tradycyjne, tylko ażurowe. Robi się je z ciasta naleśnikowego a podałam je z konfiturą. Można je również podać polane syropem klonowym, ulubionym sosem, posypane cukrem pudrem albo ze śmietaną i owocami. Ażurowy kształt wygląda bardzo efektownie a przygotowane są dosłownie w kilka chwil. Do naleśników wykorzystałam domową konfiturę z borówki amerykańskiej . Składniki * 2 szklanki mąki * 3-4 jajka
Zrób to smaczniecukru pudru Dodatki: ok. 40 dag owoców – ja wybrałam borówki, ale równie dobrze mogą to być np. maliny, czy truskawki tabliczka gorzkiej czekolady Będziemy potrzebować także formy do pieczenia, którą uprzednio smarujemy tłuszczem. Ja piekę tort w tortownicy o średnicy 26 cm. Wykonanie krok po kroku: Przygotowywanie ciasta: 1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu. 2. Połowę orzechów siekamy(...)warstw, ponczujemy biszkopt przygotowaną wcześniej mieszanką wody, cukru i alkoholu. 2. Równomiernie rozkładamy masę na pierwszym placku orzechowym i dokładnie ją rozsmarowujemy. 3. Na masę układamy owoce (u mnie borówki) i posypujemy startą na tarce gorzką czekoladą. 4. Czynności powtarzamy z plackiem kakaowym, który stanowi drugą warstwę tortu. 5. Ponczujemy również ostatni biszkopt, a następnie smarujemy kremem cały tort, łącznie
Okiem Blondynki by McBlondizrobić tartaletki. Nie typowe bo biszkoptowe, akurat piekłam spody pod tort i zostało mi trochę ciasta więc stwierdziłam, że marnować się nie może. Zazwyczaj tego typu wypieki robiłam z ciasta kruchego ewentualnie francuskiego, więc nadszedł czas na zmianę:) Nie oczekiwałam jakieś rewelacji jeśli chodzi o ten wypiek miało to być raczej jako dodatek do innych przysmaków na przyjęciu(...)łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru 200 g borówek 2 gruszki Wykonanie: Żółtka oddzielamy do białek i ubijamy je mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier dalej miksując oraz żółtka. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia przez sitko a następnie dodajemy je delikatnie do masy z białek. Gotowe ciasto przelewamy do foremek tak aby zapełnić je do połowy wysokości. Wkładamy
ciastkarnia na kruchym spodziewrzątku, dodać do borówek i dokładnie wymieszać. Ser wymieszać z cukrem pudrem i dodać rozpuszczoną w 1/3 szklance wrzątku żelatynę. Dokładnie wymieszać. Na masę z ciastek nałożyć obie masy, łyżka po łyżce, naprzemiennie, raz serową, raz borówkową. Można też obie masy serową i borówkową wymieszać razem i wylać do formy. Masę dokładnie wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki
Jadło i czytadłołyżeczki, herbata zielona 1/2 szklanki, konfitura z borówki 250 ml, serek homogenizowany 180 ml, śmietana 30 % 1 szklanka, galaretka wiśniowa 1 opakowanie jajka, miękka palma, cukier mikserem utrzeć do spienienia, w masie będą grudki palmy ale to ma tak być wsypać przesianą mąkę tortową z proszkiem i i utrzeć na gęste ciasto dodać z 3/4 zawartości konfitury do ciasta
W Mojej Kuchni Lubięprzepis na lekkie ciasto z galaretką i owocami :) Składniki:250 g chudego twarogu250 g serka homogenizowanego 0%50 g kaszy manny2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)10 g cukru wanilinowego (2/3 opakowania)4 łyżeczki cukrudodatkowo, aby było słodsze: 4 miareczki stevii, inny słodzik, cukier lub nic ;)1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia200 g borówek amerykańskich (lub innych owoców)3/4 opakowania(...)łyżki.3. Masę wykładamy na blachę, na wierzchu układamy borówki.Pieczenie i dalsze kroki:Pieczemy 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie: góra-dół) - wierzch się ładnie przyrumieni. Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu (trochę mniej wody - ja na 3/4 zawartości opakowania dałam jakieś 300 ml)Gdy ciasto przestygnie, smarujemy jego wierzch cienką warstwą ostudzonej galaretki (jeszcze płynnej
