ciasto z galaretka - 10076 przepisów (strona:333/672)

Ciasto brzoskwiniowe ze słomką ptysiową 250

orzeźwiające ciasto brzoskwiniowe bez pieczenia na spodzie ze słomki ptysiowej z cynamonem. Zrobiłam taki spód po raz pierwszy i powiem wam, że smakuje to rewelacyjnie. Użyłam słomki ptysiowej z cynamonem Brześć . Składniki: 2 opakowania słomki ptysiowej z cynamonem Brześć po 125 g 500 ml zimnej kremówki 30% 700 ml wrzątku 2 galaretki brzoskwiniowe 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe(...)miksować do momentu połączenia się składników. Masę delikatnie wylać na słomkę, wyrównać powierzchnię. Pokrojone brzoskwinie rozsypać po całej powierzchni. W 900 ml wrzątku rozpuścić galaretki, schłodzić i gdy zacznie tężeć wylać na górę. Ciasto przechowujemy w lodówce

Ala piecze i gotuje
Deser zimowy 96

ciastka migdałowe: 1 białko, 1 szczypta soli, 60 g cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 150 g migdałów bez skórek,   galaretka z kompotu 70 gram śliwek wędzonych, 70 gram gruszek suszonych – nie kandyzowanych, 70 gram jabłek suszonych – nie kandyzowanych, 70 gram rodzynek, 70 gram moreli suszonych, skórka z 1/2 cytryny, żelatyna    plasterki pomarańczy: 60 g cukru(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać nieduże ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku. galaretka z kompotu: Owoce opłukać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą (woda ma je tylko przykryć). Zagotować, wrzucić skórkę cytryny (cytrynę umyć, sparzyć i cienko obrać), przykryć

królestwo garów
Ciasto z masą budyniową i truskawkami 141

Dzień dobry :-) Sezon na truskawki trwa, szkoda że jeszcze chwilkę i będzie się kończył. Póki co trzeba korzystać :-) Ja dziś mam dla Was propozycję ciasta z masą i truskawkami właśnie. Jest pyszne, proste w przygotowaniu. Polecam i życzę Wam miłego piątku :-) Blaszka: 23x33 cm Składniki biszkopt: 6 jajek L 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru 1,5 łyżeczki(...)składniki nam się połączą, to dodajemy startą gorzką czekoladę, mieszamy.  Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe truskawki 1. Galaretki rozpuszczamy w takiej ilości wrzątku jak na jedną. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. 2. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki lub jak kto woli :-) Przełożenie ciasta: biszkopt - 1/2 masy budyniowej - biszkopt - pozostała część masy budyniowej - truskawki - galaretka

kruche babeczki
Pierniczki Bożonarodzeniowe 152

cynamonu 1 łyżeczka imbiru mielonego goździki 4 zmielone 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Dodatkowo: galaretka niebieska 4 łyżki  galaretka czerwona 4 łyżki Po tyle samo cukru   mleko 4 łyżki   Wykonanie ciasta na pierniczki: Najprostsze pierniczki jakie można sobie wyobrazić. Do misy wsypujemy mąkę z z sodą( przesiewamy najpierw), dodajemy cynamon,imbir, goździki i kakao(...)grubość 4 mm, podsypując je mąka by ciasto nie kleiło się do stolnicy, wycinamy pierniczki.Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut Wyjmujemy i studzimy na kratce. Dowolnie dekorujemy. Dekoracja: Galaretkę niebieską wsypujemy do młynka i tyle samo cukru, mielimy, przekładamy

Różowa kuchnia
Ciasto Wenezuela z masą cytrynową, dżemem morelowym i wiórkami kokosowymi (dla gości) 1332

ciasto załapie się na konkurs moje: wypieki i desery. A oto link do tak ostatnio popularnej książki  (klik) Składniki: Biszkopt: 6 jaj (oddzielnie białka i żółtka) 1,5 szkl. mąki 1,5 szkl. cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 0,5 kg serków homogenizowanych (waniliowych) 250 g margaryny 3/4 szkl. cukru pudru 2 opakowania galaretek cytrynowych(...)przez ok. 40 min. (czy ciasto jest upieczone można sprawdzić wbijając patyczek np. do szaszłyków - jak patyczek będzie suchy to ciasto jest gotowe) Jak biszkopt przestygnie kroimy go na dwa blaty. Masa: Galaretki rozpuścić w jednej szklance wody. Margarynę zmiksować z serkami i cukrem. Do masy dodać tężejące galaretki. Całość miksować do połączenia składników. Śnieżki ubić na sztywno w jednej

