różnych etapach mojej „wprawy kulinarnej”. I choć mam wrażenie, że wizualnie za każdym razem wychodziło mi nieco inaczej, to pamiętam, że zawsze, ZAWSZE byłam zachwycona smakiem:) Ciasto jest wysokie, podzielne, dlatego nada się na różnego rodzaju święta czy uroczystości. Polecam bardzo:) Biszkopt kakaowy: (pieczemy 2 takie biszkopty) 3 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. mąki 1 łyżka(...)proszku do pieczenia 1-2 łyżki oleju Masa serowa: 750 g twarogu z wiaderka 100 g masła 250 g cukru pudru 8 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy Kulki orzechowe: 300 g orzechów włoskich 1- 1 i 1/3 szkl. kwaśnej śmietany 3-4 łyżki cukry pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 200 g masła
Smaki Na Talerzuczekoladowa: Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Żółtka ubijamy na puszysty krem wraz z cukrem i roztopioną na parze czekoladę. Porcjami dodajemy ser oraz serek homogenizowany i budyń czekoladowy. Całość mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy, tak aby nie napowietrzyć masy. Masę wykładamy na masę waniliową i pierniczki(...)piekarnika do 160 st C na godzinę. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Polewa: Czekoladę, masło oraz mleko umieszczamy w małym garnuszku. Całość podgrzewamy do uzyskania jednolitej, płynnej konsystencji. Polewamy ciasto. Smacznego! Dziękuję, że tutaj jesteś! Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o tym przepisie. Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga). Uwaga
Słodki Zakątekdorzucić kilka daktyli więcej lub dołożyć miodu. Zarówno sernik jak i brownie z fasoli nie zawierają białego cukru. Osłodzone są bananami i suszonymi daktylami. Ponieważ fasola zastępuję w cieście mąkę, to nie znajdziecie tutaj też ani grama mąki. Brzmi zachęcająco? To zdradzę Wam, że smakuje jeszcze lepiej! :D Smacznego! ZDROWE SERNIKO - BROWNIE BEZ BIAŁEGO CUKRU I MĄKI Brownie Puszka(...)Banan Ćwierć szklanki suszonych daktyli Łyżka kakao Łyżka cynamonu Pół łyżeczki proszku do pieczenia Sernik 250 g półtłustego twarogu 200 g serka naturalnego President 2 jajka Banan 20 g budyniu śmietankowego w proszku bez cukru BROWNIE Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na kilka minut Fasolę dokładnie opłukać Zblendować fasolę z bananem, odsączonymi z wody daktylami i jajkami Dodać kakao, cynamon
HealthyCreationsdodatkiem znanych i lubianych rogalików 7 days. Delikatny kakaowy biszkopt z dodatkiem śmietankowej i czekoladowej masy oraz szampańskich rogalików tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Ciasto smakuje niesamowicie! Jest świetnym pomysłem np. na niedzielny deser po rodzinnym obiedzie albo słodkim deserem na komunijny stół. Goście będą zachwyceni! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 24×28 ) BISZKOPT KAKAOWY: * jajko(...)łyżki * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki KREM CZEKOLADOWY: * kakao – 4 łyżki * masło min. 82% – 200 g * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3 łyżki * budyń śmietankowy bez cukru – 1 op * mleko – 500 ml * żółtko – 5 szt * esencja waniliowa – 1 łyżka KREM ŚMIETANKOWY: * śmietana 36% – 600 ml * żelatyna – 2 pełne łyżki
Ostra na Słodkomargaryny, 1 łyżka wody, 1 czubata łyżka kakao, 4 łyżki cukru. Dodatkowo Kwaśna marmolada. Ciasto miodowe: Mąkę wymieszać z sodą, posiekać z margaryną, dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na połowę. Jedną część rozwałkować, włożyć do blaszki. Piec w 200 o C przez 7-10 minut. W ten sam sposób upiec drugi placek. Biszkopt: Jaja ubić z cukrem(...)masę. Dodać mąkę delikatnie mieszając. Piec 30 min 180oC.. Masa: W ½ szkl mleka rozmieszać obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem, masłem i cukrem waniliowym. Ugotować z tego budyń. Na jeden placek miodowy wyłożyć ½ przestudzonej masy. Biszkopt z obu stron posmarować marmoladą i położyć na masę. Na biszkopt wyłożyć pozostałą część masy i przykryć drugim plackiem. Wierzch polać
