Placek bez wtrabiania, ciasto mieszamy łyżką. W cieście mamy puree dyniowe. Ale placek posypujemy jeszcze tartą dynią i kruszonką. Prosty, szybki i smaczny placek. Ciasto ; mąka pszenna 340 g drożdże 40 g puree z dyni 230 g mleko 125 ml cukier puder 100 g 2 mniejsze jajka olej 3 łyżki szczypta soli, cukier waniliowy ok. 1/2 łyżeczki Dodatek(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Dodatek dyniowy. Dynię ścieramy na dużych oczkach tarki, ew. delikatnie odciśnijmy. Dynię mieszamy z galaretką i sokiem z cytryny. Kruszonka. Wszystkie składniki na kruszonkę rozprowadzamy dłońmi, aż powstanie miękki gruby piasek. Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki. Na ciasto delikatnie wykładamy startą dynie oraz kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego
Smaczne mojekawałka (18): 168 kcal B 4 g W 14 g T 10 g Składniki: ciasto ▪ 300 g mąki gryczanej ▪ 200 g masła zimnego ▪ 1 jajo ▪ 2 łyżeczki proszku do pieczenia ▪ pół szklanki cukru pudru (zmielony słodzik) masa budyniowa ▪ 2 budynie śmietankowe ▪ 3 szklanki mleka ▪ 1 galaretka cytrynowa wierzch ▪ 700 g truskawek ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▪ cukier puder do posypania Przygotowanie(...)mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier puder, jajo, masło pokrojone z kostkę i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na pół, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok 30 minut. 2. Budynie gotujemy na mleko i pod koniec dodajemy galaretkę (sam proszek). 3. Truskawki kroimy na pół i obtaczamy delikatnie w mące ziemniaczanej. 4. Formę (35x25) wykładamy
zdrowo i aktywniekawałka (18): 168 kcal B 4 g W 14 g T 10 g Składniki: ciasto ▪ 300 g mąki gryczanej ▪ 200 g masła zimnego ▪ 1 jajo ▪ 2 łyżeczki proszku do pieczenia ▪ pół szklanki cukru pudru (zmielony słodzik) masa budyniowa ▪ 2 budynie śmietankowe ▪ 3 szklanki mleka ▪ 1 galaretka cytrynowa wierzch ▪ 700 g truskawek ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▪ cukier puder do posypania Przygotowanie(...)mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier puder, jajo, masło pokrojone z kostkę i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na pół, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok 30 minut. 2. Budynie gotujemy na mleko i pod koniec dodajemy galaretkę (sam proszek). 3. Truskawki kroimy na pół i obtaczamy delikatnie w mące ziemniaczanej. 4. Formę (35x25) wykładamy
Zdrowie i pysznie na talerzumąka - 350 g kwaśna śmietana - 2 łyżki proszek do pieczenia - 2 łyżeczki jajka - 2 szt Masa jabłkowa galaretki cytrynowe - 2 szt jabłka - 2 kg Masa orzechowa : masło - 80 g miód - 3 łyżki orzechy pokrojone - 220 g cukier - 120 g Przygotowanie : Ciasto Wszystkie składniki na ciasto kruche , połączyć, zagnieść ciasto, podzielić na trzy części. Każdą część wyłożyć na blachę(...)garnka, podlać odrobiną wody, smażyć kilka minut. Następnie zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretki , dokładnie wymieszać. Masa orzechowa: Do rondla włożyć masło, roztopić, dodać cukier i miód, mieszać do rozpuszczenia się cukru. Na samym końcu wsypać pokrojone orzechy, dokładnie wymieszać. Składanie ciasta: Ciasto kruche, masa jabłkowa, ciasto kruche, masa jabłkowa, kruche ciasto i masa orzechowa. Smacznego ! (function
