zadałam wczoraj pytanie co ja mam zrobić z całym wiadrem czereśni :) Wybór padł m.in. ciasto, domowy kompot czy winko :) I tym samym pierwszym czereśniowym wpisem jest dzisiejsze ciasto z czereśniami :) Waniliowy budyń, słodkie czereśnie i kruche ciasto idealnie się ze sobą komponują :) Polecam do po południowej kawki :) Porcja na małą blachę Składniki: Ciasto kruche: 40 dag mąki 25 dag cukru(...)masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka Dodatkowo: około 80 dag wydrylowanych czereśni 500 ml mleka 3 łyżki cukru 1 torebka budyniu waniliowego Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić w proporcjach 2/3 i 1/3. Większą częścią ciasta wyłożyć spód blaszki. Poukładać czereśnie i lekko je docisnąć
My simple kitchentłuszczem i wysypanej mąką blaszki ( 24 x 36). Brzoskwinie osączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Budynie zagotowujemy w 750 ml mleka z 2 łyżkami cukru i wylewamy na ciasto - budyń nie może być za gorący, ale nie może też całkiem wystygnąć. Na masę budyniową wykładamy pokrojone brzoskwinie. Przygotowujemy masę kokosową: wiórki kokosowe, budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną mieszamy(...)szczyptą soli i powoli, cały czas ubijając dodajemy cukier. W następnej kolejności ( stale miksując) dodajemy wcześniej wymieszane sypkie produkty ( budyń, mąka ziemniaczana, wiórki kokosowe), a na końcu śmietanę. Masę wykładamy na brzoskwinie. Wyjmujemy z zamrażarki pozostałą część ciasta i ścieramy je na tarce o dużych oczkach na masę kokosową. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około
Nie tylko w kuchniwyrośnięcia na około 1 godzinę budyń ugotować wg opisu na opakowaniu i wystudzić na letni, forma z papierem do pieczenia 34x25 cm, ciasto drożdżowe wyłożyć na blachę, budyń rozłożyć na wierzchu ciasta śliwki bez pestek, połówki śliwek maczać w tartej bułce i układać na budyniu skórką(...)dołu piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto drożdżowe z budyniem z dodatkiem soczyście dojrzałych śliwek jest najlepszym ciastem w naszym domu..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjajko 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieścić w misce. Zagnieść. Ciasto będzie bardzo klejące. Podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki. Dodatkowo: 4 jabłka 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 750 ml mleka kilka łyżek bułki(...)tartej Blaszkę o wymiarach 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie formy rozwałkować ciasto z lodówki. Ponakłuwać widelcem. Spód oprószyć bułką tartą. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, poukładać na cieście. Budynie ugotować na mleku z cukrem. Gorący budyń wylać na jabłka. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Ciasto pieczemy 45 minut w 200 stopniach. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomimąki krupczatki 125g masła śmietankowego 300g śliwek węgierek 450ml mleka 3 jajka 1 op. budyniu bananowego 5 łyżek cukru cukier puder cynamon mielony + dwie łyżki masła do gotowania budyniu 1. Ciasto Do wysypanej na stolnicy mąki wrzucamy zimne masło, pokrojone na grube wiórki. Siekamy je nożem razem z mąką i 5 łyżkami cukru, do momentu powstania jednolitej masy, przypominającej kasze(...)opakowaniu, z tym, że zamiast pół litra mleka, wykorzystujemy 450 mililitrów, a podczas gotowania, dorzucamy do niego dwie łyżki masła. Studzimy go i wykładamy na również przestudzone ciasto. Na budyń kładziemy według uznania połówki śliwek (oczywiście bez pestek ;) ), które zasypujemy dość obficie mielonym cynamonem. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i łyżeczką cukru pudru. Wykładamy je na całości
