ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:70/780)

Tarta budyniowa ze śliwkami i figami 154

składniki:kruche ciasto250 g mąki pszennej125 g margaryny1 żółtko 1 łyżka cukru pudruszczypta solinadzienie1 duży budyń śmietankowy (na 3/4 mleka)3/4 l mleka3 łyżki cukruśliwki węgierki ok 12 szt3 figiZe składników zagnieść ciasto jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować(...)piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem lub położyć na nim folię aluminiową i obciążyć np. fasolą. Budyń ugotować wg przepisu i przestudzić. Na podpieczone ciasto wyłożyć ciepły budyń. Na budyniu ułożyć połówki śliwek i figi pokrojone w ćwiartkę. Piec jeszcze 30 minut

Monia miesza i gotuje
Tarta z letnimi owocami 86

Dziś ciasto które gości w moim domu od dziecka, zawsze było robione z owocami i galaretką a ja dodałam jeszcze masę budyniową. Tarta z letnimi owocami Składniki: - 1/4 margaryny Kasi - 1/2 szklani cukru - 2 jajka - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 szklanka mąki - 3 łyżki gorącej wody - 1 galaretka agrestowa - budyń waniliowy z cukrem - 1,5 szklanki mleka - 3/4 szklanki(...)mleka a pozostałe mleko gotujemy. Po zagotowaniu mleka wlewamy budyń i mieszamy na małym ogniu aż zgęstnieje, odstawiamy do ostudzenia. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, delikatnie mieszamy z budyniem, wykładamy na ciasto i odkładamy do lodówki na 30 minut. Owoce układamy w dowolny sposób na budyniu.  Zalewamy gęstniejącą galaretką. Całe ciasto schładzamy w lodówce około 3-4 godziny. Życzę

Kulinarne życie
Ciasto z gruszkami 99

Przedstawiam wam przepis na bardzo łatwe ciasto z gruszkami. Ciasto bardzo wilgotne, delikatne w smaku i ekspresowe do przygotowania. Idealne na lekki i szybki deser. Czas

karolgotuje
Drożdżowe racuchy 177

Drożdżowe racuchy to nasza propozycja słodkości na karnawał. Racuchy robi się bardzo szybko i ten przepis nie wymaga wyrabiania ciasta. Ciasto wymieszacie przy pomocy łyżki. Szybkie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
14 propozycji na zdrowsze ciasta, w tym wegańskie, bezglutenowe i dla diabetyków 119

Wegański sernik z orzechów nerkowca na daktylowym spodzie (bez glutenu, paleo)   Tarta kokosowo-migdałowa z kremem czekoladowym (spód bez cukru, masła, mąki i jajek)   Orkiszowe ciasto z budyniem, kaszą manną i nektarynkami (jak sernik)   Winogronowe ciasto toskańskie (drożdżówka bez jajek, tłuszczu i nabiału) Kokosowy sernik dla diabetyków i osób na diecie bezglutenowej (najlepszy) Pianka jogurtowa/sernik z jogurtów

Di gotuje
3 pyszne i szybkie ciasta na każdą okazję 217

nawet ciasta. A babka… cóż… jak dla mnie (i wielu czytelników zobaczcie np. tutaj ) niezawodna i idealna na każdą okazję. Udanego weekendu i smacznego Kruche ciasto z budyniem i marmoladą                 Najłatwiejsza babka w łaty (niezawodna)                 Ciasto czekoladowo-serowe z niespodzianką (można użyć

Słodkie okruszki
Pełnoziarniste serniczki waniliowe 167

łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 białko lub całe jajko szczypta cynamonu 2 łyżki jogurtu lub maślanki  2 łyżki twarożku 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka budyniu waniliowego  Zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim foremkę silikonową tworząc koszyczek. Zostawiamy troszkę ciasta na wieczko. Twarożek łączymy z jogurtem i budyniem. Wypełniamy babeczkę. Przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Pieczemy 15 minut

Chocolate Muffin Blog
Masz babo placek! ..z rabarbarem :) 134

Dzisiejszy dzień zaczął się wyjątkowo pięknie: cudownym słońcem za oknem i kostką pysznego ciasta z rabarbarem do kawy. Czego chcieć więcej od życia? 😉 Ciasto bazuje na

Wiszniówka
Ciasto czekoladowe 172

Pyszne, mocno czekoladowe ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Pasuje zarówno do świątecznego stołu jak i popołudniowej niedzielnej kawy. Składniki Ciasto ( 25×40 ) 5