Kuchnia Danusigalaretki ananasowej lub cytrynowej Masa śmietanowa: 1 i 1/2 kubeczka śmietany kremówki 30 % - tj. 300 gram 1/2 opakowania galaretki ananasowej lub cytrynowej okrągłe beziki - około 6 - 8 sztuk Wykonanie : Zaczynamy od rozpuszczenia w rondelku dżemu ananasowego - do gorącego wsypujemy galaretkę, mieszamy do jej rozpuszczenia. Przelewamy masę do małej miseczki i wkładamy do lodówki, by zaczęła tężeć. Drugą połowę galaretki rozpuszczamy(...)wykładamy łyżką, miejsce w miejsce, na całej powierzchni tężejący dżem ananasowy. Na dżem wykładamy drugą połowę masy serowej. Wyrównujemy i wkładamy ciasto do lodówki. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Wlewamy cieniutkim strumieniem płynną, ale już tężejąca drugą połowę galaretki ananasowej. Miksujemy - śmietana powinna być bardzo sztywna i gęsta. Odkładamy mikser i wkruszamy do śmietany beziki. Mieszamy dokładnie i wykładamy
Kronika Piekarnika3.kisiel wiśniowy 4.mak Blaszkę (25x35cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na środek kładziemy kolejno po dwie łyżki każdego ciasta, cały czas w to samo miejsce, tworząc kręgi. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180st. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 2 blaty. 4 galaretki rozpuszczamy, każdą osobno(...)szklance gorącej wody. Gdy dobrze stężeją, siekamy w drobną kosteczkę i dodajemy do serka waniliowego. Ostatnią galaretkę (najlepiej żółtą) rozpuszczamy w szklance gorącej wody, gdy zacznie tężeć dodajemy do serka, delikatnie mieszamy i wykładamy masę na dolny blat ciast. Przykrywamy drugim blatem. Chłodzimy 2 godziny w lodówce
Gotowanie moimi oczamiPyszna rolada czekoladowo - kawowa z kremem migdałowym. Idealna do niedzielnej kawki, na przyjęcia i dla czekoladorzerców. Polecam.
Kulinarne Fantazje Marioliadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki; Ciasto kruche; 3 szklanki. mąki tortowej 2/3 szklanki cukru kostka tłuszczu(może być kasia) 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa; 1,5 kg jabłek(lub duży słoik musu jabłkowego) 150 g rodzynek 2 galaretki cytrynowe Masa orzechowa; 300g orzechów włoskich 80g masła 3 łyżki cukru 2 łyżki miodu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)składniki ciasta kruchego wkładamy do miseczki i zagniatamy .Ciasto dzielimy na 3 części .W dwóch takich samych blaszkach pieczemy 2 kruche ciasta, ok.25 min w temp.200st.Trzecią część ciasta odkładamy.W tym czasie przygotowujemy masę jabłkową: jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i na patelni smażyć na złoty kolor.Rodzynki sparzyć.Do gorącego musu dodać rodzynki i wsypać galaretkę.Odstawić
Olcia gotuje!Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. W ten sam sposób upiec pozostałe dwie części ciasta. 2. Masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać, a następnie pokroić w kostkę. Umieścić w garnuszku, zalać odrobiną wody i dodać pozostałe składniki z masy jabłkowej (oprócz galaretek(...)Dusić na małych ogniu do zmięknięcia jabłek. Następnie gorącą masę zmiksować blenderem do uzyskania musu. Mus ponownie zagotować, wsypać galaretki i dobrze wymieszać. Pozostawić do lekkiego stężenia. Na I blacie miodowym wysmarować 1/2 tężejącej masy jabłkowej, przykryć II blatem ciasta i ponownie wysmarować masą. Przykryć ostatnim blatem ciasta. Całość schłodzić do całkowitego stężenia masy jabłkowej. 3. Chrupiąca orzechowo-słonecznikowa
Nastoletnie Wypiekanieprzepisów tutaj coraz mniej. Jednak od czasu wyczaruję coś słodkiego, wszak niedziela bez ciasta się nie liczy;) To ciasto zrobiłam trochę pod siebie- chciałam, żeby było smaczne ale bez miliona kalorii. I takie było, bo w zasadzie jogurt i galaretka a na biszkopt można przymknąć oko;) Pewnie zapytacie jak to możliwe, że kiwi i galaretka zagrały razem, przecież kiwi(...)blogu oprócz tego jest też przepis na wilgotne ciasto z kiwi ( klik ) i torcik kiwi ( klik ). Polecam! *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanka mąki 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki oleju łyżeczka proszku do pieczenia na galaretkę: 6-7 owoców kiwi 2 opakowania galaretki kiwi na piankę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawymagający