ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:319/932)

Tarta cytrynowa z bezą 153

ziemniaczanej 50 g cukru 6 żółtek 50 g masła 50 ml wody Na bezę: 12 białek 200 g cukru 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Zagniatamy mąkę, posiekane na kawałki masło i cukier puder. Szybko łączymy składniki, żeby jak najmniej ogrzać ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie smarujemy formę masłem(...)miejscu i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia i przygotowujemy krem. Z wyparzonych we wrzątku cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W rondelku mieszamy wszystkie składniki kremu i cały czas mieszając podgrzewamy aż masa zgęstnieje. Studzimy i wykładamy na podpieczony spód. Białka miksujemy na najniższych obrotach powoli dosypując cukier. Gdy piana się ubije

Marder&Marder Manufacture
Sernik z kulkami czekoladowymi siostry Anieli. 265

cukrem pudrem, cukrem waniliowym i masłem na krem, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao, zagniatamy ciasto i odkładamy na około 10 minut do lodówki. Ser mielimy dwukrotnie, żółtka ucieramy z masłem, cukrem i cukrem waniliowym na krem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Utarte żółtka(...)masłem dodajemy do sera i mieszamy mikserem , następnie wsypujemy budynie i mieszamy. Porcjami dodajemy do masy serowej ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką na końcu dodajemy rodzynki i jeszcze raz mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, z czekoladowego ciasta odcinamy około 1/5 z reszty robimy kulki i wykładamy dno blaszki, następnie zalewamy masą serową. Na wierzch sera ścieramy

Sama słodycz i szczypta chili
Kruche babeczki z powidłami i orzechową bezą 543

pieczenia. Dodać pokrojoną margarynę i posiekać nożem. Dodać żółtka, cukier puder i zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do woreczka i schładzać 1 godzinę w lodówce. Ciastem wylepić małe foremki do babeczek. Na dno dać pół łyżeczki powideł śliwkowych i nałożyć kopczyk bezy orzechowej. Beza orzechowa: białka ubić na sztywno. Dodawać porcjami cukier i ubijać do rozpuszczenia się cukru. Dodać

Ala piecze i gotuje
Pierogi z kapustą i pieczarkami 184

Wykonanie Mąkę przesiewam na stolnicę robię dołek wsypuję sól i wlewam po trochu bardzo ciepłej wody ,czły czas mieszam mąkę z wodą.Zagniatam ciasto i to wszystko . Jest miękkie ponieważ nie ma jajek , dokladniej mówiąc bialek. Farsz 1 kapusta świeża , 1/2 kg pieczarek  1 duża cebula 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyzeczki pieprzu ziolowego 1/2 łyżeczki(...)cebulę ,kminek,sól,pieprz. Dokladnie mieszam i dodaje bułkę tartą.Jeszcze raz mieszam i przepuszczam przez maszynke do mielenia mięsa ( można nie mielic tylko drobno posiekać) Farsz gotowy . Rozwałkowuje ciasto wykrawam krążki i nakładam farsz , zlepiam . Wrzucam do osolonej wody małyni partiami , wyciągam tylko wypłyną na powierzchnię wody. Podaję z mocno przysmażoną cebulką i suszonymi śliwkami

Eli Gotowanie
Ciasto buraczkowe 171

wytrawnymi...  Przepis znalazłam na blogu  Kuchnia w zieleni  i postanowiłam zaryzykować ;-). Ciasto jest pyszne, wilgotne, ma piernikowe posmaki. Przypomina trochę ciasto marchewkowe. Bardzo nam zasmakowało. Ciasto buraczkowe Składniki: 225 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 180 ml oleju 180  g brązowego cukru 3 jaja(...)jednym żółtku. Następnie dodajemy buraki, sok z cytryny, rodzynki i ziarna. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem i przyprawami. Białka ze szczypta soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto pieczemy w keksówce, natłuszczonej i obsypanej tartą bułką, około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem

Kulinarne przygody Gatity
Sernik wiedeński 99

masło i bułka tarta do wysmarowania tortownicy, Ciasto : wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki. Tortownicę o średnicy 24 - 26 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ponakłuwać widelcem. Wstawić(...)porcjami ser. Dodać wanilię. Wymieszać. Rodzynki i skórkę pomarańczową wymieszać z mąką. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż otrzymamy sztywną, gęstą, lśniącą pianę. Połączyć białka z masą serową i rodzynkami. Wymieszać delikatnie, ale dokładnie. Masę wyłożyć na kruche ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut

królestwo garów
Omlety biszkoptowe z bitą śmietaną, pieczone 294

Składniki: 4 jajka ( białka i żółtka oddzielnie ), 2 płaskie łyżki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 4 nieduże łyżki mąki pszennej tortowej, 1 łyżka zimnej

W kuchni u Moniki
Sernik czekoladowy na orzechowym spodzie 153

będzie można jej bez ryzyka poparzenia dotknąć, wówczas z reszty ciasta formujemy dookoła brzeg wysoki na ok. 4-5 cm. Dokładnie dociskamy ciasto do podpieczonego spodu, aby serowa masa nie wypłynęła. Masa serowa: Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. W drugim naczyniu miksujemy twaróg wraz z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, mlekiem oraz budyniem(...)stopni) i pieczemy przez ok. godzinę. Upieczony sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 10-15 minut, po czym wyjmujemy go i studzimy dalej na kratce. Gdy ciasto całkowicie wystygnie wstawiamy je do lodówki. Dekoracja: Zimną śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym, przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego tylką z okrągłym otworem i wyciskamy na powierzchni sernika kółeczka (mogą być jedno przy

MyCookBook.pl
Beza z kremem czekoladowo-orzechowym 92

Składniki na 5 bez: 3 białka jajek (około 70 g) w temperaturze pokojowej 130 g cukru opakowanie cukru waniliowego Krem: 100 g gorzkiej czekolady

Moja Galeria Smaku
Pieczone pierogi z nadzieniem z brokuła i fety 196

sól, jajko, surowe żółtka, płynne drożdże. Zagnieść jednolite ciasto, dodając kwaśną śmietanę, gdyby było za gęste. Odłożyć na 1 godzinę, by nieco urosło. Przygotować farsz. Małego brokuła podzielić na różyczki, ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru. Ostudzony rozgnieść. Wymieszać z rozgniecioną fetą, zmiażdżonym czosnkiem, ziołami, tymiankiem i pieprzem. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. Pokroić(...)nakładać porcję farszu. Zlepiać dobrze brzegi. Układać na blasze oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do ciepłego (40-50oC) piekarnika na ok. 20 minut. Smarować białkiem rozmieszanym z mlekiem. Piec w temperaturze 180 o C około 20-25 minut do zrumienienia. Podawać ciepłe z czystym barszczem czerwonym do picia lub bulionem pomidorowym

Czerwień i błękit
Pani Walewska 469

Składniki : Placki (ciasto kruche):   - 2 pełne szklanki mąki   - 1 łyżeczka proszku do pieczenia   - 1 torebka cukru wanilinowego -   0,5 szklanki cukru pudru   -   200 g masła   -   4 żółtka   -   1 słoik dżemu z czarnej porzeczki Masa bezowa: - białka z 6 jaj   - 2 szklanki cukru pudru   - 2 płaskie łyżki(...)małe kawałeczki. Dodać żółtka. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 części,  następnie rozwałkowujemy na prostokątne placki (ja robiłam w dużej blaszce i rozwałkowywałam bezpośrednio na papierze do pieczenia ). Ciasto wraz z papierem wkładamy do dwóch foremek, smarujemy dżemem i pieczemy jednocześnie w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175°. Masa bezowa Białka ubijamy na sztywno

charlotte gotuje
Orkiszowe ciasto z kremem z ricotty oraz galaretką i truskawkami 179

Idealne ciasto na weekend! Lekkie, wilgotne i orzeźwiające. Polecam, szczególnie w tej porze roku! Składniki: Na biszkopt orkiszowy: 3 jaja, osobno białka i żółtka 3-4 łyżki cukru 5 łyżek mąki orkiszowej typ 2000 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na krem: 200 gram sera ricotta 100 gram białej czekolady 1 łyżka whiskey (opcjonalnie) 2 łyżki wody kokosowej Poza(...)agrestowej *Aby ciasto zrobić dość szybko i sprawnie warto wszystko robić w odpowiedniej kolejności. **Użyłam tortownicy i średnicy 24 cm. Galaretkę rozpuszczam w wodzie według przepisu na opakowaniu (zazwyczaj dodaję o 50 mniej wody niż jest napisane na opakowaniu, jeśli wiem, że w galaretce będą owoce). Galaretkę studzimy. Owoce myjemy, truskawki kroimy na pół, pozbawiamy szypułek. Biszkopt Białka

Mango Papaja
To już nie będziemy jeść hamburgerów? 170

chleba. Wyrabiamy kilka minut do uzyskania elastycznego ciasta o jednolitej strukturze, formujemy kulę i przykrywając ściereczką kuchenną pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. Teraz oddajemy się swym ulubionym zajęciom, czytamy, śpimy (z ustawionym budzikiem :) lub zastanawiamy się, czemu znowu nie możemy się dogadać ze swoimi dziećmi, a ciasto pozostawione w zacisznym miejscu w pokojowej temperaturze robi wszystko(...)czystej reklamówki i odłożyć do lodówki na noc. Rano wstajemy, wyjmujemy blachę z lodówki, grzejemy piekarnik do 200, stopni, bułki smarujemy białkiem i posypujemy sezamem, w ciągu 30 minut mamy pyszne śniadaniowe bułeczki. Wczoraj zrobiłam podwójna porcję ciasta i właśnie tak postąpiłam z połową bułek, by dziś cieszyć się ciepłym pieczywem rano. Pieczemy ok. 15 minut pilnując, by ładnie

I tu będę miała takie te
Tort uniwersalny z malinową nutą (biszkopt jasny i ciemny) 112

robiłam go dla siebie, więc ciężko mi było sfotografować jego przekrój. Jednak poniżej udało mi się nieprofesjonalnie uchwycić telefonem ostatni kawałek ciasta...  Polecam!     Zerknijcie na moje przepisy na biszkopty: - Najlepszy biszkopt do ciast i tortów - klik .  - Uniwersalny biszkopt kakaowy - klik .     Tort uniwersalny z malinową nutą - składniki:   (Tortownica o średnicy 24 cm) Biszkopt jasny(...)Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm. Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić. Po ostygnięciu biszkopt przekroić na 3 części. Upiec biszkopt ciemny. Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać, aby jej "nie przebić".) Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili

Di gotuje
Pyszne ciasto z kremem i truskawkami 441

Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszne ciasto z kremem i truskawkami Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 100g cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego) 110g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę, patrz FILM . 7. W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do jajecznej masy dodać cukier z wanilią i przesiać przygotowaną mąkę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto

Mała Cukierenka