Mąki przesiewam i dodaję , delikatnie mieszam od spodu łezką drewnianą. Dno formy o wymiarach 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę 15 minut. Biszkopt po wyjęciu studzę. Galaretka: Rabarbar, kroję, myję, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier i gotuję na wolnym ogniu aż lekko zmięknie i puści(...)lodówki. Krem: Galaretkę cytrynową rozpuszczam w 1/3 szklance gorącej wody. Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na sztywno, dodaję lekko ciepłą galaretkę i mieszam mikserem. Wylewam na rabarbar połowę śmietany, układam jedno ciastko obok drugiego, i wylewam na nie pozostałą śmietanę. Wstawiam ciasto do lodówki. Przed podaniem dekoruję startą czekoladą i bezami
wesoła kuchniaśrednich jabłek 3 łyżki cukru (opcjonalnie jak nie mamy czasu na prażenie jabłek można zamiast cukru dodać galaretkę cytrynową) Składniki na kruszonkę: szklanka mąki pszennej (około 150g) 100g masła pół szklanki cukru Przepis: W dużej misce łączymy wszystkie składniki na ciasto drożdżowe: mąkę, drożdże, cukier, masło, jajka, sól oraz mleko, Wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy na 1-1,5 godziny(...)zagniatamy. Odstawiamy do lodówki, Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Przygotowane jabłka prażymy lub lekko podgotowujemy dodając na koniec galaretkę. Masę zostawiamy do ostygnięcia Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia, Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 16 kawałków, Z każdego kawałka formujemy kulkę. Następnie szklanką wygniatamy wgłębienie. Na każdą bułeczkę nakładamy około
tyfranboxjabłek 1 galaretka cytrynowa 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1 śmietanę 30% 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodajemy cukier. Gdy masa będzie ubita dodajemy po jednym żółtku nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy(...)kroimy w plastry lub kostkę. Przekładamy do rondla wsypujemy cukier i podparować na wolnym ogniu przez kilka minut na koniec wsypujemy galaretkę, cynamon mieszamy. Gorące jabłka wykładamy na dolną część przekrojonego biszkoptu, przykrywamy drugą częścią ciasta. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, dekorujemy górną część ciasta. Smacznego
kgwjanczewoostatnio bardzo popularne, dlatego postanowiłam zrobić podobne. Ciasto jest bez użycia mąki pszennej. Mąka została zastąpiona budyniami. Masa natomiast jest bardzo delikatna. Blaszka 24 cm x 24 cm Składniki na ciasto: · 5 opakowań po 40 g budyniów czekoladowych · 6 jajek · 1 szklanka cukru(...)Masę budyniową wykładamy na dno tortownicy i pieczemy 30 minut w 180°C. 5. W tym czasie, co pieczemy ciasto robimy masę. Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem, dodajemy serki Danio ( cały czas miksujemy) oraz schłodzoną galaretkę. 6. Ananasy kroimy w kostkę i łączymy z masą, zostawiając dwa krążki do dekoracji. 7. Biszkopt budyniowy po upieczeniu studzimy, następnie przekrawamy
Kulinarna Chwilawymieszałam szpatułką. Ciasto przelałam do tortownicy (26 cm) i wstawiłam do piekarnika na około 30 minut. Kiedy wierzch ciasta nabrał złocistego koloru sprawdziłam patyczkiem. Przestudzone wyjęłam z foremki i zostawiłam na kratce do całkowitego wystudzenia. Czas zająć się piankową masą. Dwie galaretki rozpuściłam w gorącej wodzie. Kremówkę ubiłam na puch. Masło zmiksowałam(...)cukrem. Dodałam serki. Wymieszałam. Do tak przygotowanej masy przelałam tężejącą galaretkę. Wymieszałam mikserem na niskich obrotach do momentu, kiedy galaretka wmieszała się do masy. Na koniec dodałam ubitą śmietanę i ponownie wymieszałam. Wystudzone ciasto migdałowe skroiłam od góry, tak, żeby powstała równa powierzchnia a następnie włożyłam go do (czystej) tortownicy. Ciasta nie nasączałam, nie ma takiej potrzeby
