wylewamy na ciasto czekoladowe i odstawiamy do lodówki na kilka minut aby masa stężała. mus cytrynowy: Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. 200 ml mleka i śmietankę podgrzewamy. Żółtka mieszamy z cukrem. 1-2 łyżki ciepłego mleka ze śmietanką dodajemy do żółtek, aby je zahartować, a potem przelewamy do garnka z resztą mleka. Gotujemy budyń dodając mąkę rozpuszczoną
Bon appetit mon amieCiasta z kremami i torty to must have na świątecznym stole. Krem maślany i maślano-budyniowy należą do lubionych. Niby proste do wykonania, ale czasem wystarczy jedna sekunda za długiego miksowania i zamiast gładkiego kremu masz masę pełeną grudek. Dlaczego? Właściwie nie wiadomo, bo i składniki były w temperaturze pokojowej i dodawałaś budyń małymi porcjami, a tu klops
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepisem. Do ciasta warto dodać odrobinę ekstraktu waniliowego lub migdałowego co nada pięknego zapachu naleśnikom. A z czym zjeść? Najlepiej z tym czy lubicie najbardziej!;) Wartości odżywcze (bez dodatków): 295 kcal w tym: B: 9,5 g; W: 28 g; T: 15,6 g. Składniki ( z tej porcji wychodzą 2 dość duże naleśniki) - 25 g budyniu waniliowego
Health-Fit-Lifecukru ( zamiast budyniu można użyć tyle samo skrobi/mąki ziemniaczanej ) 60 gr cukru pudru ( ja dałam kokosowego ) 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao 1 całe jajko Do dekoracji: kilka kostek białej czekolady kilka kostek deserowej czekolady lukier Posypki dekoracyjne od Delecty 1. Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się
Gotowanie...to proste !Ciasto wylewamy na dużą blachę i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa: 10 dag cukru 0,5 litra mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej cukier waniliowy 1 margaryna Do szklanki mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier waniliowy. Pozostałe mleko z cukrem zagotowujemy. Na gotujące mleko wlewamy przygotowany budyń
Pyszności Słodkościpokrojone jabłka z budyniem, odstawiamy na bok. W drugiej większej misce ucieramy mikserem cukier z masłem. Następnie ciągle miksując dodajemy po jednym jajku, a na koniec ekstrakt waniliowy. Odkładamy mikser. Dodajemy przesianą mąkę, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy delikatnie szpatułką. Dodajemy jabłka i ponownie mieszamy. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami, nakładamy do każdej ciasto. Wkładamy do piekarnika
Kolizje Smakówpieczenia i kakao. Ciasto wylewamy na dużą blachę i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa: 10 dag cukru 0,5 litra mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej cukier waniliowy 1 margaryna Do szklanki mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier waniliowy. Pozostałe mleko z cukrem zagotowujemy. Na gotujące mleko wlewamy przygotowany budyń i doprowadzamy
Salonik smakówbiały ser, budyń lub sezonowe owoce. Drożdżówki odrywane z masą kajmakową SKŁADNIKI: 600 g mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 250 ml mleka 100 ml oleju sól 2 jajka 1 puszka (400g) masy krówkowej kajmak cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Z mleka odlewamy 2 łyżki, będą nam potrzebne do posmarowania z wierzchu ciasta. Drożdże mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzełożony chrupiącymi słonymi krakersami i dużą ilością prażonych płatków migdałowych wprost zachwyca podniebienie!Wielbiciele wszelkiego rodzaju kokosowych deserów … kuleczek Rafaello jak i ciast na zimno będą zachwyceni!PS. ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień , gdy się „przegryzie” , więc już dziś bierz się do roboty ;)SKŁADNIKI:( keksówka )KREM:- mleko 2% – 250 ml- mleko kokosowe(...)dodajemy cukier i cukier waniliowy. Grzejemy na wolnym ogniu. Gdy mleko kokosowe będzie gorące, dodajemy mleko wymieszane z mąkami. Całość grzejemy , cały czas mieszając , by ni powstały grudki. Gdy budyń zrobi się gęsty – odstawiamy do wystygnięcia. Masło ubijamy. Dodajemy po łyżce budyniu kokosowego. Gdy powstanie jednolita masa dodajemy uprażone wcześniej wiórki kokosowe i uprażone płatki migdałowe. Mieszamy i odstawiamy
Ostra na Słodkonastępnie budyniu ciągle mieszając. Ważne, aby dodawać składniki bardzo powoli tak aby masa się nie zważyła. Polewa Czekoladowa:W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę, masło i mleko. Cały czas mieszamy do powstania gładkiej masy.Biszkopt kroimy wzdłuż (można go naponczować niedużą ilością mleka). Wykładamy na środek przygotowaną masę, a następnie delikatnie rozsmarowujemy do brzegów ciasta, przykrywamy