Kuchenna Kontrrewolucyarabarbar jest krótki, to warzywo nadaje wypiekom oryginalny słodko-kwaskowy smak. A najlepiej smakuje na kruchym spodzie, dodatek słodkiego biszkoptowego budyniu wspaniale przełamuje jego kwaśny smak. Klasyka która oczaruje domowników i gości ;) Składniki: Blaszka 25/30 cm Ciasto kruche: 3 czubate szklanki mąki pszennej 25 dag masła 3 żółtka 1 całe jajko 3 łyżki śmietany ¾ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego(...)ciasta wylepiamy spód wyłożonej pergaminem blaszki, resztę owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki do zmrożenia. Łodygi rabarbaru, kroimy w kostkę, mieszamy z brązowym cukrem w misce, posypujemy ciasto. Budyń gotujemy z 4 łyżkami cukru tak jak w przepisie na opakowaniu na litrze mleka, gorący wylewamy na rabarbar, zmrożone ciasto ścieramy na tarce. Wstawiamy do nagrzanego
Wanilia i KardamonKruche ciasto ze śliwkami Śliwki w pomarańczowo-goździkowym syropie 52 przepisów zebranych w akcji Czas na śliwki Orkiszanka z karmelizowanymi śliwkami autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Ciasto z budyniem, śliwkami i bezą autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Surowka z porow ze sliwkami autorka: karto_flana | blog: Z kartoflanego pola Szybki placek jogurtowy ze sliwkami autorka: karto(...)ogrodzie Pieczona owsianka ze śliwkowym musem. autorka: kapitan.warzywo | blog: Ageless Nation .138. bezglutenowe babeczki ze śliwkami, orzechami i fit białą czekoladą autorka: Maja Wierzbicka | blog: rategazelle Kruche ciasto z budyniem i śliwkami autorka: karolina_889 | blog: Kaprysy Karolki Zrazy jagnięce ze śliwką i czosnkiem autor: kuchenne kajakowanie | blog: Kuchenne Kajakowanie Warstwowe ciasto ze śliwką - proste i bardzo śliwkowe autorka: pierunskiemaszkety
Weekendy w domu i ogrodziemiękkość ciasta drożdżowego z chrupiącą fakturą ciasta francuskiego. Dodatek kremowego budyniu i kwaskowego rabarbaru zmieniają te proste ciastka w niebanalne, wyszukane słodkości. Pychota!!! Składniki na bułeczki z ciasta duńskiego z budyniem i rabarbarem ciasto duńskie przygotowane według tego przepisu 1 budyń waniliowy w proszku (na 500 ml mleka) 450 ml mleka 250 g rabarbaru jajko do posmarowania cukier puder(...)kroimy w 2-3 cm kawałki. W zależności od tego jakiej wielkości bułeczki chcemy otrzymać dzielimy ciasto na 16-20 części. Wałkujemy na kwadraty o grubości około 7 mm, na środku kładziemy 1-2 łyżki budyniu i garść rabarbaru, składamy w kopertę lub formujemy prostokątne bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy
Rozpustne gotowanieMoże znana wam jest szarlotka z budyniem, a jeśli nie... no cóż, może zaczniecie od innej wersji tego ciasta ? Śliwki równie dobrze pasują do owego wypieku. Kruche maślane ciasto, waniliowy budyń i winne śliwki. Chyba nie muszę kusić, bo od razu wiadomo, że to połączeniu musi smakować ! A dla szukających nieco więcej szaleństwa, mam drugą propozycję: kruche ciasto ze śliwkami(...)opakowania proszku budyniowego. Dosłodzić wg przepisu z opakowania. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą. Na cieście rozłożyć śliwki, zalać owoce gorącym budyniem. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto. Piec 40-45 minut w 180 stopniach C. Aż wierzch ładnie się zarumieni. Upieczone ciasto pozostawić do zupełnego ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowotrzeba je rozwałkować – radzę to zrobić pomiędzy dwoma foliami lub rozwałkować je na stolnicy i partiami przenosić na wierzch jabłecznika. Do budyniu możemy również dodać cynamonu, bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam krupczatki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 250g schłodzonego(...)rozmieszany proszek z mlekiem i ugotować budyń. 5. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić je na kawałki ( patrz film ). Poukładać je na podpieczonym cieście i zalać gorącym budyniem. 6. Schłodzone ciasto rozwałkować (najlepiej między dwoma foliami, patrz film ) lub na stolnicy, podsypując mąką i ułożyć je na budyniu. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji
Mała Cukierenkabudyniu. Dałam tak jak było w przepisie, ale jak by był o jeden więcej, to byłoby idealnie, no i zmniejszyłam ilość cukru dodanego do budyniu. Poniżej podaję oryginalny przepis z którego korzystałam:). Ciasto polecam, bo naprawdę warte uwagi :)) Blaszka 24x34 cm. Inspiracja: klik Składniki na ciasto: 4 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)wyłożyłam nim blaszkę, którą wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia. Jabłka obrałam, pokroiłam na ćwiartki i później na mniejsze kawałki. Wykładamy je na ciasto, w szklance wymieszałam bułkę tartą z cukrem i posypałam jabłka. Gotujemy budynie: 500 ml mleka zagotowałam (dodajemy do mleka też cukier - ilość według przepisu na opakowaniu budyniu, chyba, że mamy wersję z cukrem). W pozostałym rozpuściłam
kruche babeczkibudyniowe bez jajek to najlepszy przepis na naleśniki na blogu. Jeśli zastanawialiście się czy można zrobić naleśniki bez jajek wypróbujcie ten przepis: Naleśniki bez jajek , tym razem do ciasta dodałam jeszcze budyń w proszku Naleśniki budyniowe bez jajek są bardzo smaczne i delikatne do tego szybkie w przygotowaniu Naleśniki budyniowe bez jajek nie odbiegają w niczym od tradycyjnych naleśników(...)jajkami, są bardzo smaczne, sprężyste i nie rozrywają się podczas smażenia. Polecam też mój przepis na naleśniki bezmleczne , przygotowane tylko na wodzie. Składniki na ciasto naleśnikowe, wychodzi ok. 6 naleśników: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (40 g) 1/2 szklanki mąki pszennej (poj. 250 ml) 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanka wody gazowanej szczypta soli 1/4 szklanki oleju 1 łyżka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmasła 1/2 szklanki cukru czerwony barwnik spożywczy Waniliowe ciasto 2 szklanki mąki 4 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy (40g) Różowe ciasto: Masło ucieramy na miękki puch. Wsypujemy cukier i nadal ucieramy. Dodajemy po jednym jajku. Następnie wsypujemy mąkę. Jeśli ciasto wyjdzie bardzo gęste wówczas dodać 2-3 łyżki mleka(...)Gotowe ciasto dobrze wystudzić. Następnie pokroić na równej grubości plastry. Za pomocą foremki wykroić serduszka. Przygotować ciasto waniliowe. Waniliowe ciasto: Ciasto przygotowujemy w ten sam sposób jak ciasto różowe, zastępując barwnik budyniem waniliowym. Keksówkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. 1/3 ciasta wykładamy do formy i wygładzamy. Następnie układamy serduszka z ciasta jedno obok drugiego, wciskając je w ciasto
My simple kitchenprzebije, ale jest świetny sposób,by drożdżówki przygotować w skróconym czasie z ciasta francuskiego, które jest niezwykłym wynalazkiem w kuchni. Sprawdza się w kuchni słodkiej jak i wytrawnej. Ciasto francuskie, budyń i owoce to genialne połączenie. Można je zrobić szybko, tanio i cieszyć się słodyczą smaku. Ekspresowe drożdżówki z budyniem i borówkami ciasto francuskie 2 op. budyń waniliowy lub śmietankowy(...)cukru 1 op. mleko 500 ml. cukier 2 łyżki masło 2 łyżki cukier puder do obsypania borówki 300-400 g. Budyń przygotować według wskazówek na opakowaniu, dodając na końcu masło. Mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto francuskie wyłożyć na blaszce od piekarnika z papierem do pieczenia. Wyciąć szklanką kółka. Na środku każdego kółka nałożyć budyń
Kuchnia Paulettes