krucha tarta jest pysznym połączeniem kremu migdałowego z soczystymi morelami. Kruche ciasto zrobicie w łatwy sposób łącząc ze sobą mąkę, cukier, masło oraz żółtka. Tak przygotowane ciasto na kilka minut ląduje w lodówce, po wyjęciu jest wałkowane i podpiekane przez kilka minut w piekarniku. Podpieczone ciasto wypełniane jest płynnym kremem na bazie mąki migdałowej, masła, mleka oraz jajek. W kremie(...)żółtka i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Formę na tartę wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na stolnicę i rozwałkować. Ciasto można odrobinę podsypać mąką w trakcie wałkowania jeśli jest takowa potrzeba. Kolejno, wyłożyć spód oraz brzegi formy rozwałkowanym ciastem. W kilku miejscach ciasto nakłuć widelcem
MeCooksmasła dodałam olej, już tak przyzwyczaiłam się do jego stosowania w wypiekach drożdżowych, że nie używam masła i dodałam brzoskwinie i truskawki. Wyszła obłędna, a dzieci zajadały się jeszcze ciepłym, ja też, dlatego zdjęcia są jakie są Przepis cytuję : CIASTO - 130 ml letniego mleka - 1 czubata łyżeczka suchych drożdży - 1 łyżka cukru - 100 g oleju - 425 g mąki pszennej(...)truskawki i brzoskwinie - brązowy cukier jajko do posmarowania wierzchu Letnie mleko, drożdże oraz łyżkę cukru umieścić w miseczce, wymieszać i odstawić na około 10 minut w ciepłe miejsce aż mieszanina zacznie bąbelkować. W rondelku roztopić masło i odstawić do przestygnięcia. Następnie w misce miksera umieścić mąkę, cukier, roztopione i przestudzone masło oraz zaczyn drożdżowy. Zacząć wyrabiać ciasto i po chwili
dom-agi.plPrzepis na ciasto na maślance z owocami i kruszonką. Smacznie, szybko i tanio. Składniki CIasto: 4 jajka 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 szkl. naturalnej maślanki 1/2 szkl. oleju 3 szkl. mąki 1 opakowanie proszku do pieczenia Kruszonka: 1/2 kostki zimnego masła(...)margaryny 1/2 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 szkl. mąki Przygotowanie Wszystkie składniki połączyć i zrobić kruszonkę. Składniki na ciasto razem zmiksować. Wylać ciasto na blaszkę (25×36) wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto ułożyć dowolne owoce (ja dałam brzoskwinie z puszki, gruszki, maliny i borówki). Owoce posypać kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika i piec w temperaturze
Wasze Przepisyopakowanie cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mąki tortowej 100 g cukru masa: 400 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 2 brzoskwinie(świeże, bądź z puszki) dodatkowo cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Biszkopt. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać cukier waniliowy, cukier i krótko zmiksować(...)zarumienić (nic nie szkodzi jeśli będzie blade). Od razu wyciągnąć ciasto z piekarnika, delikatnie odkleić papier i przełożyć biszkopt na przygotowaną ściereczkę. Zwinąć ciasto razem ze ścierką w rulon i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Masa. Brzoskwinie umyć, ściągnąć skórkę, wyciągnąć pestki, pokroić w drobną kostkę. Śmietanę ubić. Gdy będzie jeszcze półpłynna, pół sztywna dodać cukier, lekko zmiksować. Rozrobić żelatynę
na moim stole...Ciasto to robiłam dwukrotnie. Pierwsze w wersji z galaretką z cydru, drugie z musem z brzoskwiń. Obie wersje przepyszne. Może i pracy przy nim trochę jest (tzn. więcej czasu się 'traci' podczas oczekiwań, aż krem bawarski i galaretka się ściągnie) ale uwierzcie mi, że warto. Czy nie ma nic lepszego od puszystego, delikatnego biszkoptu przykrytego grubą warstwą waniliowego kremu bawarskiego(...)zetnie (tak aby można było wylać na nią mus). Brzoskwinie odcedzić z syropu i zmiksować, dodając cukier wg własnego smaku. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i dodać do brzoskwiń. Dokładnie wymieszać. Na wierz ciasta (na masę z kremu bawarskiego) wylać mus brzoskwiniowy. Wsadzić do lodówki na 3-4h, aby mus i krem całkowicie się ścięły. Smacznego! * przepis pochodzi ze strony
CookYourselfpieczenia 1 szkl jogurtu naturalnego 1\2 szkl oleju Masa: 1 kg mielonego twarogu tłustego 40 dag jogurtu typu greckiego puszka zagęszczonego mleka słodzonego 6 różnych galaretek beziki Ciasto: białka ubijamy,dodajemy sól,cukier i żółtka.Mieszamy z przesianą mąką i pr do pieczenia,jogurtem i olejem.Wylewamy na blachę i pieczemy(...)jogurtem i mlekiem.Dzielimy na 3 części. Dwie galaretki rozpuszczamy osobno w 1 i 1/3 szkl wrzątku.Studzimy.Jedną mieszamy z 1/3 masy,drugą odstawiamy do stężenia.Brzoskwinie kroimy w kostkę.Ciasto smarujemy masą z galaretką ,na nią gdzieniegdzie nakładamy łyżką tężejącą galaretkę a wolne miejsca uzupełniamy brzoskwiniami.To samo powtarzamy z pozostałą masą zmieniając tylko kolory galaretki.Mają być trzy warstwy.Wierzch
