ciasto z galaretka - 10076 przepisów (strona:316/672)

Ciasto Szafirowa Fala 1769

wodzie, odstawić do wystygnięcia, gdy zacznie tężeć wylać na masę śmietanową. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. PRZEŁOŻENIE: biszkopt - masa kakaowa - galaretka wiśniowa - masa śmietanowa - galaretka szafirowa Placuszek włożony w pojemniku na ciasto, który jest rewelacyjny. <3 Wydłuża świeżość ciasta a w dodatku chroni ciasto przed zapachami w lodówce :) Jeśli jeszcze nie macie takiego pojemnika zapraszam do zakupu

Dziś Ja gotuje
Sernik z brzoskwiniowym musem 139

jajka - kilka kropel olejku waniliowego - 2 duże płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Mus brzoskwiniowy : - puszka brzoskwiń 820g ( po odsączeniu 480 g ) - 50 ml wody - 2 galaretki brzoskwiniowe - sok z połowy cytryny spód ciasta : - 230 g herbatników maślanych - 60 g roztopionego masła Sposób wykonania : Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni , Herbatniki rozkruszyć w malakserze/blenderze i wymieszać z roztopionym masłem , konsystencja mokrego piasku(...)drzwiczkami ale wcześniej wyjmujemy z wody. Robimy mus ,odsączamy brzoskwinie z soku, którego powinno być 400 ml ,dolewamy 50 ml wody i doprowadzamy do wrzenia po czym rozrabiamy obie galaretki ,odstawiamy do ostygnięcia , brzoskwinie miksujemy na mus , jak galaretka ostygnie mieszamy z musem i dodajemy sok z cytryny, Jak sernik ostygnie wylewamy na wierzch mus brzoskwiniowy , wstawiamy na kilka godzin

Wypieki Rene
Śnieżny puch 89

Upał upałem, ale mimo wszystko mamy ochotę na coś słodkiego. Dlatego w takich sytuacjach najlepsze na świecie będzie ciasto bez pieczenia. Po godzinie w lodówce można już delektować się puszystym, zimnym i wyjątkowo smacznym sernikiem. W wersji oryginalnej przygotowywany jest ze śnieżką, której ja osobiście wyjątkowo nie lubię, dlatego postanowiłam zamienić ją śmietanką. Zapraszam po przepis :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj(...)Śnieżny puch Składniki Składniki na blaszkę o wymiarach 24×36 cm: 20 herbatników (petitki) 1 kg sera śmietankowego (lub z wiaderka) 3 galaretki krystaliczne o smaku cytrynowym 500 ml gorącej wody 500 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36% 3 łyżki cukru pudru Posypka kokosowa: 8 łyżek wiórków kokosowych 1 łyżka cukru 1 łyżka masła Instrukcje Galaretki rozpuszczamy w gorącej

To co lubię - gotuję i polecam
Trociniak 603

Pyszny przekładaniec składający się z puszystego biszkoptu, słodkiego kremu budyniowego, zielonej galaretki z jabłkami i podprażonego na masełku kokosu. Wszystkie te smaki doskonale się równoważą i tworzą naprawdę smaczne ciasto o dziwnej nazwie "Trociniak". W moim domu gości on bardzo często, w szczególności na przyjęciach urodzinowych i świętach Bożego Narodzenia. Pamiętam jak jeszcze kilka lat temu to mama zajmowała się(...)galaretki agrestowe 5 jabłek 1 l gorącej wody Dodatkowo: 100 g wiórków kokosowych 2 łyżki masła 1 łyżka cukru Przygotowanie: 1. Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier, nie przerywając miksowania. Następnie dodawać po jednym żółtku, miksować. Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do piany i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać

Nastoletnie Wypiekanie
Biszkopt z kremem i truskawkami 73

łyżeczka soku z cytryny Składniki na mus truskawkowy: 600 g truskawek (świeże lub mrożone) 2 opakowania galaretki truskawkowej Instrukcje Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do okrągłej formy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub do formy o wymiarach 24X30(...)koniec dodajemy łyżeczkę soku z cytryny. Mus truskawkowy: Truskawki myjemy i blendujemy. Podgrzewamy w garnku i dodajemy galaretki, uwaga żeby ich nie zagotować. Odstawiamy do wystudzenia. Całość: Biszkopt kroimy wzdłuż na dwie równe części. Spód wkładamy do blaszki w której piekliśmy ciasto i na wierzch rozsmarowujemy krem budyniowy. Przykrywamy drugim kawałkiem biszkoptu i wylewamy tężejącą masę truskawkową. Całość wstawiamy

