obrotach. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę o wym. 23x33cm. Masa serowa: 600g białego sera, 135g masła lub margaryny, 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, łyżka cukru waniliowego, 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, pomarańcza. Ser utrzeć z miękkim masłem i cukrem na jednolitą masę. Dodać żółtka oddzielone od białek(...)zetrzeć skórkę z całej pomarańczy zaś z połowy wycisnąć sok. Wraz z mąką i cukrem waniliowym dodać do masy serowej, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do sera, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wylać na ciasto. Piec około 45 w temp. 200st. Ostudzić i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Źródło: Arabeska waniliowa
Z miłości do słodkościpodawać ciasto z kleksem bitej śmietany, konfiturą morelową lub śliwkową. Ciasto czekoladowe jest moją wariacją tortu Sachera. Składniki na ciasto: 175 g gorzkiej czekolady 150 g masła 150 g cukru 6 żółtek 6 białek 150 g mąki pszennej szczypta soli Składniki na polewę: 175 g gorzkiej czekolady 6 łyżek mocnej czarnej kawy 150 g cukru(...)Dokładnie wymieszałam składniki. Białka ubiłam z solą i resztą cukru na sztywną pianę. Wymieszałam połowę piany z masą czekoladową. Następnie dodałam resztę i również starannie i delikatnie wymieszałam. Tortownicę o średnicy 24 cm posmarowałam masłem i delikatnie posypałam bułką tartą. Można zamiast niej wyłożyć dół formy papierem do pieczenia. Wlałam do niej ciasto. Można je teraz
potrawyregionalneciepłej wody (ok. 40*C) W wodzie, dokładnie, rozpuścić sól. Dodać zakwas i bardzo dobrze wymieszać [np.ubijać w robocie jak białka] aby powstał jednorodny płyn bez grudek z widoczną pianką- ok 5 minut. Przygotowanie ciasta Do zaczynu dodać mąkę, szybko i krótko wyrobić – do uzyskania jednorodnej konsystencji [konsystencja bardzo gęsta ale nie za bardzo]. Zostawić do fermentacji
Moje domowe kucharzenieznakomity smak połączonych ze sobą ciast ;) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm ( blaszka może być większa ) Czas pieczenia: 40 min. + 40 minut + 50 minut Temp. pieczenia : 180 C Biszkopt jasny : 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodać żółtka i cukier. Cały czas(...)szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia - przesianą, Na końcu dodać kakao i lekko wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec
Słodkości i nie tylkoDo tej pory robiłam bezy klasyczne ubijając białko ze szczyptą soli, z cukrem i odrobiną mąki ziemniaczanej, takie bezy wychodzą mi zawsze a Piotrek je
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZapraszam na pyszne ciasto makowe z masą śmietanową i ananasem. Ciasto, które ucieszy podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Warto je przygotować, bo wspaniale wygląda i smakuje. SKŁADNIKI: Biszkopt makowy: 8 białek, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki octu, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 6 łyżek suchego maku, Masa: 500 ml śmietany 30%, 2 opakowania galaretki cytrynowej(...)puszka ananasa, Dodatkowo: 1/2 słoiczka powideł śliwkowych, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady. PRZYGOTOWANIE 1. Biszkopt makowy: Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając stopniowo dodaję cukier oraz ocet. Następnie dodaję wymieszane razem ze sobą mąki. Na końcu wsypuję mak. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na dwie blaszki o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożone papierem do pieczenia. Piekę dwa jednakowe placki każdy
