jajko z odrobiną mleka do posmarowania drożdżówek Masa: 300g mrożonych jagód, lub borówek amerykańskich (są świeże do kupienia w Lidlu), obtoczonych w mące ziemniaczanej 350 ml śmietanki kremówki 250 mascarpone 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w misie i dokładnie wyrabiamy, do momentu aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce
Lili w kuchniszczypta soli 300 ml mleka 3 łyżki oleju 1 jajko 3/4 szklanki borówek 2-3 łyżeczki cukru waniliowego Mleko wymieszać z jajkiem i olejem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier waniliowy. Dokładnie połączyć i odłożyć na około 15 minut. Po tym czasie do ciasta dodać owoce i delikatnie wymieszać. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię, lekko natłuszczoną
Domowa cukiernia Ewyciasto marchewkowo-czekoladowe, koniecznie zajrzyjcie :) Coś nowego w smaku, pyszne ciasto i bardzo miła obsługa ;) A ostatniego dnia.. .. trafiliśmy na Festiwal Pierogów, bardzo fajne wydarzenie, oferujące przeogromny wybór smaków, od zwykłych gotowanych, przez pieczone i smażone, z najróżniejszymi farszami D próbował czekoladowego z borówkami i twarogiem oraz z jagnięciną i sosem czosnkowym, ten smakował mistrzowsko
More food, love and dreamscoś upiec - a ponieważ znalazło się trochę dojrzałych owoców, powstało wilgotne, puszyste ciasto. Składniki: 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru 1 i 3/4 szklanki mąki 4 jaja 1 cukier waniliowy 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 opakowania borówek amerykańskich śliwka, nektarynka dodatkowo - wg zasobów i upodoban Po wskazówki co do przygotowania
Kuchnia po mojemurozwałkować lub od razu rozgnieść palcami w formie. 6. Koniecznie uformować brzeg ciasta, ponakłuwać widelcem tartę i piec prze 15-25 minut. Ostudzić. 7. Ubić śmietanę, dodać cukier i 2-3 łyżki serka mascarpone, wszystko dobrze wymieszać. 8. Masę i dowolne owoce (u mnie brzoskwinie i borówki) wyłożyć na wierzch ostudzonego kruchego spodu i gotowe! Kocyk / ZARA
Matka ŻywicielkaPuszyste , delikatne , a zarazem pożywne drożdżowe racuchy dziś w moim menu . Składniki :2 szklanki mąki1 szklanka mleka1 łyżka cukru2 jajka2 dkg drożdży2 łyżki oleju.Wykonanie :Drożdże rozmieszać
Malinowa Kawiarenkadaktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki: Wielkanocne gniazdka serowe na słodko Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik na zimno(...)borówką amerykańską Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno-biały Kolorowy sernik Sernik dyniowy Sernik dyniowy z karmelem Sernik pomarańczowy
Kulinarne przygody GatitySpecjalna okazja więc i specjalny tort. Pyszne borówki krem karpatko-wy i śmietana.Tak powstało te moje cudo. Sama nie wiedziałam czy to to będzie smaczne. Jednak miny gości oraz słowa uznania sprawiły, że powtórzę ten pyszny torcik . Nie miałam okazji spróbować lecz myślę , że najważniejsze jest to czy innym smakuje.Wszak smaki i gusta mamy różne(...)łyżki Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, przesiewamy nad nią mąki i delikatnie mieszamy łopatka w jedna stronę. Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto biszkoptowe .Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy biszkopt w poprzek. Nasączamy biszkopt sokiem pomarańczowym i smarujemy kremem karpatko-wym. Przykrywamy drugim biszkoptem
Różowa kuchniaciastem. Placuszki do przygotowania w 15 minut, są naprawdę dziecinnie proste. Składniki należy wymieszać w misce tylko do ich połączenia i już można zacząć smażenie. Po wylaniu porcji ciasta na patelnię należy smażyć placuszki z jednej strony na złoty kolor, następnie ułożyć na wierzchu plasterki truskawek i obrócić placki na drugą stronę. I na tej stronie wystarczą im już(...)patelni - kiedy leciutko się zezłocą, są gotowe. Przepyszne na śniadanie, kolację czy podwieczorek, idealne jako drugie śniadanie do szkoły albo pracy. Możecie je zrobić tez z jagodami, borówkami, malinami czy jeżynami. A poza sezonem z mrożonymi owocami. SKŁADNIKI: 300 g kefiru (opcjonalnie jogurtu naturalnego lub greckiego) 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (w zdrowszej wersji - pełnoziarnistej) 2 łyżeczki proszku
Słodko-Słony Świat IlonyPyszny, delikatny, rozpływający się w ustach tort. Nie za słodki, a do tego kwaskowy, idealne połączenie. A w sezonie najlepszy z malinami, borówkami, truskawkami, jagodami lub
Wołowina od rekinaI znowu to samo – muffinki Musicie mi to wybaczyć, ale uważam, że to genialna, słodka przekąska, szczególnie by ładnie przywitać gości. Łatwo je podzielić, a
Ania i Marcin gotująA na upały zróbmy sobie owocowe kostki lodu, lato to sezon na owoce i naprawdę można je dostać wszędzie i w dobrej cenie. Polecam zrobienie właśnie
