ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:72/780)

Szarlotka kokosowa 269

pomarańczowej   Masa budyniowa: 500 ml mleka 6 łyżek cukru 2 żółtka 1 budyń waniliowy 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej 200 g miękkiego masła   Wkładka kokosowa: 300 g kwaśnej śmietany 18% 70 g cukru 150 g wiórek kokosowych 2 białka w temperaturze pokojowej   Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, zwartego ciastaCiasto(...)utrzeć mikserem na puch (potrwa to kilka minut). Następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawać ostudzony budyń. Za każdym razem dobrze miksować do uzyskania puszystego kremu.   Na stężałą masę jabłkową wyłożyć krem budyniowy, wyrównać powierzchnię szpatułką. Na kremie umieścić wkładkę kokosową, docisnąć dłońmi. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Madam Walewska 109

sitku. Owoce posypać na wierzch. Następnie wyłożyć na owoce masę bezową (z 3 jaj i 3/4 szkl. cukru). Posypać połową migdałów.  Tak samo postępić z drugą częścią ciasta - tu: bez dodawania czarnej porzeczki.  Piec w temperaturze 170- 180 stopni, około 40 minut.  Placki można piec w tym samym czasie - opcja: termoobieg, lub jeden po drugim.  Masa(...)się mleka. Z całości powstanie a la budyń, który należy po ugotowaniu ostudzić.  100 g masła 100 g margaryny kilka kropel aromatu migdałowego kilka "kropel" amaretto Kiedy ciasta i budyń są już schłodzone, robimy krem. Ubić mikserem masło z margaryną, dodając po łyżce budyniu. Cały czas ubijać.  Dodać na końcu aromat migdałowy i amaretto. Zmiksować. Placki przełożyć masą

Kuchnia smaków
Cytrusowy deser w wersji świątecznej 135

Przedwczoraj pisałam, że rzadko robię ciasta warstwowe, a tu w ciągu tygodnia podaję przepis na trzecie ciasto z kilku warstw ;) Ach te kobiety... Na spód ciasta wykorzystałam pierniczki pieczone przed Świętami (przezornie ich nie zdobiłam, by móc je wykorzystać później).  Galaretek, żelatyny czy agaru używam często w trosce o stawy. Usłyszałam niedawno na fascynującym wykładzie, że nogi człowieka(...)tortownicę o średnicy 26 cm i wysokości 6 cm): Spód pierniki Warstwa pomarańczowa 0,9 l soku z pomarańczy (wzięłam typu przecierowego marchewka z pomarańczą dla ładniejszego efektu) budyń śmietankowy (64 g; na 0,75 l mleka) galaretka pomarańczowa ok. 120 g okrągłych biszkoptów Warstwa żółta 2 galaretki o smaku cytrynowym Warstwa górna puszka mandarynek 300 g gęstej śmietany (użyłam

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto z kremem budyniowym i bananem 158

słodkiego, tak więc dziś zapraszam Was na ciasto z  kremem budyniowym i bananem, a wszystko to na delikatnym biszkopcie.  Mówię Wam to była prawdziwa rozkosz dla podniebienia :) Składniki: biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru masa budynowa 1 L mleka 1 duży budyń czekoladowy 1 duży budyń waniliowy(...)delikatnie mieszamy. Tortownice o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy  około 12 minut. Wystudzić. Mleko podzielić na 2 razy po 500 ml.  Z 1 części mleka odlać 1/2 szklanki   wsypać budyń czekoladowy, dokładnie wymieszać. Pozostałe zagotować z 2 łyżkami cukru. Do gotującego wlać masę

magiczna kuchnia Kasi
Muffinki z budyniem 146

mokre w drugiej ( wystarczy widelcem, nie potrzeba miksera). Później do suchych składników przelać mokre i wymieszać. Do foremek włożyć ok 1 cm ciasta na to po kopiastej łyżeczce budyniu, pokryć resztą ciasta... Piec 25-30 minut w 190 stopniach. Można przyrządzić też domowy budyń waniliowy: litr mleka 20 dkg cukru laska wanilii lub cukier waniliowy -3 żółtka 10 dkg mąki

