dużo masła, za mało mąki i wyszła klapa. Nienawidzimy marnowania jedzenia więc jak tylko spód przestygł zabrałyśmy się za bajaderki. Można je zrobić z każdego ciasta, z resztek różnych ciastek i muffinek (bez galaretek, mas itd.). Przepis jest NA OKO - wszystko zależy od tego czego użyjecie do ich robienia. Ja do moich nie dodałam wcale masła bo w spodzie było(...)Wasze było za suche to właśnie masło wszystko naprawi. Podobnie z cukrem i kakao - nie dałam wcale bo w moim spodzie było już dużo cukru i kakao. Jeżeli ciasto jest za suche - dodajcie więcej mleka, jeżeli za mokre - więcej herbatników. Składniki : ok. 600-1000 g ciasta, ciastek, muffinek itp. 50 g masła 1 łyżka kakao 1/2 szkl. mleka
CzarnawisienkaPrzepis na lekki i pyszny jogurtowo-serowy tort na zimno z masą świeżych lub mrożonych owoców. Bardzo szybki w przygotowaniu, dzięki temu, że nie musimy piec
AleTorcikPrzepis na lekki i pyszny jogurtowo-serowy tort na zimno z masą świeżych lub mrożonych owoców. Bardzo szybki w przygotowaniu, dzięki temu, że nie musimy piec
AleTorcikktóry podpatrzyłam w pracy. z czasem oczywiście ciasteczka namiękną, ale zostawiają swój delikatnie migdałowy posmak, dodają też ciastu tekstury. Kolejna warstwa to słodziutki mus na bazie czekolady karmelowej i kremówki. Lekki, delikatny i puszysty, świetnie równoważy kwaśny krem cytrynowy. Na wierzchu galaretka z rokitnika; ma oszałamiający kolor i bardzo ciekawy, również kwaśny smak. Torcik udekorowałam kandyzowanymi kumkwatami (przygotowałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeblaszki wyłożyć biszkoptami*. Na nie wylać tężejącą masę serkowo-jagodową. Na masie poukładać pionowo truskawki, przykryć śmietanką. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Opcjonalnie górę ciasta można posypać tartą czekoladą. * biszkopty można maczać w galaretce i dopiero wykładać nimi blaszkę - nie wypłyną wtedy na wierzch masy serowej ( jak u mnie ) Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancezmiksować z serkiem mascarpone, potem dodać cukier puder i żelatynę i miksujemy dalej na jednolitą masę i wylewamy na wyłożone herbatniki na blaszce ,ciasto na chwilę dajemy do lodówki . Jeśli już mamy gotową galaretkę ,to maliny wykładamy na masę serową i zalewamy galaretką polecam bo jest pyszne
Moje Wyrobywyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed złożeniem ciasta Masa 1 kg serka twarogowego, 4 niebieskie galaretki 2 szklanki gorącej wody Galaretki rozpuść w 2 szklankach gorącej wody i odstaw do przestygnięcia. Serek twarogowy zmiksuj z zimną galaretką i ubijaj aż do uzyskania(...)Następnie ułóż na niej biszkopty i przykryj je drugą częścią masy twarogowej. Całość przykryj ciemnym biszkoptem, lekko dociśnij i wstaw do lodówki na ok. 3 h. Smacznego Artykuł Ciasto imieninowe 2 pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniDelikatny serniczek, lekko kwaskowaty, pyszny. Szybko się go robi i nie sprawi trudności nikomu. Galaretki cytrynowe rozmieszać w szklance wrzącej wody, dokładnie wymieszać i zostawić do ostudzenia. Ciasta rozkruszyć, masło roztopić i lekko przestudzić. Masło połączyć z rozkruszonymi ciastkami i wyłożyć nimi dno formy, lekko przydusić. Wstawić do lodówki, żeby masło lekko zgęstniało i powstała twarda masa z ciastek. Śmietanę
Kuchnia PokoleńKolejna udana próba bezglutenowego ciasta, bez zbóż i cukru. Zaledwie kilka składników, bita śmietana, owoce. Zapraszam :-) Biszkopt migdałowo-makowy z masą śmietanową Składniki: na biszkopt migdałowo - makowy (na małą blaszkę lub tortownicę): 6 jajek 5 łyżek mąki migdałowej 1 czubata łyżka mielonego maku 5 płaskich łyżek erytrytolu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę z bitej śmietany: 1/2 litra(...)proszkiem do pieczenia i mak. Mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni ok.40 minut. Podczas gdy ciasto się piecze przystępujemy do wykonania masy. Masa śmietanowa: galaretkę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody i dosłodzić do smaku ubić kremówkę i stopniowo cały czas ubijając dodawać przestudzoną galaretkę Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy
Marta próbujejakoś przepis i zmieniam mąki, dodaję budyń , a ostatnio pomyślałam o dodatku kisielu. W środku powstały małe, pomarańczowe kropki, a samo ciasto zyskało nowy, lekko żurawinowy smak :) Pierwsza warstwa na biszkopcie to domowy mus jabłkowy z dodatkiem galaretki, a wierzch to lekka, delikatna pianka jogurtowa. Bardzo smaczne połączenie lekko kwaśnych jabłek i kremowej pianki. Ciasto jest świetną alternatywą dla tradycyjnych(...)samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po przestudzeniu podzielić biszkopt na 3 równe blaty. Każdą warstwę nasączyć ekstraktem pomarańczowym rozcieńczonym wodą. Warstwa jabłkowa: średni słoik domowego musu jabłkowego be dodatku cukru (ok. 400 ml) 150 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretki 1 galaretka pomarańczowa Galaretkę
FitKotCiasto Maczek Porzeczkowy – Dzisiaj zapraszam na ciasto, które przygotowałam na rodzinne spotkanie :). Pełna blacha pyszności. Biszkopt jest z makiem i delikatnie pachnie migdałami. Krem zrobiłam z sera, bitej śmietany i usztywniłam go galaretką. Jest lekki i nie za słodki, waniliowy. Kwaskowate porzeczki orzeźwiają. Zamiast porzeczek można użyć borówki, myślę, że też będzie pysznie, bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał(...)pieczenia i przesiać ją na jajeczną masę, dodać mak i delikatnie wymieszać szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 5. Obie galaretki przesypać do miski i zalać gorącą wodą (450ml), mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić
Mała Cukierenkaczekoladowej z orzechami włoskimi t to ciasto jest właśnie dla Ciebie Idealnie sprawdza się zarazem na niedzielny dodatek do popołudniowej kawy jak i na wizytę gości, którzy na pewno będą zaskoczeni jego smakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Ok 300 gram herbatników 300 gram orzechów włoskich 5 szklanek mleka 1,5 łyżki cukru 3 galaretki cytrynowe 3 budynie waniliowe 300 gram(...)gazu, dodajemy do niego galaretki i dokładnie mieszamy do ich rozpuszczenia, odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy Masę czekoladowa w garnku zagotowujemy mleko z cukrem, masłem i kakao, następnie ściągamy z ognia, dodajemy mleko w proszku i odstawimy do ostygnięcia. gdy masa budyniowa ostygnie miksujemy masło, i dodajemy po łyżce masy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składanie ciasta: Formę do ciasta wykładamy
Blog kulinarny S9.PLTorcik bezglutenowy (owsiany) z budyniem Jeśli nie możecie jeść produktów zawierających gluten, mój bezglutenowy, owsiany torcik z budyniem powinien Wam posmakować. To smaczne, zdrowe ciasto fit idealne dla fanów zdrowej diety - idealne na urodziny, imieniny i inne spotkania w większym gronie. Owsiany torcik bezglutenowy to świetny pomysł na tort dla małych alergików . Jeśli Wasze pociechy nie mogą jeść tradycyjnych wypieków(...)lubią czekoladę, sok pomarańczowy i jogurt, taki zdrowy tort powinien im posmakować. Jeśli chcecie, żeby torcik był wyższy możecie pomiędzy budyń a warstwę jogurtową wylać galaretkę z owocami. Można też upiec drugi blat ciasta owsianego i skomponować bezglutenowy tort wielowarstwowy. Jeśli przygotowujecie bezglutenowe ciasto owsiane dla dzieci , możecie sok pomarańczowy zastąpić innym ulubionym sokiem Waszych pociech - świetnie sprawdzą się wszelkie
Lekcje w kuchniDeser, który w zeszycie mojej mamy jest od lat. Kojarzy mi się z luksusem lat 90-tych. Robiło się go na specjalne okazje, a to potwierdza
zabawa smakiemKarmelove przypadło do gustu jubilatce i gościom. Puchaty biszkopt, kilka „przekładek”: karmelowa, owocowa i śmietankowa stworzyły coś na kształt bardzo delikatnego, kremowego deseru z galaretką. A nawet nasączony biszkopt nie był wyczuwalny jako ciasto, ale jak kolejna smakowa warstwa. Dodatkowym atutem po przekrojeniu jest strona wizualna ciacha- przekonajcie się sami A mojej Mamie życzę Wszystkiego najsłodszego! Składniki na biszkopt(...)łyżce masy kajmakowej, stale miksując, aż masa nabierze puszystości. Nasączenie : 50 ml wódki sok z ½ cytryny 2 łyżki cukru 150 ml przegotowanej wody Składniki na warstwę owocową: 2 galaretki truskawkowe rozrobione w 2 szklankach gorącej wody 250 g mrożonych truskawek pokrojonych w kostkę Galaretki odstawiamy do półstężenia. Składniki na warstwę śmietankową: 1 śmietana 18 % (330 ml) 2 śnieżki w proszku
Domowe ciasta