ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:317/932)

Kruche ciasteczka 133

dowolne kształty Piec w piekarniku w temp. 180 *C do lekkiego zarumienienia. Moje ciasteczka częściowo posypałam makiem :) przepis stąd Ciasteczek przed pieczeniem nie smarowałam białkiem. A jeśli nie pieczemy wszystkich na raz, to zarobione ciasto przechowujmy w lodówce, inaczej zrobi się miękkie i trudno będzie je rozwałkować

Proste Potrawy
Gofry, lekkie i chrupiace czyli Niedzielne Sniadanie odc.66 165

szkl. oleju słonecznikowego 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) Rozgrzewamy gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z ciastem. Pieczemy w gofrownicy przez około 4 minuty, by stały się rumiane. Studzimy na kratce. Podajemy z bitą śmietaną, owocami, dżemem lub po prostu cukrem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pozazdrościłam. 139

Dyniowe ciasto z ciecierzycy*;  ze śliwkami, tahini i miodem  *z ubitym białkiem Ciecierzyce kocham całym sercem (hummus ostatnio moim uzależnieniem), wszelkie wypieki z niej też i dalej miałam z niej kombinować, ale została gdzieś tam zapomniana w czeluściach tysiąca innych rzeczy, aż do chwili, gdy zagościła ona u Weroniki  w wydaniu dyniowym, wiedziałam

More food, love and dreams
Omlet 108

smażenia owoce ewentualnie sos czekoladowy Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Żółtka wymieszać z cukrem pudrem. Dodać do ubitych białek, zmiksować. Dodać mąkę, zmiksować. Rozgrzać patelnie z masłem. Wylać ciasto, smażyć na złoto z obu stron. Przełożyć na talerz, udekorować owocami i sosem. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Gofry -- cialde 143

gładką masę ,stopniowo dolewając mleko.Dodać ulubiony aromat, przykryć miskę folią i odstawić na 5-10 minut-czas rozgrzewania gofrownicy.Ubić  białka ze szczypta cukru na gęstą pianę.Delikatnie połączyć z ciastem gofrowym. Gofrownice wysmarować  cienką warstwą masła, nalać ciasto gofrowe łyżka wazową na całą powierzchnię gofrownicy i piec 3-4 minuty. Smacznego :) Przepis pochodzi

w mojej kuchni
Jagodzianki czyli drożdżówki z borówkami 113

krążków.Na środek każdego krążka położyć łyżkę jagód i zlepiać jak pierogi chowając zlepienie na spód (by się nie rozklejało). W razie gdyby brzeg ciasta nie chciał się skleić należy go posmarować mlekiem lub białkiem  - najlepiej za pomocą pędzelka). Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Jagodzianki położyć na blasze zachowując odstęp (ok. 2-3cm pomiędzy). Posmarować

Mania Wypiekania
Szarlotka z bezą 110

jabłkową. Kładziemy rozwałkowaną drugą część ciasta i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Na 15 minut przed końcem wyjmujemy ciasto i wykładamy na nie pianę ubitą z dwóch pozostałych białek i łyżeczki cukru. Dokańczamy pieczenie, a następnie studzimy w blasze. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres

Marder&Marder Manufacture
Biszkoptowe placuszki z miodem i truskawkami 165

soli   Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek, wymieszać mikserem z mąką, cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i mlekiem oraz olejem. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z ciastem. Patelnię teflonową wysmarować olejem i rozgrzać. Smażyć placuszki na wolnym ogniu na złoto z obu stron (przekręcamy, kiedy przy brzegach zaczną pojawiać się bąbelki

Kulinarne Inspiracje
Sernik Karakuł 237

utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i żółtkami , dodać budyń i wymieszać. Margarynę rozpuścić i przestudzić , wlać do masy serowej ciągle mieszając. Białka ubić na sztywną pianę , dodać do sera i delikatnie wymieszać łyżką. Warstwy : 1. starte ciasto kakaowe 2. masa serowa 3. starte ciasto kakaowe Piec w temperaturze 180 stopni około 45/ 50 minut. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Leniwe pierogi 99

pulchną masę, dodać kolejno żółtka, a następnie ser. Utrzeć na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Białka wyłożyć na masę serową, dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blat wysypany mąką. Formować wałek o średnicy około 3 cm. Lekko spłaszczyć i pokroić pod skosem na kluski szerokości około

królestwo garów
Tarta ze śliwkami pod bezową pierzynką 318

formę i widelcem nakłuwamy delikatnie spód. Bezpośrednio na ciasto wykładamy przygotowane wcześniej śliwki, zasypujemy je brązowym cukrem i (opcjonalnie) odrobiną cynamonu. Przygotowane ciasto odkładamy na bok i bierzemy się za ubicie bezy. Białka jajek ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając dodajemy powoli cukier. Miksujemy jeszcze ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę

PastelFood
Pyszne i zdrowe ciacho. 160

dnie układamy warstwę płatków, następnie wylewamy mus i przykrywamy pozostałymi płatkami. Pieczemy w 180 stopniach 30 minut. 1 porcja (przy założeniu, że całe ciasto to 10 kawałków) zawiera: 212 kcal, 4,44 g białka, 2,6 g tłuszcze, 45,9 g węglowodany, 3,9 g błonnik Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style