Kuchnia u Krysiłyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki octu Ciasto żółte: 7 żółtek 2 całe jajka 2/3 szkl. cukru pudru 2 łyżki oleju 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. mąki pszennej Masa: puszka brzoskwiń budyń śmietankowy galaretka cytrynowa 1/2 kostki masła lub margaryny Dodatkowo: mielona kawa Wykonanie: 1. Białka ubić na sztywno(...)brzoskwiń dopełnić wodą tak, by było pół litra płynu, na nim ugotować budyń. Do gorącego budyniu wsypać galaretkę, wymieszać i wystudzić. Masło ukręcić, dodając po łyżce zimny budyń. Na końcu dodać brzoskwinie pokrojone w drobną kostkę. Ciasto przekroić na pół i przełożyć masą. Wierzch posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniacukru - 1 budyń waniliowy bez cukru - 1 duża łyżka masła - 1 żółtko - kilka kropli olejku waniliowego Mus malinowy - 200g mrożonych malin - 1 galaretka malinowa - 300ml wrzątku Dodatkowo - 300g mrożonych lub świeżych malin Sposób wykonania: Składniki na ciasto szybko zagniatamy aby masło się za bardzo ni rozpuściło, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy(...)układamy maliny i pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut, na koniec jeszcze 5 minut z górną grzałką. Studzimy ciasto. Maliny na mus miksujemy i przecieramy przez sitko, powinno być 200ml tak aby wrzątku było 300ml wg przepisu na galaretce, galaretkę mieszamy z wrzątkiem po czym dodajemy mus z malin, studzimy. Jak mus malinowy zacznie tężeć wylewamy go na masę
Wypieki Renekwaskowego i delikatnego jednocześnie. Przeglądając mój notes z przepisami natknęłam się na Cytrynowy puch. Czas wykonania ciasta jest dość długi ale efekt wizualny i smakowy..... nie do opisania! Polecam! Cytrynowy puch Składniki: biały biszkopt , 2 opakowania śnieżki, 2 szklanki mleka, 4 galaretki cytrynowe, 700 ml śmietany kremówki. 6 łyżek cukru pudru, łyżka żelatyny, wrzątek. Wykonanie: 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy(...)zastygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w 70 ml wrzątku. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy stopniowo cukier puder i na końcu wlewamy ostudzoną żelatynę. Śmietanę przekładamy na galaretkę (możemy albo delikatnie rozsmarować śmietanę albo udekorować nią wymyślnie ciasto). Smacznego
paapilotkaaciasto to połączenie sernika na zimno i jabłecznika. Masa jest dość nietypowa bo smażone jabłka połączyłam z białym serem. Na wierzchu galaretką zalałam kruche ciasteczka o smaku szarlotkowym, więc wszystko fajnie współgrało. To takie ciasto trochę dla leniwych albo zapracowanych, wbrew pozorom robi się je szybciutko. *mała foremka 23*23 cm lub tortownica Składniki: na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki(...)wody 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę: 400 g serka naturalnego (np. na sernik z wiaderka) 2 duże jabłka łyżka cukru łyżeczka cynamonu 1 opakowanie galaretki cytrynowej na wierzch: 9 ciastek "Szarlotki" z firmy Cukry Nyskie 1 opakowanie galaretki cytrynowej Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dosypywać powoli cukier a następnie dodawać po jednym
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżek sól tłuszcz MASA BUDYNIOWA budyń waniliowy -2 opak mleko -3 szkl cukier -4 łyżki margaryna palma-1 kost MASA JABŁKOWA galaretki pomarańczowe -2 opak jabłka -1 kg masło -1 łyżka cukier puder do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE: CIASTO Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier, cały czas(...)przez około 10 minut. Zdjąć jabłka z ognia, wsypać galaretki, dokładnie rozmieszać. MASA BUDYNIOWA Do rondla wlać 2 szkl mleka, dodać cukier i kostkę margaryny, zagotować. W pozostałej szklance mleka, rozmieszać budynie. Na gotujące się mleko , wlać rozmieszany proszek budyniowy, zagotować mieszając. SKŁADANIE CIASTA biszkopt masa jabłkowa masa budyniowa biszkopt
