Znakomite ciasto, bardzo truskawkowe, lekkie i orzeźwiające. Dodatkowo jest ono bezglutenowe, a wykonanie nie zajmuje wiele czasu. Ciasto bardzo efektowanie prezentuje się na talerzu, więc śmiało można je zrobić na jakąś letnią imprezę. Do zrobienia kremu użyłam serka mascarpone, który bardzo lubię, ale można je bardziej odchudzić i użyć np. jogurtu greckiego. Bardzo polecam. Składniki (tortownica o średnicy(...)śmietanki kokosowej lub śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 6 łyżek ksylitolu/cukru 1 łyżka żelatyny + 1/4 szklanki zimnej wody ok. 150 g świeżych truskawek Mus truskawkowy: 1 galaretka truskawkowa + 150 ml wody ok. 350 g truskawek 200 g serka waniliowego Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w 150 ml gorącej wody i odstawić do całkowitego przestygnięcia. Truskawki umyć, usunąć szypułki i dobrze
Healthy food explorerPyszny deser o smaku mango, jogurtowiec „żółty ser”. Tylko trzy składniki, niesamowicie łatwy do zrobienia. Fantastyczny sposób na przemycenie owoców. Do zrobienia deseru użyłam
Pani M - kuchnia smakowitaokrąg. Wstawiam na 30 minut do lodówki, 2. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Przekładam do garnka. Wlewam wodę i duszę około 10 minut. Następnie wsypuję galaretkę i dokładnie mieszam. Masę wykładam na płaski talerz wyłożony folią. Odstawiam do stężenia. W stężonej masie jabłkowej wykrawam foremką w kształcie koła okrąg. Wykrojoną masę układam na spodzie z herbatników(...)Deser dekoruję liskami mięty i plasterkami gruszki. Do przygotowania deseru wykorzystałam słomkę ptysiową, którą otrzymałam od firmy Brześć . Firma cukiernicza Brześć oferuje szeroki wybór: słomek ptysiowych, ciastek, babek i ciast drożdżowych. Produkty firmy Brześć są wypiekane według starych sprawdzonych przepisów. Ich smak przypomina nam smaki dzieciństwa. Słodkości oferowane przez firmę Brześć mogą być doskonałym deserem do kawy lub herbaty. Produkty
Tradycyjna kuchnia KasiNiedzielnie popołudnia to dla mnie idealny czas dla rodziny. A jak spotkania z rodzinką to kawka i ciastko. Najlepiej jeszcze jak ciastko szybko się zrobi i
Gotowanie z pasjąNiedzielnie popołudnia to dla mnie idealny czas dla rodziny. A jak spotkania z rodzinką to kawka i ciastko. Najlepiej jeszcze jak ciastko szybko się zrobi i
Gotowanie z pasjąrazem upiekłam sernik na wzór znanego ciasta Zebra.... Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Sernik wraz z musem rozpływa się w ustach a smaki malinowo-jagodowy przeplatają się wzajemnie dając rozkosz podniebieniu....wszystko podkreśla wyrazisty smak sosu jagodowego.... Składniki(...)mrożonych - 50 ml malin ze słoika lub mrożonych Spód : - 210 g ciastek owsianych - 2 duże łyżki oleju kokosowego (może być roztopione masło) Mus jagodowy : - 250 ml śmietanki 30% - galaretka jagodowa - 100 ml soku z jagód Sos jagodowy : - 2 duże łyżki jagód ze słoika lub mrożonych Sposób wykonania : Ciastka rozdrabniamy w blenderze, dodajemy olej kokosowy w płynnej konsystencji, mieszamy, wykładamy całość
Wypieki Reneporcji wychodzi 18 sztuk. Oczywiście, jeśli nie ma w domu silikonowych foremek, można ciasto upiec w papierowych lub tradycyjnie, smarując foremki tłuszczem i wysypując drobną bułką tartą. Ciasta będzie w foremkach tak do połowy lub mniej, tak ma być, mocno urosną w piekarniku. Trzeba je teraz włożyć do rozgrzanego do 180 st. piekarnika mniej więcej na środkową półkę(...)Studzimy do delikatnym wytrząśnięciu z foremek na kratce kuchennej. Kiedy są wystudzone: kroję babeczki na trzy krążki. Następnie smaruję wybranym dżemem, w sumie u mnie to nie dżem tylko galaretka z czerwonej porzeczki, którą robiłam latem. A potem wszystkie mini torciki już złożone w całość czekają na polewę. Polewa to 100 g pokrojonej czekolady, 40 g masła
I tu będę miała takie teObłędny w smaku: kusząca wiśnia, herbatnikowy spód oraz lekka piankowa czekoladowa masa. PYCHOTA!!! SKŁADNIKI Spód herbatnikowy: 130 g herbatników maślanych regionalnych , 60 g rozpuszczonego