IMPRESJA SMAKU
SERNIK Z KASZY JAGLANEJ NA SPODZIE Z KASZĄ GRYCZANĄ 187

pieczenia SERNIK JAGLANY : - szklanka kaszy jaglanej - 3 szklanki mleka - 400 ml jogurtu naturalnego - cukier waniliowy - 50 ml miodu - szklanka borówek amerykańskich lub innych owoców sezonowych - 5 łyżeczek żelatyny LAWENDOWA GALARETKA: - 100 ml syropu z lawendy - 400 ml wody - 3 łyżeczki żelatyny - szklanka porzeczek STUDŹ UGOTOWANĄ KASZĘ GRYCZANĄ ,  w międzyczasie oddziel białka od żółtek, jajka ubij na gęstą pianę. Czekoladę(...)WODĘ Z SYROPEM LAWENDOWYM PODGRZEJ  do około 50 stopni, żelatynę zalej małą ilością wrzątku i dokładnie wymieszaj, połącz z woda z syropem lawendowym. Stężałe ciasto wyjmij z lodówki, udekoruj porzeczkami. Następnie zalej galaretka lawendową i wstaw do lodówki na około godzinę aby galaretka stężała. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Krówka jabłkowa ( bez pieczenia ) 178

Pyszne i bardzo proste w wykonaniu ciasto bez pieczenia. Nazwałam je Krówką jabłkową, ponieważ składa się z warstwy kremu kajmakowego i masy z jabłek i galaretki. Całość wieńczy warstwa bitej śmietany. Wszystkie smaki świetnie się ze sobą łączą i równoważą. Dzięki kwaskowej masie jabłkowej ciasto nie jest mdłe, ale i zadowoli amatorów kajmakowej słodyczy ;). Naprawdę warte przygotowania; moi domownicy pałaszowali(...)umieścić w garnku. Wymieszać z cukrem i podgrzewać na średnim ogniu często mieszając, aż zaczną się rozpadać i przypominać marmoladę. Miękkie jabłka zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie wsypać galaretkę i wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Ten proces można przyspieszyć wstawiając garnek z jabłkami do większego naczynia z zimną wodą i często mieszać. Najlepiej masę jabłkową

Opowieści z piekarnika
Ciasto ze szpinakiem i musem truskawkowym 126

pieczenia Mus truskawkowy: 650 g truskawek, świeżych lub mrożonych 2 łyżki ksylitolu (lub więcej jeśli używamy galaretki bez cukru) 1 opakowanie galaretki truskawkowej (na 500 ml wody) 1 puszka mleka kokosowego 200 g serka mascarpone Wykonanie: Ciasto: Rozmrozić szpinak, odcisnąć, zmiksować blenderem na jednolity mus. Świeży szpinak umyć, dokładnie odsączyć i również zblendować. Piekarnik nagrzać do 180ºC. Jajka wbić(...)minut do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić. Z ciasta odkroić wierzch i wyrównać. Mus: Truskawki wrzucić do garnuszka razem z cukrem i 2-3 łyżkami wody. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się ksylitolu, zdjąć z palnika. Zmiksować blenderem na puree. Do gorącego puree dodać galaretkę w proszku i wymieszać do jej dokładnego rozpuszczenia się. Odstawić do wystudzenia w temperaturze

Healthy food explorer
Kruche Rurki Nadziane Bitą Śmietaną Z Galaretką 101

łyżeczki cukru pudru 1. Składniki na ciasto na rurki zagniatamy i chowamy do lodówki na około 40 minut lub dłużej. 2. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 2 mm i wykrawamy paski o szerokości 3 cm. 3. Foremki do rurek smarujemy masłem i nawijamy ciasto zaczynając od najszerszej części rurki. Każdą rurkę z ciastem następnie obtaczamy w cukrze i odkładamy(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Postępujemy tak do wykończenia ciasta. Rurki pieczemy w 190-200 stop przez 15 minut do zrumienienia. Po upieczeniu delikatnie zdejmujemy rurki z foremek i odkładamy do całkowitego wystudzenia. 4. Galaretkę rozpuszczamy w bardzo gorącej wodzie i od razu studzimy, ostudzoną przekładamy do lodówki. 5. Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do niej lekko tężejącą już

Gotowanie...to proste !
Torcik z truskawkami i bitą śmietaną. 65

śmietanki 30% lub 36 % schłodzona 1 łyżka cukru pudru ilość można zwiększyć jeśli wolicie bardziej słodkie 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Instrukcje Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nie smarować brzegów. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy i pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka(...)sztywno razem z cukrem pudrem. Jeśli chcecie mieć pewność że śmietana się utrzyma można dodać śmietanfix. Ubitą śmietanę wykłądamy na truskawaki. Przykrywamy kolejnym blatem ciasta, na wierzch układamy truskawki i całość zalewamy tężejącą galaretką. Jeśli wylejecie na wierzch zbyt wodnistą galaretkę wsiąknie w biszkopt. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 3-4 godziny. Artykuł Torcik z truskawkami i bitą śmietaną

