gram orzechów nerkowca 2 łyżki soku z cytryny ulubione owoce (ja użyłam malin, borówek, kiwi, pomarańczy, świeżej figi, winogron i pitai) 1 łyżka ekspandowanej quinoy świeże listki młodej mięty świeże listki tymianku szczypta soli pół łyżeczki miodu Wykonanie: Z mąki, inuliny, jajka, wody i masła przygotowujemy ciasto, dodajemy do niego trochę miodu i soli. Ciasto wylewamy na rozgrzaną suchą patelnię
Quinoa Raz!Dlaczego hebanowy? Hmmm ... Ciemny, czekoladowy, z czarnymi owocami ... Przez niego zostanę niedługo królową wypieków - miałam zrobić przepisy wytrawne, a nie kolejne ciasto ... Ale gdy przypomniałam
Garniec Magaliepowtarzałam już to setki milionów razy ( heheh :p ) : uwielbiam wszelkiego rodzaju kasze! Jaglaną , pęczak , gryczaną i tą, którą najczęściej przyrządzam na słodko: mannę . Z kaszy tej robię zarówno ciasta, desery, jak i obiady czy podwieczorki na słodko. Jest smacznie! Jest szybko! Jest zdrowo! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczną zapiekaną kaszę mannę o waniliowym smaku …. z owocowym budyniem(...)napój waniliowy Alpro - 1 szkl * sok z cytryny – 1 łyżka * małe jajko – 1 szt * masło – 1 łyżka BUDYŃ OWOCOWY: * ulubione, soczyste owoce ( u mnie truskawki i borówki ) – 200 g * mleko – 250 ml * mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżka * cukier – 2 łyżki * masło – 1 łyżeczka * żółtko – 1 szt Napój waniliowy Alpro możecie zastąpić
Ostra na Słodkonaturalnego – 1/4 szkl, oleju ( u mnie z pestek winogron ) – 2 łyżki cukru – 1 jajko – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – filiżanka czerwonej porzeczki – garść borówek amerykańskich lub leśnych Przygotowanie: Wszystkie produkty powinny być w temp. pokojowej. Do miseczki przesiać mąki, proszek do pieczenia, dodać cukier i wszystko delikatnie mieszam. W osobnym naczyniu ubić jajko(...)sypkie produkty. Całość krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. Dno tortownicy o śr.18 cm lub formę prostokątną o wymiarach 10 x 12,5 cm. wykładam papierem do pieczenia. Przeleć ciasto i na wierzch dać owoce. Ciasto wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika i piekę w piekarniku bez termoobiegu około 40 minut w temp. 180 – 190 stopni do tak zwanego suchego patyczka
I LOVE LIFEciasto to taki mój sernikowy hit. Nie zawiera ani grama twarogu a zapewniam,że smakuje wybornie i w niczym nie odbiega od tradycyjnego sernika. Rolę twarogu pełni jogurt grecki i serek waniliowy. Piekłam go już kilkakrotnie,za każdym razem z innymi owocami. Był już z borówkami klik ,nektarynkami i malinami klik ,bananem i gruszką klik . Teraz postanowiłam wypróbować(...)masy jogurtowej, delikatnie połączyć. Gotową masę przełożyć na przygotowany spód z biszkoptów, wyrównać. Rabarbar dokładnie umyć,nie obierać,pokroić na kawałki i ułożyć na masie serowej. Ciasto wstawić do nagrzanego 180 stopni piekarnika . Piec 60 - 70 minut. Po upieczeniu wystudzić i polukrować. Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu
Kolorowa kuchnia Elkiopakowania śmietany śnieżki Borówki lub jeżyny Wykonanie marmoladki: Jabłka kroimy w grubą kostkę, skrapiamy octem i odstawiamy na parę godzin. Następnie wkładamy do rondla, wsypujemy cukier i smażymy na wolnym ogniu około godziny cały czas mieszając. W między czasie pieczemy biszkopt. Przed końcem pieczenia wsypujemy do jabłek galaretki, mieszamy i wykładamy na upieczone ciasto. POLECAM OCZYWIŚCIE WYŻEJ PREZENTOWANY PRZEPIS
Tradycyjna Kuchniasernik na zimno. Do jego przygotowania potrzeba nam zaledwie parę składników i odrobinę cierpliwości aby cieszyć się jego smakiem. U mnie w domu w okresie letnim takie desery i ciasta na zimno cieszą się największą popularnością. Sernik borówkowy nie jest bardzo słodki- jego słodycz możemy regulować poprzez ilość dodawanego cukru do poszczególnych warstw masy. Gwarantuję Wam, że nie tylko pięknie(...)www.domowe-wypieki.pl jednak przepis na masę serową pochodzi z domowych zapisków. Składniki 500 ml kremówki 9 łyżeczek żelatyny 1000 g serka homogenizowanego waniliowego 2 galaretki borówkowe 200 g borówek cukier puder do smaku : ja dodałam do pierwszej warstwy 2 łyżeczki do drugiej 4 łyżeczki a do trzeciej 6 łyżeczek cukru pudru. Wykonanie: Borówki zmiksować na gładkie puree
