łyżka masła -1 żółta galaretka -cukier do smaku -1/2 l mleka -ok. 4 łyżki cukru -250 g masła -2 budynie waniliowe lub śmietankowe Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika oraz miód z herbatą. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Dzielimy na 2 części i pieczemy(...)tarce o dużych oczkach. Do roztopionego masła dodajemy starte jabłka, mieszamy i prażymy. Wsypujemy suchą galaretkę oraz cukier i dokładnie mieszamy. Z podanej ilości mleka gotujemy budyń, ucieramy margarynę i stopniowo dokładamy do niej przestudzony budyń. Miksujemy na jednolitą masę. Przełożenie ciasta: ciasto masa budyniowa masa jabłkowa biszkopty masa budyniowa masa jabłkowa ciasto cienka warstwa masy budyniowej starta czekolada
KasiekGotujemogę powoli zajmować się aranżacją wnętrz, ostatnio na http://www.indecotrojmiasto.pl/ znalazłam cudną szafę wnękową do sypialni ;) Uwielbiam ten etap remontu :D Wracając do ciasta, jest pyszne! Biszkopt ( w wersji bez pieczenia podłużne biszkopciki), masa śmietanowa z galaretkami, a na wierzchu maliny, zatopione w kolejnej galaretce ;) Świetnie smakuje, doskonale wygląda. To ja, skusicie się? Polecam! Składniki na spód: 2 jajka(...)masę. Dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 12-15 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Masa śmietanowa: 2 galaretki malinowe 1 szklanka śmietany 18% 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 250 g malin 1 galaretkę
Domowa cukiernia Ewywiśni przełamuje słodycz masy grysikowej dlatego ciasto będzie idealne na ciepłe dni. *foremka 25*34 cm Składniki: 300 g okrągłych biszkoptów 1,5 l mleka 1,5 szklanki kaszy manny 1,5 szklanki cukru 3/4 szklanki drobnych wiórek kokosowych 300 g masła 2 łyżki kakao 250 g mrożonych wiśni 1,5 opakowania galaretki wiśniowej ( 110 g) Połowę biszkoptów rozłożyć(...)gorącą masę białą, wyrównać i odstawić do wystudzenia. Nierozmrożone wiśnie przełożyć do rondelka i wstawić na mały ogień, gotować chwilę. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie rozmieszać. Tężejące wiśnie wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki najlepiej na całą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasto to istny obłęd smakowy. Wilgotne, mocno czekoladowe brownie przełożone lekkim i puszystym kremem w formie jagodowej pianki. Polecam do kawy! Biszkopt brownie: 60 ml soku pomarańczowego 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 100 gorzkiej czekolady 100 g masła lub margaryny ¾ szklanki drobnego cukru 2 jajka 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego ¾ szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka czarnego kakao 1/3 łyżeczki proszku(...)studzimy i kroimy na dwa blaty. Krem: Galaretkę rozpuszczamy w wrzątku, studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Wlewamy przestudzoną galaretkę, miksujemy. Krem odstawiamy na jakiś czas do lodówki. W tortownicy układamy jeden blat ciasta. Wylewamy na nim połowę gęstniejącego kremu, przykrywamy drugim biszkoptem. Na wierzch wylewamy resztę kremu. Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Przed podaniem
VioletoweKucharzenietakim smaku jakich owoców używamy) Duże truskawki pokroić na ćwiartki, małe na połówki. W garnku rozprażyć na ogniu, dodając cukier. Na koniec wsypać suchą galaretkę. Dokładnie wymieszać, zagotować i przestudzić. PRZEŁOŻENIE CIASTA: biszkopt ciemny - połowa masy budyniowej - wkładka serowa - druga połowa masy budyniowej - tężejąca masa owocowa - biszkopt jasny - polewa (jako polewy używam rozpuszczoną gorzką czekoladę). PS. Autorką zdjęć i wpisu
W mojej kuchnikojarzą mi się właśnie z galaretkowcem na mleku, lanymi kluskami czy mamałygą (o mamałydze i kluskach już kiedyś pisałam) Banalne i tanie w wykonaniu ciasto a bardzo smaczne i lekkie. Składniki: * 500 ml mleka * 3 galaretki o różnych smakach i kolorach * 3 łyżki cukru * 1 łyżeczka cukru wanilinowego * 3 łyżki żelatyny Galaretki rozpuściłam w 300 ml gorącej wody i przelałam(...)całkowitego stężenia. Notatki: * można zalać galaretki nie 300 ml a 250 ml wody, ale wtedy można dodać czwarty kolor galaretki * dla dekoracji z kilku plastrów galaretkowca wykroiłam serduszka foremką do ciasteczek Smacznego! Lidka Artykuł Galaretkowiec na mleku (ciasto na zimno) pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjądodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia tarty o średnicy 30 cm. smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok.20-30 min. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę. Masę wykładamy na upieczony biszkopt, trochę odkładamy
Bajeczna KuchniaCiasto warte grzechu ;) Nie jest trudny do zrobienia, ale trochę czasochłonny. Smakuje świetnie, przecież nie od dziś wiadomo, że truskawki i czekolada bardzo się lubią ;) Galaretka z kawałkami truskawek ukryta pod warstwą masy serowej (ostatnio to mój ulubiony sposób na serniki :P), czekoladowa polewa i wieńczące dzieło truskawki w czekoladzie... Mówię Wam, bajka :) Polecam! Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki(...)pieczenia i sodę połączyć. Dodać olej, ocet i mleko, dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Galaretka truskawkowa: 1 galaretka truskawkowa 200 g truskawek Dno tortownicy/miski o średnicy 15 cm wyłożyć folią spożywczą. Truskawki pokroić w plasterki, galaretkę rozpuścić
