biszkopt pieczemy przez 25-30minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu i ostudzeniu biszkopty kroimy na dwa blaty. Uwaga! Jeśli zależy nam na dużym torcie (takim jak na zdjęciu(...)śmietankowa z mascarpone . Składniki: 300ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Sposób wykonania: Do ubitej na sztywno śmietanki dodajemy cukier puder i mascarpone. Całość dokładnie mieszamy. Galaretka agrestowa.  Zawartość torebki z galaretką rozpuszczamy w 400ml gorącej wody. Pozostawiamy do ostygnięcia. Masa śmietankowa z białą czekoladą. Składniki: 300ml śmietanki 30% 200g białej czekolady Sposób wykonania: Białą czekoladę

Kuchnia Pani Wiosny
Ciasto arbuzowe, czyli nieustające eksperymenty 155

smaki istnieją na tej planecie. Ciasto jest bardzo orzeźwiające, smak arbuza czuć bardzo wyraźnie, postawione na stole robi furorę, bo kto nie chciałby sprawdzić, jak smakuje ciasto z arbuzem? ;) CIASTO ARBUZOWE Składniki na biszkopt: - 4 jajka - 60 gram mąki pszennej - 80 gram mąki ziemniaczanej - 60 gram cukru - cukier wanilinowy - łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie biszkoptu: Ubijamy na sztywną pianę białka(...)pieczenia. W piekarniku zamykamy na 25 minut w temperaturze 180 stopni. Składniki na masę arbuzową - 3 kilogramy miąższu arbuza - 4 łyżki żelatyny (odpowiednio agar agaru w wersji wegetariańskiej) - 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie masy arbuzowej: Z miąższu wyjmujemy możliwie dużą ilość pestek. Kroimy go drobno, odsączamy i zagotowujemy. Żelatynę (lub agar agar) i galaretki rozpuszczamy w soku pozostałym z arbuza. Mieszamy

Życie zamknięte w smaku
Bułki , które rosną nocą 194

Pomysł na takie bułki podpatrzyłam u  Danusi ..Moje bułki wyszły jak wyszły..nie były zbyt piękne, ale warto podzielić się dobrym przepisem.Świeżo upieczone bułeczki, serek , galaretka z czerwonej porzeczki i śniadanko gotowe.. 2 szkl. mąki  3/4 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyzki cukru 1/2 łyzeczki soli 20 g świeżych drożdży 60 ml wody 60 ml mleka(...)cukrem.Wym ieszać łyżeczką z cukrem i odstawić,aby się uaktywniły. Do mąki dodać sól, mleko, wodę, oliwę i rozpuszczone drożdże. Wszystko wymieszać łyżką , aż do połączenia się składników. Następnie ciasto przełożyć na blat posypany mąką i zagniatać około 5 minut (gdy mocno klei się do rąk, należy podsypać mąką).Przykryć np. miską i zostawić na 5 minut aby odpoczęło. Potem

Moje domowe kucharzenie
Sernik na zimno 1092

Każdy z nas zapewne zna jakiś przepis na to ciasto. W końcu jest to polska klasyka, bez której nie wyobrażamy sobie różnych okazji, od urodzin po Święta. Przepis pochodzi z mojego zeszytu z młodości (tzn. z okresu kiedy byłam nastolatką), w którym można znaleźć rozmaite słodkie cudeńka. Robię go już od kilku lat. Co ciekawsze, nieważne ile go przygotuję(...)Mój A. nawet, co Święta pyta się, czy będzie jego ulubiony serniczek. Ten przepis to już tradycja, po prostu nie może go zabraknąć. Ja zawsze przyrządzam go z truskawkową galaretką i mrożonymi truskawkami, ale spokojnie możecie dobrać inne owoce. Składniki na dużą blaszkę: 1 kg sera we wiaderku Kostka masła lub margaryny 1,5 szklanki cukru 4 żółtka

Fabryka pomysłów
Sernik jagodowy na zimno 166

Mamy sezon na jagódki więc nie może zabraknąć jagodowego sernika na zimno. Sernik bardzo ciekawie się prezentuje bo jagody są doskonałym barwnikiem. składniki: 1 kg zmielonego

Monia miesza i gotuje
Wafle z masą śmietankowo-truskawkową 191

Wafle z masą śmietankowo-truskawkową Mając ochotę na małe co nie co do kawy, ofiarą padło opakowanie suchych wafli, które zawsze mam w pogotowiu w zapasie

na moim stole...