Święta, święta i po świętach. Jeśli czujecie się objedzeni ciężkimi ciastami i czekoladowymi jajkami, mam dzisiaj przepis na coś lekkiego. Orzeźwiający deser z jogurtem i limonką. Lekko kwaskowy, delikatny, cytrusowy. Dodatkowo w deserze są dwie warstwy galaretki, żeby przełamać kwaskowy smak. Bardzo lubię takie desery i w zależności od nastroju, przygotowuję je leciutkie i delikatne
dolcevitainmykitchenjednokolorową 50g glukozy spożywczej w proszku (ja kupiłam w Kaufland, nigdzie indziej nie widziałam) 3 płaskie łyżeczki żelatyny 2 pełne łyżeczki suchej galaretki niebieskiej (lub innej) ok 70 ml zimnej wody 2 pełne łyżeczki margaryny do ciast (miękkiej np. Palma) 50-70 dag cukru pudru by wzmocnić smak można dodać jeszcze kilka kropel aromatu do ciast np. pomarańczowego lub cytrynowego(...)napęcznienia (ok. 15 min). Po tym czasie stawiamy miseczkę na garnku z gotującą się wodą, tak by para ją ogrzewała, ale nie była zanurzona w wodzie. Gdy żelatyna z galaretką się rozpuszczą dodajemy glukozę i mieszamy, następnie dodajemy margarynę, dobrze mieszamy, a gdy się rozpuści zdejmujemy miseczkę z garnka i dokładnie mieszamy jeszcze raz. Ważne jest, by na żadnym etapie
Rozpustne gotowanieoleju rzepakowego cukier waniliowy 3-4 duże jabłka ( jabłka grójeckie ChOG) 2 galaretki cytrynowe ulubiona przyprawa do jabłek (np: cynamon, kardamon, anyż, gotowe przyprawy w młynkach...) 200 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru płatki migdałów Wykonanie: Składniki na ciasto (mąkę, cukier, olej, wodę, cukier waniliowy) szybko zagnieść na gładkie ciasto. Owinąć gotowe w folię(...)przyprawy. Gotujemy do momentu, kiedy jabłka są miękkie, ale w całości. Zdejmujemy z palnika, 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy na max w 2 szkl wody (u mnie ok 1,5 szkl) i dodajemy do gorących jabłek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy, przekładamy do naszej formy na tartę. Możemy również wylepić ją ciastem i nakłuwamy
Malinowe Pocałunkipudru (zmielony słodzik) masa jabłkowa ▪ 1,5 kg jabłek (szara reneta lub idared) ▪ 50 g słodzika/cukru ▪ 2 łyżeczki cynamonu ▪ 1 galaretka pomarańczowa masa budyniowa ▪ 2 budynie śmietankowe bez cukru ▪ 2 łyżki słodzika/cukru ▪ 3 szklanki mleka Przygotowanie: ciasto 1. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i miękkie zimno masło pokrojone w kostkę. Łączymy tworząc kruchą konsystencję(...)przykrycia, co chwile mieszając aż zmiękną. Pod koniec dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Ostawiamy do ostudzenia. masa budyniowa 3. W jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń ze słodzikiem, resztę gotujemy. Do gotującego się dolewamy budyń i mieszamy dokładnie. 4. Formę (32x26) wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy jedną część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko uklepujemy spód. Wykładamy jabłka
zdrowo i aktywniepudru (zmielony słodzik) masa jabłkowa ▪ 1,5 kg jabłek (szara reneta lub idared) ▪ 50 g słodzika/cukru ▪ 2 łyżeczki cynamonu ▪ 1 galaretka pomarańczowa masa budyniowa ▪ 2 budynie śmietankowe bez cukru ▪ 2 łyżki słodzika/cukru ▪ 3 szklanki mleka Przygotowanie: ciasto 1. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i miękkie zimno masło pokrojone w kostkę. Łączymy tworząc kruchą konsystencję(...)przykrycia, co chwile mieszając aż zmiękną. Pod koniec dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Ostawiamy do ostudzenia. masa budyniowa 3. W jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń ze słodzikiem, resztę gotujemy. Do gotującego się dolewamy budyń i mieszamy dokładnie. 4. Formę (32x26) wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy jedną część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko uklepujemy spód. Wykładamy jabłka
