Dzisiaj góralskie smaki Grillowany oscypek z sosem żurawinowym i posypany uprażonymi orzechami włoskimi. Pycha! Do przygotowania tej przekąski można użyć dużego oscypka pokrojonego w plastry lub
Oryginalny smakfont:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Połączenie sernika, tortu i deseru : tym właśnie jest upichcony przez mnie Ponczowy pląs 😊 Bardzo delikatna serowa pianka na szczycie mocnonasączonego ciasta biszkoptowego przełożonego ajerkoniakowym kremem. Mmmmm …. Brzmi niebiańsko? Więc jeszcze dodam , że ciacho, ze względu na dodatek dżemu porzeczkowego wcale nie jest przesłodzone 😊 Spróbujcie… Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru(...)ubić mikserem na puch. Cienkim strumieniem bardzo powoli wlewać ajerkoniak. Przygotowane i wystudzone blaty bezowe przekładać kremem adwokatowym Składniki na masę serkową: 500 g serka homogenizowanego waniliowego 2 galaretki cytrynowe Galaretki rozrabiamy w ½ szklanki gorącej wody. Odstawiamy do „półstężenia”. Serki przekładamy do miski, wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Dodatkowo: dżem porzeczkowy polewa czekoladowa lub płynna czekolada ( sos ) WYKONANIE
Domowe ciastażółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaćWylać ciasto do tortownicy(24 cm),z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temp.180 stopni około 20 min.Wyjąć z formy, zdjąć papier i wystudzić na kratce.masaNamoczyć żelatynę w niewielkiej ilości wody(...)resztę masy.Na wierzchu ułożyć osączone i pokrojone pozostałe brzoskwinie.1 łyżkę żelatyny namoczyć w niewielkiej ilości wody, rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z syropem brzoskwiniowym (ok.250 ml). Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch sernika polewając dokładnie brzoskwinie.Wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą
Mix smakuniezbyt długi i piecze się na dość niskiej temperaturze biszkopt przygotowany według tego przepisu jest puszysty, delikatny i nigdy nie jest suchy, nie trzeba go więc niczym skrapiać. Ciasto piastowskie składa się z trzech warstw: biszkoptu, musu jabłkowego i bitej śmietany. Może nie jest zbyt dietetyczne ale za to bardzo delikatne i baaardzo smaczne... :-) Podane proporcje są orientacyjne, każdy(...)nagrzanym do 170*C na programie do pieczenia biszkoptów (gdy mamy taki) lub góra - dół, ok. 30 minut. Składniki masy jabłkowej: - 1,3kg musu jabłkowego lub jabłek prażonych - 2 galaretki cytrynowe Obydwie galaretki rozpuścić w 0,5l gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Przestudzone, prawie tężejące już galaretki mieszamy z musem jabłkowym (najlepiej schłodzonym, wówczas szybciej nam zgęstnieje). Składniki masy śmietanowej
Smaczne ZdroweCześć Kochani, Na pożegnanie lata zapraszam Was na pyszny sernik na zimno kakaowo-jagodowy na pysznym ciasteczkowym spodzie. Sernik jest bez pieczenia. Łatwy, pyszny
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuminut w 180 st. C. Truskawkowe babeczki równie proste, choć przy nich jest więcej zabawy. Truskawki kroimy drobno, układamy w foremkach i zalewamy truskawkową galaretką. Gdy galaretka stężeje przygotowujemy drugą, ale w o połowę mniejszej ilości wody, a następnie mieszamy ją z naturalnym serkiem homogenizowanym. Im bardziej napowietrzymy masę, tym delikatniejsza będzie. Ja użyłam blendera z końcówką do ubijania(...)Sposób przygotowania Mieszamy osobno suche i mokre składniki. Łączymy w zwartą masę, ale nie mieszamy zbyt długo. Plastrami szynki wykładamy formę do mufiinek. Do środka wkładamy po solidnej łyżce ciasta. Pieczemy 20-25 minut
KucharzycaUwielbiam przeróżne serniczki na zimno. Akurat mamy sezon na rabarbar więc postanowiłam wykorzystać go do zrobienia takiego serniczka. Rabarbar sam jednak jest bardzo kwaśny więc połączyłam