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 161

się inaczej niż mąki pszenna czy żytnia i potrafią wchłonąć więcej płynu, mniej płynu, kruszyć się, ciemnieć, pękać. Wymagają przy ich używaniu większej ilości środków spulchniających czy łączących, nadających ciastu plastyczności i zwartej konsystencji.   Mimo, że bez zawartości glutenu, te mąki nie zawsze i nie dla każdego są bezpieczne i zdrowe. Nieporównywalnie częściej niż na celiakię, czyli nietolerancję glutenu(...)Mąka ziemniaczana – powstaje w procesie pozyskiwania z ziemniaków skrobi, która stanowi aż 85% tego produktu. Wykorzystywana najczęściej do zagęszczania sosów i zup, do klusek ziemniaczanych (pyzy), kisielu, budyniu. Użyta w słodkich ciastach sprawia, że mają bardziej równomierną ale zbitą konsystencję (niewielki dodatek do ciasta biszkoptowego). Jej dodatek w serniku (np. w postaci opakowania budyniu) poprawia wilgotność tego ciasta. Dawniej używana

Karo in the Kitchen
Kruche ciasto z budyniem, bezą i porzeczkami 588

pieczenia wyłożonej papierem. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 20-25 minut  w 180ºC (aż do lekkiego zezłocenia ciasta).  Następnie przygotować budyń : do rondelka wlać 1,5 szklanki zimnego mleka i wsypać cukier, zagotować. W pozostałej części mleka rozrobić proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie lekko wrzeć to powoli wlać rozrobiony(...)budyń. Gotować 1-2 minuty, cały czas mieszając. Przygotowany budyń przełożyć na upieczony spód ciasta. Wyrównać.  Porzeczki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. Do obranych porzeczek wsypać skrobię ziemniaczaną. Wymieszać. Przygotowane porzeczki przesypać na masę  budyniową. Na sam koniec zabrać się za przygotowanie bezy . Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać szczyptę soli i powoli dodawać cukier

Ugotować
Bułeczki z budyniem 144

Jakoś nie mogę się przestawić z ciasta drożdżowego na inne wypieki, ale rodzince tak posmakowały, że zażyczyły sobie buły z budyniem. Więc co innego miałam zrobić, musiałam chcąc, czy nie chcąc je upiec. Były już na blogu buły, były z dżemem, kruszonką, oraz manną, więc teraz czas na budyń. Bułeczki wyszły smaczne, mięciutkie i nie za słodkie. Może(...)mleka. Czekamy, aż ostygnie.Z wyrośniętego ciasta odrywamy porcję. Robimy kulkę, kawałeczek odrywamy na dodatkowe paski. Resztę lekko spłaszczamy, robimy wgłębienie i nakładamy łyżkę budyniu. Na wierzchu doklejamy, trzy paseczki ciasta, aby stworzyć paseczki. Dobrze doklejamy.Znów odstawiamy i nakrywamy. Czekamy, aż podrosną.Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Po wyrośnięciu bułeczki smarujemy jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok.35

Moje pyszne gotowanie
Sernik królewski 129

Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku 4 jajka 150 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka) skórka starta z połowy pomarańczy szczypta soli Sposób przygotowania: Przygotować ciasto kruche. Mąkę przesiać do miski. Dodać kakao, pokrojone na małe kawałki zimne masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia i jogurt. Zagnieść(...)zrobiło się plastyczne. Ciastem wykleić boki formy mniej więcej do ¾ wysokości. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na dno tortownicy. Tortownicę wstawić do lodówki. Przygotować masę serową. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Twaróg, cukier, żółtka, budyń w proszku i startą skórkę z pomarańczy przełożyć do miski i zmiksować przez chwilę

Moje domowe kucharzenie
SERNIK Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM (I MOJA PIERWSZA AKCJA) 206

rozgrzać do 165*C. Tortownicę o śrenicy 22cm lub większą wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ser. Na środek masy serowej wyłożyć budyń i 'wcisnąć' go sernik (użyłam do tego widelca). Włożyć ciasto do piekarnika i piec 1h. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do całkowitego ostudzenia. W moim przypadku na całą noc, bo upiekłam sernik

chili & sugar
Tarta rabarbarowa z bezą 399

bezą. Korzystajmy z sezonu na rabarbar, póki trwa:) Spód: 200 g mąki pszennej 75 g cukru 100 g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka Masa: 1 op. budyniu waniliowego bez cukru 300 ml mleka około 500 g rabarbaru 80 g cukru Beza: 3 białka szczypta soli 100 g cukru pudru   Do miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę(...)wrzenia. W pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy. Wlewamy na gotujące się mleko i stale mieszając, gotujemy jeszcze około 2 minuty. Do przygotowanego budyniu wsypujemy pokrojony rabarbar, uprzednio wylewając zbierającą się na dnie naczynia wodę. Całość przekładamy na ciasto kruche. Tartę wstępnie podpiekamy – około 20 minut w temp. 180 stopni. W połowie czasu pieczenia rozpoczynamy przygotowanie bezy. Białka razem

Smaki Na Talerzu