orzeźwiające. Kawałek tego pysznego ciasta do kawy zdecydowanie poprawi humor w mroźny zimowy poranek. SKŁADNIKI: Biszkopt makowy: 8 białek, 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki octu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek suchego maku szczypta soli. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, 100 ml wody, 2 opakowania galaretki zielonej, Masa budyniowa: ½ litra mleka, 2 opakowania(...)kroję na mniejsze kawałki. Owoce przekładam do garnka. Wlewam wodę. Jabłka prażę na małym ogniu do momentu aż się rozpadną. Do musu wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejącą masę wykładam na jedno z ciast makowych. Przykrywam drugim ciastem. 3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę
Tradycyjna kuchnia KasiMalinowa chmurka to bardzo smaczne ciasto z malinami, biszkoptami, bitą śmietaną i bezami. Bardzo łatwo się je przygotowuje i pysznie smakuje :) SKŁADNIKI : 2 galaretki malinowe + 3 i 1/2 szklanka wrzątku 500 g malin duże opakowanie podłużnych biszkoptów 600 g śmietany 30 % 250 g mascarpone 2 cukry waniliowe 2 łyżki cukru 2 zagęstniki do śmietany(...)połącza. Blaszkę o rozmiarze 25/30 cm wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Na dno rozkładamy biszkopty, na to wylewamy gęstniejącą galaretkę, następnie układamy biszkopty i bita śmietana. Na sam wierzch układamy bezy. Ciasto chłodzimy kilka godzin i można je kroić. Smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału
Kulinarne Fantazje Mariolikuchni, lodówce i spiżarce wciąż dużo jedzenia... Za sprawą dzieci najmniej zostało ciast, które prywatnie nazywam "ciastami błotkami". To ciasta kremowymi warstwami. Do jednych z nich w tym roku zalicza się rolada z bitą śmietaną i cząstkami galaretki. Powstała na zamówienie pewnego młodego człowieka, który uwielbia kremy :) Zdaję sobie sprawę, że w związku z lekturą "Przepisu na święta" Debbie Macomber(...)góry. Roladę posmarować 2-centymetrową warstwą śmietany, zostawiając wolny górny brzeg (ok. 3 cm). Na dolnym brzegu ułożyć pasek galaretki grubości ok. 1,5 cm. Zwinąć biszkopt w roladę, a następnie zawinąć w papier do pieczenia i ułożyć sklejeniu ciasta. Odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki na kilka godzin). Kroić ukośnie. Czy w Waszych domach na Święta króluje
Weekendy w domu i ogrodzieborówkami. Tym razem nie użyłam kominka ale ciacho równie fajnie się prezentuje w takim kształcie. Jeśli nie posiadacie takiej foremki ciasto można przygotować w zwykłej tortownicy, tylko zamieniając kolejność warstw - najpierw biszkopty, potem masa serowa a na wierzchu galaretka. Ja użyłam galaretki szafirowej Wodzisław aby pasowała kolorystycznie do borówek. składniki: 700 g sera z wiaderka, użyłam Wieluń(...)dodawać ser. Cały czas ucierać i dodać przestudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Następnie do masy serowej dodać borówki, ponownie wymieszać. Masę wyłożyć na stężoną galaretkę. Wierzch ładnie wyrównać i ułożyć biszkopty lekko wciskając w masę serową. Ciasto odstawić do stężenia do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjąć z lodówki i odstawić na 30 minut, dzięki temu ciasto ładnie wyskoczy
