budyń śmietankowy (64g) 2 łyżki cukru trzcinowego szklanka mrożonych czerwonych porzeczek olej kokosowy do smażenia Twaróg rozgnieść widelcem,dodać żółtka,cukier i proszek budyniowy. Dokładnie wszystko wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą twarogową oraz mrożonymi porzeczkami (trochę porzeczek zostawić do dekoracji). Rozgrzać patelnię ,roztopić łyżkę oleju kokosowego i nakładać małe porcje ciasta
Kolorowa kuchnia Elkiciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować, aż budyń
Cukiernia Pychotkibiałek. Z białek ubijamy sztywną pianę, która utrwalamy cukrem. 2. Tymi samymi ubijakami ( od miksera - nie musimy myć ) ubijamy żółtka. 3. Do ubitych żółtek dodajemy olej, jogurty i budynie. Mieszamy wszystko na najwolniejszych obrotach. 4. Na sam koniec dodajemy ubita pianę. Dno foremki wykładamy biszkoptami i wylewamy na nią masę. Pieczemy w 180 stopniach przez około(...)upieczeniu i wystudzeniu sernika ,szykujemy polewę. W rondelku zagotowujemy kremówkę, odstawiamy ja z ognia i dodajemy do niej połamaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy i wylewamy na ciasto
Gotowanie...to proste !upieczeniu koszyczki pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: jeśli nie macie 2 takich samych form do pieczenia babeczek, można je piec stopniowo, ale w tym czasie ciasto przechowujemy w lodówce. Koszyczki przechowujemy w szczelnym pojemniku. MONTE COTTA: Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach zimniej wody. Śmietanę wlewamy do niedużego garnka, podgrzewamy, dodajemy syrop klonowy i żelatynę. Całość podgrzewamy(...)ciągle mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Śmietankę studzimy, dodajemy Monte i dokładnie mieszamy. Całość pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie schładzamy w lodówce, konsystencja ma być zbliżona do budyniu. Na dno koszyczków nakładamy marmoladę i pozostałą część wypełniamy Monte Cottą. Takie koszyczki odstawiamy do lodówki na kilka godzin, albo całą noc. Przed podaniem dodajemy startej czekolady i ziarna
Moniki Smakołykiciasta, chyba jedne z niewielu, które jadam, więc z tym wiekszą przyjemnością zabrałam się do jego robienia. Składniki: Spód: około 15-20 pierniczków 70 g masła 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu Masa serowa: 1 kg sera tłustego trzykrotnie mielonego 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 śmietany 30% 4 jajka 1/4 kostki miękkiego masła 1 opakowanie budyniu
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Przepis autorski (mój). Sernik smakuje rewelacyjnie i przyznam, że moja mama sama zjadła aż 3/4 ciasta. Przez kilka dni nosiłam jej do szpitala po kilka kawałków i miło było, jak z niewielu rzeczy prosiła właśnie o ten sernik. Przyznam, że z chęcią sama nim bym się objadła, ale niestety za szybko zniknął i nie miałam już czym. Delikatna nuta(...)/margaryny Masa: 500g kilkakrotnie mielonego twarogu (może być dobrej jakości z wiaderka) 150g śmietanki 30-36% 3 jajka 190g cukru (można odrobinę mniej) 10g cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g) 2 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki skórki cytrynowej Dodatkowo: puree malinowe (u mnie gotowe z firmy Zentis ; tak do 10 łyżek) Przygotować spód. Wszystkie składniki dokładnie
Di gotujewbijaj kolejno jajka, ubijając po każdym jajku przez chwilę. Wlej ekstrakt i połącz z masą. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i zacznij dodawać do masy partiami, powoli miksując. Ciasto przelej do foremki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez 60-75 minut do suchego patyczka. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Krem budyniowy (do przełożenia tortu) Laskę(...)zmiksuj ponownie. Mleko zdejmij z ognia, wyjmij wanilię i zacznij szybkim ruchem wlewać gotową pastę, mieszając energicznie zawartość garnka. Garnek wstaw na mały ogień i cały czas mieszając, gotuj budyń, aż zgęstnieje (2-3 minuty). Następnie garnek wstaw do zimnej wody celem wystudzenia, a wierzch przykryj przykrywką lub folią spożywczą, aby nie wytworzył się kożuch. Gdy budyń wystygnie, mikserem ubij