Powiedz dietom nie
Zebra z białek 141

nadal miksując.  Mąkę przesiewany wraz z proszkiem do pieczenia i partiami dosypujemy do białek mieszając delikatnie łyżką. Gdy mamy wymieszane białka z mąką wolnym strumieniem wlewamy ostudzone masło i mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dosypujemy 4 łyżki kakao a do drugiej 4 łyżki mąki. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i na zmianę

Amatorka kuchenna
Babka szampańska 133

utrzeć z cukrem do białości. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, dodać do niej utarte żółtka, oliwę, szampan, esencję waniliową i wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie razem z ciastem. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać lekko bułką tartą. Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy, Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 minut

Na słodko lub wytrawnie
CHRUST LANY 305

szczyptą soli. Ż ółtka ubijamy do białości, dodajemy mleko, cukier i cały czas ubijając wsypujemy mąkę. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek, mieszamy. W garnku rozgrzewamy olej, na łyżkę nabieramy porcję ciasta i wylewamy na tłuszcz tworząc fantazyjne wzorki. Smażymy kilkanaście sekund na złoto, odsączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem! UWAGA! Do szybkiego zajadania

Ostra na Słodko
Waniliowy sernik na kakaowym spodzie :) 162

budyń waniliowy Wszystkie składniki na ciasto wyłóż do miski i zagnieć ciasto. Obłóż nim tortownicę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia, zostaw niewielką część ciasta na wykrojenie gwiazdek. Następnie przygotuj masę. Wszystkie składniki, oprócz białek połącz za pomocą miksera. Białka ubij i dodaj na koniec do masy, delikatnie wymieszaj. Wylej masę na spód, a za pomocą foremki

Zdrowie na języku :P
Placuszki kakaowo-serowe 172

Propozycja śniadaniowa dla małych i dużych.Składniki:270 g serka naturalnego1 jajko1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru waniliowego1 łyżeczka przyprawy korzennej150 ml mlekamiód lub cukier

Kuchnia domowa Ani
Strucelki z makiem 162

odstawiamy do wyrośnięcia.    Odrobinę poprawimy masę makową, czyli dodamy żółtko i pianę z jednego białka.    Mieszamy i masa gotowa.    Rozczyn gotowy, czas zagnieść drożdżowe ciasto. Do większej miseczki wlewamy 2 szklanki ciepłego mleka, dodajemy szczyptę soli,      kilka kropli zapachu śmietankowego, 4 jajka i rozczyn. Wszystko mieszamy łyżką

Maminek kulinarny
SERNIK NA ZIMNO ŚLIWKOWO KOKOSOWY 190

masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką.  Ciasto  przełożyć dużej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min Bita śmietana Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej

RAROSSA
Babka piaskowa 218

Maso ucieramy na puszysta masę. Dodajemy stopniowo żółtka, cukier puder, sok z cytryny, cukier waniliowy i śmietanę. Masę łączymy z ubitą pianą z białek oraz mąką przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wkładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy do babki, Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po wyjęciu babki

Salonik smaków
Brownie z masą serową 167

nadawał. Podsumowując mój wypiek myślę, że najlepiej brawnie smakuje z serem, delikatna puszysta pianka idealnie łączy się z mokrą czekoladową konsystencją. Polecam wszystkie serniko-brawnie, naprawdę warto:)  Składniki: ciasto: 200 g masła 170 g cukru pudru  szczypta soli 3 jajka 4 łyżki miodu 2 tabliczki czekolady gorzkiej masa: 250 ml śmietana 30% serek ricotta lub mascarpone(...)cukrem pudrem oraz czekoladą. Należy uważać, żeby masa się nie zagotowała. Pod koniec dodać miód i 3 żółtka. Gotową masę odstawić. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli i delikatnie wmieszać je do ciasta. Gotowe przelać do formy 20 na 25 cm. piec 30 minut w 180 stopniach. Śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier

ciastkarnia na kruchym spodzie
Kokosanki 280

cukru 4 łyżki mleka 2 białka Masło włożyć do garnuszka. Rozpuścić z cukrem i mlekiem. Dodać wiórki i wymieszać, chwilę pogotować. Białka ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z resztą składników. Gotowe ciasto nakładać łyżką (najlepiej gałkownicą do lodów) na natłuszczoną blachę. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut, do złotego koloru. Poczekać chwilę przed

Moje domowe kucharzenie
TORT KAWOWO KOKOSOWY 182

puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką.   Ciasto przełożyć do tortownicy  wyłożonej papierem do pieczenie (papierem wyłożyć tylko spód ) piec w nagrzanym piekarniku ok. 10-15 min. Sernik espresso Biały

RAROSSA
SERNIK ZEBRA NA ZIMNO 4482

jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 min. Masa Serowa: Żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody odstawić