To co lubię - gotuję i polecam
Fiona 125

wystudzoną, ale nie stężałą, galaretkę. Dokładnie miksujemy. Wykładamy masę na delicje. Trzeba to zrobić bardzo szybko, ponieważ masa szybko tężeje. Wyrównujemy. Na wierzch wylewamy wystudzoną galaretkę malinową, przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na całą noc, aby delicje troszkę odmiękły

Gotowanie moimi oczami
Jagodowa chmurka 161

borówki. Ciasto okazało się strzałem w dziesiątkę, znikające z blaszki w ekspresowym tempie. Podstawą ciasta jest spód, który jest czymś pomiędzy biszkoptem, a ciastem kruchym, następnie beza, bita śmietana oraz jagody z dużą ilością galaretki. To wszystko tworzy idealny połączenie, spróbujcie! Uwaga, ono uzależnia... Spód:  -7 żółtek -90g cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 cukier wanilinowy(...)galaretki owoce leśne -700g jagód/borówek Galaretkę przygotowujemy według przepisu, do lekko stężałej galaretki dodajemy owoce i wstawiamy do lodówki, aż będzie lekko gęsta. Taką masę układamy na bitej śmietanie, następnie dodajemy znów bitą śmietanę i na górę drugi spód.  Uwagi: ciasto pracochłonne, ale wynagradza smakiem. Spody dobrze przygotować dzień wcześniej. Pamiętać o mocnym schłodzeniu śmietany. Smacznego

Receptura smaku
TORT STRACIATELLA - bardzo szybki. 295

Masz ochotę na coś słodkiego. Ale nie na głupiego batonika, cukierka czy ciasteczko. Nie na domowy sernik ani na kawałek ciasta  marchewkowego. Nie na zwykły biszkopt z galaretką.. Ale na coś zupełnie innego. Co szybko i łatwo przygotować,  a jest królewską, pyszną, błogą, rozkoszną chwilą słodkiego zapomnienia. Taki właśnie jest ten tort. Banalne składniki, w miarę szybkie(...)powstałej masy. Delikatnie łączę wszystko za pomocą drewnianej kopystki/szpatułki/łyżki.  Dno tortownicy 23cm średnicy wykładam papierem do pieczenia, pozostawiając boki niczym nie okryte, nie wysmarowane. Wylewam delikatnie ciasto do blachy. Wstawiam do pieca nagrzanego do 160-170 stopni, ok. 40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiam do wystudzenia w piekarniku. Następnie dzielę na 2-3 blaty

W kuchni Karmel-itki
Ciasto: pieczone jabłka pod pierzynką z cynamonu 419

Jabłecznik o delikatnym smaku pieczonych jabłek,  to znakomita uczta dla wielbicieli tychże cynamonowo -jabłkowych klimatów. Ciasto przygotowuję się troszkę inaczej niż tradycyjny jabłecznik. Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,3 kg jabłek 1 litr soku jabłkowego z kartonika(...)serka i dokładnie mieszamy. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Gdy serek zacznie się ścinać dodajemy kremówkę i delikatnie łączymy obie masy, szybko wylewając je na galaretkę i równo rozprowadzamy. Gdy masa stężeje ciasto posypujemy bardzo obficie cynamonem

Jadło i czytadło
Ciasto „Wszystkiego Najlepszego” z wiśniami i czekoladą 767

Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać szpatułką lub łyżką. 9. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC) przez około 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 10. Galaretkę wiśniową i truskawkową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody(...)wyrównać. Wiśnie posypać zmieloną czekoladą. Masa śmietankowa: 16. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Następnie, ciągle mieszając, dodać stopniowo ostygniętą galaretkę, dokładnie wymieszać. 17. Masę śmietankową wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Drugą cześć biszkoptu nasączyć pozostałym ponczem i położyć na śmietance. 18. Ciasto posypać cukrem pudrem i odrobiną kakao (użyłam gotowych szablonów do zrobienia wzorków

