ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:331/932)

Tarta Dyniowo-Korzenna z Masą Krówkową 155

patelnię, możemy je lekko posolić, podpiekamy, studzimy, siekamy, mieszamy z mąką, przyprawami, masłem oraz jajkami, z ciasta formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na około 30 minut, piekarnik nagrzewamy do temp 180*C dynię mieszamy z żółtkami oraz cynamonem, z białek ubijamy pianę, pod koniec dodajemy szczyptę(...)soli śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy do masy dyniowej, na koniec nadzienie delikatnie mieszamy z pianą z białek mleko kondensowane gotujemy z brązowym cukrem około 15 minut, po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia i zimne mieszamy ze śmietaną Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy, przekładamy do foremki na tartę, nakłuwamy widelcem, dociskamy fasolą, pieczemy około 25 minut

Luźna Kuchnia
Ciasto francuskie z kurczakiem i pieczarkami 679

Przepis : Skład: 400 g piersi z kurczaka 400 g Pieczarków 275 g Ciasta Francuskiego light żółtko     Wartosci   odzywcze   calej potrawy   : Kalorie      1362 Węglowodany    117,2 g Białko                   114,4 g Tłuszcze(...)smażymy . Następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnie kurczak i również smażymy :) Odstawiamy pieczarki i pierś do czasu aż ostygnie . Jak już składniki ostygną do temp pokojowej   na ciasto francuskie nakładamy pierś z kurczaka i pieczarki zawijamy ciasto,  smarujemy górę ciasta żółtkiem.  Wrzucamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C Ciasto  na 30 min Smacznego

Sylwetka Od Kuchni
Styropian 186

Udało się! Do tej pory serniki u mnie to tylko na zimno, ale nabrałam odwagi i jest. Pyszne ciasto przypominające sernik. Będzie gościło u nas częściej, bo naprawdę smakuje jak super aksamitny pieczony sernik. No i jak ja potrafiłam go upiec to znaczy po pierwsze, że praktyka się opłaciła, a po drugie znalazłam super przepis . Ja używam kwadratowej blaszki(...)cukru szczypta soli 550 g śmietany pół szklanki cukru 1 budyń śmietankowy 3 białka szczypta soli 2 łyżki dżemu truskawkowego Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.  Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, sól,  żółtka, masło /margarynę i zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części: jedną mniejszą, drugą większą. Mniejszą wkładamy do zamrażalnika

NA MOIM TALERZU
Sernik z twarogu na kruchym spodzie 347

cytrynowy - opakowanie rodzynek - 1,5 kg twarogu - 4 łyżki mleka Twaróg i żółtka mielimy za pomocą blendera, dodajemy cukier i mleko. Z białek ubijamy sztywną pianę, mieszamy z masą, dodajemy pozostałe składniki. Wylewamy na podpieczone ciasto.  Łączny czas pieczenia: 60 minut, temp. 200 stopni C. Na kruche ciasto: - 3/4 szklanki mąki - 3 łyżki masła - 1/2 łyżeczki proszku

SMYKWKUCHNI
Przekładaniec orzechowo - jabłkowy 214

cukru 3/4 szk mąki   łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać, wylać na formę do pieczenia. Piec w tem 175 C ok. 30-40 min. Najlepiej każdy biszkopt piec osobno. Ciasto orzechowo - jabłkowe : 2 szklanki mąki pszennej 4 jaja 3 łyżki(...)Wymieszać i zostawić na 2 godziny. Białka ubić z 3 łyżkami cukru, dodać 1 żółtko, (pozostałe żółtka pozostawić do masy), miód, mąkę, sodę, masę jabłkową.Wszystko lekko wymieszać i upiec placek w tem. 180C, przez ok. 40 min.  Oryginalne marmurowe i granitowe patery znajdziecie na stronie firmy Bartosz Masa do ciasta: 3 żółtka 3 łyżki cukru kryształu

Apetyczna babeczka
Sernik z morelami i galaretką 242

razem z cukrem i żółtkami dokładnie ucieram. Nie przerywając ucierania stopniowo dodaję zmielony ser. Następnie dodaję budyń oraz mąkę krupczatkę. Białka ubijam na sztywną pianę. Pianę dodaję do masy i delikatnie mieszam. 3. Masę serową wykładam na ciasto kruche na tortownicy, wyrównuję. Morele kroję na ćwiartki, usuwam pestki. Owoce układam na masie serowej. Ciasto piekę godzinę w temperaturze