słodki bratekNo to zaczynamy spowiedź! Dla tych co nie wierzą, że aby mieć siłę i nadal być szczupłym trzeba jeść! Jedzenie jest potrzebne by żyć. ''Jemy
fitolarun.blogspot.comPrzygotowanie trwa 10 - 15 minut. Oczekiwanie to około 3-4 godzin, aż stężeje, a potem 100% satysfakcji na talerzu. Na blachę ok. 30 cm na 25
Pasje JolkiLubicie ciasta bez pieczenia? Kto ich nie lubi :) Są szybkie w przygotowaniu i zawsze się udają :) Zakalec na pewno nam nie grozi :) To ptasie mleczko jest bardzo delikatne i puszyste, w kolorach słońca i pełne egzotycznych smaków. Cudowna osłoda na końcówkę dość kapryśnego w tym roku lata, które mam nadzieję jeszcze trochę nas słońcem popieści. Do musu wykorzystałam owoce(...)jeśli macie okazję kupić świeże mango, to śmiało zróbcie je ze świeżym owocem :) Składniki: 1 puszka mango w syropie, 1 puszka brzoskwini w syropie lub 2 świeże mango, 1 galaretka ananasowa (rozpuszczona w szklance wody), 1 galaretka kiwi (rozpuszczona w szklance wody), 0,5 l śmietany 30%, 1 czubata łyżka cukru pudru, 16-20 podłużnych biszkoptów, 1 mała filiżanka kawy
Delicious Titbitsprzesiałam do masy i delikatnie wymieszałam łyżką.Wyłożyłam papierem do pieczenia dno blachy prostokątnej. Boki pozostawiłam bez zmian, nie smaruję niczym i nie obkładam papierem. Ostrożnie wyłożyłam ciasto. Piekę w 160-170 stopniach przez około 30-40 minut (patyczkiem sprawdzam, czy się upiekł). Na chwilę zostawiam go w piecu, żeby nie upadł, po czym wyjmuje(...)powstał "kożuch". Kiedy był już całkowicie zimny, utarłam margarynę, a ciągle ucierając, porcjami dodawałam budyń. Kiedy masa będzie gładka, wyłożyłam ja na wystudzony biszkopt.Wstawiłam do lodówki. galaretka: 3 galaretki cytrynowe 600ml soku ananasowego kilka plasterków ananasa (świeży lub z puszki) Sok podgrzałam, rozpuściłam w nim galaretki i odstawiłam, aby wystygło. Ananasa pokroiłam w kostkę i dodałam go do galaretek
W kuchni Karmel-itkiZaczął się najgorętszy okres."Brakczas" wszechobecny. Ciągłe testy, sprawdziany, poprawki.Egzaminy po drodze. Ze śpiewu, z instrumentu głównego, z instrumentu dodatkowego.Wieczne zabieganie, nie ma chwili na odpoczynek
W kuchni Karmel-itkidodawać porcjami cukier, na koniec dodać oliwę, po jednej łyżce. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać. Mąkę dosypywać porcjami i mieszać ciasto łyżką, delikatnie aby nie opadło. Dno tortownicy 20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika na około 30 minut lub do suchego patyczka. Gotowe wyjąć przekroić na pół. 500 ml soku jabłkowego razem(...)ogniu do zgęstnienia cały czas mieszając. Jeden blat biszkoptu ułożyć ponownie w tortownicy, wyłożonej papierem. Wyłożyć gorący budyń, przykryć drugim blatem, docisnąć. Wierzch można polukrować, posypać cukrem pudrem, polać galaretką lub białą czekoladą.Wstawić do lodówki na min 1 h. U mnie lukier z soku pomarańczowego, polecam:) Smacznego:) Artykuł Biszkopt z budyniem jabłkowo-pomarańczowym pochodzi z serwisu
gotuj ze mnąpieczenia (boki niczym nie wykładać). Ponakłuwać ciasto widelcem, po czym wstawić do lodówki na 15 minut. W międzyczasie, gdy ciasto się chłodzi, rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Spód ciasta podpiec przez ok. 15-20 minut, aż boki zaczną się rumienić. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Masa serowa: Miękkie masło utrzeć z cukrem do jasności. Następnie dodawać po jednym(...)przykryć resztą masy serowej. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-170 st.C przez około 60 minut. Sernik jest upieczony, gdy z wierzchu jest ścięty, a po poruszeniu formą przypomina galaretkę ;). Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Następnie schłodzić w lodówce kilka godzin. Polewa czekoladowa: Mleko i cukier puder umieścić w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać pokrojone
Nastoletnie Wypiekanie