RAROSSA
Cukier fiołkowy 168

Większą część niewielkiej ilości fiołków jakie mi się trafiły wymalowałam białkiem, ocukrzyłam i wysuszyłam. Fiołki w cukrze będą ciekawą ozdobą ciast. Tę odrobinę jaka mi została, najmniejszych, przerobiłam na fiołkowy cukier - będzie dodatkiem do deserów albo herbaty. Na razie zachwycam się jego delikatnym liliowym kolorem i pięknym zapachem. A przygotowanie trwa zaledwie kilka minut i jest bardzo proste. Pomysł

Smaczna Pyza
Racuchy z jabłkami 285

twarde jabłka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy mleko, cukier, oraz żółtka jaj. Białka ubijamy i łączymy z pozostałą masą ( najlepiej łyżką aby ciasto było puszyste). Obieramy jabłka, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm. Zanrzamy otrzymane plastry jabłek w cieście i smażymy

Pudełko rozmaitości
Chleb Kołodziej 253

jajka do posmarowania chleba 1. Łączymy dokładnie wszystkie składniki, mąkę dodając stopniowo - najpierw połowę, wyrabiamy i znów trochę, ponownie wyrabiamy. Ciasto powinno być dość zwarte, odstawać od ręki i nieznacznie się lepić. 2. Wyrobione ciasto wkładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia w koszyku lub durszlaku. Potrwa(...)wyraźnie zwiększyć objętość.  3. Nagrzewamy piekarnik do 50°C, na spód wkładamy głębszą blaszkę z wodą.  Wyrośnięty chleb delikatnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy białkiem, obsypujemy płatkami owsianymi, wkładamy do piekarnika. Nastawiamy temperaturę na 210°C.  4. Kiedy piekarnik nagrzeje się do tej temperatury pieczemy 5 minut, następnie wyjmujemy blaszkę z wodą, zmniejszamy

Kuchnia Prezydentowej
Sernik obłędnie kokosowy ;) 2908

Puszysta kokosowa masa serowa, rozpływająca się w ustach , na wierzchu delikatna pianka z kokosem ... Ciasto iście anielskie ;) Prze pis wpadł mi do głowy, gdy przeglądałam mój stary zeszyt z przepisami, gdzie znalazłam przepis pod tytułem " Sernik z wiórkami ". D odałam trochę modyfikacji i tak oto powstało moje ciacho ;) Polecam! ;) Blacha 24x24cm Składniki: Kruchy spód: 2 szklanki mąki 3/4 margaryny(...)gęsta część) budyń kokoso wy ( albo ś mietankowy) 1/4 szklanki mleka 2%   Piana kokosowa: 100g wiórek kokosowych+ odrobina do posypania wierzchu 5 białek 3/4 szklanki cukru pudru Ze składników na kruchy spód zagniatamy ciasto i chłodzimy pół godziny.  Do sera dodajemy wszystkie składniki i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkujemy i układamy

Czerwona Porzeczka
Piernik domowy 160

czaka na publikację wiele zaległych przepisów. Dzisiaj przepis na wspaniały piernik z powidłami w polewie czekoladowej. Z podanego przepisu wyszła mi średniej wielkości blacha. Przepis pochodzi z książki „Ciasta domowe smaczne i zdrowe” W oryginale   piernik jest bez powideł i polewy. Składniki: 1 szklanka płynnego miodu 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¾ szklanki oleju lub roztopionego masła(...)cały czas miksując. W oddzielnym naczyniu ubić białka na sztywna pianę. Gdy wszystkie składniki będą dokładnie połączone dodać ubita pianę z białek i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczony piernik wystudzić i przekroić wzdłuż Jedną część

Na słodko lub wytrawnie
Babeczki keksowe 202

miksujemy, następnie stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy mikserem do dokładnego połączenia składników. 4. Do masy dodajemy pianę z białek i kandyzowane owoce. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. 5. Ciasto wylewamy do dobrze natłuszczonej foremki. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 1h, do tzw. suchego patyczka. 6. Przygotowujemy lukier: cukier puder zalewamy

Szefowa kuchni
Kruche z owocami pod bezową pianką 166

składniki  ciasto* 5 żółtek* 1 margaryna (250 g)* 2  szklanki mąki pszennej* 1/2 szklanki mąki krupczatki* 3 łyżki cukru pudru* 2 łyżeczki proszku do pieczeniapiana bezowa i owoce * 5 białek * 1 kisiel poziomkowy* 1/2 szklanki jagód (mrożone)* 3/4 szklanki czerwonej porzeczki (mrożona)* śliwkikruszonka* 50 g margaryny* 1/2 szklanki wiórków kokosowych* 1/3 szklanki cukru pudru(...)pieczenia, przesiać, dodać cukier, żółtaka, margarynę pokrojoną w kostkę i dość szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części jedna 3/4 ciasta i druga 1/4 ciasta i włożyć do zamrażalnika do schłodzenia.Formę (24/30 cm) posmarować margaryną dla lepszej przyczepności i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć równomiernie na dno formy, docisnąć dłonią, wstawić

Mix smaku