Domowa cukiernia Ewymnie szklanka ma 200 ml Przygotowanie: Ciasto kakaowe- margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej(...)czasu, aż owoce puszczą trochę soku i lekko odparuje woda. Następnie do gorących owoców dodać 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym, mieszamy. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka i zdejmujemy z palnika. Można dodać cukier do smaku. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Ubić jajka z cukrem
Ciastka - domowe słodkościborówek amerykańskich Poncz: ½ łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru Mus gruszkowy: 1 kg obranych, pokrojonych gruszek 2 galaretki gruszkowe Wykonanie biszkoptu: Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Wkładamy(...)gotować na małym ogniu, aż zmiękną. Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Gdy gruszki będą już miękkie, zdejmujemy z ognia. Dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do wystygnięcia. Składanie ciasta: Biszkopt dzielimy na dwie części. Nasączamy ponczem. Na pierwszy blat wykładamy masę z mascarpone, przykrywamy biszkoptem, nasączamy i wylewamy mus gruszkowy
Słodki Zakąteknajniższych obrotach, tak żeby składniki się połączyły. Wymieszać jeszcze raz łyżką, bo mikser czasem na dnie dobrze nie wymiesza. Ciasto wylać na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 25 minut. Masa: Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i zostawić do lekkiego stężenia. Czekoladę pokroić ostrym nożem na wiórki. Kiedy galaretka zacznie tężeć, ubić(...)śmietanę, cały czas ubijając dolewać tężejącą galaretkę. Kiedy masa będzie gotowa wsypać wiórki czekoladowe i wymieszać łyżką. Przestudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Na jedną część wyłożyć masę. Przykryć drugą częścią ciasta, lekko docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy. Polewa: Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej, zaczynając od czekolady połamanej na kawałki, następnie dodać masło i śmietankę
Agusiowe smakołykiIzydor to przekładane ciasto wielowarstwowe na biszkopcie. Składa się z dwóch blatów biszkoptowych przełożonych masą jabłkową, bezą kokosowo-makową oraz domową masą budyniową (bez dodatku kupnego proszku budyniowego). Wierzch ciasta to czekoladowe ganache oraz posiekane orzechy włoskie. Ganache to krem czekoladowy powstały z połączenia gorzkiej czekolady ze śmietanką kremówką, który również świetnie się sprawdza jako polewa. Świetne połączenie różnych(...)chrupiącymi ziarenkami maku. Całość dopełnia kremowa polewa z gorzkiej czekolady oraz orzechy włoskie. Prawdziwy rarytas! Nie ma co ukrywać, ciasto jest pracochłonne, gdyż musimy upiec biszkopt oraz bezę kokosowo-makową, a także przygotować dwie masy - jabłkową z dodatkiem galaretki oraz budyniową na domowym budyniu. Jednak jest ono tak pyszne, że warto poświęcić ten czas, szczególnie gdy szukacie ciasta
Kuchnia MagdaLenyIzydor to przekładane ciasto wielowarstwowe na biszkopcie. Składa się z dwóch blatów biszkoptowych przełożonych masą jabłkową, bezą kokosowo-makową oraz domową masą budyniową (bez dodatku kupnego proszku budyniowego). Wierzch ciasta to czekoladowe ganache oraz posiekane orzechy włoskie. Ganache to krem czekoladowy powstały z połączenia gorzkiej czekolady ze śmietanką kremówką, który również świetnie się sprawdza jako polewa. Świetne połączenie różnych(...)chrupiącymi ziarenkami maku. Całość dopełnia kremowa polewa z gorzkiej czekolady oraz orzechy włoskie. Prawdziwy rarytas! Nie ma co ukrywać, ciasto jest pracochłonne, gdyż musimy upiec biszkopt oraz bezę kokosowo-makową, a także przygotować dwie masy - jabłkową z dodatkiem galaretki oraz budyniową na domowym budyniu. Jednak jest ono tak pyszne, że warto poświęcić ten czas, szczególnie gdy szukacie ciasta
Kuchnia MagdaLenyDODATKOWO -2 galaretki malinowe na pół litra wody -500g malin -750ml wrzątku BISZKOPT Żółtka oddzielamy od białek-ubijamy białka, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy żółtka-miksujemy, dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i wszystko miksujemy na niskich obrotach. Blaszkę 25x35 wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, pieczemy około(...)chwilę do lodówki by zaczęło to tężeć, wykładamy na stężałą masę serowo-kakaową. Ciasto odkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia ciasto pięknie się kroi, jest bardzo stabilne, puszyste, kremowe. Sernik ten można zrobić z dowolnymi owocami dopasowując smak galaretki. Polecam Wam je bardzo gorąco, jest idealne na gorące dni, a sezon na maliny trwa więc
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuśmietany 30%, 1 szklanka jagód, 2 opakowania galaretki fioletowej, Dodatkowo: bita śmietana i jagody do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 24cm x24cm, wyłożoną papierem(...)Dokładnie ucieram. Na końcu do masy wlewam likier czekoladowy. Ucieram. Masę wykładam na jeden blat biszkoptu. Wyrównuję i przykrywam drugim blatem ciasta. 3. Jagody miksuję blenderem na mus. Mus przelewam na garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejący mus jagodowy. Wszystko razem miksuję. Masę wykładam na wierzch ciasta
Tradycyjna kuchnia Kasi