Niezły MłynekRobi się podobnie jak zwykły biszkopt z tym, że dodaję się zamiast mąki pszennej mąkę owsianą. Ja ozdobiłam truskawkami,ale inne owoce jak najbardziej też mogą być np. borówki, maliny, brzoskwinie, banany. Wymiary blaszki : 28 x 40 cm Czas pieczenia : 30 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki owsianej 3/4 szkl. cukru 6 jaj 1 łyżeczka(...)wcześniej ) 10 truskawek Sposób przygotowania: Białka ubijamy , gdy się ubiją na sztywną pianę , to dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Ciasto dobrze wymieszane wykładamy na przykrytą blaszkę papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C Masa śmietankowa: Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Cały czas ubijając , dodajemy stopniowo serki. Żelatynę
Różne smaki w kuchniweź udział w konkursie: Na blogu znajdziecie też inne serniki i ciasta na zimno: Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Sernik z rabarbarem na zimno Sernik na zimno z musem truskawkowym Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z borówką amerykańską Truskawkowe serniczki na zimno Lekki jak mgiełka truskawkowy sernik na zimno Sernik
Kulinarne przygody Gatitychilli, kremem pistacjowym i borówkami zrobiłem na urodziny mojemu kumplowi. Zachwalał! Zachwalali też goście. A Gruby Wałek rósł w oczach od wszystkich tych pochwał… Przemiło! Choć noc wcześniej i świt dnia urodzin to było napięcie milion. Eksperymentowanie w takim momencie jest bardzo ryzykowne. Ale udało się! Uwaga! Potrzebujecie dwóch okrągłych foremek! Składniki: ciasto: 3 tabliczki gorzkiej czekolady 2 kostki(...)jest suche. Jeśli tak, wyjmujecie, jeśli nie, trzymacie dłużej. W czasie, kiedy jedna foremka siedzi w piekarniku, drugą możecie przykryć folią aluminiową i trzymać na stole. Potem zamiana. Kiedy ciasto jest zimne, wyjmujecie je z foremek i kroicie poziomo na pół, aby otrzymać z każdej porcji dwa krążki. Krem zaczynacie od ubicia w mikserze półtora kubeczka śmietany. Kiedy będzie puszysta
GRUBY WAŁEKOWOCE: 1 puszka brzoskwiń 1/2 banana kilka borówek amerykańskich kilka truskawek 1 galaretka cytrynowa Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier cały czas miksując. Następnie dodać żółtka, również zmiksować. Przesiać mąki, wmieszać bardzo delikatnie. Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Wylać na nią ciasto, piec w 180'C około
Cakes By Kejtzagniatamy razem lub mieszamy w mikserze. Ciasto umieszczamy w lodówce do schłodzenia. Składniki na masę serową: - 1000 g twarogu śmietankowego, tłustego, zmielonego - 10 mililitrów ekstraktu z wanilii - 270 g drobnego cukru - 5 jajek - 3 łyżki mąki - 1 i 1/3 łyżka soku z cytryny - po 150 gram owoców do każdej warstwy: jagody lub borówki, brzoskwinie lub banany, maliny lub truskawki(...)gładką masę. Jajka dodajemy jako ostatnie i mieszamy całość tylko chwilę dla ujednolicenia. Następnie dzielimy masę na trzy części (np. za pomocą łyżki wazowej). Do jednej wrzucamy jagody lub borówki, do drugiej brzoskwinie lub banany do trzecie maliny lub truskawki. Widelcem rozdrabniamy część owoców, żeby zabarwić masę (ja użyłam też odrobiny barwnika spożywczego, ale nie jest to konieczne). Wylewamy najciemniejszą
Życie zamknięte w smakugalaretce. Czy to może nie posmakować? ;). Dodam, że ciasto jest dość wysokie i wychodzi go spora blacha, więc jest w sam raz na większą liczbę gości lub po prostu dla licznej rodzinki :). Owoce można tu zmieniać w zależności od tego na jakie mamy sezon - równie smacznie będzie z wiśniami, z borówkami/jagodami albo z malinami. Ale póki czerwienią nam się(...)Następnie powoli wlewać olej i miksować ( w dalszym ciągu na niskich obrotach ). Wsypać przesiane suche składniki oraz startą czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką, do połączenia się składników. Ciasto przelać/przełożyć do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec około 15 minut
Opowieści z piekarnikamargaryny * 5 żółtek * 3 łyżki cukru pudru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki razem zagniotłam .....i tyle. Podzieliłam wygniecione ciasto na dwie dość niezbyt równe części i zapakowałam do zamrażalnika na czas szykowania obiadu sobotniego. Jak już zjedliśmy obiad, wyciągnęłam zamrożoną większą część i starłam na tarce jarzynowej. Można też(...)borówki mrożone albo świeże Ubijamy białka z odrobina soli - żeby lepiej się ubiły. Dodajemy cukier, jak już mikser troszkę wszystko ubije, dodajemy kolejno cukier waniliowy, dwa budynie, na koniec pół szklanki oleju. Wylewamy na podpieczony spód. Można go schłodzić troszkę, jednak ja robię szybko. Wyciągam, wylewam, układam, trę i pakuję do piekarnika. Tłumacząc z mojego języka: Wylewam masę na ciasto
Pieprzyć z Fantazją