ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:335/932)

Biszkopt z kremem waniliowym, malinami, borówkami i galaretką 292

rodziny, która lubi słone i pikantne, czasami udaje mi się przygotować coś słodkiego . Dziś na blogu ciasto - klasyk. Puszysty biszkopt, aksamitny krem z wanilią, owoce lata i orzeźwiająca galaretka. Mnie wystarczy mały kawałek, więc... częstujcie się :) Biszkopt: 5 jajek (osobno białka i żółtka) 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki drobnego cukru 3 łyżki(...)ciasta: po 250 g borówek amerykańskich i malin 2 galaretki - użyłam o smaku jagodowym Oba rodzaje mąki, żółtka i 1/2 szklanki mleka zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać masę z mąką, energicznie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzątku. Ostudzić. Żółtka oddzielić od białek. Mąki

Czerwień i błękit
Szkockie Scones z powidłami śliwkowymi 140

śliwkowe 1. Mąkę przesiewam do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodaje sól i mieszam, dodaje miękką margarynę. Białka ubijam, dodaje mleko, mieszam i łącze ze suchymi składnikami, wyrabiam ręcznie ciasto. Ciasto nie powinno przylegać do ręki, w razie potrzeby dokładam mąkę.  2. Ciasto wałkuje na omączonym blacie na grubość

Apetyczna babeczka
Chlebek do żurku 238

Wyrobić jednolite ciasto, wyrabiać tak długo aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski. Ja ciasto przygotowałam przy pomocy robota. Następnie gotowe ciasto nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść. Z gotowego ciasta oderwać kawałek ciasta i uformować 4 małe kulki, to będa uchwyty do pokrywki chlebka. Pozostałe ciasto podzielić(...)miarę równe części. Każdą część uformować w ładną zgrabną kulę. Następnie kule z ciasta ułożyć na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok 30 minut. Gdy chlebki wyrosną do ich czubków przymocować uchwyty. Należy je nasmarować białkiem i dokleić do chlebka. Potem całe chlebki posmarować żółtkami wymieszanymi z mlekiem. Gotowe chlebki wstawić

Monia miesza i gotuje
Ciasto śmietankowo porzeczkowe 347

cieście znajdziecie kilka smaków. Jest czekoladowy, słodki i kwaśny. W całości się uzupełniają a ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach.Trochę przypomina smak wuzetki. Składniki: Biszkopt:* 6 jajek dużych-L 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 500 ml kremówki 30% 250 g mascarpone 4 łyżki cukru(...)łyżki kakao 3 łyżki zimnej wody 0,5 szkl cukru pudru Dodatkowo 2 dżemy z czarnej porzeczki 280g  Przygotowanie: Biszkopt:Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych

Ala piecze i gotuje
Tort galaretkowy z kiwi 383

temu już podawałam przepis na to ciacho ale teraz postanowiłam zrobić w formie tortu. Przepis mam od mojej mamy, która od lat piecze te ciasto. Nie martwcie się, galaretka super zastyga w masie nawet w towarzystwie kiwi :) Składniki biszkopt:6 jajek¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)2 łyżki stołowej(...)wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Ciasto przelewamy do tortownicy o śr. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach C. około 20 min. Masa:kisiele

Bon Appetit Małgorzaty
CIASTA WIELKANOCNE 227

Najlepszą mąkę pszenną przesiewano przez gęste sita i ogrzewano. W donicach kręcono setki żółtek  cukrem, ubijano pianę z białek, rozpuszczano w araku lub wódce szafran, mielono migdały, tłuczono w moździerzach wanilię, przebierano i parzono rodzynki. Ciasto, najdokładniej wyrabiano, nakładano do wysmarowanych masłem wysokich, karbowanych form i nakrywano obrusami, by się nie przeziębiło, bowiem baba z przeziębionego

Ciastka - domowe słodkości
Tęczowy tort Rainbow Cake na 5 urodziny bloga 157

tort. Tortów nie jemy na co dzień, więc raz na jakiś czas można się zemdlić potężną dawką cukru. Składniki na ciasto (6 blatów): 225 g masła 220 g cukru 335 ml mleka 375 g mąki pszennej 5 białek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli barwniki spożywcze Mąkę, proszek do pieczenia(...)miksera na gładką i puszysta masę. Cały czas miksując powoli dodajemy cukier. Białka wbijamy jedno po drugim (wciąż miksując). Dodajemy ekstrakt. Teraz na przemian po trochu dodajemy mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Miksujemy jeszcze chwilę do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na 6 równych części i każdą część umieszczamy w osobnej miseczce

Marder&Marder Manufacture
Sernik piernikowy łaciatek 266

wielkości dużego orzecha włoskiego.Układać na spód blaszki jedną obok drugiej.Resztę ciasta które nam zostanie zawinąć w folie i włożyć do zamrażarki. Ser zmielić.Dodać : żółtka , cukier, cukier waniliowy, kilka kropli olejku migdałowego i masło . Wymieszać mikserem , dodać budynie i jeszcze raz wymieszać.Białka ubić na sztywną pianę , dodać do sera i wymieszać delikatnie łyżką(...)temperaturze 180 stopni około 70 /80 minut ( zaznaczam jednak że każdy piekarni piecze inaczej i ten czas może być troszkę krótszy lub dłuższy )Smacznego :)Biorę udział w konkursie Ciasta czy ciasteczka . Dziękuję za odwiedziny na moim blogu :) będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz :) pozdrawiam

