ciasto z galaretka - 10076 przepisów (strona:156/672)

A'la tiramisu z galaretką 172

Pyszne orzeźwiające ciasto z biszkoptami nasączonymi kawą oraz lekkim kremem, idealne do niedzielnej kawy.     SKŁADNIKI Biszkopt: 3 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 30 m l śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, 2 serki homogenizowane waniliowe, 4 łyżeczki żelatyny Poncz: 250 ml wrzątku, 3 łyżeczki(...)kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki spirytusu Dodatkowo: dżem wiśniowy, 100 g podłużnych biszkoptów, 1 galaretka wiśniowa WYKONANIE Biszkopt: Formę o wymiarach 20x26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, następnie obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na formę, pieczemy ok.15 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Krem: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku. Śmietanę

słodki bratek
Ciasto "Jajo sadzone". Brzoskwiniowy sernik na zimno. 195

Ciasto to jak zwał tak zwał, jedno jest pewne, jest pyszne. Delikatny ser z galaretką brzoskwiniową i puszysty biszkopt razem tworzą delikatne i pyszne ciasto. Dla mnie to sernik na zimno, pyszny i puszysty, połówki brzoskwiń zalane bezbarwną galaretką przypominają jajo sadzone a posypane pistacjami przypominają skwarki. Zapraszam na pyszny deser. Ciasto "Jajo sadzone". Brzoskwiniowy sernik na zimno

Moje Małe Czarowanie
Placek orzechowo-serowo-jabłkowy – kuchnia podkarpacka 187

gminie Jasło (publikacja „Smaki Nowej Galicji”). Wyróżnia go sposób przygotowania, ponieważ warstwę ciasta piecze się razem z orzechami i masą serową, a potem łączy z górną warstwą ciasta duszonymi jabłkami usztywnionymi galaretką. To połączenie smaków jest bardzo tradycyjne, może dla niektórych wręcz staroświeckie, ale na tym właśnie polega urok tego ciasta. Domowe, sprawdzone, ale przede wszystkim smaczne. Polecam :) Placek orzechowo(...)zanadto. Ciasto studzimy. Jabłka ścieramy na tarce i dusimy na wolnym ogniu z cukrem (o ile go dodajemy). Kiedy zmiękną, wyłączamy gaz, wsypujemy galaretkę i dobrze mieszamy, żeby żelatyna zdążyła się rozpuścić. Gorące jabłka wykładamy na ciasto z serem i przykrywamy pojedynczym ciastem. Placek najlepszy jest na drugi dzień, kiedy ciasto z wierzchu zmięknie od jabłek. Nie musi być przechowywane

Trzeci talerz
Tort gryczany 171

Składniki: ciasto 250 g kaszy gryczanej 4 jajka 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody masa śmietanowa 400 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukier pudru 1 opakowanie śmietan fix dodatkowo 250 ml dżemu wiśniowego 1 wiśniowa galaretka do ozdoby 200 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru Wykonanie: Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie(...)Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić. Do przestudzonej galaretki dodać dżem i dokładnie wymieszać. Pierwszy krążek ciasta układamy w tortownicy, wykładamy  śmietanę, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Na wierzch wykładamy galaretkę z dżemem, schładzamy. 200 ml śmietany ubić na sztywno pod koniec dodać cukier puder. Śmietanę przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy górę robiąc małe rozetki. Nasz tort wkładamy

magiczna kuchnia Kasi
Sernik na zimno z truskawkami 139

Sernik na zimno z truskawkami to najlepszy letni deser. Ciasto z biszkoptami o delikatnym kremowym smaku, który idealnie komponuje się z soczystymi truskawkami i galaretką. Czas przygotowania: 1.5 godziny Ilość porcji:  >6 osób Trudność przygotowania:  średnie Cena:  przystępna SKŁADNIKI : 250 g serka mascarpone 1 kg twarogu sernikowego (mój ulubiony Wieluń) 1 opakowanie biszkoptów 500 g truskawek

karolgotuje
Pyszne ciasto z czekoladowym kremem mascarpone, wiśniami i galaretką (bez pieczenia) 148

