language:EN-US;} Wiecie jak bardzo lubię eksperymentować z wyglądem moich przekładańców? 😊 Każdy przekładaniec musi kusić swoją stroną wizualną. Ma być kolorowo , ciekawie i słodkooo.. Koletka to ciasto kremowe z musem z brzoskwiń ukrytym w dziurkach. Najpierw jest lekko waniliowo, potem brzoskwiniowy mus przenosi nas w lekko czekoladowe klimaty. Całość najlepiej smakuje mocno schłodzona. *blacha : 25cm(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Kroimy na 3 blaty. Z jednego szklanką wykrawamy biszkopciki. Mus brzoskwiniowy: 4 średnio twarde brzoskwinie 2 galaretki brzoskwiniowe Z brzoskwiń wyjmujemy pestki. Smażymy do miękkości Następnie dodajemy galaretki i smażymy jeszcze chwilę. Studzimy Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style
Domowe ciastajabłek z brzoskwinią. W prostocie tkwi siła. Biszkopt według mojego ulubionego przepisu (do zrobienia w 20 minut), przełożyłam gotową masą jabłkową, a na wierzch położyłam karmelizowane drobno siekane orzechy. Ciasto niepozorne, ale pyszne. SZARLOTKA Z ORZECHAMI Składniki: (forma okrągła 24 cm) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 1 szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki oleju(...)wierzch biszkoptu odwracając je z papierem do góry "nogami" i usuwamy papier. Odstawiamy do zastygnięcia masy. uwaga: gotową masę jabłkową można podgrzać i wsypać do niej 1 galaretkę, wymieszać aby się rozpuściła i ostudzić. Dopiero potem przekładać masą biszkopt. Po dodaniu galaretki masa jabłkowa będzie gęstsza i stabilniejsza
Bon appetit mon amieJuż niemal pół roku temu Oluś kończył swoje 5 lat. Nijak nie mogłam się zabrać za przepis, tłumacząc sobie, że te zdjęcia to takie na szybko
Kuchnia w czekoladzieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Domowe ciastaBezglutenowy sernik na spodzie z migdałów. Także mogą go jeść osoby na diecie. Jest on mocno owocowy. Wszystkie kulki i polewa w serniku zrobione z musu
wesoła kuchniaTen deser powstał z potrzeby chwili i nagłej zmiany planów. Coś trzeba było wyczarować. Szybki przegląd zasobów i analiza, prowadząca do uzyskania jakiegoś efektu. Brak czasu
Życie zamknięte w smakuPrzeszło miesiąc zwlekałam z tym tortem. Niebawem będę robić kolejny na urodziny Adasia, więc siłą rzeczy temu wypadało ujrzeć światło dzienne ;) Do jego przygotowania użyłam
Kuchnia w czekoladzieSerniki jaglane rozgłos zdobyły na fali popularności weganizmu. Zakorzeniły się na stałe w Polsce wśród weganów i niemal każdy słyszał o nim pewnie nie raz. Jednak
Poezja Smaków - blog kulinarnyKurczak jaki jest, każdy widzi - chciałoby się powiedzieć parafrazując słowa Benedykta Chmielowskiego. I jest to w 100% prawda - kurczaki widzimy niemal na każdym stoisku z mięsem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSernik cytrynowy z polewą lemon curd o przyjemnym, cytrynowym smaku i aromacie. Pyszne, niezbyt słodkie ciasto z cytrynową polewą to delikatny i łatwy do zrobienia deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Sernik cytrynowy z polewą lemon curd jest tak pyszny, że jego smak pamięta się długo po zjedzeniu. Każdy delektuje się jego smakiem i chętnie sięga po kolejny(...)Przepis na polewę cytrynową z lemon curd: 4 jajka 4 żółtka 150 ml soku z cytryn (u mnie sok Limmi) 160 g masła 82% 320 g drobnego cukru 1 galaretka cytrynowa Jak zrobić sernik cytrynowy z polewą lemon curd? Jajka ucierać stopniowo dodając cukier. Ucierać do czasu, aż nie będą wyczuwalne kryształki cukru i masa stanie się jasna. Nie przerywając
Kuchcik gotujepieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni C. przez ok. 35 min . ( sprawdzamy patyczkiem , czy ciasto jest wypieczone, jeśli nie jest , to patyczek jest obklejony ciastem ). Gdy ciasto jest upieczone, wyłączam nagrzewanie piekarnika i pozostawiam chwilę ( ok. 3-5 min. ) przy uchylonych drzwiczkach . Następnie wyjmuję z piekarnika i zrzucam na podłogę. Podnoszę i pozostawiam na szafce do wystygnięcia(...)podsmażamy je, ciągle mieszając , bo szybko się palą. Gdy się ładnie zrumienią studzimy i obsypujemy boki tortu. Na tak przygotowany tort wkładamy owoce, wg uznania ( nie kiwi, bo galaretka topnieje !) , ja dałam mrożone truskawki przekrojone na pól. Przygotowałam jedną galaretkę rozpuszczoną w półtorej szklance gorącej wody i tężejącą zalałam tryskawki. Tort włożyłam na kilka godzin do lodówki . Najlepiej smakuje
Pysznosci Babci BasiSerniki na zimno robię rzadko - jednak zdecydowanie wolę te pieczone, albo w wersji mini fit serniczków. Latem oczywiście warto jednak przygotować coś orzeźwiającego, owocowego i
Healthy food explorersztukę. Sama byłam w szoku, że tam była, ale tak intensywnie o niej myślałam, kiedy wymyśliłam sobie to akwarium, że po prostu czekała już na mnie w sklepie! 😂 Niebieska galaretka o owocowym smaku, a w niej zatopione żelki - rybki. Tak właściwie to pierwotnie te żelki były żelkami - robakami, a ponieważ nie mogłam nigdzie dostać żelków w kształcie rybek, do akcji(...)pomarańczowe, jagodowe i truskawkowe) - nie potrzebowałam się zastanawiać długo do czego je użyję 😄 To był doskonały pomysł na słodki kawior! Dzięki Mamo! 😘 "Spławiki" - super pyszne cake popsy z maślanego ciasta, zatopione w białej czekoladzie (kolor czerwony to również biała czekolada, tylko że z barwnikiem). Pomysł na nie znalazłam w internecie 😊 "Fish and chips" - słona przekąska, która nazwą żartobliwie (i idealnie
Słodko-Słony Świat IlonyOstatnio piernik, dzisiaj sernik... ;) Sernik z orzeźwiającą nutą pomarańczy, na czekoladowym spodzie brownie, zwieńczony pomarańczową żelką. Żelka to nic innego jak sok z pomarańczy + żelatyna, czyli taka domowa galaretka :) A skoro domowa, to wiadomo, że lepsza niż ze sklepu ;) Sernik należy do tych cięższych, nie jest puszysty jak chmurka, jest zwarty i treściwy. Ale to też zależy od użytego sera(...)Jajka ( w całości ) ubić wraz z cukrem na bardzo puszystą i jasną masę. Powoli wlewać przestudzony czekoladowy sos, cały czas miksując. Dodać przesianą mąkę i zmiksować do połączenia. Ciasto przelać do formy o dolnych wymiarach około 22,5 x 27,5 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 13 - 15 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ciasto wyjąć
Opowieści z piekarnikaMaj to najpiękniejszy miesiąc,wszystko budzi się do życia,pięknie zakwita.Chce się żyć.Zresztą ten czas jest bardzo obfity w małe rodzinne uroczystości.Urodziny siostry,bliskiej
Niespełnione zdolności kulinarne