ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:70/780)

Miętusek 937

Masa miętowa jest delikatna, kremowa i zdecydowanie nie za słodka. Całość smaku dopełnia pianka na bazie kremówki i galaretki agrestowej.  Niestety Miętusek nie należy do szybkich ciast- stygnący budyń, tężejąca galaretka to wszystko sprawia, że trochę musimy poczekać na delektowanie się jego smakiem.  Przepis na ciasto dostałam od znajomej. Dla mnie to strzał w dziesiątkę- jestem pewna(...)jajka szczypta soli  1/3 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru  2 czubate łyżki kakao Krem miętowy: 0,75 l mleka 3.2% 2 budynie waniliowe 60 g 300 g landrynek miętowych  3 łyżki cukru  1/2 szklanki wody  4 łyżki syropu miętowego (victoria cymes) 1,5 kostki masła Pianka agrestowa: 600 ml kremówki

Krakowskie smaki Ani
DOMOWE EKLERKI 190

jajko 1 szklanka cukru cukier waniliowy 0,5 szklanki mąki pszennej 500 ml mleka 200 g masła Ciasto: 1 szklanka wody 100 g masła 1 szklanka mąki pszennej 5 jaj rękaw cukierniczy WYKONANIE Zaczynamy przygotowanie eklerków od ugotowania budyniu(...)Mieszamy w rondelku mleko, mąkę, jajko, cukier i cukier waniliowy. Całość gotujemy, aż zgęstnieje. Następnie odstawiamy do przestygnięcia.  W czasie gdy stygnie budyń przygotujemy ciasto. Ustawiamy  temperaturę piekarnika na 180°C . W rondlu rozpuszczamy masło w wodzie i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy

Mała w garnku miesza
królewicz 346

Delikatnie wymieszać i przełożyć do foremki. Piec w 175*C około 30 minut. Wystudzić.  Foremkę, w której piekły się blaty ciasta wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Na dni położyć jeden blat miodowy. Mąki wymieszać z cukrem, budyniem i połową mleka. Resztę mleka zagotować i wlać na nie rozrobione mąki. Ugotować budyń(...)zmniejszyć płomień i dodać masło. Mieszać energicznie (lub miksować) aż budyń i masło dokładnie się połączą. Połowę gorącej masy wyłożyć na ciasto miodowe, przykryć biszkoptem, wyłożyć resztę budyniu i ostatni blat ciasta.  Składniki polewy zagotować i polać ciasto. Posypać wiórkami czekoladowymi

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kakaowa szarlotka z budyniem 338

kończą się moje zapasy jabłek... Postanowiłam uczcić to niecodzienną szarlotką. Ta jest niezwykła, bo ciasto jest kakaowe, a do tej pory zawsze piekłam szarlotki na jasnym cieście. Pyszne jabłka zalane słodkim, waniliowym budyniem to jest to, co lubimy najbardziej;):) Co prawda na blogu jest już przepis na jabłecznik z budyniem,  jednak ta szarlotka jest zupełnie inna... A czy lepsza(...)gotować minutę, aż masa zgęstnieje.  Ciasto posypać kaszą manną. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub pokroić w plasterki i rozłożyć na cieście. Posypać cynamonem oraz cukrem waniliowym. Wylać ciepły budyń.  Na tarce o dużych oczkach zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.  Piec około 40minut w temp. 180st.  Podawać oprószone cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Drożdżówki z budyniem i jeżynami 166

czasu do czasu ciasto drożdżowe musi być więc dziś wypadło na drożdżówki. Bardzo lubię budyń łączyć z owocami a jeżyny pasują tu idealnie.   ciasto: 500 g mąki wrocławskiej 150 ml ciepłego mleka 50 g drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1 żółtko 100 g masła szczypta soli 1 łyżka cukru z wanilią ponadto: 200 g jeżyn 600 ml mleka(...)odstawić na 45 minut by wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę,rozciągnąć na grubość 1,5 cm. Metalową obręczą powycinać z ciasta koła,w każdym odcisnąć dołek np. za pomocą dna szklanki. W dołki nałożyć porcję budyniu i po kilka jeżyn.   Z masła,mąki,cukru zrobić kruszonkę. Białko roztrzepać z łyżką mleka i posmarować pędzelkiem wszystkie drożdżówki po czym