Słodki Zakątekrazem proponuję przepis na rogaliki drożdżowe wyniesiony z mojego domu rodzinnego. W pierwotnej wersji były nadziewane budyniem, ale eksperymentowałam też z powidłami, masą makową i jabłkami. Właściwie każda wersja ma swoich zagorzałych fanów, trudno wybrać najlepszą :-) Dzisiaj będą więc rogaliki, które robię najczęściej, czyli nadziewane jabłkami. składniki: 4 szklanki mąki 250 g margaryny 1 szklanka kwaśnej śmietany 100 g drożdży(...)łyżki cukru 2 jabłka (najlepiej antonówki) wykonanie: Wszystkie składniki (oprócz jabłek) łączę i dokładnie zagniatam na gładkie i elastyczne ciasto. Dzielę je na 6 części (wolę rogaliki małe, takie na jeden kęs). Każdą część wałkuję dość cienko, staram się, żeby placek miał kształt jak najbardziej zbliżony do koła, które dzielę promieniście na 8 trójkątów. Jabłka obieram i kroję na dość
babka w formieCiasto: 3/4 kostki margaryny lub masła 3 łyżki cukru 6 łyżek śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao mąka ile ciasto pochłonie Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy w lodówce minimum godzinę. Dzielimy na 4 części, rozwałkowujemy placki i pieczemy ok 20 minut w 170 st C. Masa: 1 masło 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki(...)pszennej 1 łyżka kakao 1 l mleka Większa część mleka zagotowujemy z masłem i cukrem. Mąki i kakao mieszamy z pozostałym mlekiem i wlewamy na gotujące mleko. Tak powstałym budyniem przekładamy placki
Cynamonowe szczęścieCienko ją rozwałkowujemy, smarujemy połową dżemu i wykładamy połowę bezy. Posypujemy migdałami. Pieczemy w temperaturze 175 st. C przez ok 40 minut. W ten sam sposób postępujemy z drugą połową ciasta. Masa: 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru 200 g masła kilka kropel aromatu migdałowego Połowę mleka gotujemy z cukrem. Resztę(...)mąką pszenną i ziemniaczaną dodajemy do gotującego się mleka i mieszamy do chwili aż stanie się gęste. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy zimny budyń, a na koniec aromat migdałowy. Przestudzone placki przekładamy masą budyniową i odstawiamy na min. 3 godziny do lodówki. Smacznego
Słodka Kraina Wypiekówwprawy przed świętami Wielkiej Nocy :D. Może tak, a może nie, może po prostu lubię piec. No, nie ważne, ważne jest to że staram się ulepszać moje przepisy by ciasta były delikatne i puszyste. Udało się i sernik, który zawsze był zbity, czytaj: opadał, pięknie utrzymał się po upieczeniu, a w smaku był delikatny, lekko kremowy, lekko sypiący się. Składniki(...)twarogu-każda po 200 g 1 kostka masła 8 jajek 1 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4-5 łyżek śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej 2 opakowania budyniu śmietankowego - każde po 40 g Wykonanie: Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puch dodając po jednym żółtku. Ser można przepuścić przez maszynkę by nie było grudek, ja dodawałam
Ciasteczkowy PotwórSernik to zdecydowanie jedno z najbardziej popularnych i obowiązkowych ciast świątecznych. na blogu znajdziecie już naprawdę sporo przepisów na serniki, zarówno pieczone jak i na zimno. Dziś mam dla Was przepis na taki zwykły sernik, jednak w smaku jest niezwykle delikatny i puszysty. Wręcz sprawia wrażenie pianki. Zdecydowanie podbił moje serce:) foremka 23 x 33 cm Składniki: 150g herbatników(...)półtłustego białego sera, jajko, 10 żółtek, 5 białek, 2 szklanki cukru, 200g masła, budyń śmietankowy (40g), 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka aromatu pomarańczowego, skórka starta z pomarańczy, szczypta soli. Wykonanie Na dnie formy rozłożyć warstwę herbatników. Ser zmielić. 10 żółtek utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać zmielony ser, jajko, sproszkowany budyń