Pelusiowa Kuchnia
Ciasto mamy 166

warunki do zdjęć. Jednak podczas przygotowania scenerii zaczął lać deszcz a później wyszło piękne słońce, które skutecznie mnie oślepiało. Później znowu deszczyk, słoneczko, i tak aż do wieczora ;) Samo ciasto wydaje się pracochłonne jednak wcale takie nie jest. Najwięcej czasu zabiera... schładzanie masy i galaretki;) Nie jest przesłodzone. Można zjeść więcej niż jeden kawałek gdyż nie jest również zbyt "ciężkie(...)piec przez 20-25 minut. Wyjąc, lekko przestudzić i gdy ciasto jeszcze ciepłe zdjąć z niego papier. Masa wiśniowa: Kompot wiśniowy (owoce i sok) przelać do garna i dolać 0,5 l wody. Dodać cukier.  Odlać niewielką ilość płynu do szklanki i rozmieszać w nim budynie. Kompot wiśniowy zagotować i wlać do niego budynie. Chwilę pogotować aż masa zgęstnieje

My simple kitchen
Borówkowy las 159

cukru pudru 500 gramów borówek szczypta soli Składniki na piankową warstwę: 6 białek 100 gramów rozpuszczonego masła 120 gramów budyniu waniliowego w proszku 15 gramów cukru z prawdziwą wanilią 180 gramów cukru sok z 1/2 limonki Wykonanie: W misce zagnieć ciasto z mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, żółtek, masła pokrojonego w kostkę i soli. Podziel je następnie na dwie(...)dodawaj stopniowo sok z limonki. Budyń wymieszaj z drugą połową cukru i stopniowo dodawaj do białek. Gdy składniki się połączą wyłącz mikser. Dodaj do całości stopione masło (nie może być gorące!), mieszając ubijaczką. Masę wyłóż na podpieczony spód, na niej ułóż borówki. Następnie na całość zetrzyj na tarce o grubych oczkach jasną kulę. Ciasto wstaw ponownie do piekarnika i piecz

Garniec Magalie
Ciasto 3BIT bez pieczenia 618

Pyszne, bardzo kremowe i baaaardzo słodkie ciasto bez pieczenia z masą budyniową, kajmakową i bitą śmietaną. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na krem: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 całe jajko 2 żółtka 300 g masła 200 g cukru pudru Reszta składników: 600 g herbatników (po 200 g na warstwę(...)dodajemy cienkim strumieniem masę jajeczną, cały czas mieszając. Gdy wszystkie składniki się połączą, a masa konsystencją będzie przypominać budyń, zdejmujemy z ognia. Nakrywamy folią aluminiową, tak aby dotykała wierzchu budyniu (dzięki temu nie powstanie kożuch) i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia - ja wystawiłam na balkon żeby było szybciej :)  2. Masło ucieramy aż się spieni, dodajemy cukier puder, a następnie łyżka

My Culinary Art
Stefanka a'la zebra 152

takich właśnie spotkań. Co tu dużo mówić stefanka a' la zebra to ciasto z kategorii bez pieczenia przełożone dwoma pysznymi kremami: czekoladowym i waniliowym. Całość tworzy niesamowity efekt wizualny i smakowy. Polecam! Składniki: 600 ml mleka 200 g herbatników 100 g masła 100 g cukru 60 g budyniu czekoladowego 60 g budyniu śmietankowego 30 g kakao 4 żółtka