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto Królowa nocy 506

ciemny biszkopt i 2 kremy na bazie serka mascarpone – kajmakowy i czekoladowo-nugatowy. Takie tortowe ciasto ma szansę zabłysnąć na niejednym przyjęciu :) Składniki na blaszkę 25x35 cm: ·          8 jajek w temperaturze pokojowej (białka i żółtka osobno) ·          130 g drobnego cukru do wypieków(...)pieczenia i mieszamy z kakao i szczyptą soli. W dużej misce miksujemy białka dodając pod koniec po 1 łyżce cukru pudru. Kiedy masa białkowa będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do masy jajecznej stopniowo dodajemy mąkę z kakao mieszając delikatnie rózgą, żeby ciasto za bardzo nie opadło. Biszkopt przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia

Trzeci talerz
Sernik czarno biały z pianką 199

formę zetrzeć na tarce jedną część wystudzonego ciasta. Nałożyć równo masę serową, a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. 3. Piec w tem.180C przez 1 godzinę. Po godzinie pieczenia na wierzch równo rozprowadzić masę z białek i kokosu, zapiekać razem ok. 10-15 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni. Pianka:  4 białka(...)łyżek cukru kryształu2 łyżki mąki ziemniaczanej5-7 dag wiórków kokosowych1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać mąkę oraz kokos, dobrze zmiksować. 2. Piankę wyłożyć na wierzch upieczonego sernika, włożyć ponownie do piekarnika na ok 15 min, aby wierzch ciasta ładnie się zarumienił

Apetyczna babeczka
Biszkopt uniwersalny 157

się rozpuści.Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać. Powinny się spienić jak gdyby były utarte.Dodać żółtka do białek i wymieszać.Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z budyniem i delikatnie połączyć.Ciasto wlać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni, ok 50 min.Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić

Mix smaku
Drożdżówki z domową masą makową 139

wyrośnięcia aż podwoi objętość. [ja wyręczyłam się automatem do chleba]. W czasie wyrastania ubić pianę z dwóch białek i połączyć ją z masa makową. Jeżeli tego nie zrobimy masa nie będzie ścisła i będzie nam się kruszyła w drożdżówkach. Ciasto rozwałkować w prostokąt, wyłożyć równo masę makową i złożyć na dwa (jak list). Wykrawać podłużne bułki i odstawić

Moje domowe kucharzenie
Tort węgierski 213

stopni C [bez termoobiegu]. Masło i smalec siekamy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, soda i kakao. Ubijamy białko jajka, dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy, a następnie żółtko . Ubita puszysta masę dodajemy do maki z tłuszczem i zagniatamy ciasto, a następnie układamy na dnie okrągłej formy (¿ 23 cm). Najwygodniej będzie użyć formy silikonowej, gdyż nie trzeba

Pyry na Gaz
Szarlotka pod budyniem :) 201

łyżek mąki pszennej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 200 ml wody gazowanej Białka ubijamy i miksujemy z pozostałymi składnikami. Jeżeli masa wyjdzie zbyt sucha, dodajemy więcej wody czy mleka, jeżeli zbyt wodnista więcej mąki :) Ciasto wylewamy do tortownicy obłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku ustawionym na 180*, około 45 minut. Po upieczeniu wystawiamy

Zdrowie na języku :P
Przysmak Magdy 42791

gospodyń, jest łatwy w wykonaniu oraz niezawodny. Rada: Blaszki w których będziemy piec ciasta po posmarowaniu tłuszczem, możemy posypać zmielonymi migdałami. Biszkopt  Składniki: 6 jajek 4 łyżki mąki wrocławskiej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie : Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodajemy po jednym żółtku cały(...)czas ubijając. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito, dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie porcje. Pieczemy dwa biszkopty na wysmarowanej tłuszczem pergaminie. Piecyk rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy ok 20-25 minut. Ciast makowe: Składniki: 1 szklanka maku 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 1 łyżka

kgwjanczewo
DRUGIE URODZINY BLOGA! ciasto marchewkowe i zbieg okoliczności? 150

130g mąki pszennej ~4 jajka ~400g startej marchwi ~2 łyżki roztopionego masła ~1/2 - 3/4 szklanki cukru - w zależności jak słodkie ciasto chcecie ~łyżeczka proszku do pieczenia ~50g miodu ~opcjonalnie - łyżeczka cynamonu Miód rozpuścić i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka i cukier i zmiksować ponownie (na najmniejszych obrotach), krótko - jedynie(...)połączenia. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i (opcjonalnie) cynamonem, dodać marchew oraz masło i wymieszać wszystko delikatnie za pomocą łyżki. Przełożyć ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować wcześniej rozpuszczonym miodem. Piec 40-50 minut w 180*C. Smacznego

chili & sugar