ciasto z borowkami - 2970 przepisów (strona:118/198)

Gofry belgijskie z kremem kawowym 138

szczypta soli 270 g mąki pszennej  90 g masła Krem kawowy: 500 ml śmietany 36% (schłodzić) 8 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek rozpuszczalnej kawy zbożowej Inka Dodatkowo: maliny, borówki (mogą być mrożone) Jak zrobić gofry belgijskie? Świeże drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru i mąki, odstawić na 5 - 10 minut, aby podwoiły objętość. Suchych drożdży(...)czasu, aż ciasto ruszy i pokryje się pęcherzykami powietrza. Ciasto nakładać małą chochlą na rozgrzaną gofrownicę i piec do zrumienienia, aby były chrupiące. U mnie w gofrownicy o mocy 1200 W piekłam około 7 minut bez jej otwierania. Podawać z kremem kawowym i ulubionymi owocami. U mnie mrożone maliny i borówki.  Krem kawowy: Kawę rozpuścić w 2 - 3 łyżeczkach

Kuchcik gotuje
MUFFINKI NA KEFIRZE Z MALINAMI I KRUSZONKĄ 152

kefiru skórka orata z 1 sparzonej cytryny 80 ml oleju dowolne owoce: maliny, borówki, brzoskwinie, porzeczka itp.  Kruszonka:   z tego przepisu Wykonanie: Mokre składniki łączymy ze sobą np. przy użyciu trzepaczki, suche łączymy, dodajemy do mokrych i mieszamy wszystko łyżką.  Nakładamy ciasto do połowy wysokości papilotki, na wierzch układamy owoce, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 20 minut

Walijskie Pichcenie
Pannukakku 108

naleśnik, możecie jeść z czymkolwiek, ale ja chciałem po ichniemu, z dżemem z borówek brzusznic. W sklepie jest bardzo drogi, ale ja miałem domowej roboty z nazbieranych owoców w lesie. Składniki: - mąka - woda - olej Wykonanie: Z wody i z mąki robimy ciasto naleśnikowe. Wlewamy do foremki, a ją samą umieszczamy w nagrzanym do 150 stopni Celsjusza piekarnika. Piecze się

Kryzysowa Książka Kucharska
Naleśniki jaglane z kremem malinowym :) 126

łyżka syropu z agawy lub syropu klonowego (Look Food) duża garść świeżych malin dodatkowo: maliny, borówki, ekspandowany amarantus (Look Food) Przygotowanie: Mąkę dokładnie wymieszaj z jajkiem i mlekiem. Odstaw na 10 minut.  Małą patelnie dobrze rozgrzej i spryskaj lekko olejem. Wlej pierwszą porcję ciasta (podziel je tak, aby wyszły przynajmniej 4 naleśniki; mi wyszło 5 sztuk) i smaż przez

Zdrowie na języku :P
KOKOSOWE PLACUSZKI (fit) 121

miksujemy na gładką masę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę oleju, gdy będzie rozgrzana kładziemy po łyżce ciasta, smażymy z obu stron na złoto. Po usmażeniu można osączyć z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Podajemy z ulubionymi dodatkami, ja podałam z jogurtem truskawkowym i borówkami. Placuszki zaserwowałam na talerzyku pochodzącym z  Galeria Cuda Świata

słodki bratek
Sałatka owocowa 125

plasterki, morelki obieramy, usuwamy pestki i także kroimy w kostkę. Umyte i osuszone winogrona oraz borówki przekrawamy na pół. Wszystkie owoce mieszamy ze sobą w misie, a przed podaniem przekładamy do wydrążonego arbuza. Sałatkę możemy podać samodzielnie, jako dodatek do deserów, lodów i ciast

Kuchnia w czekoladzie
Śniadania na cały tydzień! 151

oczkach, dodać mleko, miód, mąkę, jajko i proszek. Wymieszać łyżką. Olej rozgrzać, kłaść łyżką kleksy ciasta, smażyć na rumiano z obu stron. 4. Jaglanka z owocami Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 łyżka miodu 2 łyżki jogurtu greckiego lekkiego owoce (u mnie borówki i nektarynki) ziarenka (dowolne) Przygotowanie: Abu ugotować kaszę jaglaną należy najpierw wypłukać ją bardzo dokładnie

Cakes By Kejt
Owocowy sernik bez pieczenia 91

zważywszy, że na dworze nadal trwają upały, potrzeba sprawiła, iż zabrałam się za zrobienie ciasta bez użycia piekarnika. No i wyszło coś takiego… Składniki: biszkopty ok. 1 kg twarogu do sernika 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka wiśniowa 100 ml brandy niecała szklanka borówek amerykańskich niecała szklanka wydrylowanych wiśni Wykonanie: Biszkopty nasączamy odrobinę brandy, układamy na okrągłej blaszce. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy

Smaki Ewy
.715. owsianka na powroty 88

owsianka na mleku sojowym z borówkami (także w środku) i tahini~ Przez najbliższe dni będzie borówkowo... i cukiniowo, bo obu produktów mam teraz baaaaardzo dużo. Co z tym zrobić?! No nic, będą dżemy, ciasta i pyszne śniadania :) I obiecane zdjęcia :) Jutro dodam jeszcze kilka, takich bardziej 'off-topotych' :) Inscenizacja bitwy

breakfast of dreams
Sernik owocowy na blacie biszkoptowym. 168

śmietany 36% 1 cytryna ( sok i otarta skórka ) Dekoracja : 25 dkg różnych owoców ( truskawki,borówki,porzeczki itp. ) 2 łyżki cukru 250 ml soku z czerwonej porzeczki 10 dkg śmietany 36% 5 dkg płatków migdałowych 1 opakowanie bezbarwnej polewy w proszku Sposób wykonania : CIASTO - Białka ubić z 2 łyżkami zimnej wody. Pod koniec ubijania wsypywać powoli cukier i ubić na sztywną

Przepisy i porady kulinarne
Dwukolorowy sernik na zimno 314

Jestem zachwycona tym ciastem. Smakuje rewelacyjnie. Przepis udostępniła mi Magdalena , która prowadzi bloga Domowa cukierenka. Polecam wszystkim smakoszom serników . Praktycznie ściągnęłam wszystko od początku do końca , zmieniając wierzch z bananów na borówki :)Tortownica : wymiary : średnica 26 cmCzas pieczenia : 25 - 30 minutTemp. pieczenia : 170 C Składniki:Biszkopt: 2 jajka 1/4 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 1/4 szkl. kakao 1/2 łyżeczki proszku

Słodkości i nie tylko
Pudding chia z pieczonym jabłkiem 134

jogurtem. A potem tylko upiec jabłka - tym razem użyłam moich ulubionych Jabłek Grójeckich z odmiany Jonaprince - a później je zmiksować i gotowe. Na wierzch Wasze ulubione owoce, ja dałam borówki amerykańskie, i mamy pyszny i zdrowy deser, któremu nikt się nie oprze.   Parę słów o jabłkach Grójeckich Region grójecki powszechnie nazywany jest "Największym Sadem Europy". Historia sadownictwa(...)musach, ​ ​ ale​ ​ także​ ​ wybornie​ ​ smakują​ ​ jako​ ​ dodatek​ ​ do​ ​ kaczki​ ​ i​ ​dziczyzny​ ​ oraz​ ​ ciast, naleśników​ i​​  racuchów. Pudding chia z pieczonym jabłkiem Czas przygotowania:  40 minut + czas oczekiwania Składniki Pudding: 4 łyżeczki nasion chia 250 ml naturalnego gęstego jogurtu 1 łyżeczka miodu 2 garści borówek amerykańskich  listki melisy lub mięty Pieczone jabłka: 4 Jabłka Grójeckie Jonaprince spora

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki maślane 139

Zazwyczaj nastawiam na nie ciasto tak, aby były gotowe na kolację i śniadanie następnego dnia. To nasze ulubione bułeczki, takie domowe drożdżówki. Najczęsciej napełniam je śliwkowymi powidłami, bo takie najbardziej lubimy, ale polecam każde sezonowe owoce lub konfitury. Mogą to byc truskawki, jagody, borówki, morele czy w lipcu porzeczki. Ciepłe jemy zazwyczaj z mlekiem, są doskonałe na śniadanie, a teraz(...)dodajemy mleko. Składniki mieszamy, miseczkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn przekładamy do misy miksera. Dodajemy stopione, przestudzone masło, żółtko, cukier i przesiewamy mąkę. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka przez ok. 8 minut. Ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętność. Z wyrośnietego ciasta odrywamy kawałki wielkości małego pączka

Raj dla Podniebienia
Ciasto z jeżynami i jagodami 138

Jeżyny to owoce kończącego się lata i zaczynającej jesieni.  Są niezwykle wartościowe, zdrowe i niewątpliwie pyszne! To bardzo dobre ciasto na domowe imprezy. Składniki na blaszkę ok. 30 x 25 cm: 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki margaryny "Kasia" - do wysmarowania blaszki 500 ml śmietanki kremówki(...)szklanki jagód (lub borówek amerykańskich) 2 opakowania galaretki czerwonej (u mnie poziomkowa) Przygotowanie: Owoce rozmrażamy. Białka i cukier ubijamy na sztywną pianę - dodajemy po 1 żółtku i miksujemy. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao - dodajemy partiami do miski z ubitą masą (miksując na najmniejszych obrotach). Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°C Foremkę do ciasta smarujemy margaryną

Alutka-Gotuje

Proponowane wyszukiwania