Z miłości do słodkościmąki pszennej1 kostka masłaW garnku rozpuścić miód,cukier puder i masło,wystudzić.Do miski przesiać mąkę z proszkiem i sodą,dodać jajko,śmietanę oraz wystudzoną masę z miodem.Zagnieść ciasto, podzielić na 3 lub 4 części.Każdą część rozwałkować na grubość około 3-4 mm.Każdy placek piec osobno około 15 minut w temperaturze 180 stopni.Z 0,5 l mleka(...)szklanki. Resztę wstawić na gaz i zagotować z 0,5 szkl, cukru.Do szklanki z odlanym mlekiem ,dodać cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną i to ugotować w mleku jak budyń.Pozostawić do ostudzenia.Na koniec utrzeć z 1 kostką masła na puszystą masę.Masą budyniową przekładać upieczone i wystudzone placki.Placki można dodatkowo posmarować najpierw dżemem , a potem masą budyniową.Dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzeniekremówki ubitej z 2 łyżkami cukru i 1 op. cukru waniliowego” „W malakserze miksujemy herbatniki z masłem i ściśle wylepiamy masą spód i boki foremki. Najlepiej dociskać ciasto do foremki metalową łyżką lub dnem szklanki Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC ok. 10-12 min. Odstawiamy na siatkę do wystudzenia. Masa: Ubijamy żółtka w mikserze aż masa będzie(...)długo! ). Na średniej prędkości miksera dodajemy powoli mleko skondensowane. Na koniec również powoli wlewamy sok z cytrusów i startą skórkę.Ubijamy jeszcze kilka sekund. Masa będzie konsystencji rzadkiego budyniu. Wlewamy masę na wystudzony spód i wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 12 min – nie dłużej, bo masa będzie niesmaczna. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do całkowitego wystudzenia, dobrze
mojewypiekiinietylkoprzełożyć do tortownicy o średnicy 25cm (lub do tortownicy 24cm ale o wysokości 8cm), wyrównać i docisnąć. Masa serowa: 2. Do miski przełożyć oba sery, dodać jogurt, oba cukry, budyń, skórkę cytrynową i wymieszać dokładnie mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM . Na koniec dodać jagody, borówkę i delikatnie wymieszać szpatułką(...)czasie wyjąć go do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięty sernik wstawić do lodówki na parę godzin, można na całą noc. Wierzch: 4. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i sernik położyć na paterze. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i fixem. Gotową śmietankę wyłożyć na wierzch sernika i wyrównać, patrz FILM . Sos jagodowy
Mała CukierenkaLubicie serniki wysokie i puszyste? Taki jest właśnie sernik mleczny z dodatkiem mleka w proszku. To przepis na ciasto na dużą blachę, więc świetnie sprawdzi się, gdy gościmy większą ilość osób. Na spód użyłam zwykłych herbatników – smakowo sprawdzają się świetnie, jednak namakają i ciężko ukroić sernik, aby herbatnik nie przywarł do papieru. Na szczęście znalazłam patent i się udało(...)twarogu 3-krotnie zmielonego (lub dobrej jakości z wiaderka) 8 dużych, wiejskich jajek 1 opakowanie cukru z wanilią lub wanilinowego 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (proszek) 150 g rozpuszczonego masła (¾ kostki) 1,5 szklanki mleka w proszku 1,5 szklanka mleka szczypta soli opcjonalnie: herbatniki na spód sernika Na dwie godziny przed pieczeniem wyjmujemy
Poezja smakuBardzo proste i szybkie w wykonaniu. Z tej porcji wychodzi 10-12 placuszków. Jajko, cukier, cukier waniliowy, jogurt wymieszać razem. Dodać mąkę, proszek budyniowy i proszek
Kuchnia PokoleńSernik dosłownie jak z bajki, lekki, puszysty, równiutki, delikatny... po prostu idealny! Składniki (blaszka 26x24cm): herbatniki typu petitki na spód - 1 paczka 1 kg dobrego sera
Kuchnia domowa AniTapioka to kasza wytwarzana z bulwy egzotycznej rośliny o nazwie maniok. Jest lekkostrawna, bezglutenowa i nie zawiera cholesterolu. W związku z tym mogą ją jeść osoby
Oryginalny smak