Dość prosta do wykonania puszysta rolada z kakaowym kremem maślanym i malinami zatopionymi w galaretce, doskonałe weekendowe ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca pani domu. Całkiem smaczna, polecam. Składniki: Ciasto: 5 jajek 15 dag cukru 15 dag mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao Krem kakaowy: 1 kostka masła 82% 8 dag cukru(...)paski. Krem: Miękkie masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch, miksując stopniowo wsypywać cukier puder wymieszany z kakao, wymieszać z likierem lub rumem. Zimne ciasto biszkoptowe odwinąć ze ściereczki, wysmarować ¾ kremu, ułożyć paski galaretki, zawinąć w roladę, resztą kremu posmarować wierzch, udekorować tartą czekoladą i malinami, schłodzić w lodówce. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonCiasto powstało na prośbę Komendanta Ochotniczej Straży Pożarnej z przepięknej wsi Lubieszewo na Żuławach Wiślanych. Rodzina Grzegorza jest zaprzyjaźniona z moją, więc w przeddzień mojego wylotu do Wielkiej Brytanii zrobiliśmy sobie prawdziwą ucztę. Raczyliśmy się różnymi specjałami, między innymi niesamowicie smacznymi pieczonymi ziemniaczkami z sosem czosnkowym i kotletami drobiowymi z pieczarkami i żółtym serem. Pozdrowienia dla Anny, Grzegorza, Izy, Kamili(...)doskonałe. Przede wszystkim nie ma na nich całej galaretki. W obawie, że ściemni się na dworze zanim stężeje na czas polałam sernik tylko odrobiną galaretki z mango. Chciałam mniej więcej przedstawić wam, jak ciasto wyglądało. Sernik powstał na kanwie mojego ulubionego sernika kokosowo-malinowego . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
Przepisy AleksandryUwielbiam wszystkie ciasta z owocami. Mniam. Dziś polecam doskonały deser. Jedyny minus: czas, ale warto. Z racji końca sezonu na truskawki, można go przygotować, np. z malinami. Będzie tak samo pyszny :D TRUDNOŚĆ: średnie(...)ubić z cukrem pudrem i śmietan fix. Wyłożyć na herbatniki. Przykryć pokrojonymi w połówki truskawkami. Włożyć do lodówki. Przygotować galaretki w pół litrze wody. Odstawić do stężenia. Zalać ciasto tężejącą galaretką. Wstawić ponownie do lodówki na ok. 2 godziny, aż galaretka stężeje
Gotuję TestujęZapraszam na lekki jogurtowiec z borówkami amerykańskimi pod galaretką malinową z malinami. Spód ciasta zrobiłam z pokruszonych herbatników z dodatkiem rozpuszczonej margaryny PALMA. Jogurtowiec to świetne ciasto na ciepłe dni. Robi się je szybko i prosto. Możemy zrobić je nawet z dziećmi. Polecam Składniki: spód: 100 g herbatników 1 łyżeczka kakao 50 g margaryny PALMA masa: 100 g borówek(...)dodajemy chia i mieszamy. Gdy masa jogurtowa zacznie tężeć, przelewamy ją na ciasteczkowy spód i ponownie wstawiamy do lodówki. Kiedy galaretka malinowa zacznie tężeć, układamy maliny na cieście i delikatnie polewamy galaretką. Wkładamy jogurtowiec do lodówki. Najlepszy jest na drugi dzień. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarnesera z wiaderka 1/3 szklanki śmietany 30 % lub jogurtu naturalnego 3-4 łyżki cukru pudru łyżeczka cukru waniliowego 2 galaretki cytrynowe ORAZ: truskawki ok. 40-50 dag galaretka truskawkowa WYKONANIE: W pierwszej kolejności rozpuszczamy galaretkę truskawkową w 2 szklankach wody. Odstawiamy w chłodne miejsce. Truskawki myjemy, kroimy na pół. BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli wsypujemy cukier. Żółtka(...)przekładamy do miski, dodajemy puder, cukier waniliowy, śmietankę i miksujemy, wlewamy galaretki. Połowę masy wlewamy na biszkopt, w odstępach układamy 2/3 truskawek, zalewamy resztą sera, gładzimy, resztę truskawek kroimy w kostkę i układamy na serze. Chowamy do lodówki. Gdy galaretka truskawkowa gęstnieje wlewamy na truskawki. Ciasto porządnie schłodzić. Smacznego