Zdrowie i pysznie na talerzułyżek galaretka owoce leśne 2 op. woda 800 ml. Dodatkowo: cukier puder do oprószenia METODA: Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier puder. Następnie żółtka dalej miksując. Mąkę i proszek przesiać dodać do piany z białek, mieszając delikatnie szpatułką, aby piana nie opadła. Tortownicę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto. Wstawić(...)łyżek ). Odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia ( nie może dojść do wrzenia ). Odstawić na chwilkę,aby przestygła. Wlewać stopniowo do śmietany miksując na średnich obrotach. Galaretkę przygotować według wskazówek na opakowaniu, z tym że, z mniejszą ilością wody. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. Galaretki pokroić w kostkę. Dodać do śmietany, wymieszać. Jeden blat biszkoptu włożyć
Kuchnia PaulettesCiasto nutka Jabłkowa Ciasto bez pieczenia, szybkie wykonanie, przekładane masą budyniową oraz jabłkami. Forma 24 cm x 24 cm 15 porcji 30 minut czas przygotowania Składniki: · 6 dużych jabłek · 2 galaretki agrestowe · 8 łyżek cukru(...)ciastka wykładam y połowę masy budyniowej. 7. Ponownie układamy herbatniki namoczone w mleku. 8. Następnie wylewamy galaretki z jabłkami i przykrywamy ostatnią warstwą ciastek. 9. Na wierzch ciasta wykładamy pozostałą masę budyniową i posypujemy drobno pokruszonymi orzechami zmieszanym z startą na tarce czekoladą
Kulinarna ChwilaSmaczny i prosty deser z ciasta kruchego - tartaletki, czyli małe babeczki. Najlepiej smakują z bitą śmietaną, galaretką czy (jak w mojej wersji) z pysznym kremem budyniowo-czekoladowym i żurawiną. Świetnie sprawdzają się na stole z karnawałowymi przekąskami. Składniki (na 6 babeczek): kruche ciasto -70 g miękkiego masła -150 g mąki pszennej -ok. 3 łyżek cukru pudru (30 g) - żółtko - szczypta
Kuchnia Ellieprzestudzonej masy. Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 30-35 minut. Do tzw "suchego patyczka". Studzimy, przekrawamy na dwa blaty. We wrzątku rozpuszczamy galaretki ( ma być go tylko 1/2 szklanki). Odstawiamy do wystudzenia. Galaretki powinny dosyć(...)szybko zacząć nam tężeć. Ubijamy śmietanę 30% na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i tężejące galaretki. Miksujemy chwilkę, żeby galaretki połączyły się ze śmietaną. Wkładamy na chwilkę do lodówki, żeby masa nieco stężała. Masą smarujemy jeden płat ciasta, przykrywamy drugim. Ja ciasto włożyłam na całą noc do lodówki i na drugi dzień zrobiłam polewę, ale można to zrobić
kruche babeczkibiszkopt, masa zrobiona z soku i budyniu i na wierzchu pianka. Ciasto jest warstwowe i bardzo smaczne. Smak masy tak naprawdę zależy od tego jakiego smaku soku użyjemy. Moja masa była o smaku maliny, gruszki i jabłka (połączyłam dwa różne soki od Słoneczna Tłocznia ) z dodatkiem galaretki wiśniowej, natomiast pianka była o smaku cytrynowym. Taki mix smaków a efekt(...)zaczęła tężeć). Śmietanę kremówkę ubijać za pomocą miksera. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder, wszystko dobrze wymieszać mikserem. Tężejącą galaretkę wlać do ubitej śmietany, wymieszać. Piankę wylać na sztywną masę z soku. Ponownie wstawić ciasto lodówki, aby pianka zastygła. Wierzch ciasta można posypać mleczną czekoladą startą na tarce
Zrób to smacznieCiasto to robiłam dwukrotnie. Pierwsze w wersji z galaretką z cydru, drugie z musem z brzoskwiń. Obie wersje przepyszne. Może i pracy przy nim trochę jest (tzn. więcej czasu się 'traci' podczas oczekiwań, aż krem bawarski i galaretka się ściągnie) ale uwierzcie mi, że warto. Czy nie ma nic lepszego od puszystego, delikatnego biszkoptu przykrytego grubą warstwą waniliowego kremu bawarskiego(...)można było wylać na nią mus). Brzoskwinie odcedzić z syropu i zmiksować, dodając cukier wg własnego smaku. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i dodać do brzoskwiń. Dokładnie wymieszać. Na wierz ciasta (na masę z kremu bawarskiego) wylać mus brzoskwiniowy. Wsadzić do lodówki na 3-4h, aby mus i krem całkowicie się ścięły. Smacznego! * przepis pochodzi ze strony Kwestii Smaku