Ciasta z tradycjami
Szarlotka jabłkowo-pigwowa z budyniem 111

jabłka pół szklanki orzechów włoskich 3 łyżki rodzynek łyżka masła łyżeczka ekstraktu waniliowego łyżka ekstraktu cytrynowego lub pomarańczowego pół szklanki cukru pół łyżeczki cynamonu budyń waniliowy lub śmietankowy w proszku z cukrem 500ml mleka Wykonanie ciasta: Mąkę przesiewamy i dodajemy proszek do pieczenia ze szczyptą soli. Dodajemy cukier wraz z ekstraktem i masło pokrojone w kostkę. Robimy dołek i wbijamy(...)wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią część ciasta, która była w lodówce. Na ciasto dajemy nadzienie owocowe i na nie wylewamy gorący budyń, a na budyń ścieramy na tarce ciasto, które było w zamrażarce. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 190 stopni (bez termoobiegu), a 170 z termoobiegiem. Blacha: kwadratowa 20c20cm lub tortownica 23-24cm Przepis znalazłam

Mania Wypiekania
Babeczki z budyniem waniliowym 163

się z nimi zmierzyć, dzięki  Magdzie i Pawłowi   i wspólnej akcji   Wypiekanie na śniadanie . Babeczki wyszły dobre, natomiast za mało miały w środku budyniu. W oryginalnym przepisie do ciasta dodano śmietany, u mnie zastąpiłam ją jogurtem naturalnym. Jeśli w trakcie pieczenia pokrywki w babeczkach trochę się Wam podniosą nie przejmujcie się, potem(...)foremek. Następnie wyklejamy ciastem foremki na babeczki, które uprzednio posmarowaliśmy tłuszczem. Resztę ciasta zostawiamy, aby później zrobić z nich pokrywki do babeczek. Foremki z ciastem oraz ciasto chowamy do lodówki na czas przygotowania budyniu. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy rozkrojoną laskę wanilii i masło. Doprowadzamy mleko do wrzenia i wsypujemy przesianą mąkę, szybko mieszając rózgą, aby nie powstały grudki. Zmniejszamy

Kulinarne przygody Gatity
Biszkopt z jabłkami z kokosową posypką 131

Pyszne i aromatyczne ciasto dziś zaproponuję. Lubię takie niespodziewane w smaku ciasta, słodycz, kwaskowość i kokos uzupełnia całość. Jest super do kawy, herbaty czy czystka. Zachęcam

Moje Małe Czarowanie
Ciasto 3-bit na herbatnikach 169

Ostatnio jak wiecie szukam ciasto prostych, nieskomplikowanych, mało pracochłonnych i czasochłonnych i najlepiej bez pieczenia. Dlatego postanowiłam wypróbować kolejne bardzo popularne ciasto bez pieczenia czyli 3

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Łącki przekładaniec wg Siostry Anastazji 396

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę dołączyć resztę składników i delikatnie wymieszać. Powstałe ciasto upiec. krem Z mleka, cukru, żółtek, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć dodając zimny budyń. Przełożenie ciasta: Ciemne ciasto - warstwa kremu - ciasto orzechowe - warstwa kremu - śliwki - warstwa kremu - polewa lub tężejąca galaretka Zapraszam do oglądania gazetki promocyjnej Biedronka

Pychotkaaa
Krówka z bananem bez pieczenia (lekko solona) 123

Ciasto jest obłędne w smaku, a jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu. Składa się z herbatników, lekkiego kremu budyniowego, masy krówkowej oraz orzechów i banana, który nadał mu apetycznego, bananowego posmaku. Wbrew pozorom nie jest przesłodzone, a delikatnie posolony kajmak sprawił, że całość jest wyjątkowa i jeszcze bardziej kusząca. Wszystko jest doskonale skomponowane! Zresztą sami spróbujcie... (Forma o wymiarach(...)plasterki banana, krem budyniowy, herbatniki oraz rozsmarować pozostały kajmak, który należy oprószyć resztą soli. Wierzch należy obficie posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Gotowe ciasto wstawić do lodówki do stężenia - najlepiej na całą noc. (*)  Możecie też użyć budyniu śmietankowego lub waniliowego na 500 ml mleka.  Pamiętajcie, że budyń powinien być bez cukru, ale jeśli jest już słodzony to do jego

Di gotuje