ogniu. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce. W tym czasie w miseczce wymieszaj mąkę orkiszową i ziemniaczaną, starte jabłko i wodę. Powinna powstać gęste ciasto. Gdy mleko się już zagotuje, wykładaj do garnka niewielkie ilości ciasta. Całość mieszaj delikatnie i gotuj ok. 3 minut. Na koniec przelej zupę do miseczki. Podawaj od razu po przygotowaniu. Drugie śniadanie: Kanapki z pastą(...)olej. Mieszaj, aż całość się połączy i ciasto będzie gładkie. Przykryj ściereczką miskę z ciastem i odstaw w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Po tym czasie blat lub stolnicę posyp mąką, oprósz mąką ręce i odrywamy z ciasta kawałek, z którego formułuj kulę. Odkładaj na stolnicę. Postępuj tak z całym ciastem, pozostawiając kilka cm odstępu między kolejnymi kluseczkami. Przykryj
365 dni dookoła kuchniłyżce dodajemy budyń, dolewamy wódkę. Chałwę rozgniatamy widelcem i dodajemy do kremu. Mieszankę studencką kruszymy w rozdrabniaczu, również dodajemy do kremu. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Odstawiamy do napęcznienia na 5 minut. Następnie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej (szklankę wstawiamy do wody i podgrzewamy, nie gotujemy!). Dodajemy do kremu i delikatnie miksujemy. Złożenie ciasta: Biszkopt nasączamy alkoholem (opcjonalnie
VioletoweKucharzeniewypadek spędziłam większość czasu pieczenia przed szybką piekarnika. Tak jakby moje nerwowe podglądanie mogło w czymś pomóc. Tak czy inaczej, czy to zasługa zaglądania do ciasta, czy może przepisu, ciasto się udało i możemy zajadać fantastyczny sernik z kwaskowym mirabelkowym wzorkiem. Też chcecie? To do dzieła- jak mi wyszło, to Wam na pewno pyknie. Jeśli nie z mirabelkami(...)kruchych ciastek (u mnie bardzo waniliowe Cookies on Tour) 50g masła Na masę 500g sera na sernik 2 jajka rozmiar L 100ml śmietanki kremówki 150g drobnego cukru 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru 1 laska wanilii Na rzeźbę, tzn na mus 200g mirabelkowych powideł z wanilią 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru Okrągłą zapinaną formę (u mnie 21cm, szczelna) natłuszczamy
les mirabellesUwielbiam kokosowe smaki. Każda słodkość, placuszki, ciasta, ciasteczka, desery z wiórkami po prostu znikają z mojego talerza. Dziś chciałabym Was zaprosić na uzależniające (bynajmniej mnie, bo na zjedzeniu jednej nigdy nie poprzestaje) pyszne kokosanki na białkach. Wystarczy chwila i można upiec wspaniały, prosty deser. Takie małe kokosowe ciasteczka są idealnym towarzyszem do kawy czy herbaty lub po prostu do ulubionego(...)filmu ;) Spróbujcie. A przy okazji jest, to też świetny pomysł na wykorzystanie białek. Składniki: (na blaszkę) 2 białka (jajek klasy L) 2 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżeczka budyniu waniliowego (proszek) 2/3 szklanki cukru 60 g masła szczypta soli Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem topimy (na małym ogniu) masło. Zdejmujemy garnek z ognia. Następnie dosypujemy do stopionego masła 2 szklanki
Słodkie okruszkiKiedy za oknem pojawia się słońce i robi się cieplej, nabieramy ochoty na coś owocowego, chłodnego, trochę lżejszego… Wtedy przypominają mi się różnego rodzaju galaretki, ptasie
Słodki sentymentwebe"; iframe.setAttribute("src", link); document.getElementById("3f4a0f17-89ba-4cd2-84cf-fe4ee14f8c3c").appendChild(iframe); Składniki: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 1 łyżeczka cukru z wanilią 4 budynie (śmietankowe lub waniliowe) 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny Jaja ubijamy z cukrami do białości (powinny przynajmniej podwoić swoją objętość), a następnie(...)pozostałe suche składniki (można je wcześniej wymieszać ze sobą) na przemian z olejem, na koniec wlewamy sok z cytryny. Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto i pieczemy ok 45 minut w 180 st. C do tzw. suchego patyczka. var widgetParams = "{ 'Id':'44ebf7cb-d893-4423-ab9d-050156f54f2d','AffId':'14121'}"; var params=encodeURIComponent(JSON.stringify(widgetParams)); var link
Cynamonowe szczęścieSkładniki: Spód: -24 ciastka petit beurre Masa serowa: -1 kg. mielonego twarogu w wiaderku -1/2 szklanki oleju -3 szklanki mleka -1 szklanka cukru -2 jajka
Magia jedzenia.Składniki herbatniki maślane, 1 opakowanie 250g herbatniki kakaowe, 1 opakowanie 250g mleko, 1 litr cukier, 1/2 szklanki cukier waniliowy, 1 opakowanie mąka pszenna, 1 szklanka mąka
Gotowanie moimi oczamiDziś będzie ciasto z efektem wow - czekoladowy biszkopt, krem cappuccino i do tego wszystkie wkładka kokosowa, oj pyszne to było, przepyszne. Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, a następnie wsypujemy(...)minut w 180 st. C Masa Cappuccino: 5 żółtek cukier waniliowy 3 łyżki mąki pszennej 1 budyń waniliowy (40 g) 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 200 g masła 2 łyżeczki kawy cappuccino Do mleka dodajemy cukier, budyń w proszku, mąkę i cukier waniliowy - łączymy składniki. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Podgrzewamy niemal ciągle