CookYourselfpyszne i proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Efektowne. Na moim przyjęciu goście byli zachwyceni. Świetne połączenie kwaskowatej masy jabłkowej i słodkiego kajmaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok 1200-1300 gram jabłek, ważone po obraniu i pozbyciu się gniazd nasiennych 1/2 szklanki cukru szklanka o pojemności 250 ml 1/2 szklanki wody 2 galaretki pomarańczowe 1 puszka masy kajmakowej 460 gram(...)garnka, dodajemy cukier i wodę. Zagotowujemy cały czas mieszając aby jabłka się nie przypaliły. Gotujemy do momentu aż jabłka zaczną się rozpadać. Wtedy ściągamy z gazu, wsypujemy galaretki. Mieszamy dokładnie aż galaretki się rozpuszczą i odstawiamy do wystudzenia. na dno blaszki do pieczenia o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników. Po herbatnikach rozprowadzamy
Blog kulinarny S9.PLłyżeczka octu Nadzienie: 250ml słodkiej śmietanki 30 lub 36% 250g serka mascarpone Mus z rabarbaru: 200g rabarbaru 4 łyżki cukru 1 łyżka czerwonej galaretki o smaku np. truskawkowym, malinowym, owoców leśnych… mięta do przyozdobienia ciasta *** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna. Następnie dalej(...)kroimy na małe kawałki *** *** Rabarbar przekładamy do garnuszka, zasypujemy cukrem, mieszamy *** *** Całość podgrzewamy cały czas mieszając, aż stanie się miękki i zacznie się rozpadać *** *** Zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę, mieszamy i całość blendujemy na gładką masę. Odkładamy do wystudzenia *** *** Śmietanę wraz z serkiem mascarpone ubijamy na sztywno *** *** Krem wykładamy równomiernie na bezę *** *** Na kremie śmietankowym rozsmarowujemy mus z rabarbaru
Blog z Apetytembyli bardzo pozytywnie zaskoczeni. Także jeśli chcecie przemycić zdrowe ciasto, to ten przepis będzie do tej misji idealnie pasował. :) Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 200 g pokruszonych ciastek 120 g rozpuszczonego masła 400 ml śmietanki 36% 300 g owoców (ja użyłam mieszanki mrożonych czerwonych owoców) 2 galaretki wiśniowe+500 ml wody słodzik wedle uznania Przygotowanie: Ciastka łączymy
zdrowo i aktywniebyli bardzo pozytywnie zaskoczeni. Także jeśli chcecie przemycić zdrowe ciasto, to ten przepis będzie do tej misji idealnie pasował. :) Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 200 g pokruszonych ciastek 120 g rozpuszczonego masła 400 ml śmietanki 36% 300 g owoców (ja użyłam mieszanki mrożonych czerwonych owoców) 2 galaretki wiśniowe+500 ml wody słodzik wedle uznania Przygotowanie: Ciastka łączymy
Zdrowie i pysznie na talerzuwięc trzeba z niego korzystać ;-) Pyszne, lekko kwaśne za sprawą wiśni ciasto, które świetnie się prezentuje. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 70 g cukru 35 g maku 70 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na warstwę wiśniową: 500 g wydrylowanych wiśni 2 galaretki wiśniowe 700 ml wody Na warstwę śmietankową: 500 ml śmietany(...)dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone, śmietan-fixy i krótko zmiksować do połączenia składników. Gotowy krem wyłożyć na stężałej galaretce i wyrównać. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać górę ciasta. Na każdym kawałku położyć wiśnię do dekoracji
Passions hobbies lifeSkładniki na ciasto mąka pszenna, 250g cukier, 200g kakao, 3 łyżki proszek do pieczenia, 2 łyżeczki sól, szczypta masło, 250g coca-cola, 200ml jajka, 2 szt mleko, 75ml Składniki na krem woda, 5 szkl budyń śmietankowy, 3 opak galaretka agrestowa, 2 opak masło, 200g cukier, 3-5 łyżek Przygotowanie Masło rozpuszczamy i studzimy. W dwóch osobnych naczyniach mieszamy składniki(...)170st. Studzimy, przekrawamy w poprzek na dwa placki. 4 szklanki wody zagotowujemy, w reszcie wody rozprowadzamy proszek budyniowy. Gotujemy budyń, zdejmujemy z ognia. Dosypujemy galaretki i cukier ( w zależności jak bardzo chcemy mieć słodkie ciasto). Studzimy, od czasu do czasu mieszając, aby nie zrobił się kożuch. Masło miksujemy na puch, dodajemy po łyżce budyniu. Połowę kremu wykładamy na dolny blat
Gotowanie moimi oczami