Malowane smakiemudekorować świeżymi lub mrożonymi owocami, najlepiej jagodowymi np. malinami, jagodami, borówkami, jeżynami, czy też truskawkami, ślicznie i apetycznie tarta będzie wyglądać jak wymieszamy owoce, będzie bardzo kolorowa. Ta tarta kukurydziana z owocami zaspokoi apetyt na słodycze, będzie ozdobą przyjęcia, czy domowej tzw. popołudniowej rodzinnej herbatki z ciastkiem. Składniki na ciasto kruche: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej + trochę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięborówkami i ułożyć pionowo na talerzykach. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, udekorować i obłożyć pozostałymi borówkami. Dla dorosłych polecam ugotowanie gruszek w białym lub czerwonym wytrawnym winie. A oto kilka innych, smacznych gruszkowych propozycji: Gruszki pijaczki Karmelowe gruszki Tarta gruszkowo- orzechowa Gruszki w occie Ciasto z jagodami i gruszkami Wieprzowina w gruszkach Sernik z gruszkami Gruszki waniliowe
Tradycyjna KuchniaJeśli preferujecie zdrową kuchnię bez glutenu, pozbawioną rafinowanego cukru, a jednocześnie cenicie prostotę i szybkość przygotowania, to ten przepis stworzyłam specjalnie dla Was. Zdrowe muffiny na
Moja DelicjaDowolne owoce 300 g ( u mnie maliny, truskawki, borówka) Przygotowanie: Jajka oraz maślanka powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wlewamy maślankę, olej dodajemy jajka oraz cukier. Wszystko razem mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy. Mąkę najlepiej dodawać partiami wtedy łatwiej będzie wymieszać masę na ciasto. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Gotową masę
Kulinarne przygodyfolię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Foremki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 15 minut . Składniki masy mascarpone: 250 ml śmietanki kremówki 300 g borówek 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru nasionka z 1 laski wanilii Przygotowanie(...)masy serowej: Mocno schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy na sztywno, dodając cukru pudru. Następnie do masy dokładamy borówek i mieszamy delikatnie łyżką, po czym gotową masę wykładamy na kruche spody. Od dna foremek odrysowujemy koło, które będzie potrzebne do pieczenia bezy. Składniki bezy: 3 białka w temperaturze pokojowej 150 g cukru pudru lub drobnego do wypieków 2 łyżeczki mąki
Podróż w kulinariaprzygotowała samodzielnie Babeczki bardzo owocowe Składniki na ciasto: 2 szklanki przesianej mąki tortowej 1/3 szklanki ksylitolu zamiast cukru 1/2 szklanki oleju pół szklanki posiekanych orzechów brazylijskich 1,5 szklanki jogurtu 2 jajka 3 male jabłka, obrane i pokrojone w kostkę 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli ½ szklanki borówek Składniki na krem: 250 śmietanki kremówki(...)łyżka ksylitolu Do dekoracji: Borówki, maliny, jeżyny, listki mięty Mokre składniki łączymy ze sobą w misce, możemy to zrobić przy pomocy miksera: jogurt, olej, jajka, Suche składniki mieszamy ze sobą w osobnej misce: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, ksylitol, sól, posiekane orzechy. Następnie zawartość obu misek łączymy ze sobą dokładnie mieszając łyżką. Dodajemy owoce. Ciasto wlewamy do foremek
Bon Appetit Małgorzatysparzonej cytryny szczypta soli Owoce: u mnie borówki i morele Opcjonalnie: kruszonka lub wiórki kokosowe Wykonanie: Całe jajka ubijamy mikserem. Powoli wsypujemy do nich cukier ubijając na puszystą masę. Następnie dodajemy partiami mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia, olej oraz jogurt, na końcu - skórkę otartą z cytryny. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. Wylewamy
Walijskie PichcenieDwa miesiące beztroskich wakacji dobiegły końca. Aż trudno w to uwierzyć. Jutro o 11 zaczynamy kolejny rok szkolny. Zacznie się poranne wstawanie, bieganina do i ze
Przysmaki Karolki