Cynamonowe szczęściemasą krówkową, ale przeglądając strony internetowe znalazłam na blogu Relax Time to samo ciasto tylko, że z truskawkami. W tym nowym wydaniu masę krówkową zastąpiłam musem truskawkowym. Ciasto wyszło równie pyszne, lekko orzeźwiające i też przypadło nam do gustu! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 20×28 cm. Składniki: Masa budyniowa: 3 szklanki mleka(...)mąką (na wolnych obrotach do połączenia składników). Gdy mleko w rondelku zacznie się gotować, zmniejszyć gaz i powoli wlewać mieszankę mączno-jajeczną ciągle mieszając. Gotować, aż powstanie gęsty budyń. Gotową masę budyniową wylać na herbatniki.Ułożyć kolejną warstwę herbatników. 3. Truskawki obrać z szypułek, umyć, zasypać cukrem i zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Dodać do zmiksowanych
Danka Pichciciast, deserów i nadziewanie np. pączków. Jest to świetna sprawa, zwłaszcza gdy nie ma zbytnio czasu na przygotowanie gotowego kremu. Worek wygodnie się trzyma w ręce, nie jest za ciężki. Nadzienia są pyszne, pachnące wanilią i malinami. Zauroczyło mnie zwłaszcza nadzienie malinowe, które smakuje jak domowa konfitura zawierająca drobne pesteczki malin. Nadzienie waniliowe z kolei smakuje jak domowy, gęsty budyń(...)jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Wylać biszkopt. Ciasto piec ok 30 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu przekroić na 3 blaty. Każdy blat naponczować. Kolejno posmarować nadzieniem malinowym a następnie kremem waniliowym wyciskać małe rozetki
Smakołyki Asidobry pomysł na urozmaicenie rodzinnego weekendu. Przepis jest tak prosty, że z powodzeniem w wykonaniu tego smakołyku mogą pomóc dzieci. Zrobione razem z mamą, tatą, siostrą czy babcią ciasto, to dla najmłodszych powód do dumy. Każdemu należy się odrobina słodkości i radości w sercu mroźnej zimy! Rafaello Składniki: 3 szklanki mleka ¾ szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3 żółtka(...)zagotowuję. Wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy i mieszamy, gotując. Żółtka, mleko, mąkę pszenną oraz mąkę mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Wlewamy do gorącego mleka i dokładnie mieszamy trzepaczką. Gotujemy budyń kilka minut na małym ogniu i ciągle mieszamy trzepaczką (pozwalamy mu się chwilę pogotować). Odstawiamy do wystudzenia. Około 30 g wiórek kokosowych prażymy na gorącej, suchej patelni. Często mieszamy
KulinarneImpresje.pldobry pomysł na urozmaicenie rodzinnego weekendu. Przepis jest tak prosty, że z powodzeniem w wykonaniu tego smakołyku mogą pomóc dzieci. Zrobione razem z mamą, tatą, siostrą czy babcią ciasto, to dla najmłodszych powód do dumy. Każdemu należy się odrobina słodkości i radości w sercu mroźnej zimy! Rafaello Składniki: 3 szklanki mleka ¾ szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3 żółtka(...)zagotowuję. Wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy i mieszamy, gotując. Żółtka, mleko, mąkę pszenną oraz mąkę mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Wlewamy do gorącego mleka i dokładnie mieszamy trzepaczką. Gotujemy budyń kilka minut na małym ogniu i ciągle mieszamy trzepaczką (pozwalamy mu się chwilę pogotować). Odstawiamy do wystudzenia. Około 30 g wiórek kokosowych prażymy na gorącej, suchej patelni. Często mieszamy
KulinarneImpresje.plSernikobrownie z musem truskawkowym to pomysł na upieczenie trzech ciast w jednym wypieku. Ciasto jest nieco czasochłonne w przygotowaniu, ale pomimo tego jest bardzo smaczne, ponieważ smaki (czekoladowy, waniliowy i truskawkowy) idealnie się ze sobą komponują. Składniki na tortownicę do średnicy 24 cm: czekoladowy spód 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (150 g) 3/4 kostki masła (150 g) 1/2 szklanki zwykłego(...)cukru (110 g) 2/3 szklanki mąki pszennej (90 g) 2 jajka biała masa 600 g zmielonego twarogu 1 budyń o smaku waniliowym bądź śmietankowym (64 g proszku) 1/2 szklanki zwykłego cukru (110 g) 1 jajko różowa masa 300 g truskawek mrożonych 4 łyżki jogurtu greckiego (100 g) 1 galaretka, np. o smaku malinowym 1 szklanka wrzącej wody 1/4 szklanki zwykłego
Ugotowaćciasto zawiera w sobie wszystko, co uwielbiają prawdziwe łasuchy. Kajmak, czekolada, krem i odrobina alkoholu wspaniale ze sobą współgrają, ciasto jest miękkie, słodkie ale nie przesłodzone. Desery z dodatkiem kajmaku zawsze znikają u nas w mgnieniu oka i tym razem też tak było, rodzinka nie mogła poprzestać na jednym kawałki. *keksówka o długości około 30 cm Składniki: na biszkopt(...)około 20 minut. Wystudzić i pozostawić w foremce. przygotować krem: Żółtka rozmieszać z mąkami, cukrem i odrobiną mleka. Wlać na gotujące się pozostałe mleko i ugotować jak budyń. Wystudzić i utrzeć z miękkim masłem. Z mleka odłożyć dwie łyżki, resztę wymieszać z likierem. Nasączyć biszkopt i posmarować kajmakiem. Na kajmak wyłożyć połowę kremu. Biszkopty moczyć w mleku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia