ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:311/932)

Szarlotka z bezą 124

jabłkową. Kładziemy rozwałkowaną drugą część ciasta i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Na 15 minut przed końcem wyjmujemy ciasto i wykładamy na nie pianę ubitą z dwóch pozostałych białek i łyżeczki cukru. Dokańczamy pieczenie, a następnie studzimy w blasze. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres

Marder&Marder Manufacture
Biszkoptowe placuszki z miodem i truskawkami 181

soli   Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek, wymieszać mikserem z mąką, cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i mlekiem oraz olejem. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z ciastem. Patelnię teflonową wysmarować olejem i rozgrzać. Smażyć placuszki na wolnym ogniu na złoto z obu stron (przekręcamy, kiedy przy brzegach zaczną pojawiać się bąbelki

Kulinarne Inspiracje
Sernik Karakuł 254

utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i żółtkami , dodać budyń i wymieszać. Margarynę rozpuścić i przestudzić , wlać do masy serowej ciągle mieszając. Białka ubić na sztywną pianę , dodać do sera i delikatnie wymieszać łyżką. Warstwy : 1. starte ciasto kakaowe 2. masa serowa 3. starte ciasto kakaowe Piec w temperaturze 180 stopni około 45/ 50 minut. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Leniwe pierogi 114

pulchną masę, dodać kolejno żółtka, a następnie ser. Utrzeć na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Białka wyłożyć na masę serową, dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blat wysypany mąką. Formować wałek o średnicy około 3 cm. Lekko spłaszczyć i pokroić pod skosem na kluski szerokości około

królestwo garów
Tarta ze śliwkami pod bezową pierzynką 350

formę i widelcem nakłuwamy delikatnie spód. Bezpośrednio na ciasto wykładamy przygotowane wcześniej śliwki, zasypujemy je brązowym cukrem i (opcjonalnie) odrobiną cynamonu. Przygotowane ciasto odkładamy na bok i bierzemy się za ubicie bezy. Białka jajek ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając dodajemy powoli cukier. Miksujemy jeszcze ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę

PastelFood
Pyszne i zdrowe ciacho. 175

dnie układamy warstwę płatków, następnie wylewamy mus i przykrywamy pozostałymi płatkami. Pieczemy w 180 stopniach 30 minut. 1 porcja (przy założeniu, że całe ciasto to 10 kawałków) zawiera: 212 kcal, 4,44 g białka, 2,6 g tłuszcze, 45,9 g węglowodany, 3,9 g błonnik Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style

Powiedz dietom nie
Zebra z białek 159

nadal miksując.  Mąkę przesiewany wraz z proszkiem do pieczenia i partiami dosypujemy do białek mieszając delikatnie łyżką. Gdy mamy wymieszane białka z mąką wolnym strumieniem wlewamy ostudzone masło i mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dosypujemy 4 łyżki kakao a do drugiej 4 łyżki mąki. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i na zmianę

Amatorka kuchenna
Babka szampańska 156

utrzeć z cukrem do białości. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, dodać do niej utarte żółtka, oliwę, szampan, esencję waniliową i wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie razem z ciastem. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać lekko bułką tartą. Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy, Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 minut

Na słodko lub wytrawnie
CHRUST LANY 326

szczyptą soli. Ż ółtka ubijamy do białości, dodajemy mleko, cukier i cały czas ubijając wsypujemy mąkę. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek, mieszamy. W garnku rozgrzewamy olej, na łyżkę nabieramy porcję ciasta i wylewamy na tłuszcz tworząc fantazyjne wzorki. Smażymy kilkanaście sekund na złoto, odsączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem! UWAGA! Do szybkiego zajadania

Ostra na Słodko
Waniliowy sernik na kakaowym spodzie :) 184

budyń waniliowy Wszystkie składniki na ciasto wyłóż do miski i zagnieć ciasto. Obłóż nim tortownicę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia, zostaw niewielką część ciasta na wykrojenie gwiazdek. Następnie przygotuj masę. Wszystkie składniki, oprócz białek połącz za pomocą miksera. Białka ubij i dodaj na koniec do masy, delikatnie wymieszaj. Wylej masę na spód, a za pomocą foremki

Zdrowie na języku :P
Placuszki kakaowo-serowe 187

Propozycja śniadaniowa dla małych i dużych.Składniki:270 g serka naturalnego1 jajko1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru waniliowego1 łyżeczka przyprawy korzennej150 ml mlekamiód lub cukier

Kuchnia domowa Ani
Strucelki z makiem 178

odstawiamy do wyrośnięcia.    Odrobinę poprawimy masę makową, czyli dodamy żółtko i pianę z jednego białka.    Mieszamy i masa gotowa.    Rozczyn gotowy, czas zagnieść drożdżowe ciasto. Do większej miseczki wlewamy 2 szklanki ciepłego mleka, dodajemy szczyptę soli,      kilka kropli zapachu śmietankowego, 4 jajka i rozczyn. Wszystko mieszamy łyżką

Maminek kulinarny
SERNIK NA ZIMNO ŚLIWKOWO KOKOSOWY 198

masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką.  Ciasto  przełożyć dużej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min Bita śmietana Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej

RAROSSA
Babka piaskowa 237

Maso ucieramy na puszysta masę. Dodajemy stopniowo żółtka, cukier puder, sok z cytryny, cukier waniliowy i śmietanę. Masę łączymy z ubitą pianą z białek oraz mąką przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wkładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy do babki, Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po wyjęciu babki

Salonik smaków