łyżka żelatyny 5 łyżek kwaśnej śmietany Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta (poza śmietaną) posiekać i zagnieść. Jeżeli ciasto jest twarde należy dodawać stopniowo śmietanę. Ciasto podzielić na 3 równe części. Formę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować pierwszy placek, przełożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni(...)cukier. Wlać do gotującego się mleka i gotować na małym ogniu cały czas mieszając aż masa się zetnie. Ostudzić. Utrzeć masło. Dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i cały czas ucierać. Przygotować masę jabłkową. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Usmażyć jabłka na patelni lub w garnku. Galaretkę rozpuścić
Sto kolorów kuchniProste i łatwe ciasto idealne na cieplejsze dni bo nie trzeba odpalać piekarnika ;) Składniki na tortownicę o śred 22 cm Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g miękkiego masła 5-6 łyżek cukru Dodatkowo: 2 galaretki "rubinowe" lub o smaku takim aby były ciemno różowe 3/4 słoiczka gęstego dżemu(...)użyłam malinowo jeżynowego) 400 g herbatników 2 łyżki jogurtu naturalnego do dekoracji wiśnie kandyzowane folia spożywcza do wyłożenia foremki. 1. Z podanych proporcji gotujemy budyń (słodzimy w zależności od upodobań) i studzimy. 2. Masło ubijamy na puch, a następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu i miksujemy. Jeśli masa ma grudki, rozwarstwia się to można ją jeszcze uratować, stawiając miskę
Gotowanie...to proste !Wykonane na wzór popularnego batonika „3 bit” – ciasto bez pieczenia, które kiedyś zrobiło prawdziwą furorę :) Nie robiłam go już bardzo dawno, a że zbliża się koniec roku, to nadarzyła się idealna okazja :) „3 bit” z pewnością zachwyci wszystkich łasuchów, ale jako, że jest to deser bardzo słodki, to nie zjecie go naraz zbyt wiele (ale to akurat chyba dobrze?) ;) Ciacho(...)także adepci sztuki kulinarnej dopiero zaczynający swoją przygodę, zaś jego smak docenią absolutnie wszyscy :) Polecam! Składniki: ok. 300-350 g herbatników (użyłam pełnoziarnistych) 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 2 budynie waniliowe bez cukru (1 op. 40 g) 2 czubate łyżki cukru 500 ml mleka 100 g masła w temperaturze pokojowej 500 ml śmietany 30% (schłodzonej) ok. 2-3 czubate łyżki
MyCookBook.plmusiała zakładać na siebie tych wszystkich warstW wychodząc na pole. Skupmy się i chociaż oczami wyobraźni poczujmy powiew wiosny. Mam dla Was pyszny serniczek w wykonaniu mojej Mamy. Ciasto jest znane, ale pewnie jeszcze spora część z Was nigdy go nie próbowała, nie wspominając o pieczeniu. A to nic trudnego! Przekonajcie się sami :) Normal 0 21 false false false(...)sera białego 8 jajek 1 szklanka cukru pudru ½ szklanki drobnego cukru kryształu 1 kostka masła w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki rodzynek (opcjonalnie) Krem: 300g masła w temperaturze pokojowej ½ szklanki adwokata- również w temperaturze pokojowej ¾ szklanki cukru pudru Galaretka jabłkowa: 1 duży słoik prażonych jabłek 3 galaretki agrestowe 400ml wody Krem
Kuchnia w czekoladziePudding ryżowy z sosem waniliowym jest to taki domowy, przepyszny deser dla każdego. Składniki na pudding: 100 g krótko ziarnistego ryżu 4 szklanki mleka 1/2 szklanki
Smaczne PotrawyJeżeli planujemy niewielką ilość osób na święta, alternatywą dla sernika pieczonego w dużej blaszce - są mini serniczki. Mała forma i niezwykły smak, na pewno przypadną do
Świat CiastaMamy weekend więc ciacho musi być. Zrobiłam przerwę z pieczeniu sernika z wiaderka ale na następny tydzień rodzinka już zamówiła znowu sernik. Tymczasem mam dziś pyszne
Ewa w kuchniSerniki lubię bardzo i pewnie nie tylko ja! teraz sezon na truskawki więc powstał pyszny sernik właśnie z nimi. Koniecznie spróbujcie! Składniki; 75 dag twarogu półtłustego