Krakowskie smaki AniKolejna udana próba bezglutenowego ciasta, bez zbóż i cukru. Zaledwie kilka składników, bita śmietana, owoce. Zapraszam :-) Biszkopt migdałowo-makowy z masą śmietanową Składniki: na biszkopt migdałowo - makowy (na małą blaszkę lub tortownicę): 6 jajek 5 łyżek mąki migdałowej 1 czubata łyżka mielonego maku 5 płaskich łyżek erytrytolu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę z bitej śmietany: 1/2 litra(...)śmietany kremówki (36%) 1 galaretka cytrynowa bez cukru (np. celiko) 2 łyżki erytrytolu opcjonalnie można dodać owoce - ja dałam borówki na polewę czekoladową: olej kokosowy - ok. 5 czubatych łyżek 2 łyżki kakao erytrytol do dosłodzenia (do smaku) Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek a następnie ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać erytrytol. Do piany, stale mieszając mikserem
Marta próbujebyć maliny, borówki, banany itp. Składniki na naleśniki (2 porcje) 1 jajko 1 szklanka mąki 1/2 szklanki gazowanej wody 1/2 szklanki mleka szczypta soli Składniki na krem Rafaello 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 100g wiórek kokosowych 250g serka mascarpone Dodatki dowolne owoce Przepis na naleśniki z kremem Rafaello W misce miksujemy składniki na ciasto naleśnikowe . Powinno mieć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ciasto na tortownicę o średnicy: 23 cm Zaskakująco wilgotne i idealne na letnie wieczory! Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu, jest niezwykle prosty a daje tyle radości :) Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki oleju kokosowego 2 łyżki dobrej jakości kakao w proszku 1 szklanka mleka sojowego 1 szklanka cukru trzcinowego 1 łyżeczka sody 2 łyżki czekoladowych(...)kropelek (50% kakao) 300 g malin 200 g borówek Na polewę: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju kokosowego Do posmarowania blachy: Odrobina oleju kokosowego Odrobina mąki Do ozdobienia: Ulubione owoce - w moim przypadku dorodne maliny i borówki (należy część odsypać) Przepis: Do misy dodajemy mąkę, sodę, cukier, czekoladowe kropelki oraz kakao. Całość mieszamy aż wszystkie składniki się połączą
Emcia PichciJAGODY!!! Uwielbiam i wiem, że się powtarzam hehehhe. Ale bardzo lubię ten smak, kwaskowaty i lekko słodki. Nie wiem czy wiecie, ale jagody jak wszystkie ciemne owoce typu- borówka, porzeczka, mają w sobie bardzo dużo antyoksydantów - polifenoli, które mają działanie prozdrowotne. Krótko mówiąc, a raczej pisząc są polecane przy wszystkich chorobach związanych z otyłością -miażdżyca, choroby serca, problemami z widzeniem(...)przekonywać, ja jego fanką jestem już dobrych kilka lat. Przy pieczeniu cenię go za to, że jest on pozbawiony jakiekolwiek zapachu wobec czego można go stosować do każdego ciasta, bez obawy, że wprowadzi nam niepotrzebny aromat -tak jak to ma miejsce przy oleju rzepakowym. Mąka jaglana. Używacie? Ja na początku z mąką jaglaną miałam mały problem bo ma dość
SMYKWKUCHNIprzejść obojętnie obok uśmiechającego się do mnie kalafiora, czy kusząco wyglądających borówek. Po ostatniej wizycie przyniosłam do domu 2 kg moreli, ale były piękne i cena też kusząca bardzo, poza tym tylko teraz są takie pyszne. I teraz mamy w domu tydzień morelowy, było jedno ciasto, a raczej zakalec. Tak mi także zdarzają się takie rzeczy, zwłaszcza gdy eksperymentuję
Cynamonowe szczęścieczubate łyżki kakao * 0,5 szklanki cukru * 80 g roztopionego masła * borówki (lub inne owoce jagodowe) * cukier puder Przygotowanie: Jajka i mleko roztrzepujemy za pomocą rózgi. Cały czas ubijając dodajemy po kolei - cukier, kakao, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Na samym końcu dodajemy do ciasta roztopione masło i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Naleśniki
W poszukiwaniu inspiracjiktórym jest pełno owoców i warzyw. Za to je lubię! Poniższe ciasto jest bardzo zdrowe i smaczne! Nawet dla największego niejadka! Składniki: 2 jaja 1 łyżka erytrytolu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka nasion chia 3 łyżki mąki ryzowej szczypta proszku do pieczenia cynamon aromat borówki maliny Sposób przygotowania: Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać pozostałe
Truskawkowa Fiestajajko z odrobiną mleka do posmarowania drożdżówek Masa: 300g mrożonych jagód, lub borówek amerykańskich (są świeże do kupienia w Lidlu), obtoczonych w mące ziemniaczanej 350 ml śmietanki kremówki 250 mascarpone 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w misie i dokładnie wyrabiamy, do momentu aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce
Lili w kuchni