Ciasto spontaniczne? OK! W lodówce miałam serki homogenizowane i postanowiłam je spożytkować w należyty sposób : ) Czyli jako dodatek do tego słodkiego jegomościa. Masę oprócz wspomnianych serków tworzy śmietana 18 % i śnieżka , która nadaje ciastu smaku ciepłych lodów, całość puchatym biszkopcie , na bazie mąki ziemniaczanej nasączona obficie cytrynowym nakropkiem. Ciacho lekkie, najlepiej podawać schłodzone-w sam raz na wiosnę! Blaszka(...)serka) 1 śmietana 18% tłuszczu (opakowanie 330 g) 3-4 łyżki cukru pudru ( do smaku) 1 śnieżka w proszku 2-3 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody + 1 galaretka truskawkowa rozrobiona na 300 ml i pokrojona w kostkę Schłodzone : serki i śmietanę przekładamy do sporej miski, wsypujemy śnieżkę i cukier puder. Miksujemy całość ok 4 minuty, aż śnieżka nada
Domowe ciastaJak ja uwielbiam takie łakocie :P WYMIARY BLASZKI: 39cm x 23cm BISZKOPT: składniki: 4 jajka 1/2 szkl cukru 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki
Dziś Ja gotujecukierni najbardziej przypadły im do gustu właśnie babeczki. Stały się one dla nich taką tradycją. Ich smak zależał od pory roku, jesienią były podawane ze śliwką, cynamonem i galaretką. Latem oczywiście z truskawkami i malinami. Później w małżeństwie moja mama piekła podobne babeczki, a na 40. urodziny mojego taty upiekła 40 takich smakołyków! Cukiernia dalej istnieje i moim rodzice(...)przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać. 3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. 4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. W środek każdej wcisnąć po jednej truskawce lub malinie (ciasto powinno przykryć owoc), wierzch wyrównać łyżeczką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika
Mała Cukierenkacukierni najbardziej przypadły im do gustu właśnie babeczki. Stały się one dla nich taką tradycją. Ich smak zależał od pory roku, jesienią były podawane ze śliwką, cynamonem i galaretką. Latem oczywiście z truskawkami i malinami. Później w małżeństwie moja mama piekła podobne babeczki, a na 40. urodziny mojego taty upiekła 40 takich smakołyków! Cukiernia dalej istnieje i moim rodzice(...)przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać. 3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. 4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. W środek każdej wcisnąć po jednej truskawce lub malinie (ciasto powinno przykryć owoc), wierzch wyrównać łyżeczką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika
Mała Cukierenkacukierni najbardziej przypadły im do gustu właśnie babeczki. Stały się one dla nich taką tradycją. Ich smak zależał od pory roku, jesienią były podawane ze śliwką, cynamonem i galaretką. Latem oczywiście z truskawkami i malinami. Później w małżeństwie moja mama piekła podobne babeczki, a na 40. urodziny mojego taty upiekła 40 takich smakołyków! Cukiernia dalej istnieje i moim rodzice(...)przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać. 3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. 4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. W środek każdej wcisnąć po jednej truskawce lub malinie (ciasto powinno przykryć owoc), wierzch wyrównać łyżeczką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika
Mała CukierenkaLekki, śmietanowy tort jest dobry na każdą okazję i stanowi doskonałą bazę do wymyślania niezliczonych wersji i modyfikacji. Między warstwy biszkoptu i śmietany można włożyć owoce, kajmak, galaretkę czy konfitury... Na pierwsze urodziny Asi zrobiłam wersję z truskawkami. Wilgotny, nasączony syropem biszkopt, dobrze ubita śmietanka i duuużo pokrojonych truskawek. To się nie mogło nie udać! Na wierzch dekoracja(...)mąki z proszkiem do pieczenia. dodać ostrożnie do masy jajecznej i wymieszać bardzo delikatnie (ale dokładnie) drewnianą lub plastikową łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut (ciasto musi wyrosnąć i zrobić się złote, czas pieczenia zależy od piekarnika, więc trzeba kontrolować). Ciasto wystudzić. Moja rada: tort warto zrobić dzień przed imprezą, wieczorem, aby w nocy mógł spokojnie