Monia miesza i gotujeśmietany kremówki 2 zagęstniki do śmietany 1 cukier wanilinowy 1 galaretka czerwona Oddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać , następnie także stopniowo dodawać żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej magiczną pastą(...)blaszki,a na biszkopt wyłożyć masę kisielowo-jabłkową. Przykryć drugą częścią biszkoptu i odstawić do wystygnięcia. Rozpuścić galaretkę w gorącej wodzie i pozostawić do lekkiego stężenia.Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym, 2 łyżkami cukru i zagęstnikiem do śmietany.Wierzch ciasta posmarować połową bitej śmietany.Resztę śmietany nakładać do szprycy i wyciskać dosyć grube i wysokie pasy[równolegle
Moje domowe kucharzenierobię to ciasto w zasadzie jedynie w lipcu i sierpniu. Jednak w tym roku na pewno zagości u nas jeszcze nie raz, z galaretką z czarnej porzeczki . Pasuje tutaj idealnie, aby złamać słodki smak ciasta. Jeśli szukacie ciasta na spotkanie przy kawie, rodzinny obiad a nie próbowaliście jeszcze tego przepisu, koniecznie je zróbcie. Ta jasna warstwa to słynna warstwa budyniowo
Mieszam w Garnkuwiśniowego budyń waniliowy galaretka wiśniowa W kompocie ugotować budyń. Do ugotowanego, gorącego budyniu, wsypać galaretkę w proszku i mieszać tak długo, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Wystudzić. Chłodną, gęstniejącą polewę wylać na wierzch ciasta. Smacznego! Ps. Za przepis dziękuję pani Jadzi :) www.kuchniasmakow.blogspot.com
Kuchnia smakówBananowiec! Uwielbiam takie szybkie torciki na zimno! Dzisiaj propozycja bananowca na zimno. Ciasto na biszkoptach o bardzo charakterystycznym smaku, zwieńczone na górze cytrynową galaretką. Idealne dla dzieciaków. ;-) SKŁADNIKI: - 4 dojrzałe banany - 400 ml jogurtu greckiego -150 ml serka waniliowego - biszkopty - 1 galaretka cytrynowa - kilka ziaren wanilii - opakowanie żelatyny Dno tortownicy wyłóż biszkoptami. Żelatynę 3/4 opakowania zalej 1/3 szklanki wrzątku, wymieszaj(...)żelatynę ze szklanki. Całość zmiksuj i wylej na biszkopty. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny. W między czasie galaretkę rozpuść w 300 ml wrzątku. Jak całkowicie wystygnie delikatnie wylej na wierzch masy bananowej. Wstaw do lodówki, aż masy stężeją. Ciasto można przechowywać do 3 dni w lodówce. Smacznego! Zapraszam Was na instagrama i facebooka. ;-) Pięknego dnia
SMYKWKUCHNIjest taki jak być powinien. Z dodatkami jak zwykle możecie kombinować, polecam Wam dolać do nich odrobinę alkoholu, np. wiśniówki. Składniki: 500 g ciast (najlepiej sprawdzą się: murzynek, biszkopt, drożdżowe, itp. – bez dodatków galaretek, kremów, owoców) 50 ml mleka (lub więcej) 3 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki kakao naturalnego + do obtoczenia duża garść orzechów włoskich duża garść suszonej
Kardamonovysię w ustach. Mięciutki biszkopt, mus jabłkowy i krem straciatella. Ktoś chętny na kawałek jabłecznikowej rozpusty? CIASTO STRACIATELLA I JABŁECZNIK Składniki: (forma 20x30cm) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl.cukru 3/4 szkl mąki 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa: 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka żelatyny 1 słoik jabłek prażonych masa straciatella: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany(...)mieszamy z masą śmietankową. Do masy dodajemy startą drobno czekoladę. Całość przekładamy na mus jabłkowy i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. wierzch: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, tężejącą przelewamy na wierzch ciasta. Odstawiamy do lodówki do stężenia