Niespełnione zdolności kulinarneMorele to moje ulubione owoce i czekam na nie z utęsknieniem cały rok. Mówię tu o naszych polskich morelach, natomiast przez resztę roku raczę się tymi
Moje Małe CzarowanieCiasto z masą serową na zimno oraz galaretką z brzoskwiniami, wszystko to przekładane kakaowym biszkoptem. Biszkopt 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa serowa 1 wiaderko (1 kg) serka 5 łyżeczek żelatyny 3/4 szklanki cukru pudru 1 duże opakowanie cukru waniliowego 2 galaretki brzoskwiniowe 1 puszka(...)wymieszać łopatką. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach około 20x30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut. Ciasto schłodzić i przeciąć na pół. Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Syrop z puszki brzoskwiń można użyć zamiast części wody do galaretki, a brzoskwinie pokroić w kostkę i dodać do schłodzonej galaretki - pozostawić do stężenia
Jadło i czytadłojedną część ciasta i zetrzeć na tarce ( duże oczka) na spód formy. Na to wyłożyć masę serową Na masie serowej ułożyć pokrojone kawałki brzoskwiń. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki(...)Pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180 st . C ( gdyby wierzch placka za bardzo się spiekał , należy przykryć go folią aluminiową, błyszczącą stroną do ciasta ) Przestudzony sernik lukrujemy : lukrem : puder cukier rozrobiony sokiem z brzoskwiń ( taka ilość , aby powstała gęsta polewa ) lub posypujemy cukrem pudrem ! Smacznego
Pysznosci Babci Basipieczone kurczaki, pieczone mięsa, jajka na grzankach, kurczak w cieście, zupy, pierożki, żeberka, ryby i krewetki. Na końcu działu również znajdują się słodkości - np. bananowo-karmelowe ciasto, kruchy placek z brzoskwiniami, pudding cytrynowy, panna cotta, creme brulee czy czekoladowe brownie. Trzeci dział - PROSTO - dział przedstawia kulinarne triki, aby z podstawowych składników stworzyć przepisy na każdą okazję. Tu znajdziemy przepis(...)morza, tarty, czy risotto. W tym dziale znajdziemy m.in. grillowanego kurczaka w za'atarze, którym zainpirowaliśmy się do wykonania tego wpisu - ( klik ). Ponownie na końcu działu znajdziemy słodkie przepisy - ciasto czekoladowe, tosty francuskie, przepis na ciasto z jabłkami i jagodami, babeczki w czekoladzie, lody, płynna czekolada na zimno czy choćby pieczoną ricottę z miodem waniliowym! Wszystko wygląda pięknie i bardzo
Plate of JoyLubicie muffinki? My nawet bardzo, szczególnie córka, bo może mi wtedy pomóc je przygotować. Niedawno na blogu było ciasto na jogurcie z brzoskwiniami . Bardzo polecam!!! Składniki: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g stopionej margaryny 400 g jogurtu naturalnego 2 jajka 3-4 nieduże gruszki Sposób wykonania(...)osobnych naczyniach wymieszać suche i mokre składniki. 3. Mokre i suche składniki połączyć ze sobą i wymieszać łyżką. Dodać pokrojone w kosteczkę gruszki i jeszcze raz wymieszać. 4. Ciasto nakładać do natłuszczonych papilotek, piec w 180st. C przez 15-20 minut (do zrumienienia). Z podanej porcji wychodzi 12-16 babeczek. Smacznego!!! Źródło: alba - blog kulinarny
Kuchnia domowa Anipiekę ciasta, pizze i pichcę. Praktycznie nigdy nie robię ciast bez pieczenia, ale musiałam coś pokombinować, aby mi „nerw” przeszedł. Tak oto macie przepis na super fit ciasto, na które składają się trzy, zupełnie różne konsysytencje, począwszy na chrupiąco-ciągnącym się spodzie, przez kokosowy krem, zwieńczony brzoskwiniowym musem. Składniki na małą tortownicę max 20 cm: spód(...)tego tańsze i łatwiej dostępne mus owocowy około 500 g owoców/u mnie były to brzoskwinie ze słoika, ale mogą to być praktycznie każe inne owoce 100 ml mleka kokosowego 1 opakowanie dżemiksu lub 1 łyżka agaru Przygotowanie: Formę do ciasta wyłóż fiolą spożywczą. Daktyle namocz przez chwilę w 2-3 łyżkach wody, po czym dodaj słonecznik i zblenduj
greenscarfpodawaj posypane cukrem pudrem lub polane miodem czy syropem klonowym. Ozdób je borówkami amerykańskimi i świeżą miętą. 2. Szpinakowe naleśniki z twarożkiem i świeżymi brzoskwiniami Składniki/ na 4-5 naleśników: na ciasto naleśnikowe: 70 g świeżego szpinaku 250 ml mleka kokosowego w kartonie (rzadkiego) lub innego mleka roślinnego 2 jajka 160 g mąki pszennej lub owsianej szczypta soli(...)bardzo dokładnie, aż powstanie zielony płyn bez kawałków szpinaku. Teraz dodaj jajka, mąkę, sól oraz olej i zmiksuj ponownie. Ciasto odstaw na 15 minut, aby odpoczęło. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i nalej chochlą porcję ciasta. Poruszaj patelnią, aby ciasto rozlało się po całej jej powierzchni. Gdy naleśnik się zetnie, przewróć go łopatką na drugą stronę i smaż jeszcze
Chilli Czosnek i Oliwa