ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:324/932)

Ciasto orzechowe z bezą. 170

żółtka - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 180 g cukru pudru szybko zagnieć ciasto i schłodź w lodówce przez 30 minut MASA ORZECHOWA: - 2,5 szklanki orzechów włoskich sparzonych wrzątkiem - 350 ml dżemu gruszkowego lub dyniowego - 80 g cukru pudru - 1 żółtko - 2 białka ubite na sztywną pianę Orzechy, żółtko, dżem, cukier zmiksuj blenderem. Dodaj pianę z białek(...)proszku budyniowego o smaku Krówki BEZA: - 3 białka - 3 łyżki płaskie cukru - łyżka proszku budyniowego o smaku Krówki Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i proszek budyniowy. Dużą tortownicę wysmaruj masłem. Wyłóż dno i boki ciastem (3/4 części). Wylej masę orzechową. Na nią wyłóż delikatnie dżem porzeczkowy, bezę i resztę ciasta. Pieczemy 60 minut w temp

SMYKWKUCHNI
Rolada z malinami 227

waniliowy 200 g truskawek Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtka. Białka ubijamy dodając stopniowo cukier. Do ubitego białka kolejno dodajemy (wciąż mieszając) żółtka i przesiane mąki. na końcu dodajemy proszek do pieczenia i gotowe ciasto wylewamy na największą prostokątną blaszkę (na spód warto położyć silikonową matę do pieczenia aby ciasto ładnie odchodziło po upieczeniu). Pieczemy

cookpl
Makowiec krucho-drożdżowy 648

Zacznę od tego, że uwielbiam makowce. Połączenie miękkiego ciasta, chrupiącego słodkiego maku i lekko kwaśnego lukru - to połączenie idealne. Makowiec kojarzy mi się najbardziej z zimowymi

Słodkie Przyjemności
Murzynek z powidłami 219

fot.1) . Wystudzić. Do masy dodać mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika - wymieszać mikserem. Dodać powidła i wymieszać łyżką. Ubić białka, powoli dodając żółtka i nadal ubijać. Ubitą pianę dodać delikatnie do ciasta. Całość dobrze wymieszać łyżką (fot.2) . Przygotować foremkę 28 x 12 cm. Natrzeć ją tłuszczem i wysypać kaszą manną. Wlać ciasto. Piec

Świat Ciasta
Tarta z żurkiem 144

zimne pokrojone, żółtka, wodę. Całość kroję nożem potem zagniatam szybko rękoma. Ciasta nie wyrabiamy długo im krócej tym lepiej. Ciasto wkładam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkuje je na papierze do pieczenia, ułatwi to przełożenie ciasta do formy. Formę do tarty smaruję, i przekładam ciasto i ugniatam je , nadmiar odcinam. Nakłuwam widelcem, wstawiam do nagrzanego piekarnika temp(...)stopni na 15-20 minut aż się zarumieni. Do miseczki przekładam śmietanę, dodaję jajka, białka, żurek, pieprz, majeranek, czosnek sprasowany. Całość mieszam widelcem. Boczek kroję w paski i przesmażam na patelni. Jajka sztuk trzy gotuję na twardo i kroję na pół. Na wystudzone ciasto wylewam 2/3 farszu, układam plastry kiełbasy, połówki jajek, dodaję boczek i wylewam resztę farszu

wesoła kuchnia
Sernik czeski 239

obrotach. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę o wym. 23x33cm. Masa serowa:   600g białego sera,  135g masła lub margaryny,  4 jajka,  2/3 szklanki cukru,  łyżka cukru waniliowego,  3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, pomarańcza. Ser utrzeć z miękkim masłem i cukrem na jednolitą masę. Dodać żółtka oddzielone od białek(...)zetrzeć skórkę z całej pomarańczy zaś z połowy wycisnąć sok. Wraz z mąką i cukrem waniliowym dodać do masy serowej, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do sera, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wylać na ciasto. Piec około 45 w temp. 200st. Ostudzić i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Źródło:  Arabeska waniliowa