Monia miesza i gotujeW ielkanoc... dla mnie bardziej "wielka wyżerka", która osładza pół roku (bo... następne pół pachnie mi grudniem). Jako, że na święta wszystko jest ciężkie, ociekające majonezem
Wypisz WymalujPrzepis na domową masę cukrową pojawił się na blogu kilka miesięcy temu i bardzo się cieszę, bo z Waszych komentarzy i ilości odwiedzin mogę powiedzieć, że
CiastkozercyKaloryczna- na pewno. Ale nikt nie każe nam jej zjeść w całości ;) Nie miałam już pomysłu na białka, które od świąt były zamrożone, więc postanowiłam spróbować
Kuchnia w czekoladzieMama zrobiła mi niespodziankę i w dzień mojego przylotu z Azji przygotowała nowe, pyszne ciacho. Tym razem truskawkowe! Delikatny, szpinakowy ( słodki ) biszkopt pokryty lekką, puszystą truskawkową
Ostra na SłodkoPrzekąska na słodko którą wam dzisiaj przedstawiam to na 100% jest deser, nie jestem tylko pewna czy można podać na nią prosty przepis. Powstała raczej z
Relaxtimewodę. Wyrobić. Odstawić pod przykryciem na 30 minut. Ponownie wyrobić i znowu odstawić na 30 minut. Odrywać kawałki ciasta, rozgniatać na dłoni, kłaść oliwkę i zawijać ją w ciasto. Odkładać na deskę oprószoną mąką na kilka minut. „ Pączki” smażyć partiami w gorącym tłuszczu, aż uzyskają złoty kolor. Takie „pączki” robiliśmy podczas warsztatów z Jarosławem Uścińskim w restauracji Moonsfera . Oliwki(...)niezwykłe smaki oliwek oraz szlachetnej oliwy. Pod wpływem śródziemnomorskiej kuchni, złagodzono smak niektórych staropolskich potraw oraz ciężkich i zawiesistych sosów. Wytworne obiady, często kończyły się lodami, tortami, ciastkami z galaretką, czekoladami czy smażonymi kasztanami. Kuchnia na dworze królewskiej pary, obfitowała w ryż, różnego rodzaju korzenie, pieprz, koper, szafran, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, cynamon, cukier, marcepany i oliwę z oliwek. Przemiany
królestwo garówTarty na zimno są również pożądane tak samo, jak serniki w cieplejsze dni. W dodatku przepis na tą tartę zapewniam zapadanie Wam długo w pamięci! Niezwykle
zdrowo i aktywnieTarty na zimno są również pożądane tak samo, jak serniki w cieplejsze dni. W dodatku przepis na tą tartę zapewniam zapadanie Wam długo w pamięci! Niezwykle
Zdrowie i pysznie na talerzuSkoro dziś są moje imieninki więc i ciasto niech będzie inne a zarazem pyszne;) Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju szczypta soli Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier wymieszany z cukrem waniliowym, gdy piana będzie(...)biszkopt. Na ostudzoną masę kładziemy delicje-ja dałam truskawkowe w białej polewie-PYCHOTA. Na delicje mase 2. MASA 2: Śmietanka 30% ja używam Piątnicy 440 ml 1 zielona galaretka Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Studzimy. Ubijamy śmitankę i pod koniec ubijania wlewamy ostudzoną galaretkę. Na masę 2 wylewamy 2 galaretki zielone przyrządzone według przepisu na opakowaniu
Moje Słodkie PiekiełkoZazwyczaj każdy z nas lubi serniki. Ten jest delikatny w smaku, ale za to prezentuje się fantastycznie. Do dekoracji można wykorzystać inne owoce, ważne żeby było
Passions hobbies lifeniedzielę mamy gości. Jeden z ich jest specjalny. Nasza przyjaciółka, która będąc w zaawansowanej ciąży czeka na planowaną na poniedziałek cesarkę. Myślę, że osłodzę jej to wyczekiwanie kawałkiem przepysznego ciasta. Czego potrzebujemy? Do spodu: -250 gram sucharków -garść płatków owsianych -4 duże łyżki kremu orzechowego Sucharki rozkruszamy i łączymy z kremem na jednolitą masę. Dodajemy płatki owsiane, które pochłoną nadmiar(...)białości i puszystej masy, dodajemy doń budyń i miksujemy. Dodajemy gruszki. Mieszamy delikatnie. Na spód przekładamy masę. Odstawiamy do lodówki. Gdy stężeje obkładamy bananami skropionymi cytryną i zalewamy galaretką. Wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny
BaRepas