Pani na deserlodówki do czasu stężania (u mnie wystarczyła 1 godzina). Gdy masa serowa jest już stabilna wykładam na nią połówki brzoskwiń i zalewam tężejącą galaretką wiśniową. Wkładam do lodówki na kolejną godzinę. Jak wyjąć ciasto z tortownicy i usunąć folię spożywczą? Najpierw rozpięłam brzegi. Łopatką do ciasta i długim nożem przeniosłam wraz z folią sernik na talerz. Folię odsunęłam od brzegów
MojaQchnia.pltylko, przepadają. Bardzo lubię ciasta z truskawkami a serniczek to jedno z moich ulubionych. Polecam na ciepłe dni. SKŁADNIKI : 4 serki waniliowe po ( 160 g każdy ) 300 ml śmietany 30 % 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru 2 łyżki żelatyny 200 g ciastek owsianych 100 g masła 500 g świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa
Kulinarne Fantazje Marioliniecierpliwością na te świeże. Dzisiaj sernik z morelami właśnie w towarzystwie świeżych truskawek oraz lekkiego musu na bazie jogurtu greckiego i galaretek agrestowych. Spód wykonałam z zalegających w półce biszkoptów nasączonych likierem czekoladowym i związanych masłem. Ciasto lekkie, w smaku mocno owocowe i z małą ilością cukru. Pycha!!!. W zasadzie to przepis powstał na potrzeby uczczenia mojej pierwszej rocznicy ślubu(...)moreli bez pestek 4 łyżki cukru 2 łyżki ekstraktu waniliowego 3 łyżki żelatyny 60 ml wody Na mus agrestowy : 2 opakowania galaretki o smaku agrestowym 500 ml gorącej wody 300 g jogurtu typu greckiego Wykonanie : 1. Ciasteczka mielimy w malakserze. Masło topimy i studzimy lekko. Następnie łączymy z zmielonymi biszkoptami
vaniliowoczekoladowaCiasto znika ze stołu w mgnieniu oka :-) Serdecznie polecam 💜 Do ciasta można użyć mrożonych malin. Składniki blaszka 23/33 cm: ciasto kruche: mąka pszenna 150 g, cukier 30 g, żółtka 3 szt, masło 100 g, proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki, galaretka z malinami: maliny świeże lub mrożone 600 g, galaretka malinowa lub truskawkowa 3 szt, woda wrząca 3,5 szklanki(...)rozwałkowujemy na wielkość blaszki, przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy przez 15-20 min. w temp. 190 st. C aż ciasto będzie złociste. Upieczone ciasto odstawiamy do schłodzenia. Galaretka z malinami: W wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretki, odstawiamy do ostygnięcia. Maliny mrożone należy wcześniej rozmrozić na sitku. Następnie owoce łączymy z galaretką. Tężejącą galaretkę wykładamy na kruche ciasto
kulinarne odsłony patiOwocowa fantazja to przepyszne i lekko orzeźwiające ciasto na puszystym biszkopcie. Połączenie soczystych owoców i galaretki nadaje mu lekkości. Wyśmienite ciasto na każdą porę roku. Znika z talerza bardzo szybko :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 i 1/4 szklanki cukru 6 łyżek oleju 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pozostałe składniki(...)wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół), pieczemy ok 30 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. w międzyczasie galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia, wystudzony biszkopt wyciągamy z blaszki, przekrawamy na pół. Jedną połówkę wkładamy ponownie do blachy wyłożonej papierem