Bardzo lubię ciasta, gdzie jest duuużo kremu, a mój mąż przepada za takimi z galaretką. Postanowiłam wymyślić coś, co przypadnie do gustu nam obojgu i dodatkowo połączyłam nasze preferencje czekoladą, którą razem uwielbiamy.  Efekt był taki, że ogromna porcja zniknęła zaledwie w dwa dni! Od tamtej pory ciasto to robiłam mnóstwo razy i myślę, że nigdy nam się(...)Śmietankowy, lekki i bardzo delikatny krem czekoladowy, który rozpływa się w ustach idealnie komponuje się wiśniami oraz galaretką! Dlatego całość jest po prostu... obłędna w smaku. Uwierzcie mi na słowo, że nikt nie oprze się takiemu połączeniu! Polecam, a tym bardziej, że ciasto jest dość spore oraz proste w przygotowaniu i z pewnością każdemu się uda. (Tortownica o średnicy

Di gotuje
Słonecznik 3931

szkl cukier -1 łyżka PONADTO herbatniki -2 małe paczki galaretki truskawkowe -2 opak śmietana kremówka -1 szkl PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT   Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z cukrem na sztywno, dodając po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej formy (40x25), piec ok.30 minut(...)cukrem.  PONADTO  Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia. Odlać szklankę galaretki. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodając po woli szklankę tężejącej galaretki, ubić. SKŁADANIE CIASTA biszkopt masa słonecznikowa masa krówka nasączone w ponczu herbatniki śmietana z galaretką biszkopt galaretki (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return

Kuchnia Danusi
Ciasto z masą kawową i cytrynową pianką 155

Jeżeli lubisz ciasta z masą śmietanową, to to ciasto będzie właśnie dla Ciebie. Pomiędzy biszkoptem znalazły się dwie masy śmietanowe, jedna z dodatkiem kawy zbożowej, druga usztywniana galaretką cytrynową. Dodatkową warstwę stanowi nutella. Ciasto jest słodkie, lekkie i przyjemne w smaku. szklanka = 250 ml Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1 szkl. mąki tortowej 2 łyżki oleju Pianka kawowa(...)Następnie łączymy z resztą masy. Piankę kawową rozprowadzamy na warstwie nutelli. Przykrywamy drugim biszkoptem. Galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzątku. Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy lekko tężejącą galaretkę, miksujemy do połączenia. Masę od razu przekładamy na biszkopt, wyrównujemy. Ciasto schładzamy. Wierzch dekorujemy startą czekoladą

Smaki Na Talerzu
Galaretka z czerwonych porzeczek 184

suche słoiczki. Zakręcamy, gorące wstawiamy do garnka z gorącą wodą. Pasteryzujemy słoiki ok. 5 min. Możemy też słoiczki pasteryzować około 15 minut w piekarniku w 100 stopniach.Taka galaretka będzie doskonałym dodatkiem do ciast, deserów, naleśników i do pieczywa.   The post Galaretka z czerwonych porzeczek appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto Meduza wg Siostry Anastazji 184

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem 3 żółtka 3 łyżki cukru kryształu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 puszka ananasów 2 galaretki cytrynowe 1 kostka masła (u mnie margaryna Kasia) Wykonanie: Ciasto Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zasypać jedną szklanką cukru. Białka ubić, dodać resztę cukru, żółtka, pokrojone jabłka (z sokiem który się wytworzy), mąkę orzechy, proszek(...)nietypowe. Krem Na soku z ananasów ugotować budyń z żółtek, cukru i mąki. Masło utrzeć dodając ostudzony budyń. Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Przełożenie ciasta: Ciasto-krem-rozłożyć ananasy- zalać tężejącą galaretką. W środek ananasa można włożyć drylowaną wiśnię lub truskawkę. Źródło: 183 nowe przepisy Siostry Anastazji