Z miłości do słodkości
CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI i CZEKOLADOWO-KAWOWĄ POLEWĄ 197

podawać ciasto z kleksem bitej śmietany, konfiturą morelową lub śliwkową. Ciasto czekoladowe jest moją wariacją tortu Sachera.  Składniki na ciasto:  175 g gorzkiej czekolady 150 g masła 150 g cukru 6 żółtek 6 białek 150 g mąki pszennej szczypta soli   Składniki na polewę: 175 g gorzkiej czekolady 6 łyżek mocnej czarnej kawy 150 g cukru(...)Dokładnie wymieszałam składniki. Białka ubiłam z solą i resztą cukru na sztywną pianę. Wymieszałam połowę piany z masą czekoladową.   Następnie dodałam resztę i również starannie i delikatnie wymieszałam. Tortownicę o średnicy 24 cm posmarowałam masłem i delikatnie posypałam bułką tartą. Można zamiast niej wyłożyć dół formy papierem do pieczenia. Wlałam do niej ciasto.   Można je teraz

potrawyregionalne
Chleb radzieckiego żołnierza ..styczniowa piekarnia 202

ciepłej wody (ok. 40*C) W wodzie, dokładnie, rozpuścić sól. Dodać zakwas i bardzo dobrze wymieszać [np.ubijać w robocie jak białka] aby powstał jednorodny płyn bez grudek z widoczną pianką- ok 5 minut. Przygotowanie ciasta Do zaczynu dodać mąkę, szybko i krótko wyrobić – do uzyskania jednorodnej konsystencji [konsystencja bardzo gęsta ale nie za bardzo]. Zostawić do fermentacji

Moje domowe kucharzenie
Sernik owocowy siostry Anastazji 931

znakomity smak połączonych ze sobą ciast ;) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm ( blaszka może być większa ) Czas pieczenia: 40 min. + 40 minut + 50 minut Temp. pieczenia : 180 C  Biszkopt jasny : 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodać żółtka i cukier. Cały czas(...)szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia - przesianą, Na końcu dodać kakao i lekko wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec

Słodkości i nie tylko
Beza włoska z bitą śmietaną i owocami 228

Do tej pory robiłam bezy klasyczne ubijając białko ze szczyptą soli, z cukrem i odrobiną mąki ziemniaczanej, takie bezy wychodzą mi zawsze a Piotrek je

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makuszek z ananasem 2670

Zapraszam na pyszne ciasto makowe z masą śmietanową i ananasem. Ciasto, które ucieszy podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Warto je przygotować, bo wspaniale wygląda i smakuje. SKŁADNIKI: Biszkopt makowy: 8 białek, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki octu, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 6 łyżek suchego maku, Masa: 500 ml śmietany 30%, 2 opakowania galaretki cytrynowej(...)puszka ananasa, Dodatkowo: 1/2 słoiczka powideł śliwkowych, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady. PRZYGOTOWANIE 1. Biszkopt makowy: Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając stopniowo dodaję cukier oraz ocet. Następnie dodaję wymieszane razem ze sobą mąki. Na końcu wsypuję mak. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na dwie blaszki o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożone papierem do pieczenia. Piekę dwa jednakowe placki każdy

Tradycyjna kuchnia Kasi
‪Japanese Cotton Cheesecake 166

pozostała bez zmian. Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste. Podałam ciasto z frużeliną wiśniową. Przepis na Japanese‬ ‪Cotton‬ ‪Cheesecake‬ , czyli pyszne ciasto z trzech składników. 3 jajka, 150 g kremowego twarożku, 150 g białej czekolady. Białka ubijamy na sztywno (ja ubiłam ze szczypta soli) i dzielimy na trzy części, Rozpuszczoną białą czekoladę na parze mieszamy z twarożkiem, dodajemy(...)żółtka cały czas mieszając. Partiami dodajemy ubitą pianę, za każdym razem ubijając dokładnie masę. Na dno formy będącej na wyposażeniu piekarnika wlewamy 1 litr wrzącej wody. Pieczemy ciasto w foremce (średnica 15 cm), którą wykładamy papierem do pieczenia (boki i dno) natłuszczonym masłem w temperaturze 170 stopni C przez 15 min, następnie zmniejszamy temp do 160 stopni C i dalej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką 16179

posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do zamrażalnika. Następnie 2/3 ciasta zetrzeć na dno przygotowanej formy o wym. 23x33cm. Piec około 20 minut w temp. 180st. Dodatkowo:  5 białek,  150g cukru,  2 łyżki cukru waniliowego,  2 budynie waniliowe,  1/2 szklanki oleju rzepakowego(...)jagód,  1/2 kg truskawek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier oraz cukier waniliowy. Dodać sproszkowane budynie oraz olej. Krótko zmiksować.  Owoce (mrożone rozmrozić i odsączyć) wyłożyć na podpieczone ciasto. Rozsmarować piankę budyniową. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec około 40minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Źródło: blog limonkowy

Z miłości do słodkości
Sernik z gruszkami pod kokosową pierzynką 137

Przygotować ciasto na wierzch kokosowy. Wszystkie składniki dokładnie połączyć, uformować w kulę i włożyć do zamrażalnika na około 15 minut. Gruszki obrać i oczyszczone pokroić w kostkę. Przygotować ciasto na spód. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajko a na koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wyrobić i wyłożyć na blachę. Podpiec w piekarniku około 5 minut(...)Żółtka utrzeć z cukrem (na puszystą masę), dodać serek, proszek budyniowy, cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Delikatnie połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Całość przełożyć na spód. Na wierzch zetrzeć (na grubych oczkach tarki) schłodzone ciasto kokosowe. Przykryć folią aluminiową (aby wiórki się nie przypaliły). Piec 60 minut w 190 stopniach. (Pod koniec pieczenia można odkryć

Di gotuje
KRUCHE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI I JABŁKAMI 202

Zagniatamy półkruche ciasto. Przekładamy do woreczka i chłodzimy w lodówce.                                                               DODATKOWO :  1 puszka brzoskwiń, odcedzonych 2 jabłka, obrane i pokrojone w kawałki 3 białka 1 budyń(...)cukru Białka ubijamy na sztywno, dalej ubijając wsypujemy cukier a po chwili budyń. Delikatnie mieszamy pianę.                                                             PRZYGOTOWANIE :  Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkowujemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Bezglutenowy murzynek z orzechami 209

przepisu Kingi z małymi zmianami, by był on bezglutenowy i przepiórczo-jajeczny ;-). Pyszne, mokre i szybkie ciasto. Niestety także małe ;-) ¼ szklanki mąki gryczanej ¼  szklanki mąki owsianej ½ szklanki kakao ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki sody 3 jajka przepiórcze lub jajko kurze 5  białek z jajek przepiórczych lub 2 białka kurze ¾ szklanki cukru trzcinowego ½ szklanki oleju(...)jednej misce wymieszać suche składniki (mąkę, kakao, sól i sodę). W drugiej misce ubić trzy jajka z pięcioma białkami. Ciągle ubijając dodać cukier, olej i ekstrakt z wanilii. Powoli dosypywać suche składniki i ubijać, aż masa będzie gładka. Przygotowane ciasto przelać do małej keksówki  wyłożonej papierem do pieczenia, posypać orzechami. Piec w nagrzanym

Humanistka w kuchni
Babka cytrynowa z lukrem 186

lukier cytrynowy: 10 kopiastych łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Wykonanie ciasta: (produkty powinny mieć temperaturę pokojową) Miękkie masło utrzeć z 100 g cukru. Ucierać do czasu, aż cukier się rozpuści. Oddzielić żółtka od białek. Nadal ucierając dodawać po jednym żółtku. Ucierać do zbielenia masy. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek(...) ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać 50 g cukru. Do utartej masy dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką.  Wlać do formy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Jeśli forma jest silikonowa to tę czynność pominąć. Ciasta ma być do 3/4 wysokości foremki. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni C i piec około 45 minut

Kuchcik gotuje