ciasto z galaretka - 10076 przepisów (strona:331/672)

Jabłecznik, pyszny, łatwy i szybki w przygotowaniu. 198

kiedy go kroiłam był jeszcze ciepły. Do ciasta użyłam mąki luksusowej pszennej Młynomag . Zapraszam :)  Składniki : 3,5 szklanki  mąki pszennej luksusowej Młynomag 250 g margaryny Kasi 1 cukier waniliowy 3 jajka 2 łyżki słodkiej śmietanki 30 %   2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 kg jabłek 2 galaretki truskawkowe 1/2 szklanki cukru w zależności od słodkości(...)myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodajemy cukier, cukier waniliowy i cynamon, smażymy na małym ogniu około 10 minut, następnie wsypujemy galaretkę i chwilę mieszamy aż się rozpuści. Masę jabłkową studzimy. Ciasto wyciągamy z lodówki, robimy wałek i odcinamy 1/4 ciasta, resztę rozwałkowujemy na podsypanej mąka stolnicy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy

Sama słodycz i szczypta chili
Jagodowa kostka 155

Orzeźwiające ciasto o pięknych, pastelowych kolorach. Doskonały letni deser do kawy z przyjaciółmi. Moi znajomi byli zachwyceni smakiem tego ciasta, każdy prosił o dokładkę. Możecie użyć świeżych lub mrożonych jagód.     Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru z prawdziwą wanilią 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia   Masa jagodowa(...)mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Dno formy (20x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać biszkopt. Ciasto piec ok 30 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu przekroić na 2 blaty.    Masa jagodowa: Galaretki rozpuścić w 400 ml gorącej wody, ostudzić. 1 szkl jagód podgrzać w garnuszku z cukrem aż się rozpadną, przetrzeć przez

Smakołyki Asi
Ciasto kiwi z czekoladą (bez pieczenia) 108

specyficzne owoce i w postaci świeżej nie można ich łączyć z galaretką, gdyż posiadają enzym aktynidynę, który rozkłada białka, więc galaretka nie stężeje. Można temu zaradzić - przed zmieszaniem zblendowaych owoców kiwi z galaretką, należy je wcześniej zagotować, by dezaktywować enzymy. P.S. Jeżeli szukasz więcej przepisów na ciasta bez pieczenia, to znajdziesz je w moim e-booku ➔  CIASTA(...)blendujemy na mus. Przenosimy do garnka i zagotowujemy, by dezaktywować enzymy zawarte w kiwi, które rozkładają białka. Następnie wsypujemy galaretkę i mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy. Serek mascarpone przenosimy do miski, miksujemy i dodajemy porcjami zimny mus kiwi z galaretką. Miksujemy do połączenia skłądników. Masę próbujemy i ewentualnie dosładzamy według własnego gustu. Wykładamy na przygotowany spód. Masa czekoladowa: Czekoladę gorzką

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto kiwi z czekoladą (bez pieczenia) 108

specyficzne owoce i w postaci świeżej nie można ich łączyć z galaretką, gdyż posiadają enzym aktynidynę, który rozkłada białka, więc galaretka nie stężeje. Można temu zaradzić - przed zmieszaniem zblendowaych owoców kiwi z galaretką, należy je wcześniej zagotować, by dezaktywować enzymy. P.S. Jeżeli szukasz więcej przepisów na ciasta bez pieczenia, to znajdziesz je w moim e-booku ➔  CIASTA(...)blendujemy na mus. Przenosimy do garnka i zagotowujemy, by dezaktywować enzymy zawarte w kiwi, które rozkładają białka. Następnie wsypujemy galaretkę i mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy. Serek mascarpone przenosimy do miski, miksujemy i dodajemy porcjami zimny mus kiwi z galaretką. Miksujemy do połączenia skłądników. Masę próbujemy i ewentualnie dosładzamy według własnego gustu. Wykładamy na przygotowany spód. Masa czekoladowa: Czekoladę gorzką

Kuchnia MagdaLeny
Tarta z Borówkami Amerykańskimi z Aksamitną Masą Śmietanowo - Budyniową 215

łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru cukier waniliowy 300 ml śmietanki kremówki 30% (mocno schłodzonej) ok. 400 g borówek amerykańskich dowolna galaretka (opcjonalnie) cukier puder do oprószenia Tarta z Borówkami Amerykańskimi z Aksamitną Masą Śmietanowo - Budyniową- Sposób przygotowania: Ciasto: Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy(...)zbyt energicznie i długo miksować ponieważ krem może stać się zbyt rzadki) .   Masę budyniową wykładamy na kruche ciasto i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy tartę i wykładamy świeże owoce. Całość możemy posmarować tężejącą galaretką (rozpuszczoną w ok. 350 ml wrzątku) - dzięki temu owoce dłużej zachowają świeżość.  Tarta powinna spędzić minimum

Słodka Strona
Ciasto- biszkopt, truskawki i pianka 214

Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia  i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach. pianka:   na biszkopcie układamy umyte i osuszone truskawki (bez szypułek). Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie(...)odstawiamy do ostudzenia (mają być płynne, ale nie ciepłe).Śmietankę ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy do niej płynne galaretki i miksujemy. Piankę wylewamy na biszkopt z truskawkami (nie wyciągamy z foremki), rozprowadzamy szpatułką. Wierzch posypujemy rozgniecionymi herbatnikami z cukrem. Ciasto schładzamy ok 2-3 godziny

Aga w kuchni
Śliwka, czekolada z krokantem i „Dżozef” 113

Małecki to miłośnik wypieków, jego książkę może reprezentować wyłącznie coś bardziej wyszukanego I tak powstało ciasto Śliwka, czekolada z krokantem i „Dżozef”. Spróbujcie i oceńcie sami, czy jest to ciasto godne takiej prozy Składniki na krokant: 1,5 szklanki orzechów 1 łyżka masła ½ szklanki cukru Folia posmarowana olejem Składniki na masę czekoladową: 150 ml śmietanki 30% 150 g czekolady(...)masę czekoladową z krokantem, którą przykrywam warstwą ciastek (również ciastka możecie nasączyć). Na ciastka wykładam masę mascarpone i kolejną warstwę ciastek. Kiedy galaretka ze śliwkami zacznie lekko tężeć, wykładam ją na ciastka jako ostatnią warstwę. Całe ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin. Przed krojeniem wyciągam ciasto 20 minut wcześniej z lodówki. Smacznego Artykuł Śliwka, czekolada z krokantem i „Dżozef

Słodki sentyment
Śliwka, czekolada z krokantem i „Dżozef” 111

Małecki to miłośnik wypieków, jego książkę może reprezentować wyłącznie coś bardziej wyszukanego I tak powstało ciasto Śliwka, czekolada z krokantem i „Dżozef”. Spróbujcie i oceńcie sami, czy jest to ciasto godne takiej prozy Składniki na krokant: 1,5 szklanki orzechów 1 łyżka masła ½ szklanki cukru Folia posmarowana olejem Składniki na masę czekoladową: 150 ml śmietanki 30% 150 g czekolady(...)masę czekoladową z krokantem, którą przykrywam warstwą ciastek (również ciastka możecie nasączyć). Na ciastka wykładam masę mascarpone i kolejną warstwę ciastek. Kiedy galaretka ze śliwkami zacznie lekko tężeć, wykładam ją na ciastka jako ostatnią warstwę. Całe ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin. Przed krojeniem wyciągam ciasto 20 minut wcześniej z lodówki. Smacznego Artykuł Śliwka, czekolada z krokantem i „Dżozef

Słodki sentyment
Biało-czerwone - ciasto kibica 294

widać , ale daje ciastu odrobinę wilgoci i owocowego orzeźwiającego smaku. Na samo ciasto inspiracja z tego bloga   reszta to już moja inwencja. Składniki  26 x 45 Ciasto   2,5 szklanki mąki (420g) 1 i 1/4 szklanki cukru (280g) 1 łyżka kakao szczypta soli 2 jajka (L) 1,1/2 szklanki oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego typu(...)mokre składniki do suchych i mieszać widelcem aż składniki się połączą. Ocet wymieszać z sodą i natychmiast wymieszać z ciastem. Wylać ciasto na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i piec ok 40 min w 180'C Wystudzić. Galaretkę rozpuścić we wrzątku , połączyć z truskawkami , odstawić do czasu aż całość zacznie lekko tężeć. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem

Malinowa Kawiarenka
SŁODKIE CIASTO Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI 157

znika bardzo szybko ;). Przepis znalazłam na stronie knurr.pl. Zapraszam po przepis ;). SKŁADNIKI 250g herbatników 3,5 szklanki mleka 2 galaretki truskawkowe 2 budynie (malinowe lub śmietankowe) łyżka cukru 250g masła puszka masy kajmakowej płatki migdałów do posypania WYKONANIE Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą.Dno wykładamy herbatnikami (mogą być kakaowe). Teraz zabierzemy się za budyń.Odmierzamy(...)ściągamy z ognia.Teraz wsypujemy dwie galaretki mieszamy dokładnie i odstawiamy do ostygnięcia. Do wystudzonej masy budyniowej dodajemy masło i miksujemy mikserem do połączenia się składników.Gotową masę wykładamy  na herbatniki i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Herbatniki smarujemy masą kajmakową.Jesli masa jest bardzo gęsta to wkładamy puszkę na 10 min do wrzątku. Wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy

Mała w garnku miesza
Lekki tort owocowy na zimno - mleczna pianka z galaretką (bez glutenu i jajek) 246

Ten torcik z letnimi owocami i galaretką przypomina sernik na zimno, lecz jest bardziej puszysty i delikatny. Poza tym zdecydowanie mniej kaloryczny ;) Idealny na rodzinne spotkanie

głodny alergik
Biszkopt z truskawkami i galaretką. 176

truskawek 2 łyżki żelfixu 4 łyżki cukru lub więcej   2 galaretki truskawkowe 50 dag truskawek Przygotowanie; Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy do sztywności. Dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy tka i nadal miksujemy. Do piany przesiewamy mąkę wraz z proszkiem i delikatnie mieszamy szpatułka. Ciasto wylewamy na blaszkę 25x35cm. wyłożoną papierem. pieczemy około 30 minut(...)wykładamy umyte i pokrojone na połówki świeże truskawki. Zalewamy tężejąca galaretką, wstawiamy do lodówki na kilka godzin.  Aby galaretka nie wypłynęła dobrze jest biszkopt przełożyć do blaszki w której się piekł, wtedy boki blaszki utrzymają kształt ciasta.  Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto trociniak 374

wyglądem i konsystencją nawiązuje do trocin, a smakiem? No cóż...całość jest lekka, delikatna, orzeźwiająca. Dodatkowym plusem będzie łatwość wykonania, wygląda na dość skomplikowane ciasto, ale w rzeczywistości jest to szybki biszkopt, masa budyniowa i galaretka z jabłkami, a wszystko pokryte jest chrupiącą warstwą podprażonych wiórek kokosowych. Polecam serdecznie. Składniki: biszkopt: 4 jajka szklanka cukru 100 g mąki pszennej(...)wlać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Biszkopt wystudzić. Masa budyniowa. Odlać szklankę mleka, resztę zagotować z dodatkiem cukru. W szklance mleka wymieszać budyń z mąką i wlać do gotującego się mleka. Gotować aż powstanie gęsty budyń. Ostudzić. Masło dokładnie utrzeć. Do masła dodawać po łyżce zimnego budyniu ciągle miksując. Masa zielona. Galaretki rozpuścić

na moim stole...
Miodowe ciasto z jabłkami 260

łyżka wody Masa jabłkowa około 2 kg jabłek, może być więcej 2 galaretki- 1 pomarańczowa druga cytrynowa Najpierw zajmujemy się miodowymi blatami . Uruchomiłam robot i wsypałam do niego mąkę , sodę, dodałam margarynę , następnie dodałam pozostałe składniki i mieszadłem K połączyłam wszystko, do uzyskania kuli ciasta, które rozwałkowałam , włożyłam do blaszki i upiekłam w temp. 200°C przez(...)oczkach i włożylam do granka z grubym dnem i zaczęłam smażyć od czsu do czasu mieszając. Kiedy jabłka puszczą sok, dodaj obydwie galaretki i smaż jeszcze chwilkę. Lekko wystudz jabłka by bardzo gorącyh nie nakladać na miodowe ciasto. Jeden miodowy blat włóż do blaszki, przykryj jabłkami. Rozsmaruj jabłka lekko dociskając. Przykryj drugiem blatem. Dociśnij. Wyrównaj brzegi. Schłódz i włóż

Z Kuchni Do Kuchni