Słodka Stronaszklanki. Przelać do garnka, zagotować razem z cukrem. W ½ szklanki wody rozprowadzić budyń, żółtka, obie mąki połączyć z zagotowaną wodą cytrynową i ugotować budyń. Przestudzony budyń utrzeć z miękkim masłem. Masa śmietankowa Wykonanie: 0,5 litra śmietanki kremówki 30-36% ubić z 3 łyżkami cukru pudru. W między czasie rozpuścić 3 płaskie łyżki żelatyny w 1/3 szklanki gorącej wody, przestudzić(...)Masę śmietanową wyłożyć na masę cytrynową. Na górze najczęściej układam jeszcze warstwę herbatników petit beurre maczanych w soku cytryny i robię lukier. Tym razem tego nie zrobiłam wierzch ciasta posypałam tartą czekoladą. Warstwy: biszkopt - masa cytrynowa - masa śmietanowa – herbatniki - lukier
W garach u Gositego sobie sama na te blogowe urodziny życzę ;) A ten torcik? Jak dla mnie pyszności :))) chodziło za mną "coś dobrego", przejrzałam zeszyt Mamy i wpadł mi w oko na "Ciasto ananasowe"... Ale nie dostałam (jak w przepisie) ananasowej galaretki, więc zrobiłam wersję brzoskwiniową ;) "odchudzoną" w dodatku, bo pokombinowałam z masą, żeby nie dawać zalecanej całej kostki margaryny! Nie dałam więc(...)Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń w syropie 3 szkl. wody 2 galaretki brzoskwiniowe 2 budynie śmietankowe Sposób przygotowania: Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i nadal ubijamy aż masa będzie lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści
Kolorowy Przepisowniksię ekologiczne przyprawy i cudowna kawa ziarnista, której użyłam do tego ciasta. I choć normalnie za kawą nie przepadam, a wręcz jej nie znoszę to muszę przyznać, że w ciastach nawet ją lubię. *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem kawowy: 250 g mascarpone(...)laski wanilii szczypta cynamonu 1/2 łyżeczki kawy mielonej (użyłam Peruwiański Flaming Eco Blik) na sernik: 1 kg sera na sernik 5 jajek 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki oleju skórka z 1/2 cytryny na wierzch: 300 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie śmietan-fixu kilka kostek gorzkiej czekolady łyżka cukru pudru Przygotować biszkopt: Białka oddzielić od żółtek
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaRogaliki maślane z marmoladą są przepyszne – mięciutkie, puszyste i lekko słodkie. Idealne na śniadanie czy podwieczorek. Do ich nadziania można wykorzystać również krem czekoladowy czy budyń. [embed]https://youtu.be/lG9mDwkaeYk[/embed] Składniki na rogaliki maślane z marmoladą (około 32 sztuki): 50 g świeżych drożdży 250 ml (szklanka) mleka 600 g – 650 g mąki pszennej 100 g masła 150 g cukru(...)dużej miski przekładamy mąkę, cukier, sól, masło (nie musi być całkowicie wystudzone, ważne, żeby nie było gorące), wbijamy jajka, dodajemy resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy ręcznie albo za pomocą miksera z hakiem, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i za bardzo klei się do dłoni, dosypujemy jeszcze odrobinę mąki. Miskę
e-PrzepisyKulinarnebudyniu waniliowego 1 op. cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 szkl. mąki wrocławskiej 1 szkl. mąki krupczatki 1 jabłko masło klarowane/olej cukier puder do obsypania placków W naczyniu umieszczamy obie mąki, mleko, cukier wanilinowy, proszek budyniowy, proszek do pieczenia, serek homogenizowany oraz jajka. Wszystkie składniki miksujemy aż do otrzymania gęstego ciasta o jednolitej konsystencji. Dodajemy obrane
Smaki Na Talerzujakieś ciasto jest idealne, najlepsze w całym internecie i że koniecznie musicie je upiec. A tym razem właśnie tak mam ochotę napisać :) Składniki: na tortownicę o średnicy ok. 22-23 cm 1 kg tłustego lub półtłustego twarogu (użyłam Krajanki z OSM Prudnik ) 8 jajek 200 g masła 240 g cukru 2 łyżki mąki krupczatki 1 budyń waniliowy
bistro mamauzyskania kruchego ciasta. Masą dokładnie wykleić spód tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki delikatnie przesmarowane tłuszczem) odstawić do lodówki. masa serowa: - 750g gęstego, dobrego twarogu (u mnie 500g sera Juliko, 175g serka Philadelphia i 75g mascarpone) - 180g gęstej, kwaśnej śmietany 18% - 180g ksylitolu (lub cukru) - 20g ksylitolu z wanilią (1 łyżka) lub cukru waniliowego - 1 budyń bez cukru
