ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:336/932)

Rafaello 140

aromat waniliowy 3/4 szklanki cukru masło mleko tyle żeby przykryło lekko kokos Biszkopt upiec tak jak zwykle czyli żółtka rozmątać z cukrem białka ubić na sztywno i wszystko razem zmieszać z mąką oraz proszkiem. Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i piec 30-40 minut. Po upieczeniu rzucić całą tortownicą o ziemię. (ja tego nie robię gdyż boje

Pychotkaaa
Kruche ciasto z truskawkami i śmietankową pianką na oleju rzepakowym 726

część ciasta przeznaczoną na spód i ścieramy je na tarce jarzynowej. Podpiekamy je ok. 10 minut. Ciasto lekko studzimy. Gdy ciasto się piecze przygotowujemy śmietankową piankę. A umyte i osuszone truskawki odszypułkujemy. Składniki na piankę: 3 białka 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (35 g) 1/4 szklanki oleju rzepakowego 250 g truskawek cukier(...)puder do posypania Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy już będą sztywne, dodajemy stopniowo po łyżce cukru, za każdym razem ubijając na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy powoli suchy budyń śmietankowy cały czas miksując. Na samym końcu wlewamy cienkim strumieniem olej rzepakowy. Na podpieczone ciasto wysypujemy 2 łyżki crunchy i przekładamy śmietankową piankę, na niej układamy truskawki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ciasto z odrobiną toffi 385

szczypta soli wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach(...)szczypta soli wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz kakao, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszamy delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach

Domowy Smak Jedzenia
Białkowe ciasto czekoladowe bez mąki 336

Poszukując przepisu na słodkości dla koksów natrafiłam na ciasto nafaszerowane samymi dobrymi rzeczami :) Słodzone miodem i żurawiną, bez mąki i masła, przygotowane na bazie...fasoli. Tak, tak, na jedną blaszkę czekoladowca wykorzystujemy jej całą puszkę, podbijając konkretnie ilość białka. Jednocześnie uspakajam - nie zapłaczecie po pierwszym kęsie, ciacho jest mocno czekoladowe, bez warzywnych podtekstów ;) Składniki: puszka czerwonej fasoli małe(...)suszonej żurawiny miód szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia       Białka oddzielamy od żółtek, które miksujemy z odsączoną fasolką, jogurtem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy też miód według uznania - ja dorzuciłam jedną sporą łyżkę i ciasto wyszło mało słodkie, czyli dokładnie takie jak chciałam. Pamiętajcie, że potem dodajemy jeszcze słodką żurawinę, więc

sama złodycz
Truskawkowa fantazja. 229

cukier. Żółtka roztrzepujemy widelcem, dodajemy proszek do pieczenia oraz ocet i energicznie mieszamy do połączenia. Tak przygotowane żółtka dodajemy do ubitych białek, mieszamy. Do masy przesiewamy obie mąki i delikatnie mieszamy, aż otrzymamy gładkie, puszyste ciasto. Następnie przekładamy je do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy około 35-40 minut, aż się ze złoci, a wetknięty

Rozpustne gotowanie
Ciasto makowo-jabłkowe z bakaliami ^ 178

składniki* 200 g mielonego maku* 3 łyżki miodu* 100 g margaryny* 200 g cukru* 6 łyżek kaszy manny* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 4 średniej wielkości

Mix smaku
Jabłecznik pod pierzynką 171

pokrojone drobno masło i smalec. Na końcu dorzucamy żółtka. Szybko wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 170st przez 15 minut. Na podpieczony spód wysypujemy bułkę tartą. Wykładamy plasterki jabłek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, wykładamy na jabłka. Pieczemy około

Gotowanie moimi oczami
szarlotka-CHARLOTTE 215

stopniach C......... NADZIENIE. .sloik jabłek lekko podgrzac i połączyc z kisielem -u mnie cytrynowa galaretka .Tak zrobiony farsz wyłożyc na podpieczone ciasto-ja posypałam jeszcze wiórkami prażonymi ..Na jabłka wyłożyc piane ubitą z 4 białek z 1 szkl.cukru ,który wsypujemy pod koniec ubijania piany...-ja dodałam wiórki prażone kokosa na koniec .Piec 35-40 minut w 170stopniach(...)Montare i tuorli con lo zucchero sul fluff, aggiungere il burro, l'olio, lo zucchero, la vaniglia, la farina mescolata con Mi polvere pieczeniai pasta-mixer tutto robiłam.Ciasto ponakłówac forchetta e cuocere 20 minuti a 170 gradi C ......... RIEMPIMENTO </ span> </ b> </ span. > mele .sloik leggermente riscaldato e connettersi con me u gelatina

