jednolita masa. Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnie nakładamy porcje ciasta (1 łyżka ciasta na 1 placka) i smażymy, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Przekładamy na drugą stronę i smażymy jeszcze ok 1-2 minuty. Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie z miodem, jogurtem naturalnym i borówkami
Zawsze głodna!Pyszne, delikatne w smaku i rozpływające się w ustach placuszki z serkiem ricotta i borówkami to idealna propozycja na leniwe weekendowe śniadanie. Placuszki przygotujemy w kilka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szybkie ciacho do dobrej kawy. Składniki: 2 szklanki mąki 3 jajka ½ słoiczka dżemu z czarnej porzeczki lub z borówek 1 szklanka mleka ½ szklanki oleju 1 szklanka
Tradycyjna KuchniaMoje pierwsze podejście do pierogów i jak się okazało bardzo udane! Pyszne serowo-jagodowe nadzienie zamknięte w delikatnym cieście - pychota! :) Zawsze myślałam, że pierogi to
Cooking Monstertorcik biszkoptowy z sernikiem na zimno , galaretką z owocami i kremem śmietankowym .Do galaretki dodałam syropu z malin firmy Ogródek Dziadunia Ciasto jest pyszne i szybko znika z talerzyków :) Ciasto podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Chartre(...)łyżka cieplej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 galaretki malinowe 1oo ml syropu z malin Ogródek Dziadunia 700 ml przegotowanej wody 1 banan , 250 g borówki , 2 mandarynki, 2 gruszki z syropu , 1 brzoskwinia z syropu Masa serowa : 250 g sera ricotta 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 300 g śmietany kremówki 2 łyżki
Sama słodycz i szczypta chiliteraz w praktycznie każdym moim przepisie. Ale mamy lato i trzeba z nich korzystać, ponieważ zimą będziemy już tylko o nich marzyć Najczęściej też występują u mnie maliny i borówki ponieważ tych owoców mam pod dostatkiem. Ale wszystkie przepisy możecie modyfikować i dowolnie zmieniać owoce, które w nich występują. Ostatnio piekłam karpatkę, bo po prostu miałam na nią dużą ochotę(...)Efekt wpasował się w pogodę za oknem. Pomimo sporych upałów, chłodna karpatka z owocami smakowała rewelacyjnie i orzeźwiająco (jeden kawałek był zdecydowanie za mało). Już dość dawno nie robiłam ciasta parzonego i cieszę się, że sobie o nim przypomniałam Już się szykuję do eklerów Karpatka z owocami Składniki na kwadratową foremkę 25×25 cm Ciasto parzone
RelaxtimeUżyłam blaszki wymiarach 32x20cm. Składniki: Spód ciasta: 200g herbatników 60g roztopionego masła lub margaryny Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka) 6 jajek 130g cukru szczypta soli 1 mały cukier waniliowy 60g masła 225ml śmietanki kremówki 50g mąki ziemniaczanej Mus jagodowy: 750g jagód lub borówek (świeże lub mrożone) 1 łyżka soku z cytryny 100g cukru(...)Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (góra-dół) i pieczemy przez 15 minut , następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 90 minut . Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu wstawiamy do lodówki *** *** Przygotowujemy mus: owoce przekładamy do garnka, dodajemy sok z cytryny, zasypujemy cukrem i podgrzewamy do momentu