To co lubię - gotuję i polecam
Szarlotka przekładana z orzechami-najlepsza FILM 117

cukru pudru Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie dzielimy je na 3 części i wstawiamy je do lodówki na 15 minut. Pierwszy kawałek ciasta wałkujemy, jeśli się klei podsypujemy troszkę mąką. Wykładamy ciastem dno blaszki. Pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni-około 15-20 minut. Tak postępujemy z drugą częścią ciasta ORZECHY Orzechy siekamy na mniejsze kawałeczki. Masło(...)Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach i prażymy na średnim ogniu ok 15 minut. Do jabłek wsypujemy galaretki cytrynowe i wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy do rozpuszczenia się galaretek. Gorącą masą jabłkową przekładamy spody-spód:jabłka:spód:jabłka:spód Na górze ciasta ma być spód z orzechami. Ciasto przykrywamy ściereczką i studzimy. Następnie wstawiamy do lodówki. Jest wspaniałe, pięknie się

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Szarlotka z musem jabłkowym 137

łyżeczka proszku do pieczenia Mus jabłkowy: ok. 1 i 1/2 kg jabłek 1 łyżka cynamonu 2 łyżki cukru opakowanie galaretki cytrynowej Beza: 5 białek 1 szklanka cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od musu. Jabłka myjemy, obieramy , usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Mieszamy z 2 łyżkami cukru i podgrzewamy do momentu(...)jest zbyt rzadki podgrzewamy do momentu aż lekko odparuje. Na koniec dodajemy cynamon oraz sypką galaretkę. Lekko studzimy. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia oraz masło i smalec. Wszystko siekamy nożem do lekkiego połączenia. Dodajemy żółtka. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części. Jedną z nich zawijamy w folię i schładzamy. Formę 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia

Fascynacje Ani
Sernik z masą truskawkową 56

truskawek - 2 opakowania galaretki truskawkowej - 400 ml śmietany kremówki oraz  herbatniki Przygotowanie: Na początku zabieramy się za masę serową. Śmietanę ubijamy z cukrem. Następnie porcjami dodajemy jajka, mąkę oraz ser. Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno wykładamy herbatnikami i przelewamy masę serową. Pieczemy ciasto w 180 C przez około 45 minut. Następnie(...)stygnie możemy przygotować masę truskawkową. Galaretki rozpuszczamy w 200 ml wrzątku a następnie studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno a truskawki blendujemy na mus. Śmietanę łączymy z musem truskawkowym. Odrobinę masy śmietanowej dodajemy do przestudzonych galaretek, mieszamy i całość wlewamy do masy śmietanowej. Odstawiamy go do lekkiego stężenia a następnie wykładamy na przestudzony sernik. Ciasto schładzamy w lodówce aż masa całkowicie

Zainspirowana w kuchni
Ciasto chrupiąca brzoskwinka 198

łyżki cukru pudru 2 galaretki brzoskwiniowe 400ml wrzątku 500ml śmietany 36% Dodatkowo: 400g masy krówkowej – kajmak 150g łuskanego słonecznika Wykonanie: 1.  Biszkopt Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukry i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy(...)Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i dalej ubijając dodać tężejące galaretki. Całość dokładnie wymieszać. 3.  Słonecznik uprażyć na suchej patelni, wystudzić. 4.  Składanie ciasta: Dolny blat biszkoptu przełożyć do tortownicy,   wylać warstwę śmietanowo - brzoskwiniową, przykryć drugim blatem, posmarować masą krówkową  i posypać uprażonym słonecznikiem

Szalona Kuchnia Eweliny
Tarta z truskawkami, białym winem i bazylią 145

polewy czekoladowej lub czekolady deserowej (użyłam polewy o smaku ciemnej czekolady Delecty) 250ml śmietanki 100g mascarpone 500g truskawek opakowanie galaretki truskawkowej szklanka białego półsłodkiego wina listki bazylii  Z mąki, żółtek, margaryny, cukru i szczypty soli szybko zagniatamy kruche ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty, spód nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Umieszczamy w zamrażarce na 10 minut. Po tym czasie ciasto pieczemy(...)piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas pieczenia to 15 minut. Na upieczone i wystudzone ciasto wylewamy polewę czekoladową i równomiernie ją rozprowadzamy. Śmietankę ubijamy, na końcu łączymy z serkiem. Krem wykładamy na warstwę czekoladową. Galaretkę rozpuszczamy w szklance podgrzanego wina. W zimnej galaretce zanurzamy umyte, odszypułkowane i pokrojone truskawki. Gdy zacznie tężeć, wykładamy owoce i galaretkę na krem. Tartę podajemy

Wrzosowa Polana

Proponowane wyszukiwania