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasto Drożdżowe 2 w 1 z Rabarbarem i Budyniem 197

ciasta zrobić dwa i upiec je jednocześnie. Postanowiłam ten patent wykorzystać, a że cała rodzina bardzo lubi ciasto drożdżowe (kołacz) z rabarbarem, a tylko część osób lubi budyń, upiekłam wszystko na jednym cieście, przedzielając je na dwie części. Tym sposobem wszyscy byli zadowoleni, a najbardziej chyba ja, bo lubię obie opcje :) Ps. To ciasto drożdżowe możecie oczywiście zmienić w jednosmakowe(...)upiec je z samym rabarbarem, lub z rabarbarem i budyniem. Patent dwusmakowy można wykorzystać również pod inne dodatki. Składniki na ciasto: 5 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 400ml mleka (lub 200ml mleka i 200ml wody) 80g masła 1 jajko 2 żółtka ½ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka soli 4 szklanki mąki Kruszonka: 150g miękkiego masła 2/3 szklanki

Smakowy Raj
Czekoladowe muffiny z budyniem 224

pychoty” z numeru 8.Ps. Znów mam nowy widget "Nowości".  Która wersja się Wam bardziej podoba - ta czy poprzednia? :) Składniki na 9 sztuk:   Nadzienie: ½ opakowania budyniu śmietankowego + 200ml mleka Ciasto: 1 ¼ szklanki mąki 3 łyżki kakako 2 jajka ½ kostki margaryny 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 1/5 szklanki mlekaszczypta soli Przygotowanie: Cukier utrzeć z margaryną(...)pół opakowania saszetki, aby był gęstszy oraz 1 czubatą łyżkę cukru). Lekko go przestudzić. Do silikonowych foremek nakładać 1 łyżkę ciasta, następnie na środek kłaść trochę budyniu. Przykryć go kolejną łyżką ciasta. Piec 15-20 minut w temperaturze 175 stopni. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
CZEKOLADOWIEC NA MAŚLANCE Z MASĄ BUDYNIOWĄ 212

tłuszczy , ważne aby nie upchać w siebie na raz pół ciasta a nikomu w boczki nie pójdzie 😁 Składniki: Biszkopt: - 3 szklanki mąki ryżowej - 2 szklanki maślanki - 1/4 szklanki oleju - 2 łyżko kakao - 2 łyżeczki sody - 1 łyżka przyprawy do piernika - słodzik (u mnie 3 łyżki erytrytolu ) Masa: - 2 opakowania budyniu bez cukru śmietankowego - mleko do ugotowania budyniu Krem: - 1 śmietanka(...)wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy 40 min 180 stopni. 2. Budynie gotujemy według przepisu. 3. Ostudzony biszkopt przekrajmy na pół i przekładamy masą budyniową. 4. Śmietankę miksujemy, dosypujemy fix i ubijamy do postania gęstej masy wygodnej do rozsmarowania. Smarujemy nią brzegi oraz wierch ciasta. Wedle uznania przyozdabiamy. Chowamy do lodówki najlepiej na noc. Wartości odżywcze całości: (wyszło

Zdrowie i pysznie na talerzu
Delikatny sernik z mlekiem na karobowym spodzie 205

spodzie spód: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej 40 g oleju kokosowego (jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, można dodać odrobinę więcej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu 2 łyżeczki sproszkowanego karobu 1 kg twarogu (u mnie 500 g półtłustego i 500 g chudego) 6 jajek 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki ksylitolu (lub nieco więcej, ok. 1 szklanka) 2 szklanki(...)pomarańczy (opcjonalnie) Wszystkie składniki na spód zagnieść. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić w miarę równomiernie ciasto. Nakłuć widelcem i piec przez 10 minut w 180 stopniach, przestudzić. Twaróg przecisnąć przez praskę, dodać 4 żółtka i 2 jajka, budyń, ksylitol i ekstrakt. Wymieszać wszystko przy pomocy miksera. Dodać 2 szklanki mleka i ponownie zmiksować całość (ważne są bardzo wolne

FitKot
Sernik gotowany z budyniem bananowym 219

gotowany z budyniem bananowym jest kolejną wersją na bazie przepisu, który już jest na blogu . Jedno ciasto, a wiele możliwości. Tym razem całość bez użycia piekarnika. Budyń bananowy nadaje smak, dzięki czemu ciasto nie wymaga dodatkowych aromatów. Sernik jest zwarty, kremowy, słodki w sam raz, bardzo dobrze się kroi i wygląda… niczym z cukierni. Gorąco polecam i życzę smacznego(...)blogu czekają też na Was inne przepisy na serniki: Sernik z budyniem biszkoptowym Sernik z mlekiem w proszku Waniliowa chatka Puchatka z polewą z mleka w proszku Śnieżna rolada Truskawkowo waniliowa zebra Ciasto śnieżny puch Sernik gotowany Chatka z ptasim mleczkiem Sernik jagodowy Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową Sernik krakowski Sernik ananasowo kokosowy Seromakowiec Sernik wiedeński bezglutenowy Sernik