Mała Cukierenka
Galaretkowiec kolorowy i piegowaty 320

Kolorowe ciasto, idealne na Kinderbal ,ale dorośli też go lubią :) Można użyć dowolnych galaretek , tak aby był kontrast, kombinacji sporo :)   Pierwsze ciacho robiłyśmy dla przedszkolaków i ich dziadków , drugie, inne kolorki na Walentynki, na życzenie Zuzi:) Polecam , bo dobre :) Kolorowe galaretki , ogromny wybór w (KLIK)  Biszkopt : 6  jajek 10 łyżek mąki pszennej 3 łyżki(...)galaretki zielone ( miętowo jabłkowe )+ 350 ml wody  Na wierzch; 2 galaretki  ametystowe + 750 ml wody   Galaretkę niebieską i rubinową , rozpuszczam w osobnych miseczkach, każda w szklance wody. Odstawiam do zastygnięcia. Następnie kroję w kostki.  Przygotowuje ciasto, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję po żółtku, mieszam na najwolniejszych obrotach miksera. Dodaje kolejno, porcjami olej, mąkę

Takie tam pichcenie
Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką 686

czekoladowe do ciast i kremów Winiary 100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 100g mlecznej czekolady 700ml mleka 250g masła w temperaturze pokojowej 3-4 łyżki cukru pudru 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g Pianka brzoskwiniowa: 500ml śmietanki kremówki 36% 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej 1 puszka(...)całkowitego ostygnięcia. Brzoskwinie osączyć i pokroić na kawałeczki. 12. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciągle mieszając mikserem, wlewać powoli delikatnie tężejącą galaretkę. Dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać i piankę wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać herbatniki. Polewa: 13. Wszystkie składniki na polewę przełożyć do rondelka i mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia, odstawić do przestygnięcia

Mała Cukierenka
Truskawkowiec 187

Pyszny delikatny kakaowy biszkopt, śmietana i truskawki :) Ciasto: 3 jajka 1/2 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 3 łyżki wody 4 łyżki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, do żółtek dosypujemy proszek do pieczenia, wlewamy olej i wodę,  powstałą masę wlewamy do ubitych białek. Delikatnie(...)rozpuszczamy żelatynę i studzimy. Do śmietany dosypujemy bitą śmietanę w proszku, cukier i ubijamy. Ubitą śmietanę łączymy z żelatyną. Do masy śmietanowej wsypujemy całe truskawki i mieszamy Dodatkowo 2 galaretki np. truskawkowe truskawki ok 1 szkl Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szkl wody. Biszkopt układamy w blaszce wyłożonej folią, wykładamy bitą śmietanę z truskawkami, na wierzchu układamy polówki truskawek

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Sernik krówkowy z polewą truskawkową 211

gorącej wodzie, a następnie odstawiamy ją aby przestygła. Ser miksujemy z kajmakiem do połączenia składników, a potem dodajemy przestudzoną żelatynę. Masą przekładamy ciasto w dwóch poziomach. Dodatkowo: - 1 słoik dżemu lub konfitury truskawkowej Łowicz - 1 galaretka truskawkowa - 1/3 szklanka wody 1. Dżem łączymy z wodą i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy suchą galaretkę, mieszamy do jej rozpuszczenia i studzimy. Gdy zacznie

Apetyczna babeczka
wegański biszkopt z agaretką rabarbarowo-truskawkową 189

Skoro już mamy upieczony wegański biszkopt *klik* możemy albo zjeść go "na sucho" albo przemienić w jakieś ciasto...Ja wybrałam tę drugą opcję. Ponieważ mamy lato zdecydowałam się zwieńczyć biszkopt galaretką z rabarbaru i truskawek (na które sezon niestety się kończy... :(). Galaretka jest przygotowana na bazie agaru, więc nazwałam ją "agaretką", brzmi fajnie, co? ;) Całe ciasto jest lekkie, orzeźwiające

chili & sugar

Proponowane wyszukiwania