Blog z ApetytemOrzeźwiające, delikatne i niezwykle puszyste ciasto z aromatycznymi jagodami i poziomkami. Proste i szybkie w przygotowaniu i co ważne można je przygotować bez pieczenia. Deser idealny na letnie dni. Jagodowo Poziomkowe Ptasie Mleczko z Mlekiem Skondensowanym - Składniki:pół szklanki mleka (125 ml)2 czubate łyżki żelatyny200 g śmietanki kremówki 30%200 ml mleka skondensowanego150 g poziomek150 g jagódok(...)dwie części. Do jednej dodajemy lekko rozgniecione borówki, do drugiej poziomki. Mieszamy do połączenia składników.Na dno tortownicy z obręczą (ok. 18 cm) wykładamy biszkopty. Boki smarujemy tłuszczem. Wykładamy najpierw poziomkową masę, a na nią masę jagodową - wygładzamy. Chłodzimy w lodówce. Gdy masa stężeje ubijamy kremówkę, którą następnie dekorujemy ciasto. Wysypujemy pozostałe owoce na wierzch ptasiego mleczka.Moje posty
Słodka Stronapowodu, że kwitną dookoła powinny być dodatkiem nie tylko do tortów czy innych ciast ale bez wątpienia powinno się je dodać do majówkowych sałatek, tostów, kanapek i masełka. Są po prostu śliczne. Do tostów dodałam też dla zdrowia i smaku trochę pokrojonych w mniejsze kawałeczki borówek czerwonych (cranberry) i orzechy włoskie. Dodatek skórki cytrynowej zwala z nóg. SKŁADNIKI
Sztuka gotowania w/g Samiryłyżki masła klarowanego odrobina cynamonu owoce do dekoracji, np. borówki, winogrono Do blendera przełożyć obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki banana, wsypać płatki owsiane i cynamon. Wszystko bardzo dokładnie zmiksować ze sobą. Na patelni rozpuścić masło. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 placuszek = 1,5 łyżki ciasta). Smażyć na małym ogniu, z obu stron, aż do uzyskania ciemnozłotego koloru
UgotowaćBananowo-sezamowy* krem jaglany z jagodami i borówkami *z tahini Pomimo niebotycznie dużej ilości wolnego czasu na proste smaki mam ostatnio smaki ;) I nie sądziłam jak wiele szczęścia mogą dać zapomniane pokłady jagód w zamrażalniku, nawet te najmniejsze. ;) Najlepsze ciasto ostatnich czasów. (Marchewkowe z ananasem, pekanami i daktylami przełożone kremem z mascarpone) Faceb
More food, love and dreamsroku to już moje trzecie sezonowe pierogi, robiłam już z truskawkami i borówkami, a teraz przyszedł na czereśnie. Widywałam je kiedyś w internecie, ale nie do końca byłam do nich przekonana. Dopiero niania mojego dziecka zachęciła mnie do spróbowania. Smakują naprawdę świetnie! Polecam!Składniki:Ciasto:3 szklanki mąkisól do smaku1 jajko1 niepełna szklanka ciepłej wody2 łyżki olejuNadzienie:wydrylowane czereśnie
Kuchnia domowa Aniborówek, 1 masa śmietanowa owoce leśne Dr Oetker, posypka czekoladowa Dr Oetker, czekoladowe róże z opłatka Dr Oetker. Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier podczas ubijania. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i na końcu wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Ciasto(...)wyjmujemy biszkopt i rzucamy nim o stół. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodajemy masę śmietanową owoce leśne. Przekrojony biszkopt przekładamy 1/2 masy śmietanowej i posypujemy borówkami. Cały torcik obkładamy pozostałą masą śmietanową i posypujemy posypką czekoladową. Dekorujemy różami z opłatka. Torcik chłodzimy w lodówce
Aga w kuchniSkładniki : Beza: • 4 białka • szczypta soli • 200 g cukru • 1 łyżeczka soku z cytryny Krem: • 125 g serka mascarpone • 1 łyżka cukru pudru • 200 ml śmietanki
KUCHNIA POLSKAgreckiego, Owoce ja dałam figi i borówki, Miód do polania na owoce. Wykonianie: Podgrzać piekarnik do 150 stopni. Ubić białka w dużej misce, następnie dodawać powoli cukier i nadal ubijać do momentu, aż cukier będzie rozbity. Dadać espresso, ocet i mąkę i jeszcze chwile miksować, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Wykładamy ciasto do okrągłej formy, wyłożonej papierem do pieczenia
Smaki Przyprawy i Kolory