Bon appetit mon amiejest taki jak być powinien. Z dodatkami jak zwykle możecie kombinować, polecam Wam dolać do nich odrobinę alkoholu, np. wiśniówki. Składniki: 500 g ciast (najlepiej sprawdzą się: murzynek, biszkopt, drożdżowe, itp. - bez dodatków galaretek, kremów, owoców) 50 ml mleka (lub więcej) 3 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki kakao naturalnego + do obtoczenia duża garść orzechów włoskich duża garść suszonej
Kardamonovypyszny! Krem truskawkowy możecie również przygotować z mrożonych owoców-zajmuje to jeszcze mniej czasu,bo nie trzeba wtedy czekać, aż galaretka ostygnie-wrzucone do niej mrożone truskawki błyskawicznie ją schłodzą. Krem jest idealny do przełożenia tortu, jako dodatek do ciast, lub podany w pucharkach w formie deseru! Smacznego!!! SKŁADNIKI NA KREM TRUSKAWKOWY: [na 4 pucharki lub do przełożenia 1 tortu(...)dodajemy pokrojone na drobno truskawki. W oddzielnym naczyniu ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy galaretkę z truskawkami-całość dokładnie mieszamy…i krem jest gotowy! Jeżeli krem nie jest odpowiednio gęsty do wyłożenia na ciasto lub biszkopt-włóżcie go na chwilę do lodówki. Krem truskawkowy jest gotowy do spożycia zaraz po przygotowaniu! Warto jednak zaczekać
Domowe Tortyszpinaku wcale nie czuć w smaku, a jedynie nadaje piękny kolor Składniki: Ciasto: 150g świeżego szpinaku Baby 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju Mus truskawkowy: 0,5 kg truskawek (mogą być mrożone) 2 galaretki truskawkowe 1 szklanka gorącej wody Masa śmietankowa: 0,5 litra śmietanki kremówki 30% 4 łyżki(...)nagrzanym do 180’C przez około 45 minut – do suchego patyczka, w funkcji góra-dół *** *** Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty *** *** Przygotowujemy warstwę truskawkową: truskawki blendujemy na mus (jeśli używamy mrożonych truskawek to należy je rozmrozić) *** *** Galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody *** *** Do galaretki dodajemy zmiksowane truskawki, mieszamy i odkładamy do wystudzenia *** *** Przygotowujemy masę śmietankową: żelatynę rozpuszczamy
Blog z Apetytempieczenia i amoniakiem oraz ubite białka. Wszystko razem delikatnie mieszamy, ciasto dzielimy na trzy części: jedną pozostawiamy żółtą, do drugiej dodajemy orzechy a do trzeciej kakao. Pieczemy trzy placki w formie 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. powidło śliwkowe Masa wiśniowa: słoik wiśni w cukrze drylowanych 2 galaretki wiśniowe Wyk: z wiśni odlewamy sok, dolewamy wody, żeby było(...)smarujemy powidłami śliwkowymi na powidła wykładamy galaretkę z wiśniami przekładamy plackiem żółtym placek żółty smarujemy powidłami śliwkowymi i rozsmarowujemy na nich śmietanę śnieżkę z galaretką cytrynową przekładamy plackiem kakaowym i wstawiamy do lodówki Ciasto polewamy polewą albo posypujemy cukrem pudrem
Kuchnia u BietkiTakie desery lubię najbardziej i dlatego właśnie przygotowałam takie proporcje, żeby ograniczyć ilość cukru. Do tego ciasto cieszy nie tylko podniebienie, ale także oczy dlatego z pewnością zrobi wrażenie na zaproszonych gościach. składniki: 300 g biszkoptów lady fingers 800 g truskawek 1 galaretka truskawkowa cukier puder 250 g mascarpone 400 g śmietanki kremówki 36% żelatyna w proszku – 1 łyżka dowolne(...)biszkoptów, żeby stabilnie trzymały się blaszki) , a następnie spód. Zabieramy się za przygotowanie musu, który będzie na samym wierzchu ciasta. Miksujemy w blenderze lub robocie kuchennym 400 g truskawek tak żeby powstał mus. W 150 ml gorącej wody rozpuszczamy galaretkę truskawkową. Następnie wlewamy ją do musu i dokładnie mieszamy. Studzimy i wkładamy do lodówki od czasu do czasu mieszając
noteskulinarnyfiga