Tradycyjna kuchnia Kasipozostała bez zmian. Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste. Podałam ciasto z frużeliną wiśniową. Przepis na Japanese Cotton Cheesecake , czyli pyszne ciasto z trzech składników. 3 jajka, 150 g kremowego twarożku, 150 g białej czekolady. Białka ubijamy na sztywno (ja ubiłam ze szczypta soli) i dzielimy na trzy części, Rozpuszczoną białą czekoladę na parze mieszamy z twarożkiem, dodajemy(...)żółtka cały czas mieszając. Partiami dodajemy ubitą pianę, za każdym razem ubijając dokładnie masę. Na dno formy będącej na wyposażeniu piekarnika wlewamy 1 litr wrzącej wody. Pieczemy ciasto w foremce (średnica 15 cm), którą wykładamy papierem do pieczenia (boki i dno) natłuszczonym masłem w temperaturze 170 stopni C przez 15 min, następnie zmniejszamy temp do 160 stopni C i dalej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięposiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do zamrażalnika. Następnie 2/3 ciasta zetrzeć na dno przygotowanej formy o wym. 23x33cm. Piec około 20 minut w temp. 180st. Dodatkowo: 5 białek, 150g cukru, 2 łyżki cukru waniliowego, 2 budynie waniliowe, 1/2 szklanki oleju rzepakowego(...)jagód, 1/2 kg truskawek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier oraz cukier waniliowy. Dodać sproszkowane budynie oraz olej. Krótko zmiksować. Owoce (mrożone rozmrozić i odsączyć) wyłożyć na podpieczone ciasto. Rozsmarować piankę budyniową. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec około 40minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Źródło: blog limonkowy
Z miłości do słodkościPrzygotować ciasto na wierzch kokosowy. Wszystkie składniki dokładnie połączyć, uformować w kulę i włożyć do zamrażalnika na około 15 minut. Gruszki obrać i oczyszczone pokroić w kostkę. Przygotować ciasto na spód. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajko a na koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wyrobić i wyłożyć na blachę. Podpiec w piekarniku około 5 minut(...)Żółtka utrzeć z cukrem (na puszystą masę), dodać serek, proszek budyniowy, cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Delikatnie połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Całość przełożyć na spód. Na wierzch zetrzeć (na grubych oczkach tarki) schłodzone ciasto kokosowe. Przykryć folią aluminiową (aby wiórki się nie przypaliły). Piec 60 minut w 190 stopniach. (Pod koniec pieczenia można odkryć
Di gotujeZagniatamy półkruche ciasto. Przekładamy do woreczka i chłodzimy w lodówce. DODATKOWO : 1 puszka brzoskwiń, odcedzonych 2 jabłka, obrane i pokrojone w kawałki 3 białka 1 budyń(...)cukru Białka ubijamy na sztywno, dalej ubijając wsypujemy cukier a po chwili budyń. Delikatnie mieszamy pianę. PRZYGOTOWANIE : Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkowujemy
Kulinarne Fantazje Marioliprzepisu Kingi z małymi zmianami, by był on bezglutenowy i przepiórczo-jajeczny ;-). Pyszne, mokre i szybkie ciasto. Niestety także małe ;-) ¼ szklanki mąki gryczanej ¼ szklanki mąki owsianej ½ szklanki kakao ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki sody 3 jajka przepiórcze lub jajko kurze 5 białek z jajek przepiórczych lub 2 białka kurze ¾ szklanki cukru trzcinowego ½ szklanki oleju(...)jednej misce wymieszać suche składniki (mąkę, kakao, sól i sodę). W drugiej misce ubić trzy jajka z pięcioma białkami. Ciągle ubijając dodać cukier, olej i ekstrakt z wanilii. Powoli dosypywać suche składniki i ubijać, aż masa będzie gładka. Przygotowane ciasto przelać do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać orzechami. Piec w nagrzanym
Humanistka w kuchnilukier cytrynowy: 10 kopiastych łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Wykonanie ciasta: (produkty powinny mieć temperaturę pokojową) Miękkie masło utrzeć z 100 g cukru. Ucierać do czasu, aż cukier się rozpuści. Oddzielić żółtka od białek. Nadal ucierając dodawać po jednym żółtku. Ucierać do zbielenia masy. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek(...) ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać 50 g cukru. Do utartej masy dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką. Wlać do formy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Jeśli forma jest silikonowa to tę czynność pominąć. Ciasta ma być do 3/4 wysokości foremki. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni C i piec około 45 minut