Kulinarne InspiracjeSerniki to ciasta, których nikomu nie trzeba przedstawiać. Puszyste, pyszne, delikatne…po prostu pychotka. Poniżej przedstawione są przepisy na pyszny sernik z kaszą manną. Wychodzi on puszysty i równiutki, a dodatek owoców sprawi, że taki sernik jest naprawdę wyjątkowy. Sernik z kaszą manną SKŁADNIKI: – 1 kg sera twarogowego z wiaderka – 1 szkl cukru – 2 łyżki cukru(...)zostawiamy sernik na kolejne 30 minut. 7. Sernik wyjmujemy i pozostawiamy do ostudzenia. Przed podaniem oprószamy go cukrem pudrem i dekorujemy czekoladowymi listkami. Sernik z kaszą manną, owocami i galaretką SKŁADNIKI: – 200 g cukru – 16 g cukru wanilinowego – 6 szt jajek – 2 łyżki kaszy manny – 300 g masła – 1 kg twarogu z wiaderka
Marcepanowa kuchniatygodnia jestem na keto diecie ;) takie nowe doświadczenie. Uwielbiam ciasta więc pomyślałam, że warto potestować z nowymi przepisami :) Ten sernik jest mega tłusty jak przystało na keto przepisy, smakuje super mimo, iż nie ma w nim grama cukru :) Szybki, smaczny i zdrowy ;) Produkty na foremkę o średnicy 20cm: Spód: - 100gr orzechów włoskich - 60gr migdałów - 60gr(...)120gr kalorie 453,5 węglowodany 8,65 białko 8,25 wartości nieznacznie mogą się różnić, w zależności od użytego sera czy owoców, których można dać więcej, można też dodać galaretkę na wierzchu co też trochę zmieni obliczenia. Deser wstawiłam na aplikację FatSecret jako ketosernik
Wypieki ReneTorcik jogurtowy z czarną porzeczką. Dzisiaj mam dla Was przepis na wesoły torcik jogurtowy z czarną porzeczką. Bez pieczenia, słodko - kwaskowaty, mocno schłodzony jest idealny na
Rita creativeSezon truskawkowy w pełni, więc to najlepszy czas na wykorzystanie tych owoców do koktajli oraz pysznych ciast. Jak tylko zobaczyłam ten przepis , długo się nie zastanawiałam, od razu postanowiłam przygotować taki sernik. Delikatny, rozpływający się w ustach biszkopt, pyszna owocowa pianka serowa...hmmm, czegóż chcieć więcej. Oczywiście zamiast pieczenia spodu można wykorzystać gotowe biszkopty, wybór pozostawiam Wam. U mnie wersja(...)pieczenia. Dno i boki formy wyłożyć nowym papierem do pieczenia, na nim ułożyć nasz spód biszkoptowy. Masa serowa: - 500g sera (u mnie Juliko- b.gęsty) - 200g kremówki - 2 galaretki truskawkowe - 4 łyżeczki żelatyny - 800g truskawek (odszypułkowanych) - 6-8 łyżek pudru z ksylitolu, cukru trzcinowego lub zwykłego (ja dałam 6 łyżek, miałam bardzo słodkie truskawki) Galaretki z 4 łyżeczkami żelatyny rozpuścić
Smaczne Zdrowewypływał. Super sprawa to tez antyposlizgowe nóżki, podczas wałkowania nie slizga się po stole.Po skończonej pracy rogalomania bardzo łatwo sie myje, nie trzeba jej szorować ponieważ ciasto nigdzie nie przywiera.Może ktos stwierdzi ze cena produktu jest za wysoka, ja uwazam jednak ze naprawde produkt jest wart tych pieniędzy, ponieważ solidne wykonanie i funkcjonalnośc naprawde na to zasługują(...)wszak każdy z Nas dzieckiem jest :) Rzeczywiscie taki jak mój, taki jak nauczyła mnie robić moja babcia Kochana, prawdziwy domowy dżem. Nie za rzadki ale też nie zbity w galaretkę. Idealny. Co do słodkosci też, akurat takie jak lubię. Rogaliki przyrządzone z tym produktem wyszły naprawde smaczne, takie prawdziwe domowe, mieciutkie, duzo zyskały dzieki Owocowej Rozkoszy :) Dziękuje
Z Majeczką w kuchniTort sprawdza się przy każdej okazji. Urodziny, rocznica, święta, no i oczywiście bez okazji Tort z musem pomarańczowym i czekoladowym jest lekki, pachnący i czekoladowy. Jest
Słodki sentymentpłaskie łyżki cukru Z w/w składników zagnieć szybko ciasto, owiń folią i schłodź w lodówce przez kwadrans. W tym czasie nagrzej piekarnik, grzanie dół + termoobieg temp. 170°C Ciastem wylep formę na tartę - wielkość A 4 Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na jasnozłoty kolor, u mnie 22 minuty. Spód studzimy. KREM CZEKOLADOWY: SKŁADNIKI: - 280 g śmietanki 12% tłuszczu (taka(...)lubisz. Wstaw na godzinę do lodówki. Glazur na tarcie: Jeśli chcesz aby Twoja tarta była taka błyszcząca z wierzchu możesz zrobić tzw. glazur. Wystarczy, że 2 płaskie łyżeczki galaretki rozpuścisz w 70-80 ml wrzątku, przestudzisz chwilę i pędzelkiem nałożysz galaretkę na owoce. Wstawisz tartę do lodówki na 30 minut i gotowe! Użyj galaretki np. truskawkowej. Tartę możesz udekorować
SMYKWKUCHNIDelikatny i pyszny sernik kakaowo-waniliowy bez pieczenia to idealny deser na święta. Sernik jest łatwy do przygotowania i na pewno wykona go nawet osoba niezbyt
Kuchcik gotujeW tym roku u mnie na Boże Narodzenie jest rolada biszkoptowa o smaku cytrynowym z masą śliwkowo-orzechową. Bardzo ciekawe zestawienie smakowe, więc warto spróbować. Równocześnie
Passions hobbies life