Radość kipiąca uśmiechem.Kremowy, puszysty i delikatny sernik na zimno. Jak zwykle mój ulubiony sernik na zimno :) Dziś w wersji z pysznym kremem na bazie soku przecierowego. Składniki
Gotowanie i blogowaniePudding ryżowy z sosem waniliowym jest to taki domowy, przepyszny deser dla każdego. Składniki na pudding: 100 g krótko ziarnistego ryżu 4 szklanki mleka 1/2 szklanki
Smaczne PotrawySkładniki na dużą blachę: 1200 g zmielonego twarogu (u mnie dwa opakowania twarogu sernikowego President po 500g i 1 kostka twarogu 200g) 125 g masła 1
w mojej kuchnisoku dokładnie mieszamy budynie i wlewamy do gotującego się soku. Cały czas podgrzewamy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gorący budyń wylewamy na biszkopt i odstawiamy do przestygnięcia. Na przestudzony budyniu układamy delicje. składniki na piankę śmietankowo malinową: 600 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki malinowe 250 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wody i odstawiamy(...)oraz wystudzoną galaretkę i miksujemy. Gotową masę wylewamy na delicje, wyrównujemy, wstawiamy do lodówki i schładzamy, aż masa stężeje. Na stężałą masę wylewamy lekko tężejącą galaretkę i ponownie wstawiamy ciasto do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki. dodatkowo: 2 opakowania delicji (malinowych lub wiśniowych) 1-2 galaretki malinowe na wierzch ciasta 500 ml gorącej wody lub przy dwóch galaretkach
Domowy Smak JedzeniaChciałam zrobić ciasto, które w smaku będzie przypominało znane i lubiane batoniki „snickers”. Kombinowałam, kombinowałam… I udało się! Ciasto jest przepyszne. Kakaowy biszkopt przełożyłam masą budyniową z dodatkiem masła orzechowego, na to położyłam warstwę herbatników, masę krówkową, solone orzeszki ziemne i czekoladowe ganache. Pycha! Polecam Składniki: około 220 g herbatników 500g masy krówkowej (najlepsza jest firmy Gostyń(...)Zagotować 1,5 szklanki mleka. Mąkę, cukier, żółtka, 1 szklankę mleka zmiksować i powoli dolewać do gorącego mleka, przez cały czas mieszając. Gotować na najmniejszym ogniu stale mieszając, aż budyń zgęstnieje. Schłodzić i zmiksować z masłem orzechowym na gładki krem. Ganache: W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać
Oryginalny smakwszystkich zaskoczył i polecam Wam to zestawienie smaków, bo jest obłędnie doskonały... Przepis podaję na dużą tortownicę o średnicy 26 cm. Ciasto: Zanim napisze składniki wyjaśnię, że robię dwa ciasta i każde z nich piekę osobno, bo lepiej wyrasta i prościej je przekroić na połowę. Podaję składniki na jeden blat, a Wy pamiętajcie, że musicie upiec dwa takie blaty(...)rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia 30-35 minut. Po upieczeniu przekładamy na kratkę kuchenną do wystudzenia. Masa chałwowa: - 40 dag chałwy - 30 dag masła - 750 ml mleka - 2 budynie śmietankowe - 2 łyżki cukru pudru Alkohol opcjonalnie jeśli macie ochotę. 1. Z mleka, cukru pudru i budyniu gotujemy budyń wg. przepisu, odstawiamy do zupełnego wystudzenia. Masło miksujemy na puszystą masę
Apetyczna babeczkaKolejna świąteczna propozycja. Przepis na to ciasto dostałam od mamy. Powiedziała, że piekła je zawsze kiedy byliśmy mali i za każdym razem znikało w mig. Postanowiłam przypomnieć sobie ten smak i zrobiłam je u siebie w domu. Jest pyszne i kojarzy się z dzieciństwem! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka 1 szklanka mąki 0.5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku(...)temp. 170 st C przez ok. 20min; 2. 1.5 szklanki mleka zagotuj, w 0.5 szklanki mleka roztrzep żółtka z mąką ziemniaczaną i wlej do gotującego się mleka. Ugotuj budyń, wystudź; 3. Kostkę margaryny utrzyj z cukrem pudrem, połącz z wystudzonym budyniem i wsyp wiórki. Wszystko wymieszaj; 4. Galaretkę zalej 0.5 szklanki gorącej wody i dobrze rozmieszaj, odstaw do wystudzenia
Prosty przepis na