Kultowe galaretki drobiowe to klasyk kuchni polskiej, ale też prosta i łatwa przekąska. Wspomniane tymbaliki to wspaniała inspiracja do tworzenia własnych kompozycji galaretkowych cudów. Prostota
Kuchnia PROzdrowotnaSłodki sernik na zimno z dodatkiem gorzkiej czekolady i kwaśnych malin - idealne współgranie i równowaga smaków. Czy może być lepszy deser na lato?! Składniki: 1/2 opakowania
Lena Gotujejuż! polecam Wam ten patent J Takie słodkości zrobicie w 1,5 godziny a smak zrekompensuje Wasz czas spędzony w kuchni. Do filiżanki popołudniowej herbaty w sam raz. Składniki: Ciasto biszkoptowe na 6 sztuk: 3 duże jajka 5 łyżek cukru Królewskiego 8 łyżek mąki tortowej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1/2 litra mleka(...)łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru Królewskiego ½ kostki masła 50 ml likieru kokosowego Poncz: 100 ml likieru kokosowego 100 ml wody Dodatkowo: 1 galaretka krystaliczna (bezbarwna) 20 dag mieszanych owoców sezonowych-agrest czarna i czerwona porzeczka Mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki ½ szklanki pokruszonych orzechów włoskich ½ szklanki wiórek kokosowych Masło do wysmarowania kokilek Bułka tarta
Wanilia i KardamonTruskawki królują więc dziś będzie coś słodkiego, pewnie już się domyślacie :) Pyszne biszkoptowe ciacho z truskaweczkami. Składniki na biszkopt: 3 jajka 5 łyżek
Różowa kuchniaCiasto to króluje na grupach kulinarnych i powiem Wam, że się nie dziwię bo jest przepyszne. Długo się zbierałam żeby je zrobić i powiem Wam, że nie żałuję. Jest lekkie jak chmurka, puszyste. Po prostu rozpływa się w ustach. Zresztą spróbujcie sami. Zapraszam!!! Składniki: 0,5 kg półtłustego twarogu, 3 śnieżki, 1 i ¾ szkl. mleka(...)herbatników, 2 galaretki ( smak dowolny), 0,5 szkl. cukru pudru, 0,5 l gorącej wody, 0,5 mlecznej czekolady Wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do wystygnięcia. Twaróg ucieramy razem z cukrem pudrem na gładką masę. Śnieżki ubijamy z mlekiem i dodajemy do twarogu. Dokładnie mieszamy. Następnie łyżką lejemy zimną galaretkę, mieszamy. Herbatniki wykładamy na blaszce
Passion of CookingChociaż nie lubię kaszy manny od dzieciństwa w ciastach smakuje ona inaczej. Mo ż e dlatego, że dodaje się do niej aromat czy wanilię.... Składniki biszkopt: 1 niepełna szklanka mąki ½ szklanki cukru 3 jajka ¼ szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: 1 litr mleka 1 szklanka cukru 250 g margaryny 1 szklanka kaszy manny 16 g cukru waniliowego(...)dodatkowo: 1 słoiczek dżemu truskawkowego 100 g herbatników 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania 1. biszkopt: Białka, cukier i cukier waniliowy ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo żółtka, lekko zmiksować. Dodać olej, ciągle ubijając. Pod koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec w nagrzanym piekarniku na 180 st. C ok. 35 minut. 2. Mleko, margarynę
Darcia w kuchniprzepis pochodzi z MagazynDomowy.pl Składniki: B iszkopt 6 jaj 3/4 szklanki cukru 20 dag mąki 1 ły ż ka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Darcia w kuchniwymieszać z cukrem, dodać zimne masło (najlepiej starte na tarce), jajko i wodę. Zagnieść szybko ciasto. Rozwałkować je na blacie lekko posypanym mąką na grubość około 5 mm. Rozwałkowane ciasto przenieść do foremki posmarowanej masłem, i delikatnie wylepić nim także boki formy. Wstawić do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu ponakuwać widelcem spód i boki. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)minut. Po upieczeniu wystudzić. Składniki na krem: 0.5 szkl . cukru pudru 0.5 szkl. mąki pszennej 2 żółtka 0.5 l mleka 125g masła Dodatkowo: dowolne owoce 1 galaretka rozpuszczona w 1 szklance wody Żółtka utrzeć mikserem z cukrem pudrem i mąką. Powoli wlewać 3/4 szklanki schłodzonego mleka. Pozostałą część mleka zagotować z masłem. Utarte żółtka powoli wlewać do gotującego się
Walijskie PichceniePyszne lekkie ciasto, nie za słodkie, takie w sam raz. Moje wykonanie na podstawie przepisu Siostry Anastazji z moimi zmianami. Składniki: Biszkopt: 2 jajka 8 żółtek 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt makowy: 8 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 5 łyżek sypkiego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pianka: 800 ml śmietany(...)galaretki wiśniowe 4 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie dodać mąkę z proszkiem i zmiksować na najniższych obrotach. Wylać na blaszkę 22x37 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30 min w 180 stopniach. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. 2. Biszkopt makowy: Białka
Na Ciasteczkowych Papierachżeby było 1 litr płynu dodajemy cukier,zagotowujemy,w pół szkl.wody rozpuszczamy budynie,wlewamy do gotującego się płynu i zagotowujemy cały czas mieszając,zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki,mieszamy do rozpuszczenia,wkrajamy margarynę do gorącej masy i mieszamy żeby się rozpuściła, biszkopt rozkrajamy na dwa placki,na spodnim wylewamy połowę lekko przestudzonej masy na to wykładamy pokrojone ananasy(...)drugą część masy,na to kładziemy drugi biszkopt,wstawiamy do lodówki ,żeby stężało,po ok. godzinie ubijamy śmietanę,dodajemy cukier puder i śmietan fixy,wykładamy na wierzch naszego ciasta,i znowu do lodówki,najlepiej na noc albo kilka godz. gotowe!!! pyszne ciasto serdecznie polecam
Swojskie jedzonkoCiasto"Delicja" Kwaskowata masa jabłkowa na puszystym biszkopcie, do tego budyniowa masa i czekoladowa polewa. Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem, delikatnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę, piec ok 30 minut. Masa Jabłkowa: 4 duże jabłka(...)galaretki pomarańczowe 1,5 szklanki wody Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach, zagotować w 1,5 szklanki wody. Gotować ok 7 minut, zestawić z ognia i dodać galaretkę dokładnie wymieszać. Po wystudzeniu wylać na biszkopt. Krem budyniowy : 1 szklanka mleka 1 budyń waniliowy 1 szklanka cukru pudru 1 aromat waniliowy lub śmietankowy 1 kostka masła Budyń rozprowadzić w 1/2 szklanki
Słodka Kraina WypiekówZapraszam na pyszny serniczek tym razem w wersji porzeczkowej. Słodka serowa masa świetnie komponuje z kwaskowym musem porzeczkowym. składniki: mus porzeczkowy 600 g oczyszczonej czarnej
Monia miesza i gotujejutra zaczynamy druga część urlopu, nie będzie mnie więc tu przez dwa tygodnie. Może jak będę miała dostęp do Internetu to coś wrzucę. Tymczasem na pożegnanie przygotowałam ciasto, do zrobienia którego zainspirował mnie przepis Joanny z „Domowych Wypieków”. Nie wymaga pieczenia i jest bardzo łatwe. Składa się z dwóch warstw herbatników i trzech różnych mas. Pierwsza to kasza manna ugotowana(...)mleku z dodatkiem masła i kakao. Ja jeszcze wzbogaciłam ją suszoną żurawiną. Druga to zagęszczony mus porzeczkowy, a trzecia to mieszanka śmietany i jogurtu greckiego z galaretką porzeczkową. Znika błyskawicznie. „ Czytaj więcej
Wiem co jemMiały być naleśniki z marmoladą, ale wyszła piramidka :) Składniki: 25 dag mąki 5 jaj ½ l mleka 1 mały jogurt owocowy 6 łyżek oliwy ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki
Tradycyjna Kuchniaci astka pepitki - ok 30 szt. jasna masa: 6 żółtek 2 jajka 5 łyżek cukru 2 łyżki żelatyny 1/2 kostki masła ciemna masa 6 białek 2
Jadło i czytadło