Sama słodycz i szczypta chili
Rolada biszkoptowa z jabłkami w miodzie 169

Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki Ubijamy białka z cukrem na gęstą jednolitą masę – dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec dodajemy mąkę. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min. w 180 st. C. Ciasto musi być na tyle cienkie by dało się je zwinąć w roladę

kuchcikownia
Rolada biszkoptowa z jabłkami w miodzie 232

Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki Ubijamy białka z cukrem na gęstą jednolitą masę – dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec dodajemy mąkę. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min. w 180 st. C. Ciasto musi być na tyle cienkie by dało się je zwinąć w roladę

kuchcikownia
Keks wyśmienity 140

Keks jest świetnym ciastem na chłodne jesienne dni, bardzo często również gości u mnie na świątecznym stole, gdyż jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu. Ten przepis bardzo przypadł mi do gustu, gdyż keks wychodzi z niego bardzo delikatny i smakuje wszystkim. W keksie lubię kolory, więc często dodaję ananasa kandyzowanego kolorowego, ale tak naprawdę bakalie można dodać jakie kto lubi(...)jednym żółtku, gdy masa zmieni kolor na jasny dodać alkohol. Powstałą masę wymieszać z przesianą mąką i proszkiem, dodać pianę z ubitych białek i delikatnie wymieszać. Wsypać przygotowane bakalie i delikatnie wmieszać je w ciasto. Wlać do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą lub wyłożonych papierem do pieczenia.  Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni

Kuchcik gotuje
Serniczek czeski :) 216

produkty na masę serową: -0,5 kg twarogu - 0,5 kostki margaryny --> rozpuszczonej i ostudzonej - 3 żółtka + piana z 3 białek ;) - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 cukier waniliowy - 1 szklanka cukru Wszystkie składniki na ciasto razem miksujemy. Następnie miksujemy składniki na masę serową, dodajemy ubita pianę i mieszamy, bądź na malutkich obrotach miksujemy. Na blachę pokrytą papierem

Zdrowie na języku :P
Przepis na Lukier Królewski 153

Witam serdecznie Pokażę podstawowy przepis na przygotowanie lukru królewskiego. Tak przygotowany lukier możemy użyć do udekorowania ciast, babek lub ciastek. Będziemy potrzebować: około 150 g cukru pudru (ilość zależy od wielkości białka oraz od tego jak gęsty lukier chcemy przygotować) 1 białko 1,5 łyżki soku z cytryny Link do filmu z przygotowania: Lukier królewski Przygotowanie(...)miski daję białko, dodaję około połowy cukru i miksuję. Dodaję sok z cytryny, nadal miksuję i dodaję jeszcze cukier puder do uzyskania odpowiadającej konsystencji. Czym więcej cukru dodamy tym lukier będzie gęstszy ale należy uważaj aby nie był za gęsty:). Tak przygotowanym lukrem możemy udekorować, ciasta, babki, ciastka, mazurki..., po udekorowaniu wypieki należy odstawić aby lukier zastygł. Życzę udanych

Uwaga Babcia Gotuje
Sernik kawowo-śmietankowy z cynamonową pianką 136

sernika. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, jajka, proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko razem wyrabiamy w robocie dodając schłodzone kawałki masła. Gotowe ciasto zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy i wałkujemy na wielkość foremki. W między czasie robimy masę serową. Najpierw miksujemy jajka z cukrem a następnie dodajemy kolejne składniki zostawiając(...)kawę rozpuszczoną w 1/4 szklanki mleka (tej odłożonej). Na gotowe ciasto wylewamy po troszku raz jednej masy, a raz drugiej aż całość znajdzie się w formie do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i pieczemy 60 minut. Pod konie pieczenia sernika zaczynamy robić piankę cynamonową. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier

Kuchenne Wariacje
Tarta cytrynowa z bezą włoską 233

łyżek cukru pudru 2 łyżki wody aby ciasto lepiej się wyrobiło na nadzienie cytrynowe: 2 cytryny (skórka i sok) (w przepisie były 3 cytryny ale moim zdaniem zbyt kwaśna wychodzi) 1 pomarańcza 3/4 szklanki cukru 3 jajka 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 120g masła na bezę włoską: 2 białka(...)150g cukru około 1/4 szklanki wody  Do mąki dodać jajko, cukier i posiekane zimne masło. Zacząć wyrabiać ciasto, a kiedy zacznie przypominać kruszonkę dodać wodę. Szybko wyrobić ciasto, owinąć folią i spłaszczyć. Schłodzić w lodówce przez ok. 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę o średnicy 26cm, ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Już w formie ponownie schłodzić przez

Pudełko rozmaitości