Kuchnia DanusiDawno na blogu nie pojawił się wpis na jakieś ciasto. Więc dzisiaj to nadrobię. Przepis ten mam od mojej mamy. U mnie jest to klasyka, która kiedy tylko przychodzi lato bardzo często pojawia się na stole. Jest bardzo prosty i przepyszny, nie tylko za sprawą truskawek ale i genialnej masy;) Jest idealnym rozwiązaniem kiedy spodziewacie się gości, a nie chce(...)się kombinować. Dodatkowo świetnie sprawdza się w upalne lato, no bo kto nie lubi truskawek w galaretce Jedyna wada – bardzo szybko znika Biszkopt z truskawkami Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego Masa: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki szklanka mleka opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko Dodatkowo: około
PatiGotujeprzyozdobiłam motylkami cukrowymi i kuleczkami kolorowymi.Mina bezcenna kiedy jadł z apetytem i był taki zadowolony mój Kochany łasuch . Składniki na ciasto parzone: woda 250 ml masło 80 g sol szczypta jaja 5 szt Lukier: galaretka truskawkowa zmielona 4 łyżki cukier waniliowy zmielony 2 łyżki cukier puder 2 łyżki Dodatkowo: motylki kolorowe cukrowe kuleczki kolorowe cukrowe Wykonanie(...)miksujemy na gładka jedwabista masę. Przekładamy nasze ciasto parzone do rękawa cukierniczego( końcówka z rowkami) i wyciskamy kola na przygotowany papier,pocięty w kwadraty.Olej rozgrzewamy i kładziemy nasze gniazdka z papierem.Kiedy papier odchodzi znaczy , że się smaży.Po smażeniu kładziemy na przygotowaną kratkę nasze pyszne smakołyki. Niech odciekną z tłuszczu. Lukier: Galaretkę mielimy i wsypujemy do miseczki. Cukier waniliowy mielimy
Różowa kuchniamalin 3 łyżki cukru 400 ml mieszanki wody z sokiem z malin 2 galaretki o smaku malinowym 500 ml śmietanki 30% 1 opak. Śmietan-Fix Do dekoracji:kilka malinObie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać pozostałe składniki. Utrzeć na gładką masę. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 30 x 35 cm, nasmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą(...)mrożone rozmrozić). Wylać na sito, zebrany sok z malin uzupełnić wodą do 400 ml. Sok zagotować. Zestawić z ognia, wsypać galaretki, miesdzać do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić. Wstawić do lodówki, do schłodzenia do momentu, aż zacznie lekko tężeć. Wierzch ciasta posypać Śmietan-Fixem. Na tak przygotowane ciasto rozłożyć równomiernie odsączone maliny. Schłodzoną śmietankę ubić (trochę zostawić do dekoracji). A następnie powoli
Świat Ciasta500ml mocno schłodzonej kremówki - 250g serka mascarpone - 2 łyżki cukru pudru - 2 galaretki wiśniowe - 400ml wrzątku (na 2 galaretki) Dodatkowo: - konfitura jagodowa - ok. 600 g truskawek - czekoladowe kropelki (do ozdoby) - wiórki kokosowe - listki mięty (do ozdoby) - sok jabłkowy do nasączenia ciasta Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet – mieszamy(...)ekstrakt waniliowy. Delikatnie mieszamy rózgą. Spód kwadratowej blaszki wykładamy papierem do pieczenia (nie smarujemy boków), wlewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 40 minut. Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do wystudzenia. W 400ml wrzątku rozpuszczamy galaretki cytrynowe. Takiej samej ilości wody używamy do rozpuszczenia galaretek wiśniowych. Gdy galaretki będą zimne, ale jeszcze płynne ubijamy mocno
mojewypiekiinietylkorozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (25 x 21 cm). Pieczemy w 180 st. C do chwili, aż ciasto się zrumieni. składniki na masę jabłkowo pomarańczową: 2 pomarańcze 3 jabłka 2 łyżki cukru 1 galaretka pomarańczowa 50 g płatków migdałowych wykonanie: Pomarańcze obieramy z białych części i kroimy w kostkę. Jabłka obieramy(...)ścieramy na tarce. Do garnka wkładamy owoce, cukier i odparowujemy nadmiar soku, pod koniec smażenia dodajemy płatki migdałowe. Następnie zestawiamy z ognia dodajemy galaretkę, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Przestygniętą masę przekładamy na upieczone i wystudzone ciasto. Dekorujemy np. płatkami migdałowymi, żurawiną
Domowy Smak Jedzenia