mojewypiekiinietylko
Madam Walewska 134

sitku. Owoce posypać na wierzch. Następnie wyłożyć na owoce masę bezową (z 3 jaj i 3/4 szkl. cukru). Posypać połową migdałów.  Tak samo postępić z drugą częścią ciasta - tu: bez dodawania czarnej porzeczki.  Piec w temperaturze 170- 180 stopni, około 40 minut.  Placki można piec w tym samym czasie - opcja: termoobieg, lub jeden po drugim.  Masa(...)się mleka. Z całości powstanie a la budyń, który należy po ugotowaniu ostudzić.  100 g masła 100 g margaryny kilka kropel aromatu migdałowego kilka "kropel" amaretto Kiedy ciasta i budyń są już schłodzone, robimy krem. Ubić mikserem masło z margaryną, dodając po łyżce budyniu. Cały czas ubijać.  Dodać na końcu aromat migdałowy i amaretto. Zmiksować. Placki przełożyć masą

Kuchnia smaków
Cytrusowy deser w wersji świątecznej 164

Przedwczoraj pisałam, że rzadko robię ciasta warstwowe, a tu w ciągu tygodnia podaję przepis na trzecie ciasto z kilku warstw ;) Ach te kobiety... Na spód ciasta wykorzystałam pierniczki pieczone przed Świętami (przezornie ich nie zdobiłam, by móc je wykorzystać później).  Galaretek, żelatyny czy agaru używam często w trosce o stawy. Usłyszałam niedawno na fascynującym wykładzie, że nogi człowieka(...)tortownicę o średnicy 26 cm i wysokości 6 cm): Spód pierniki Warstwa pomarańczowa 0,9 l soku z pomarańczy (wzięłam typu przecierowego marchewka z pomarańczą dla ładniejszego efektu) budyń śmietankowy (64 g; na 0,75 l mleka) galaretka pomarańczowa ok. 120 g okrągłych biszkoptów Warstwa żółta 2 galaretki o smaku cytrynowym Warstwa górna puszka mandarynek 300 g gęstej śmietany (użyłam

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto z kremem budyniowym i bananem 190

słodkiego, tak więc dziś zapraszam Was na ciasto z  kremem budyniowym i bananem, a wszystko to na delikatnym biszkopcie.  Mówię Wam to była prawdziwa rozkosz dla podniebienia :) Składniki: biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru masa budynowa 1 L mleka 1 duży budyń czekoladowy 1 duży budyń waniliowy(...)delikatnie mieszamy. Tortownice o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy  około 12 minut. Wystudzić. Mleko podzielić na 2 razy po 500 ml.  Z 1 części mleka odlać 1/2 szklanki   wsypać budyń czekoladowy, dokładnie wymieszać. Pozostałe zagotować z 2 łyżkami cukru. Do gotującego wlać masę

magiczna kuchnia Kasi
Muffinki z budyniem 179

mokre w drugiej ( wystarczy widelcem, nie potrzeba miksera). Później do suchych składników przelać mokre i wymieszać. Do foremek włożyć ok 1 cm ciasta na to po kopiastej łyżeczce budyniu, pokryć resztą ciasta... Piec 25-30 minut w 190 stopniach. Można przyrządzić też domowy budyń waniliowy: litr mleka 20 dkg cukru laska wanilii lub cukier waniliowy -3 żółtka 10 dkg mąki

Pelusiowa Kuchnia
Ciasto mamy 193

warunki do zdjęć. Jednak podczas przygotowania scenerii zaczął lać deszcz a później wyszło piękne słońce, które skutecznie mnie oślepiało. Później znowu deszczyk, słoneczko, i tak aż do wieczora ;) Samo ciasto wydaje się pracochłonne jednak wcale takie nie jest. Najwięcej czasu zabiera... schładzanie masy i galaretki;) Nie jest przesłodzone. Można zjeść więcej niż jeden kawałek gdyż nie jest również zbyt "ciężkie(...)piec przez 20-25 minut. Wyjąc, lekko przestudzić i gdy ciasto jeszcze ciepłe zdjąć z niego papier. Masa wiśniowa: Kompot wiśniowy (owoce i sok) przelać do garna i dolać 0,5 l wody. Dodać cukier.  Odlać niewielką ilość płynu do szklanki i rozmieszać w nim budynie. Kompot wiśniowy zagotować i wlać do niego budynie. Chwilę pogotować aż masa zgęstnieje

My simple kitchen