Food Squarekrem pralinowy zachwyca swym smakiem :) Tort nie jest skomplikowany, robi się go łatwo, choć zajmuje trochę czasu ze względu na chłodzenie budyniu do kremu pralinowego i suszenie bezy, ale naprawdę warto zadać sobie taki trud :) Tort robi ogromne wrażenie i macie moje słowo, ze zachwyci Waszych(...)łyżce, cały czas ubijając. Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 170 stopni C przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i pozostaw
Słodko-Słony Świat Ilonymiksujemy z cukrem, mąką, budyniem sypkim i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło miksujemy na puch, dodajemy po sporej łyżce ostudzonego budyniu. Miksujemy na gęsty krem. Dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy sypką kawę i miksujemy do połączenia składników i zmiany koloru na ciemniejszy. Nasączenie: 8 łyżeczek kawy cappuccino(...)WYKONANIE: blat biszkoptowy+ nasączenie ½ kremu z kawą blat biszkoptowy z otworami borówka i ananas pokrojony w kawałki zalewamy galaretką ½ kremu bez dodatku kawy biszkopty wycięte z ciasta owoce brzoskwini i galaretka brzoskwiniowa Ciasto schładzamy przed podaniem ok. 4 godziny Smacznego
Domowe ciastabyło. Są idealne na Święta, możemy włożyć do puszki i poleżą spokojnie około tygodnia. Dla nas są najlepsze :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 200 g masła 3 budynie śmietankowe 100 g cukru pudru 300 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 1 całe jajko powidło śliwkowe lub marmolada do przełożenia 1. Mąkę razem(...)proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier, proszek budyniowy i posiekane masło, robimy na środku dołeczek i dajemy żółtka oraz całe jajko. Wszystko zagniatamy. ma powstać gładkie, miękkie ciasto. 2. Ciasto dzielimy na 2 - 3 części, pierwszą część musimy rozwałkować na około 3 mm, foremką wykrawamy ciasteczka (pamiętajmy, że jak wykrawamy dół cały, a górę z dziurką, żeby
kruche babeczkipołową dżemu. Na to wykładamy bezę z połowy składników, delikatnie wyrównujemy powierzchnię i posypujemy częścią orzechów. Piec 40 min w temp. 160 st. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. W przypadku pieczenia dwóch placków jednocześnie, najlepiej wykorzystać termoobieg. Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić. Krem: Odlać pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrami i paroma(...)mleko zmiksować z żółtkami oraz jajkiem, dodać mąki i zmiksować na gładką masę. Wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotować do powstania gęstej masy. Powstały budyń zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą (tak by dotykała wierzchu masy) u wystudzić. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch. Cały czas ucierając, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. W razie
My sweet a lifeSernik to chyba jeden z najłatwiejszych i najszybszych deserów jaki jest do zrobienia :) Każdemu smakuje, pasuję do każdej okazji i nie da się go nie
