ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:311/932)

Walentynkowe kruche ciasteczka 198

zrobić tematycznego wpisu. Ciasteczka może i nie są dietetyczne, ale nadają się idealnie na prezent dla ukochanej osoby. Bo liczy się przecież gest :)  Ja tradycyjnie składniki do ciasta mierzyłam na oko, więc podane przeze mnie ilości składników mogą wymagać małej modyfikacji - jest to kwestia wyczucia. Mam nadzieję, że sobie poradzicie! WALENTYNKOWE KRUCHE CIASTECZKA (składniki na 2 blachy ciasteczek) Ciastka(...)Ciasto wyrabiać, aż będzie całkowicie gładkie. Po wyrobieniu owinąć folią i odstawić do lodówki na około pół godziny.  Blat posypać mąką, ułożyć ciasto i rozwałkować na placek o grubości 3-4mm (najlepiej to robić partiami). Z ciasta wykrawać serduszka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 13 minut. Lukier: Białko

Zgrabne Gotowanie
PIERNICZKI 263

podgrzej w garnku do rozpuszczenia. Ostudź. (Możesz również pominąć ten krok i zagnieść ciasto bez podgrzewania składników). Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj sodę, zrób wgłębienie, wbij jajko i wlej przestudzoną masę miodowo-maślaną. Zagnieć ciasto jak na pierogi, wyrabiając je, aż będzie gładkie i jednolite.  Ciasto wałkuj na plecaki grubości około 3 mm i wykrawaj dowolne kształty foremkami. Piecz(...)przypiekły, bo będą gorzkie i twarde. Pierniczki wyjmij z piekarnika, wystudź na kratce. Gotowe udekoruj lukrem (białko dokładnie wymieszaj z cukrem pudrem, aby nie było grudek. Lukier przełóż do woreczka, odetnij leciutko końcówkę z rogu woreczka i dekoruj). Smacznego!  UWAGI: 1. Ciasto na pierniczki można dłużej przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu - owinięte folią spożywczą, lub w przykrytej

Słodko-Słony Świat Ilony
KRUCHA SZARLOTKA BABCI LALI, Z BEZOWO-BUDYNIOWĄ PIANKĄ 462

mnie 5) - kilka kropli olejku migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki Przygotowanie kruchego ciasta: W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować przy użyciu haka, do czasu aż ciasto zacznie się ładnie sklejać i utworzy się kruszonka. Można również zagnieść energicznie kruche ciasto ręcznie. Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Jedną dokładnie wyklejamy dno blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Drugą(...)ciastem nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i również odstawiamy do lodówki (wystarczy na 10 minut) Schłodzone ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i podpiekamy 15 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. W tym czasie przygotowujemy sobie jabłka, które mieszamy z proszkiem kisielowym (ja użyłam kisiel bez cukru, dlatego dodałam 25g ksylitolu). Ubijamy także na sztywno białka

Smaczne Zdrowe
Krajanka orzechowa 226

Święta, święta! Czuję ich oddech na plecach, bo niestety mam dziwne wrażenie, że nie zrobiłam mnóstwa rzeczy, które powinnam była zrobić. A czas ucieka. Za każdym

Przysmaki Karolki
Tort czekoladowy dla alergika 191

mojprzepisna.pl | Tort czekoladowy dla alergika bezglutenowy Tort jaki upiekłam dla mojego synka. Idealnie nada się dla osób nietolerujących białka mleka krowiego, jajek, orzechów czy glutenu. Tort jest prosty do wykonania, a ciasto można wykonać bezpośrednio w formie, w której będzie pieczone. Krem robi się w 5 min, nie wymaga chłodzenia i jest na bazie awokado i gorzkiej aromatycznej

moj przepis na
Makowiec nie tylko świąteczny 393

było dużo maku ...pamiętam jak wybierałam mak z ciasta :) a ciasto zostawiałam na talerzyku. Moj makowiec musi ! mieć dużo maku, niekoniecznie dużo bakalii ...wychodzi zawsze . Polececam. Zaczynamy : Składniki na ciasto: ok. 3 szklanek  mąki 180 ml letniego mleka6 żółtek 6 łyżek cukru21 g suchych drożdzy150 g  masła, roztopionego, schłodzonego  pol łyzeczki soli 1,5 łyzki spirytusu(...)ugniatamy- jeżeli jest zbyt klejące dodajemy trochę mąki.Formujemy kulkę i odkładamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na min 2 godziny.Masa makowa:Ubijamy białko i dodajemy do gotowej masy makowej. Mieszamy i dodajemy ulubione bakalie.Gdy ciasto nam ładnie wyrośnie- dzielimy na trzy części. Wałkujemy na 3 prostokąty- jak na zdjęciu i nakładamy  masę makową. Pozostawiamy na wszystkich brzegach

Smaki Edyty
Piernikowa chatka 179

można też ściągnąć gotowy wzór). Z reszty ciasta wałkujemy blat, do którego przykleimy naszą chatkę. Poszczególne elementy układamy na papierze do pieczenia (uważając, aby się nie zniekształciły) i pieczemy około 10-15 minut w 180 stopniach (małe części pieczemy oddzielnie i krócej, większe razem i ciut dłużej). Studzimy. Z pozostałego białka przygotowujemy lukier: białko ubijamy na sztywno

Kolorowy Przepisownik
Rurki z kremem karpatkowym 267

rurki zagniatamy ciasto. Najlepiej, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto się klei do rąk, podsypujemy mąką. Tak wyrobione ciasto wkładamy w foliowy woreczek i wkładamy na 20 minut do lodówki. Następnie wałkujemy ciasto i wycinamy dwucentymetrowe paski, którymi owijamy foremki do rurek (wcześniej posmarowane tłuszczem i obsypane bułką tartą). Rurki smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Wkładamy

