olejek rumowy 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia maliny (lub inne owoce, np. z kompotu) Krem: budyń waniliowy kostka margaryny 1 opakowanie cukru waniliowego Polewa: pół kostki margaryny 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody Najpierw ciasto: margarynę ucieramy w mikserze z cukrem pudrem. Wciąż mieszając dodajemy po jednym żółtku. Następnie, wciąż miksując, dodajemy mąkę(...)kompotu. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Krem: przygotowujemy budyń i czekamy aż przestygnie. W misie miksera ucieramy margarynę z cukrem waniliowym i stopniowo dodajemy do niej przestudzony budyń. Gdy ciasto ostygnie nakładamy na nie krem. Polewa: polewę przygotowujemy rozpuszczając w garnku jej składniki. Gdy przestygnie oblewamy nią ciasto. Chłodzimy kilka godzin w lodówce. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto
Marder&Marder Manufacturezajada :) A przy okazji wypróbowałam swoją nowiutką lustrzankę. Jeszcze się poznajemy ;) ale myślę, że niebawem zdjęcia będą jeszcze lepsze :) Ciasto: 500g mąki pszennej op. drożdży instant szczypta soli jajko szkl mleka 60g masła 3 łyżki miodu Nadzienie: budyń przygotowany wg przepisu na opakowaniu słoiczek konfitury morelowej Lukier: 1,5 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny woda Ciasto(...)gorące!!!) mleko. Wymieszać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Zagniatać ok 10-15 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. W czasie gdy ciasto będzie rosło przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Ciasto zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 30x60cm. Cienko posmarować budyniem (zużyłam ok 1/3 gotowego budyniu, resztę zjadła Oliwka ;), zostawiając
Smakołyki AsiPierwszy post w 2017 roku i wracam jeszcze do świątecznych przepisów, chociaż z powodzeniem można to ciasto upiec i bez okazji :) Delikatny sernik na lekkim, biszkoptowym spodzie z korzennym aromatem. Standardowo bez cukru, za to z dodatkiem aromatycznej skórki pomarańczowej. Mam nadzieję, że Sylwester wam się udał ;) Dziękuję za wszystkie życzenia noworoczne! :) Sernik na korzennym biszkoptowym spodzie (bez cukru) Spód(...)pianę. Dodać ksylitol, nadal ubijając, a po chwili żółtko. Wymieszać z mlekiem i przesianą z przyprawą mąką. Ciasto przelać do foremki i piec 10-15 minut w 180 stopniach. Twaróg przecisnąć przez praskę lub zblendować, dodać 4 żółtka i 2 jajka, budyń, ksylitol, skórkę z pomarańczy i ekstrakt. Wymieszać wszystko przy pomocy miksera. Dodać 2 szklanki mleka i ponownie zmiksować
FitKotKruche, maślane ciasto z dodatkiem budyniu, ze śliwkami i kruszonką. Bajeczny smak... I choć na pierwszy rzut oka może się wydawać, że ot nic specjalnego... Niskie, takie nijakie..., to zapewniam, że to ciacho nie wygląda, ale za to jak smakuje... :-) Meeega maślane, delikatne, wprost rozpływające się w ustach. U nas zauroczyło wszystkich, bez wyjątku, nawet moje dziecię, które raczej(...)schłodzenia do lodówki. Mniejszą część ciasta również odstawiamy do lodówki. Można uformować z niego kulę, którą zetrzemy na ciasto, można po prostu schłodzić ciasto w formie kruszonki, ja tak zrobiłam. W garnku przygotowujemy budyń wg przepisu na opakowaniu, z 500ml mleka, cukru i cukru waniliowego. Zagotowujemy i odstawiamy. Blaszkę z zimnym ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Smaczne Zdrowebudyniowa 1 l mleka 3 opakowania budyniu czekoladowego Masa serowa 1/2 kostki margaryny 1/2 szkl. cukru 500 g serka waniliowego 3 jajka + 1 białko 1 opakowanie budyniu śmietankowego Sposób 1. Przygotować ciasto: margarynę połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, jajkami i żółtkiem. Zagnieść ciasto i wyłożyć na natłuszczoną blaszkę. 2. Ugotować budynie na 1 litrze mleka, gorące przełożyć(...)cukrem i stale mieszając, dodawać na przemian serek i żółtka. Wsypać budyń i całość wymieszać z pianą z białek. Rozsmarować na zimnym budyniu. Piec w temp. 170 stopni C przez około 50 minut. Gotowe ciasto można polać polewą czekoladową
