budyniem: 300 ml soku tłoczonego z jabłek lub innego 50 g masła 3 łyżki cukru 1 budyń waniliowy w proszku bez cukru (40 g) Masa z mascarpone: 125 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 gruszka 1 łyżeczka soku z cytryny Ciasto 1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Następnie dodajemy(...)soku. Gotujemy budyń, a następnie odstawiamy przykryty folią spożywczą (aby nie utworzył się kożuch) do prawie całkowitego wystudzenia. 5. Masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce budyniu. 6. Ciasto przekrawamy na dwie części i wykładamy masę budyniową, przykrywamy drugim blatem. Masa mascarpone 7. Mascarpone ubijamy krótko mikserem razem z cukrem pudrem i wykładamy na wierzch ciasta. Chowamy ciasto
Gotowanie...to proste !końcu inspiracją do upieczenia ciasta. Bałam się, że warstwa sezamowa wyjdzie zbyt twarda żeby ją kroić, bo robiłam "na oko" ale wyszła idealna: krucha i nieprzesłodzona.Żeby ciasto przełożone samym budyniem nie było mdłe to całość wzbogaciłam grubą warstwą powideł śliwkowych. Ciasto wyszło przepyszne, nie sposób się oderwać od tego sezamkowego smaku. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto(...)mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń i całkowicie wystudzić. Miękkie masło rozetrzeć a następnie ucierając dodawać po trochę budyniu. Gotową masę podzielić na połowę. W blaszce wyścielonej papierem lub folią ułożyć jeden blat ciasta z sezamem. Rozsmarować na nim połowę kremu, przykryć ciastem bez sezamu. Posmarować powidłami a na nich delikatnie rozłożyć resztę kremu. Przykryć ostatnim ciastem. Wstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniachciało mi się uruchamiać piekarnia. A efekt? Jak sami widzicie - wspaniały. Ciasto smakuje wyśmienicie, ładnie wygląda i dobrze się kroi. Sekretem jest, aby spędziło kilka godzin w lodówce, wówczas nabiera wszystkich poprzednio wymienionych cech. Gorąco polecam w sezonie truskawkowym. Blaszka 25x30 cm Składniki: Krem waniliowy: 2 budynie waniliowe 500 ml mleka 6 łyżek cukru 250 g masła Masa truskawkowa(...)łyżki cukru pudru kilka kostek gorzkiej czekolady Krem waniliowy: Z podanych składników ugotować budyń i odstawić go do wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Całość ucierać aż powstanie gładki krem. Masa truskawkowa: Truskawki zmiksować ze sobą na gładkie puree. Następnie dodać cukier i zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i mieszać
My simple kitchenSmaczne ciasto...i proste do zrobienia...wystarczy biszkopt..masa budyniowa ..i dowolny dżem.. Szykuje się konkurs z okazji 3 rocznicy bloga...Warto będzie brać udział...jak na razie mam gwarantowane 3 nagrody od pewnego Pana....a dokładniej to będą 3 zestawy nagród ..o nagrodach i sponsorze oczywiście napiszę w osobnym poście...zaglądajcie..a dowiecie się co będzie można wygrać(...)jajek 1 szkl. mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szkl. cukru Masa budyniowa 1 i 3/4 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru 2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku 2 łyżki mąki pszennej kostka masła Dodatkowo dżem malinowy Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 250 g masła 220 g cukru 160 g mąki pszennej tortowej 180 g mąki ziemniaczanej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 1 opakowanie budyniu śmietankowego + 500 ml mleka 2 - 3 jabłka (około 500 g) 100 g złotych rodzynek jumbo 80 g suszonej żurawiny Sposób przyrządzania: Rodzynki(...)półksiężyce na pierwszą część ciasta, posypać osączonymi rodzynkami i żurawiną. Ugotować budyń z 2 łyżkami cukru według przepisu na opakowaniu i gorący wylać na owoce. Drugą część ciasta rozsmarować na budyniu. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180º przez około 45 - 50 minut. Po ostudzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychtylko karob ;)). Myślę, że to ciasto fajnie skomponowałoby się też z jakimś domowym, lekko kwaśnym dżemem. Brownie budyniowe z orzechami i karobem na białkach (bez cukru) 6 białek 45 g ksylitolu 45 g erytrolu 0,5 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze 100 g mąki orkiszowej razowej 50 g mąki z amarantusa duże opakowanie budyniu śmietankowego(...)sztywną pianę i dodawać stopniowo ksylitol, ciągle ubijając. Mąkę orkiszową i amarantusową wymieszać z proszkiem do pieczenia, budyniem, ekstraktem ze stewii, karobem, orzechami. Olej dodać do ubitych białek, a następnie mleko i ekstrakt waniliowy, wymieszać delikatnie. Mąkę połączyć delikatnie z masą. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę. Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach
FitKotmleka 70 ml oleju skórka i sok z jednej cytryny lub pomarańczy 225 g cukru 2 budynie waniliowe 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Polewa: 1 gorzka lub mleczna czekolada 1 łyżka masła 100 ml śmietany 30 % Wszystkie składniki na ciasto szybko i dokładnie ze sobą zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Blaszkę wysmarować tłuszczem(...)Schłodzone ciasto wyłożyć równomiernie na blaszkę i nakłuć widelcem. Podpiec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.W międzyczasie przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać ser. Ciągle mieszając dodawać budynie, mleko, olej i sok z cytrusów. Następnie wsypać skórkę pomarańczową. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Nie używając już
My simple kitchenpszennej tortowej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -8 łyżek oleju -8 łyzek wody -2 płaskie łyżki kakao MASA -1 litr mleka -2 budynie śmietankowe -1 cukier waniliowy -2 żółtka (białka odkładamy do ciasta z orzechami) -3/4 szkl cukru -2 łyżki mąki pszennej tortowej -250g masła lub margaryny -5 łyżek kawy cappuccino -1 łyżka kawy rozpuszczalnej(...)budynie. Wszystko mieszamy i stawiamy na ogniu. Gotujemy do zgęstnienia i powstania budyniu, wciąż mieszając najlepiej trzepaczką by nic się nie przypaliło i nie powstały grudki. Gotowy budyń studzimy. KAKAOWE CIASTO Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz wodę i olej. Wszystko miksujemy do połączenia i uzyskania gładkiej konsystencji. Blaszkę wykładamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuBydniowa pianka: 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 5 białek 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (2 x 40g) 1/2 szklanki ksylitolu Dodatkowo: ok. 500 g świeżych malin płatki migdałów Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Mąkę przesiać na stolnicę, doda ksylitol, pokrojone masło, żółtka i wszystko dokładnie ugnieść, formując kulę. Ciasto podzielić na dwie części - na spód zostawić około
Healthy food explorersię, gdyż jest po prostu pyszne. Lekki biszkopt, wyraźna kwaskowa masa rabarbarowa, słodka śmietanka i chrupiąca kruszonka na samym wierzchu. Obłęd. Nie będę się zbyt długo rozwodzić nad tym ciastem. Mam nadzieję, że nie tylko smakowo ale i wizualnie skusiłam Was na to ciacho. Oryginalny przepis pochodzi z tej strony ( klik ), jednak wprowadziłam kilka zmian. Tortownica 26 cm Składniki: Biszkopt(...)formy i zdjąć papier. Z zimnego ciasta za pomocą łyżeczki zeskrobać wierzchnią warstwę biszkoptu (można więcej ze środka, zostawiając boki, które przytrzymają nadzienie). Okruszki odstawić na bok. Masa rabarbarowa: Obrany i pokrojony na równe kawałki rabarbar zagotować w garnku z sokiem jabłkowym i 100 g cukru, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Budynie śmietankowe rozpuścić w 100 ml wody oraz wymieszać
My simple kitchenPopularne ciasto bez pieczenia cieszy się ogromnym zainteresowaniem w mojej rodzinie. Jest trochę pracochłonne ale znika dość szybko. Urozmaicam je różnymi dodatkami, dlatego za każdym razem zachwyca na nowo. Składniki krem 1 l mleka 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 galaretki brzoswiniowe 250 g margaryny lub masła dodatkowo 1 puszka masy krówkowej o smaku advocata 2 duże(...)stopniowo dodając zimny budyń. 3. W dużej prostokątnej blaszce ( 25×40 ) rozkładamy pierwszą warstwę herbatników. Nakładamy krem i równo go rozsmarowujemy. Dalej układamy drugą warstwę ciastek i krem krówkowy o smaku advocata, podgrzany lekko w kąpieli wodnej i trzecią wartswę herbatników. 4. Na wierzchu wykładamy śmietankę ubitą z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. 5. Ciasto dekorujemy wiśniami i utartą
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatytemat cukru. Wszystko jest dla ludzi, ważny jest umiar, trochę cukru od czasu do czasu nie zaszkodzi. TARTA Z MORELAMI Składniki: ciasto: 160 g mąki 30 g cukru 120 g masła 2 łyżki wody szczypta soli wypełnienie: 2 budynie waniliowe 0.75 l mleka 2 łyżki cukru 60 g masła sok z 1/2 cytryny skórka z 1/2 cytryny kilka moreli kruszonka(...)ciasto rozwałkowujemy, przekł a damy do formy i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie na ciasto wylewamy budyń, układamy połówki moreli i pieczemy przez kolejne 20 minut. Na koniec posypujemy kruszonką i pieczemy jeszcze oko ł o 10 minut. Całość po upieczeniu można posypać prażonymi na suchej
Bon appetit mon amierzeczywistości nie zajmuje dużo czasu. Biszkopt można oczywiście upiec dzień wcześniej. W smaku jest mocno owocowe a zarazem delikatne. Ucieszy zwłaszcza zwolenników truskawek ^^ a także amatorów niezbyt słodkich wypieków. Ciasto nie jest za słodkie, dzięki czemu lepiej czuć jego owocową nutę. Cała duża blaszka poszła w jedno niedzielne po południe. Chyba nie trzeba nic więcej dodawać? :) Przepis na dużą blachę(...)wody rozprowadzamy 2 budynie. Zawiesinę wlewany do gotującego się musu i dokładnie mieszamy. Masa powinna nam wyraźnie zgęstnieć. Gdy zacznie bulgotać zdejmujemy z ognia (!) i dosypujemy galaretki. Dokładnie całość mieszamy, aby galaretki dobrze się rozpuściły. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa wyraźnie nam zgęstnieje rozprowadzamy ją na jednej połowie biszkoptu a na wierzch kładziemy drugą połowę ciasta. Odstawiamy do lodówki. Pianka
My simple kitchen