Blog kulinarny S9.PLbrzoskwiniowy (około 300 g ) 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 2/3 szklanki soku brzoskwiniowego (z puszki z owocami) Galaretka z owocami: 1 puszka brzoskwini 3 galaretki brzoskwiniowe 1 litr gorącej wody Przygotowanie ciasta: Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodając pod koniec ubijania po łyżce cukru i szczyptę soli. Nie przerywając miksowania dodajemy po 1 żółtku. Używając szpatułki masę jajeczną(...)puszki z brzoskwiniami. Na masie układamy brzoskwinie z puszki pokrojone w plasterki. Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody. Kiedy zacznie lekko tężeć zalewamy nią owoce. Ciasto wstawiamy do lodówki aż galaretka stężeje
Trzeci talerzsię wydaje. Może komuś przyda się przepis na nadchodzący Dzień Kobiet? :) Ciasto na małą blachę Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki wody szczypta soli 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 900 g musu jabłkowego 2 galaretki cytrynowe Krem: 2 budynie waniliowe 600 ml mleka 2 łyżki cukru 250 g masła(...)Masa jabłkowa : Mus jabłkowy podgrzewamy w garnuszku, aż będzie bardzo gorący. Wówczas zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki. Dokładnie mieszamy aby się rozpuściły i odstawiamy aby masa się wystudziła. Gdy zacznie robić się coraz gęstsza, wykładamy ją na biszkopt i równo rozprowadzamy. Ciasto wkładamy do lodówki. Krem: Z mleka, cukru i proszku budyniowego gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy
My simple kitchenkroi i ładnie wygląda. Z powodzeniem mógłby udawać sernik pieczony ze względu na swoją konsystencję. Taki ser nadaje się również jako masa do innych ciast. Ja dziś zrobiłam tradycyjną wersję na ciastkach i z galaretką, bo dawno takiej nie było. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2l mleka (użyłam 2%, ale najlepsze jest mleko tłuste) 500ml śmietany 18% 5 jajek(...)lodówki. W tym czasie przygotowałam galaretki według instrukcji na opakowaniu i odstawiłam do wystygnięcia. Lekko tężejące wylałam na ciasto. Sernik znów odstawiłam do lodówki, żeby galaretka stężała. Już po kilku godzinach ciasto można wyjąć i zajadać. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjeprostu pycha! Jak jest sezon na truskawki, to obowiązkowo ciasto z galaretką musi być :-) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Krem: 250 g serka mascarpone 200 g śmietany kremówki 30% ok 1/2 szklanki cukru pudru (dałam mniej) 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: świeże(...)cytryny i mascarpone. Zmiksować, aż masa będzie gładka. Wyłożyć na biszkopt. Na kremie ułożyć połówki umytych wcześniej truskawek. 3. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Wylać na krem i truskawki. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego
Kuchnia domowa Anisuper pomysł na stosunkowo niskokaloryczny deser. Ja zazwyczaj przygotowuję sobie galaretkę z ulubionymi owocami w plastikowych pojemnikach i zabieram na deser do pracy. Ostatnio szukałam pomysłów na ciasto z dodatkiem galaretki. Wszędzie jednak królują przepisy na serniki na zimno, za którymi osobiście nie przepadamy. W końcu wpadłam na pomysł ,aby masę z sernika na zimno zastąpić tradycyjną, pieczoną masą sernikową(...)tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeśli wierzch ciasta spiecze się zbyt mocno można temperaturę obniżyć do 160 stopni. Po upieczeniu ostudzić sernik w uchylonym piekarniku. W tym czasie przygotować galaretkę według przepisu. Przestudzić ją i włożyć do lodówki, aby się szybciej ścięła. Proces ścinania należy kontrolować, ponieważ galaretka
Mania Gotowania