w mojej kuchni
Ciasto bananowe z kajmakiem 192

Dużo, dużo czasu spędzonego na wszystkim tylko nie na nauce :) Na przykład to ciasto które wczoraj upiekłam dla rodziny do popołudniowej herbaty. Wyszło pyszne! A jest takie proste! Ucierane ciasto z bananami, przełożone masą kajmakową, udekorowane bitą śmietaną z krówkami. brzmi słodko? I takie własnie jest! Ktoś z Was się skusi? Składniki:200 g miękkiego masła1/3 szklanki mleka(...)momentu połączenia się składników.Mąkę kukurydzianą mieszamy razem z mąką pszenną i proszkiem o pieczenia. Dodajemy do masy maślanej i łączymy.Białka ubijamy w oddzielnej misce na puszystą, sztywną pianę a następnie dodajemy do ciasta, które następnie przekładamy do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką pszenną. Masę wyrównujemy a następnie na wierzch ciasta wykładamy pokrojone na plasterki

Słodkie Przyjemności
Czekoladowe ciasto bez cukru i mąki 169

sody Sposób przygotowania: Fasole dokładnie przepłukujemy wodą do blendera wrzucamy fasolę, daktyle, żółtka z jajek, kakao, sodę, miksujemy na jednolitą masę białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do fasolowej masy miksujemy wszystko na najniższych obrotach przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp 180 stopni przez około 30-45 minut (do suchego patyczka) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
SERNIK Z ROSĄ 401

zagniatamy, a przygotowanym ciastem wylepiamy spód tortownicy wyłożonej papierem do piecznia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut. MASA SEROWA: Wszystkie składniki wkładamy do miski, miksujemy przez ok. 5 minut, do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Wylewamy na podpieczony spód i wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 50-60 minut. BEZA: Białka ubijamy z cukrem

Ostra na Słodko
Orkiszowe placki z musem malinowym 232

smaku raj dla podniebienia:)  Składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki orkiszowej mus malinowy/ konfitura/ owoce  szczypta soli Przygotowanie: Białka ubijam na sztywno, dodaję żółtka, kolejno dodaję mąkę oraz szczyptę soli mieszając, do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewam na rozgrzaną patelnię, formując 3 okrągłe placki. Piekę z każdej strony około 3 minuty. Po wyłożeniu na talerz, placuszki

Pause Gotowanie!
Pierogi z pieca ze szpinakiem i ricottą 320

ciepłego mleku. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Do mąki dodajemy sól, jajko, żółtko, resztę mleka i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, następnie dodajemy olej i wyrabiamy, aż stanie się gładkie, elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Łyżkę masła roztapiamy na patelni, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę(...)Lekko przesmażamy i odstawiamy do ostudzenia. Następnie szpinak mieszamy z ricottą. Blat oprószamy mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką koła. Na koła nakładamy po łyżeczce farszu i dokładnie sklejamy pierogi. Gotowe pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym

e-PrzepisyKulinarne
Muffinki z czarnymi i czerwonymi porzeczkami 158

Żółtka oddzielić od białek. Do miski z żółtkami dodać jogurt, cukier, olej, mąkę i proszek do pieczenia. Składniki dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli. Ostrożnie połączyć z powstałą wcześniej masą. Foremki wypełniać ciastem do 3/4 ich wysokości. W każdej foremce do masy wcisnąć kilka porzeczek (tak by w każdej muffince znalazły się zarówno czarne

Pasja Smaku
Placek drożdżowy z jabłkami i rodzynkami 186

wyrabiać ciasto.  Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.   Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odstawić. Przed nałożenie na ciasto, jabłka odcisnąć z nadmiaru soku, dodać cukier i cynamon oraz rodzynki - wymieszać. Wyrośnięte ciasto ponownie szybko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować na duży prostokąt. Na cieście rozłożyć jabłka(...)zwinąć w roladę. Roladę podzielić na 9-10 okrągłych bułeczek. Tortownicę średnicy 26 cm posmarować tłuszczem. Na środku ułożyć jedną bułeczkę, dookoła niej rozłożyć pozostałe. Placek drożdżowy posmarować rozmąconym białkiem. Piec w 180 stopniach C około 40-45 minut. Upieczony, ostygnięty placek, oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego

kolorowotorcikowo