Zdrowie i pysznie na talerzuposmakować większości ;) Zapraszam :) Składniki na 2 blaszki ciastek: 125 gr masła skórka oraz sok z 1/2 cytryny 100 gr cukru pudru 2 żółtka 200 gr mąki pszennej 1 cały budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (47 gr) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1. Masło wraz z cukrem miksujemy na puszysta masę, następnie dodajemy po jednym żółtku. 2. Cytrynę myjemy(...)sparzmy. Ścieramy skórkę, wyciskamy sok i dodajemy do naszej maślanej masy. Partiami dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i całość miksujemy na najwolniejszych obrotach do połączenia się składników (ciasto jest dość luźne). Gotowe ciasto chowamy do woreczka i schładzamy przez około 2-3 godziny. Ja schładzałam przez 1 godz w zamrażalce, a druga godzinę leżało sobie w lodowce
Gotowanie...to proste !blogu ale dzisiejsze będą prawdziwie świąteczne:) Zrobimy krem budyniowy, który wykorzystamy do choinek. W przepisie pomoże nam tym razem firma HELIO, od której otrzymaliśmy przesyłkę pełną słodkości do ciast. W tym przepisie użyłam wiórek kokosowych, idealnie nadających się do imitacji śniegu:) Skoro nie leży za oknem zrobimy go w kuchni:) godzina około 15 babeczek Przepis na muffinki czekoladowe z Oreo(...)znajdziecie TUTAJ Oczywiście, możecie skorzystać z innego przepisu. Wszystkie przepisy na nasze babeczki tutaj: MUFFINKI A teraz zajmijmy się składnikami na dekorację i krem: 150 g masła 1 budyń waniliowy 4 łyżki cukru 1,5 szklanki mleka zielony barwnik spożywczy czekoladowe gwiazdki dowolne, jadalne ozdoby lukier (można skorzystać z przepisu: TUTAJ) wykonanie: Babeczki upiec jak w przepisie. Dobrze wystudzić. Odlać
Ania i Marcin gotująPiękne kolorowe i bardzo smaczne ciacho, sprawdzi się nie tylko od święta ;) U mnie posłużyło za torcik na moje urodzinki ;) Biszkopt rzucany: 5 jajek 3/4 szkl
Gotowanie...to proste !Pudding daktylowy z sosem krówkowym to pyszny i rozgrzewający deser na zimowe, mroźne dni. Pudding pieczony wraz z parą wodną ma zupełnie inną konsystencję od tradycyjnych ciast. Jest mazisty i niesamowicie wilgotny. Dzięki sporej ilości daktyli jest słodki i karmelowy w smaku. Szczególnie smaczny jest podany na gorąco! Pudding daktylowy z sosem krówkowym: 200 g suszonych daktyli Bakalland 2/3 szklanki(...)drobnego cukru trzcinowego + 1 łyżka 1/2 łyżeczki sody 2 ekologiczne jajka ok. 1/3 kostki miękkiego masła (70 g) 1 szklanka mąki (150 g) 2 płaskie łyżki budyniu o smaku krówki Delecta 1 i 1/3 szklanki mleka listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Daktyle drobno siekamy (można też rozdrobnić w malakserze). Wkładamy do rondelka i zalewamy
Poezja smakuPączki Pączki zazwyczaj jemy w tłusty czwartek i wtedy też je robimy. Myślę, że czasami nie zaszkodzi zrobić na niedzielę. Możemy je zrobić z czym tylko lubimy, z marmoladą, budyniem, nutellą czy innymi kremami. Składniki: 600 g mąki 3 jajka 100 g roztopionego masła 70 g cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki octu, spirytusu bądź wódki 250 ml letniego(...)suchych drożdży olej do smażenia nadzienie... jakie kto lubi Mąkę przesiewamy, mieszamy z suchymi drożdżami i łączymy z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz, aż ciasto będzie miękkie i gładkie (można wyrabiać z użyciem miksera). Wyrobione ciasto uformować w kulę i umieścić w oprószonej mąką misce. Całość przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość
Pelusiowa Kuchniadodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Dodajemy barwnik i ponownie miksujemy.Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 25 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia a następnie wyciągamy(...)tortownicy i odstawiamy najlepiej na min. 12 godz. Po tym czasie kroimy na 2 części. składniki na krem budyniowy: 500 ml mleka 6 żółtek 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy 300 g masła opcjonalnie: 50 ml wódki lub spirytusu wykonanie: 1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, budyń oraz żółtka miksujemy z pozostałym mlekiem. Do gotującego mleka wlewamy budyń z żółtkami
Domowy Smak Jedzenia