Smaczne Zdrowezarabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Każdą pieczemy 20 minut w temp. 200 stopni. Studzimy. Składniki na masę kawową: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 500 ml mleka 2 czubate łyżki dobrej kawy rozpuszczalnej 1 szklanka cukru 250 g masła Mleko gotujemy z cukrem i kawą. Mąki rozrabiamy w odrobinie mleka ( dokładnie). Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy
Domowe ciastaupieczeniu ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier do pieczenia i pozostawić do ostudzenia. Po wystudzeniu przekroić na 3 części. Krem cappuccino: 2 szklanki mleka zagotować z cukrami. Pozostałą szklankę mleka (zimnego) wymieszać z proszkiem cappuccino, żółtkami i mąką. Powstałą mieszankę wlać na gotujące się mleko i gotować, cały czas mieszając, do uzyskania gęstej masy. (Powstanie budyń cappuccino). Wierz przykryć
My sweet a lifeGdyby pojęcie 'ciasto dietetyczne' istniało, i miało jakiś sens, ten 'sernik' z pewnością by do niego pasował. Lekki i delikatny jak pianka, znika w mgnieniu oka. Cukier z powodzeniem można zastąpić słodzikiem, czy innym specyfikiem. W ramach powtarzających się pytań: zawsze używam tej samej blachy o wymiarach ok 32x20cm :) Składniki -2 duże gęste jogurty naturalne -2 budynie śmietankowe -czubata łyżeczka
Zielona KuchniaBardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Mięciutkie dzięki biszkoptom. Z lekko wyczuwalnym bananowym posmakiem, a całość idealnie uzupełnia gorzka czekolada. Składniki: 2 opakowania biszkoptów po 180
Lena GotujePuszysty, miękki sernik z kokosem. Jest szybki i bardzo łatwy w wykonaniu. Zachwyci każdego! Składniki: 1,5 kg sera na sernik z wiaderka 5 jajek 1
Lena Gotujeciasto. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Tartę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 35 minut. Przygotowujemy krem: 1 szklankę mleka powinniśmy zagotować wraz z cukrami. Pozostałe mleko, mąki i żółto miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną masę i energicznie mieszamy do momentu uzyskania budyniu
paapilotkaaciasto. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Tartę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 35 minut. Przygotowujemy krem: 1 szklankę mleka powinniśmy zagotować wraz z cukrami. Pozostałe mleko, mąki i żółto miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną masę i energicznie mieszamy do momentu uzyskania budyniu
paapilotkaaUwielbiam latem przygotowywać zdrowe i smacznego dodatki do deserów, obiadów czy innych dań. Gęsty sos malinowy podaję do gofrów, naleśników lub placuszków. Świetnie pasuje do budyni
Moja DelicjaNadzienie ajerkoniakowe: • budyń waniliowy • 1,5 szklanki mleka • masło • ajerkoniak • spirytus Sposób przygotowania: 1. W dużej misie (lub misie miksera) z ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru i części mąki przygotować rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Przysypać kilkumilimetrową warstwą mąki. Zostawić do wyrośnięcia. 2. Następnie dodać do rozczynu cukier, jaja, sól, cukier waniliowy oraz mąkę i wyrobić ciasto do odpowiedniej konsystencji
W mojej kuchniWystudzić. Z ciasta ściąć wierzch i pokruszyć go drobno do miski. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku i przestudzić. Płynną ale chłodną galaretką nasączyć biszkopt. Przygotować krem: Jajka i żółtka rozbełtać. Do rondelka wrzucić masło, cukier, jajka, sok i skórki z pomarańczy. Wymieszać i ustawić na niewielkim ogniu. Cały czas mieszając gotować aż masa osiągnie konsystencję budyniu (po wystudzeniu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadrobnomielonego, wsypać budyń, kaszkę manną, włożyć kawałki banana i mikserem na dużych obrotach połączyć składniki nie za długo tortownica 18 cm wysmarowana masłem i posypana tartą bułką - na dnie blaszki ułożyc pierniczki, wlać masę serową, pierniczki wypłyną na wierzch i tak mają zostać Airfryer hd9240/30 ustawić na 160 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ blaszkę z ciastem włożyć do kosza
W Mojej Kuchni Lubiępłaska łyżka budyniu Mleko podgrzać, żeby było ciepłe.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać pół szklanki mleka, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Do pozostałego mleka dodać roztarte palcami nitki szafranu. 2 jaja i żółtko rozetrzeć z cukrem, dodać mleko z szafranem, wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę i wyrobić jednolite ciasto, dodając rozpuszczone masło
Moje domowe kucharzenie