Pychotkaaa
Runo leśne czy leśny mech a może arbuz? 196

końcu znudzić! Ale, ale ...  Co byście powiedzieli, gdyby ten przepis poddać dekonstrukcji? A właściwie zabawić się tematem podwójnie, bo w moim nowym i autorskim przepisie nie tylko ciasto stanowi interpretację!  Zresztą, zobaczcie sami! :) Propozycja samego podania jest idealna jako wersja piknikowa, grillowa i lunchowa. Dwie dolne warstwy stanowi dwukolorowe (jaśniejsze i ciemniejsze) Runo Leśne, górna warstwa to krem(...)czerwonego barwnika spożywczego. Aby uzyskać jaśniejszą barwę ciasta wystarczy zmniejszyć w przepisie ilość szpinaku do 200 gramów. Środkowa warstwa kremu jest biała (nie zawiera galaretki). Proponuję także nie dodawać do niej dodatkowego cukru - samo ciasto jest wystarczająco słodkie. Na wierzchu posyp deser groszkami z czekolady - dodają one uroku całości i nawiązują do arbuzowych pestek. :) Smacznego

Garniec Magalie
Makowa panienka 221

już moja ostatnia świąteczna propozycja delikatne ciasto z dodatkiem maku, galaretka malinowa i krem budyniowy, a na wierzchu chrupiące płatki migdałów. Czyż to nie brzmi pysznie?  Ciasto: 4 jajka 2 białka ¾ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki suchego maku szczypta soli  Białka ubijamy z odrobiną solą, gdy piana będzie(...)cały czas mieszając do momentu aż krem zgęstnieje. Ugotowany krem studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Złożenie ciasta. Biszkopt przecinamy na dwa blaty. Na jednym rozsmarowujemy tężejącą galaretkę z dżemem malinowym. Gdy galaretka zastygnie rozprowadzamy na niej 2/3 kremu budyniowego i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Pozostały krem budyniowy rozsmarowujemy na wierzchu biszkoptu

Cynamonowe szczęście
Torcik serowy 334

zrobienie tego ciasta , złożyły sie dwa święta -Dzień Taty i urodziny mojej córci. Torcik jest połączeniem serków z truskawkami i biszkoptami , zwięńczeniem jest galaretka :) Lekki, kremowy , w sam raz dla ochłody ;) Tortownica : średnica  21 cm Składniki: 2 op. biszkoptów (po 180 g ) 3 waniliowe serki ( po 250 g ) 4 łyżeczki żelatyny 6 łyżek wody kilka truskawek galaretka agrestowa Sposób(...)pokrojonych na małe części truskawek, przykryc je masą serową. Na wierzchu ułożyc biszkopty tak by w połowie wystawały nad powierzchnię ciasta. Na sam koniec zalac tężęjącą galaretką. Na następny dzień ciasto gotowe z samego rana ;) Smacznego

Słodkości i nie tylko
Rolada biszkoptowa- galaretkowo - śmietanowa z wiśniami 321

jabłkami i roladę waflową z bananem a teraz dołączy do nich rolada z nadzieniem galaretkowo - śmietanowym.W mojej wersji ciasta  do nadzienia użyłam bitej śmietany, galaretki i dla podkręcenia smaku kwaskowatych wiśni. Rolada pięknie się prezentuje więc z powodzeniem może zawitać na świątecznym stole :)Składniki:6 jajek6 łyżek mąki6 łyżek cukru1 łyżeczka proszku(...)wody i czekamy aż będzie tężała ( nie będzie lejąca).Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem i śmietan fixem ,można dla pewności utrwalić ją żelatyną.Rozwijamy wystudzone ciasto, smarujemy masą śmietanową, na brzeg nakładamy wzdłuż troszkę galaretki i wiśni, zawijamy galaretkę ( by powstało oczko) i wykładamy resztę galaretki i wiśni. Zawijamy ściśle. Owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Torcik dyniowy z sosem karmelowym 128

jajka 100 puree z dyni  Pianka dyniowa: 200 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5% 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka cytrynowa 500 g upieczonej dyni Sos karmelowy:  100 g cukru 50 g masła 100 ml śmietany kremówki Ciasto : Mąkę wymieszać z sodą, cynamonem imbirem i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać po jednym jajku(...)wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 30 minut (aż do suchego patyczka). Wystudzić, zdjąć papier i ponownie włożyć ciasto do tortownicy. Pianka dyniowa : Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody i wystudzić. Schłodzone mleko ubić mikserem na piankę. Ciągle ubijając wlewać cienkim strumieniem galaretkę. Gotową masę wylać na ciasto i wyrównać wierzch

My simple kitchen