pieczenia, który zachwyci każdego. Składniki: 3 galaretki przeźroczyste 2 galaretki cytrynowe gofry gotowe 250g 600 ml śmietany 30% kruche ciasteczka z nadzieniem Sposób przygotowania: Przeźroczyste galaretki rozpuścić w 600 ml wrzątku. Odstawić do wystudzenia i stężenia. Na spód blachy ułożyć gofry. Zimną śmietanę ubić na sztywno, a następnie cienkim strumieniem wlać galaretkę. Wylać na gofry i odstawić do lodówki(...)minut, a następnie ułożyć ciasteczka. Galaretki cytrynowe rozrobić w takiej samej ilości wrzątku, wystudzić, odstawić do stężenia i zalać ciasto. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce najlepiej przez noc. Autor przepisu: Natalia Żmuda Artykuł Ciasto bez pieczenia ,,Margaretka” pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisylekki jak chmurka sernik na biszkopcie na pewno zasmakuje dzieciom. Urozmaiciłam go galaretką i ananasem. *blaszka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową: 1 kg sera sernikowego 1 szklanka cukru 5 jajek 120 g masła 2 opakowania budyniu waniliowego kilka kropel aromatu pomarańczowego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadodałam cukru do smaku. Sok z jabłek, również po zredukowaniu można dosłodzić odrobinę, ale wtedy trzeba dodać żelatyny, aby otrzymać z niego galaretkę. Jeśli do soku dodamy więcej cukru, żelatyna jest zbyteczna. Oczywiście do ciasta można użyć świeżych tartych jabłek po odciśnięciu soku i należy przedłużyć czas pieczenia Ciasto, kruche i pyszne Potrzebujemy 400g mąki pszennej, 250g masła prosto(...)zrumienienia. Prażone jabłka do ciasta, możemy usmażyć lub użyć z zimowych przetworów. Około 2kg jabłek, najlepszych na szarlotkę, cukier do smaku, cynamon. Jabłka obieramy, wydrążamy środek, kroimy w ósemki. Wkładamy do garnka. Wlewamy tyle wody, aby przykryła jabłka do 2/3 wysokości. Jeśli nie mamy zamiaru robić galaretki, jabłka wyjmujemy łyżką cedzakową, chwilę po zagotowaniu
Leśny Zakątekproszku do pieczenia masa ▪ 2 budynie czekoladowe ▪ 500 ml mleka ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▪ 1 galaretka cytrynowa ▪ 300 g brzoskwiń +cukier puder na wierzch Przygotowanie: 1. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło, jajo i słodzik, cukier. Dokładnie mieszamy ręką i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części (jedna nieco większa, będzie na spód). Mniejszą zawijamy w folie(...)Brzoskwinie kroimy drobno w kostkę i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Budyń przygotowujemy na mleku, go gorącego wsypujemy galaretkę i mieszamy Jeszcze ciepły wylewamy na podpieczony spód. Wciskamy w budyń brzoskwinie i na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażarki. Pieczemy całość 30 minut w 180 stopniach. Upieczone posypujemy cukrem pudrem (u mnie zmielony słodzik). Przepis możecie pobrać
zdrowo i aktywnieproszku do pieczenia masa ▪ 2 budynie czekoladowe ▪ 500 ml mleka ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▪ 1 galaretka cytrynowa ▪ 300 g brzoskwiń +cukier puder na wierzch Przygotowanie: 1. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło, jajo i słodzik, cukier. Dokładnie mieszamy ręką i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części (jedna nieco większa, będzie na spód). Mniejszą zawijamy w folie(...)Brzoskwinie kroimy drobno w kostkę i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Budyń przygotowujemy na mleku, go gorącego wsypujemy galaretkę i mieszamy Jeszcze ciepły wylewamy na podpieczony spód. Wciskamy w budyń brzoskwinie i na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażarki. Pieczemy całość 30 minut w 180 stopniach. Upieczone posypujemy cukrem pudrem (u mnie zmielony słodzik). Przepis możecie pobrać
Zdrowie i pysznie na talerzu