Kuchenne aromatysobą łączymy 4. Uszy: 2 koła wycięte za pomocą kieliszka 5. Pyszczek: 3 koła wycięte za pomocą kieliszka 6. Z pozostałych skrawków ciasta formujemy nogi i ręce. Krem: 800 ml mleka 2 budynie czekoladowe 4 łyżki cukru kostka masła 1 łyżka kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego 100 ml wiśniówki + 50 ml wody wiśnie z kompotu gotowy krem
My simple kitchenprzy tym wcale nie takie skomplikowane i nie-proste na jakie wygląda :) Ciasto na dużą blachę Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżka kakao* 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa wiśniowa: 2 małe słoiki wiśni z kompotu bez pestek 3 budynie śmietankowe 2 galaretki wiśniowe 3 łyżki cukru Pianka: 2 śnieżki 2 galaretki wiśniowe(...)blachy i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto będzie jeszcze ciepłe wyjmujemy z formy i zrywamy papier. *kakao można pominą i upiec jasny biszkopt Masa wiśniowa : Wiśnie wraz z sokiem przekładamy do garnka i dolewany troszkę wody. Stawiamy na ogniu. W pół szklance wody rozprowadzamy budynie i 3 łyżki cukru i wlewamy je do wiśni
My simple kitchenorzechowo – miodową. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 170 stopni C. Po upieczeniu pierwszej części poczekać aż się trochę wystudzi i delikatnie wyjąć z blachy. Tak samo upiec kolejno drugi i trzeci placek (bez polewy) w tej samej temperaturze czyli 170 stopni C, tylko trochę krócej czyli 12 minut. Przygotować budyń(...)momentu aż zgęstnieje energicznie mieszając. Po ugotowaniu wystudzić. Na jedną część placka ( bez polewy) rozłożyć równomiernie wystudzony budyń, przykryć drugim plackiem ( bez polewy) i rozsmarować na nim równomiernie masę kajmakową. Masę kajmakowa przykryć ostatnim plackiem z plewą orzechowo miodową. Ciasto wstawić na noc do lodówki, żeby składniki się przegryzły. Smacznego
Na słodko lub wytrawniepieczemy 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni C, wysypujemy fasolę lub kulki, wyciągamy papier i pieczemy kolejne 10 minut, aż się zarumieni. Gdy ciasto się piecze przygotowujemy budyń. MASA BUDYNIOWA: 1 budyń waniliowy z cukrem na 500 ml mleka 500 ml mleka 1 łyżka cukru 400 ml mleka zagotowujemy. W reszcie roztrzepujemy proszek(...)budyniowy i cukier, gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, wylewamy na nie budyń (ja dałam około 3/4 porcji, resztę wynegocjował synek ;), a na nim równomiernie rozkładamy rabarbar. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika na około 10 minut i dopiekamy. Gotowe dobrze chłodzimy, inaczej będzie się źle kroiło
Rozpustne gotowanieBudyniowa Szarlotka z dużą ilością jabłek – Zapraszam na pyszną szarlotkę z budyniem na kruchym, waniliowym cieście. Wygląda wspaniale. Jest bardzo smaczna, troszkę karmelowa od brązowego cukru i budyniu toffi, wilgotna. Takie idealne ciacho do popołudniowej herbaty. Z przepisu uzyskamy dużą blaszkę. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki(...)minutę. Zdjąć z ognia i budyń dodać do jabłek, wymieszać szpatułką, patrz FILM . 6. Podpieczony spód posypać bułką tartą i wyłożyć na niego jabłka wymieszane z budyniem, wyrównać. Wierzch posypać cynamonem. Drugi kawałek ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Ciasto w blaszce równomiernie posypać startym ciastem i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze
Mała Cukierenkamargaryny 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka masa: 1,5 l mleka 4 budynie śmietankowe 3 łyżki cukru kryształu ponadto: 1,5 kg miękkich jabłek Sposób przygotowania: ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i pokrojoną w kostkę margarynę. Posiekać nożem. Dodać żółtka. Śmietanę wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)ciasto dzielimy na 2 części, każdy kawałek rozwałkowujemy. Blaszkę o wym. 24x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy jedną część ciasta, następnie układamy plasterki jabłka, wylewamy budyń i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy w 180 stopniach C przez 50-55 minut. Gdy wystygnie posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąłyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek PIANKA : 5 białek 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe lub waniliowe po 40 g 0,5 szklanki oleju ORAZ : 1 kg jabłek cukier cynamon WYKONANIE CIASTA : Przesiewamy mąkę razem z proszkiem i cukrem pudrem, dodajemy tłuszcz i dobrze siekamy. Następnie robimy wgłębienie do którego dajemy żółtka. Zagniatamy ciasto(...)dusimy, aż jabłka się rozpadną. Na koniec dosładzamy, dodajemy cynamon. Odstawiamy do wystygnięcia. ROBIMY PIANKĘ : Białka ubijamy na sztywno i partiami dosypujemy cukier. Dodajemy olej i budyń. SKŁADANIE CIASTA : Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka. Wylewamy piankę. Ścieramy ciasto lub jeśli nam nie zamarzło skubiemy. Pieczemy jeszcze przez ok. 30-40 minut, aż pianka i ciasto ładnie się
Pani na deserjajka 2 łyżki śmietany 2 łyżki kakao KREM BUDYNIOWY: 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1/2 szklanki wody 1 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego 200 g śmietanki kremówki 30% Ciasto kruche . Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wymieszać z mąką krupczatką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Posiekać nożem z zimnym masłem, a następnie dodać jajka, żółtka i śmietanę(...)Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, kiedy skruszeje. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta warstwowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Dla dzieci , Szarlotki , Tarty i kruche ciasta , Wykorzystanie żółtek Tagged: budyń , galaretka , jabłka , kremówka
https:KKuchniaMniamdrożdży100g cukru500g mąki pszennej80g miękkiego masła1 jajko1/2 łyżeczki solibudyń waniliowy (użyłam gotowego z torebki)200g malinZacząć od przygotowania budyniu. Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Dodać do przesianej wcześniej mąki. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto ręką lub mikserem.Wyrobione(...)ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Na cieście rozłożyć równomiernie budyń (przygotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu) i maliny. Ciasto zrolować, zaczynając od dłuższego brzegu. Pokroić na 3-4cm kawałki (ślimaki) i ułożyć w okrągłej
Smakowity Blog KulinarnyUwielbiam ciasta z jabłkami, które często gości na moim stole. To ciasto możemy przygotować na różne okazje lub święta. Składniki: Ciasto : żółtka 6 szt margaryna 1 kost mąka 3 szkl cukier 3/4 szkl proszek do pieczenia 2 łyżeczki Budyń: mleko - 1 l budyń śmietankowy - 2 opak po ( 64 g ) cukier - 4 łyżki Dodatkowo: jabłka - 1,20 kg cukier - 3 łyżki(...)mleka, dodać cukier, doprowadzić do zagotowania. W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy wlać na gotujące się mleko, mieszając, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu. Wylać gorący budyń na jabłka. Jabłka posypać resztą kruszonki. Ciasto włożyć do piekarnika i piec przez ok. 45 minut. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia Danusi