szczypta soli 300 ml mleka 3 łyżki oleju 1 jajko 3/4 szklanki borówek 2-3 łyżeczki cukru waniliowego Mleko wymieszać z jajkiem i olejem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier waniliowy. Dokładnie połączyć i odłożyć na około 15 minut. Po tym czasie do ciasta dodać owoce i delikatnie wymieszać. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię, lekko natłuszczoną
Domowa cukiernia Ewyciasto marchewkowo-czekoladowe, koniecznie zajrzyjcie :) Coś nowego w smaku, pyszne ciasto i bardzo miła obsługa ;) A ostatniego dnia.. .. trafiliśmy na Festiwal Pierogów, bardzo fajne wydarzenie, oferujące przeogromny wybór smaków, od zwykłych gotowanych, przez pieczone i smażone, z najróżniejszymi farszami D próbował czekoladowego z borówkami i twarogiem oraz z jagnięciną i sosem czosnkowym, ten smakował mistrzowsko
More food, love and dreamscoś upiec - a ponieważ znalazło się trochę dojrzałych owoców, powstało wilgotne, puszyste ciasto. Składniki: 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru 1 i 3/4 szklanki mąki 4 jaja 1 cukier waniliowy 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 opakowania borówek amerykańskich śliwka, nektarynka dodatkowo - wg zasobów i upodoban Po wskazówki co do przygotowania
Kuchnia po mojemurozwałkować lub od razu rozgnieść palcami w formie. 6. Koniecznie uformować brzeg ciasta, ponakłuwać widelcem tartę i piec prze 15-25 minut. Ostudzić. 7. Ubić śmietanę, dodać cukier i 2-3 łyżki serka mascarpone, wszystko dobrze wymieszać. 8. Masę i dowolne owoce (u mnie brzoskwinie i borówki) wyłożyć na wierzch ostudzonego kruchego spodu i gotowe! Kocyk / ZARA
Matka ŻywicielkaPuszyste , delikatne , a zarazem pożywne drożdżowe racuchy dziś w moim menu . Składniki :2 szklanki mąki1 szklanka mleka1 łyżka cukru2 jajka2 dkg drożdży2 łyżki oleju.Wykonanie :Drożdże rozmieszać
Malinowa Kawiarenkadaktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki: Wielkanocne gniazdka serowe na słodko Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik na zimno(...)borówką amerykańską Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno-biały Kolorowy sernik Sernik dyniowy Sernik dyniowy z karmelem Sernik pomarańczowy
Kulinarne przygody GatitySpecjalna okazja więc i specjalny tort. Pyszne borówki krem karpatko-wy i śmietana.Tak powstało te moje cudo. Sama nie wiedziałam czy to to będzie smaczne. Jednak miny gości oraz słowa uznania sprawiły, że powtórzę ten pyszny torcik . Nie miałam okazji spróbować lecz myślę , że najważniejsze jest to czy innym smakuje.Wszak smaki i gusta mamy różne(...)łyżki Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, przesiewamy nad nią mąki i delikatnie mieszamy łopatka w jedna stronę. Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto biszkoptowe .Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy biszkopt w poprzek. Nasączamy biszkopt sokiem pomarańczowym i smarujemy kremem karpatko-wym. Przykrywamy drugim biszkoptem
Różowa kuchniaciastem. Placuszki do przygotowania w 15 minut, są naprawdę dziecinnie proste. Składniki należy wymieszać w misce tylko do ich połączenia i już można zacząć smażenie. Po wylaniu porcji ciasta na patelnię należy smażyć placuszki z jednej strony na złoty kolor, następnie ułożyć na wierzchu plasterki truskawek i obrócić placki na drugą stronę. I na tej stronie wystarczą im już(...)patelni - kiedy leciutko się zezłocą, są gotowe. Przepyszne na śniadanie, kolację czy podwieczorek, idealne jako drugie śniadanie do szkoły albo pracy. Możecie je zrobić tez z jagodami, borówkami, malinami czy jeżynami. A poza sezonem z mrożonymi owocami. SKŁADNIKI: 300 g kefiru (opcjonalnie jogurtu naturalnego lub greckiego) 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (w zdrowszej wersji - pełnoziarnistej) 2 łyżeczki proszku
Słodko-Słony Świat IlonyPyszny, delikatny, rozpływający się w ustach tort. Nie za słodki, a do tego kwaskowy, idealne połączenie. A w sezonie najlepszy z malinami, borówkami, truskawkami, jagodami lub
Wołowina od rekinaI znowu to samo – muffinki Musicie mi to wybaczyć, ale uważam, że to genialna, słodka przekąska, szczególnie by ładnie przywitać gości. Łatwo je podzielić, a
Ania i Marcin gotująA na upały zróbmy sobie owocowe kostki lodu, lato to sezon na owoce i naprawdę można je dostać wszędzie i w dobrej cenie. Polecam zrobienie właśnie
Niezły MłynekRobi się podobnie jak zwykły biszkopt z tym, że dodaję się zamiast mąki pszennej mąkę owsianą. Ja ozdobiłam truskawkami,ale inne owoce jak najbardziej też mogą być np. borówki, maliny, brzoskwinie, banany. Wymiary blaszki : 28 x 40 cm Czas pieczenia : 30 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki owsianej 3/4 szkl. cukru 6 jaj 1 łyżeczka(...)wcześniej ) 10 truskawek Sposób przygotowania: Białka ubijamy , gdy się ubiją na sztywną pianę , to dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Ciasto dobrze wymieszane wykładamy na przykrytą blaszkę papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C Masa śmietankowa: Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Cały czas ubijając , dodajemy stopniowo serki. Żelatynę
Różne smaki w kuchniSernik na zimno to ciasto idealne na wakacyjne upały. Wzbogacone sezonowymi owocami sprawia, że mogła bym go jeść codziennie. Ten deser rozpływa się w ustach, orzeźwia i do tego nie trzeba go piec. Jeśli zamrozimy letnie owoce, (wierzcie mi borówki, maliny, jeżyny , brzoskwinie, czy tez winogrona świetnie się mrożą) będziemy mogli rozkoszować się jego letnim smakiem, przez cały rok. Składniki
Kasia i jej kobiecy światweź udział w konkursie: Na blogu znajdziecie też inne serniki i ciasta na zimno: Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Sernik z rabarbarem na zimno Sernik na zimno z musem truskawkowym Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z borówką amerykańską Truskawkowe serniczki na zimno Lekki jak mgiełka truskawkowy sernik na zimno Sernik
Kulinarne przygody Gatitychilli, kremem pistacjowym i borówkami zrobiłem na urodziny mojemu kumplowi. Zachwalał! Zachwalali też goście. A Gruby Wałek rósł w oczach od wszystkich tych pochwał… Przemiło! Choć noc wcześniej i świt dnia urodzin to było napięcie milion. Eksperymentowanie w takim momencie jest bardzo ryzykowne. Ale udało się! Uwaga! Potrzebujecie dwóch okrągłych foremek! Składniki: ciasto: 3 tabliczki gorzkiej czekolady 2 kostki(...)jest suche. Jeśli tak, wyjmujecie, jeśli nie, trzymacie dłużej. W czasie, kiedy jedna foremka siedzi w piekarniku, drugą możecie przykryć folią aluminiową i trzymać na stole. Potem zamiana. Kiedy ciasto jest zimne, wyjmujecie je z foremek i kroicie poziomo na pół, aby otrzymać z każdej porcji dwa krążki. Krem zaczynacie od ubicia w mikserze półtora kubeczka śmietany. Kiedy będzie puszysta
GRUBY WAŁEK