Aga w kuchni
Kukurydziana kokosanka 236

minut. Masa kokosowa: Żółtka oddzielić od białek , żółtka odłożyć do lodówki i wykorzystać do innej potrawy . Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą pianę , dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać  łyżką.   Na podpieczone ciasto wyłożyć masę kokosową , na masę kokosową zetrzeć resztę ciasta . Piec w temperaturze 180 stopni około 25/ 30 minut

Sama słodycz i szczypta chili
Tort błękitna laguna 205

PIANKA śnieżki 2 opak mleko -1,5 szkl galaretka niebieska -2 opak woda -1 szkl delicje jagodowe -1 opak WIERZCH CIASTA galaretki niebieskie -2 opak woda -0,5 l migdały tarte- 3 łyżki PRZYGOTOWANIE BISZKOPT  Białka ubić na sztywno.  Pod koniec ubijania dodać cukier ubijać.  Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.  Do ubitej piany(...)dodawać żółtka wymieszane z 4 łyżkami wody,octem i na końcu wsypać mąki, delikatnie wymieszać.  Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem, samego spodu tortownicy,  o wymiarach, 27 cm,   włożyć do piekarnika,piec 35 minut w 180 stop.  MASA BUDYNIOWA  Zagotować 1,5 szkl. mleka z cukrem. Pozostałą szklankę mleka rozrobić z 5 łyżkami mąki i wlać

Kuchnia Danusi
Słodko - Kwaśne Babeczki z Agrestem pod Bezową Pierzynką 223

ciepłe, zimne też smakują wyśmienicie. Muszą być pyszne, bo mój syn jak ugryzł kawałek i poczuł agrest, to prawie się na mnie obraził, bo dla niego owocowe dodatki do ciast są przestępstwem:) Ale po jakimś czasie usiadł do stołu, podnosił bezową pierzynkę i wydłubywał agrest, składał z powrotem i jadł. Ja zdążyłam zjeść dwie i dwie zawieźć tacie, resztą Młody(...)proszek do pieczenia. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, do których wkładamy powstałą masę maślaną (CIASTO MOCNO UROŚNIE, WIĘC NIE PRZEJMUJMY SIĘ ŻE JEST GO MAŁO). Do masy wciskamy na wierzch po 3 owoce agrestu na wierzch. Teraz zabieramy się za bezę:  Białka ubijamy na sztywno, po czym dodajemy cukier i miksujemy dotąd aż cukier przestanie zgrzytać

Blondynka Gotuje
Bezglutenowe czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej z malinami 312

dużo kaszy gryczanej, nie jedzcie jej na siłę, lepiej zróbcie czekoladowe ciasto gryczane. Co zaskakujące, w tym cieście nie ma ani grama czekolady, masła, mleka, mąki, orzechów. Spróbujcie koniecznie, ciasto jest lekkie, delikatne, wilgotne, ale jednocześnie sycące. Smakuje trochę jak suflet czekoladowy. Ciekawe co powie na nie moja konserwatywna rodzinka, kiedy zasiądziemy wspólnie do kuchennego stołu ( Składniki na keksówkę(...)Żółtka, kaszę, olej, cukier, sodę, kakao umieścić w misie malaksera, zmielić na gładką masę, nie może być wyczuwalnych grudek kaszy między palcami. Białka ubić na sztywno. Wymieszać z masą gryczaną szpatułką, tylko do połączenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, na wierzch ułożyć maliny, delikatnie wcisnąć je w ciasto, tak aby były całkowicie zanurzone. Piec w rozgrzanym piekarniku przez

moj przepis na
Charlotte Royal z kremem bawarskim 285

rewelacyjnie! Delikatna biszkoptowa rolada z dodatkiem lekkiego , waniliowego kremu / pianki aż rozpływa się w ustach! Wygląda bardzo skomplikowanie , a tak naprawdę jest niezwykle łatwym i zarazem niesamowicie smacznym , lekkim ciastem , które nie wymaga wiele pracy , a jedynie cierpliwości i precyzji! Składniki : Rolada: - jajka – 3 szt – mąka – 70 g – cukier – 70 g – dżem brzoskwiniowy(...)220C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając mąkę. Ubijamy pianę z białek. Do masy jajecznej powoli dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Natychmiast wylewamy ciasto na papier do pieczenia. Szybko rozprowadzamy równomiernie ciasto, aby jego grubość była jednakowa również na brzegach. Natychmiast wkładamy do piekarnika i pieczemy około

Ostra na Słodko
Tort bezowy z Advocatem 246

Tym razem proponuję Wam przyrządzenie klasycznej białej bezy ze wspaniałym kremem z dodatkiem likieru Advocat oraz prażonymi migdałami. Cudowne połączenie słodkiej, kruchej bezy i pysznego kremu

Słodko-Słony Świat Ilony
Makowa Panienka czyli makowiec z cytrynowym kremem 554

ciasto z kremem też się Wam spodoba. Przepis znalazłam u Łucji . Zapraszam, oto makowiec inaczej, czyli Makowa Panienka. Makowa Panienka czyli makowiec z cytrynowym kremem Składniki na blaty makowe: forma o wymiarach 26×30 150 g suchego maku 100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 100 g posiekanych migdałów bez skórki 50 g migdałów mielonych 8 białek(...)mieć dwie blachy o takich samych wymiarach….) Jeśli mamy jedną formę, to trzeba wszystkie składniki ciasta podzielić na dwie- równe części- i przygotować dwie osobne masy, które należy kolejno piec. W miseczce wymieszać kokos, migdały posiekane i mielone i mak. Białka ubić na sztywno, stale ubijając dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać kolejno żółtka. Na końcu resztę sypkich

UgotujmyTo.pl