Kuchcik gotujemargaryny 1,5 szklanki cukru 1 opak.cukru waniliowego 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy.Dzielimy na 2 części,jedna cześć większa-wkładamy do zamrażarki na ok.15 minut. Masa;ubijamy pianę z białek.żółtka ucieramy z cukrem,cukrem waniliowym i margaryną.Dodajemy mąkę ziemniaczaną,dalej ucierając dodajemy po łyżce ser,dodajemy ubita pianę(...)blachę tarkujemy połowę ciasta-większą. Wylewamy mase serowa,na wierzch tarkujemy druga połowę ciasta.Pieczemy ok.45 minut w 170 st. Blacha
Z Majeczką w kuchniziarna sezamu, sól morska, oregano lub inne ulubione zioła do posypania. W dużej misce łączymy mąkę, drożdże, cukier, sól, szczypiorek i wodę. Wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Nakłuwamy je i dzielimy je na 12 równych porcji. (Ja zrobiłam z połowy składników; i wyszło mi 12 małych(...)małe albo 12 dużych). Formujemy z każdej porcji kulę, po czym w środek wciskamy kawałek sera. Zlepiamy dokładnie ciasto i odkładamy na naoliwioną blachę. Najlepiej, żeby leżały na zlepieniu. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, a później smarujemy wierzch białkiem i posypujemy: sezamem, solą lub ziołami. (Mi najbardziej smakowały te z oregano, mężowi z sezamem a szwagrowi z solą :) - dla każdego
Miksturownikcukrem, dodajemy zóltka, nadal ucieramy. Przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, dodajemy do masy. Wlewamy sok zcytryny, na koniec pianę z białek. Delikatnie mieszamy, dodajemy rodzynki. Do drugiej miseczki odkładamy 7 łyżek jasnego ciasta, dodajemy kakao, miksujemy. Forme z kominem smarujemy masłem, oprószamy bułka tartą. Wlewamy białe ciasto. p[o czym wokół komina wlewamy ciemne. Piekarnik nagrzewamy
Z Majeczką w kuchniwymieszaj na gładką masę. Postaw ponownie na ogniu, masa zgęstnieje. Po zagotowaniu ciepły krem od razu wylewamy na blaszkę wylepioną ciastem, układamy na nim truskawki, lekko wciskając je w krem, na wierzch układamy bezę. BEZA: - 4 białka - 4 czubate łyżki cukru Białka ubij na sztywno w metalowej, bądź szklanej misce, dodaj cukier i ubij na sztywno(...)przygotowaną bezę wyłóż na krem z truskawkami, rozprowadź równomiernie na całej powierzchni. Na bezę ułóż pozostałą 1/4 część schłodzonego ciasta. Ciasto wstaw jak najszybciej do piekarnika. Temp pieczenia 170 stopni C, czas 1 godzina 10 minut. Ciasto pieczemy na złoty kolor. Przepis na to ciasto ze względu na jego wartość dla mnie, zgłaszam do wspólnej zabawy na portalu durszlak.pl
SMYKWKUCHNIdodatki: - rodzynki, żurawina, pocięte morele - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy Forma: mała keksówka 25 cm Przygotowanie: Z białek ubijam pianę, dodaję cukier i miksuję dalej. Do miski dodaję resztę składników na ciasto oprócz cukinii i dokładnie miksuję. W końcu dodaję cukinię i bakalie, mieszam drewnianą łyżką. Gotową masę przelewam do keksówki wysmarowanej margaryną
Kuchnia co dniawyjęłam ciasto, następnie wystudziłam i posmakowałam, a smak miał nieziemski. Coś pomiędzy sernikiem, a ptasim mleczkiem, albo ptasie mleczko z sera :) Muszę upiec go ponownie, taki był pyszny :D Składniki: 1 kg twarogu 6 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 budyń śmietankowy lub 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 250 ml mleka Wykonanie: Białka ubijam na sztywno(...)białości. Twaróg mielę trzykrotnie. Do utartych żółtek dodaję zmielony twaróg, mąkę ziemniaczana i mleko cały czas miksując. Na końcu dodaję ubite białka i mieszam łopatką. Formę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C na 60 min. Po 30-35 minutach pieczenia, wyjmuję ciasto i nakrywam wierzch
Ciasteczkowy Potwór