płodność mądrość i pieniądze. 12. Na słodko Przepisy na: SERNIKI Bakaliowy deser z makiem Ekspresowy makowiec Strucla drożdżowa z makiem Makowiec z jabłkami Makowiec z samych białek Ciasto wigilijne z orzechów i makaronu Świąteczne podkówki orzechowe Krajanka piernikowa Piernik z otrębami Piernik marchewkowy Piernik z chałwą Inne przepisy na Wigilię i Święta znajdziecie TUTAJ Fanpage: Wigilia
Tradycyjna Kuchniawyjęciu nie wstrząsam puszką tylko ją otwieram i zdejmuje łyżką śmietankę kokosową która wytworzyła się na wierzchu puszki. Reszta mleczka przyda się do ciasta naleśnikowego. Ciasto: Białka ubijam na sztywną pianę ze solą i wygarniam na miseczkę. W tej samej misce ubijam mikserem żółtka, mąkę, mleczko, wodę, olej, na koniec dodaję pianę z białek
wesoła kuchniaszklanka) sól Żółtka połączyć z zsiadłym mlekiem i solą, stopniowo mieszając dosypywać do masy mąkę. Obraną dynię zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych otworach i dodać do ciasta. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Na patelni rozgrzać tłuszcz,kłaść łyżką niewielkie placki,smażyć z obu stron na złoty kolor.Podawać od razu,najlepiej
Niespełnione zdolności kulinarneOlej kokosowy do smażenia Sposób przygotowania: Oddzielamy żółtka od białek, z białek ubijamy pianę. Do żółtka dodajemy mąkę oraz ksylitol, potem białka. Ciasto delikatnie mieszamy łyżeczką. Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni, wylewamy ciasto, smażymy aż się zarumieni, następnie nakładamy dżem figowy i posypujemy orzechami. Smacznego
madamekuchnia.wordpress.comprzezroczystym słoiku. Świetnie nadadzą się także jako dekoracja tortu czy babeczek, więc można potraktować je jako dodatek lub w końcu to idealny sposób, żeby wykorzystać niezużyte do ciasta białka :) Składniki: 2 duże białka 120 g cukru szczypta soli + opcjonalnie barwnik spożywczy Białka powinny być w temperaturze pokojowej – wtedy szybciej się ubiją. Ubijamy białka
Ciastkozercykrotnie mielony – 600 g * śmietana 30% – 250 g * cukier puder – 6 łyżek * galaretka brzoskwiniowa – 2 op * brzoskwinie w syropie – 1 puszka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, a następnie wsypujemy po łyżce cukru. Nie przerywając miksowania dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao
Ostra na Słodkoserka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 80 dag świeżych truskawek wiórki kokosowe białe Poncz: 1,5 szklanki gotowanego osłodzonego kompotu z rabarbaru i truskawek Sposób wykonania: Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na lśniącą pianę dodając pod koniec miksowania stopniowo cukier dalej ubijając, następnie dodajemy żółtka miksujemy, oba rodzaje mąki mieszamy ze sobą przesiewamy do masy jajecznej
Wanilia i Kardamonrozpuszczenia się cukru i połączenia składników. Mąkę mieszamy z proszkiem i stopniowo dodajemy zawartość rondelka.Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.Za pomocą łyżki delikatnie dodajemy pianę z białek.Ciasto wlewamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.Pieczemy do tzw.suchego patyczka. Następnie rozpuszczamy masło z gorzką czekoladą i odrobiną cukru pudru.Polewą dekorujemy ciasto,oczywiście,gdy będzie
Wielki apetytsiemienia lnianego - 50 g płatków owsianych - 50 g ziaren słonecznika - 150 g mąki pełnoziarnistej pszennej - łyżka lub dwie miodu - 4 łyżki brązowego cukru - 3 żółtka - 2 białka Ciasto zagnieć bardzo szybko i schłodź w zamrażalniku przez 20 minut. Po tym czasie rozwałkuj na blat, wycinaj ciasteczka o pożądanym kształcie. Wstawiamy do nagrzanego pieca (koniecznie!), i pieczemy około
SMYKWKUCHNIMargarynę ucieram z cukrem dodając na przemian po 1 żółtku, po 1 łyżce oleju i po 2 łyżki mąki ze spulchniaczami.. Delikatnie łączę z pianą z białek. Ciasto dzielę na cztery równe części. Do pierwszej dodaję kakao, do drugiej-mak, do trzeciej-kisiel, a do czwartej- mąkę ziemniaczaną. Formę z kominkiem smaruję masłem i posypuję bułką
Ciasteczkowy Potwórokoło 10-12 minut. Zdjąć z ognia, do gorących jabłek wsypać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać. Jabłka odłożyć na około 10 minut i ciepłymi przełożyć biszkopty z białek. Ciasto odłożyć w zimne miejsce najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Źródło przepisu Daktyle w czekoladzie z moimi modyfikacjami
Ala piecze i gotujedrobnych oczkach 1/2 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia vegeta, papryka słodka i ostra, pieprz - do smaku 1. Kotlety przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Przygotowujemy ciasto: białko ubić z solą na sztywno, dodać żółtko, mleko i ser żółty, wymieszać. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia
Kto ugości moich gości?solą na pianę. Piekarnik nagrzewamy do temp 200'C żółtka ucieramy z masłem na puszystą masę, dosypujemy owoce i orzech stopniowo przesiewamy mąkę, delikatnie łączymy z białkami ciasto wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę cieniutką warstwą, pieczemy około 15- 20 minut po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu wycinamy gwiazdeczki dekorujemy lukrem i płatkami migdałowymi, bądź owocami
Luźna Kuchniagalaretki ametystowe + 750 ml wody Galaretkę niebieską i rubinową , rozpuszczam w osobnych miseczkach, każda w szklance wody. Odstawiam do zastygnięcia. Następnie kroję w kostki. Przygotowuje ciasto, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję po żółtku, mieszam na najwolniejszych obrotach miksera. Dodaje kolejno, porcjami olej, mąkę i proszek do pieczenia oraz mak, cały czas mieszając
Takie tam pichcenieCałość smarujemy masą makową i zwijamy. Przekładamy struclę do podłużnej brytfanki i zostawiamy na pół godziny aż jeszcze trochę urośnie. Przed włożeniem do pieca należy posmarować wierzch ciasta białkiem. Strucle pieczemy 45 minut w 170 stopniach. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzietemperatury 175 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy ze słodzikiem. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Na końcu delikatnie łączymy masę z białkami. Ciasto przekładamy do formy na muffinki, którą wcześniej możemy wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładamy do wysokości 2/3 wysokości papilotek. Pieczemy w temperaturze przez około 30 minut. Przestudzone pączki nadziewamy marmoladą
Mania Gotowaniarozwałkowujemy i wykładamy na spód formy, na cieście układamy wydrążone połówki jabłek i lekko posypujemy cynamonem. Tak ułożone jabłka przykrywamy drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Ja posmarowałam wierzch ciasta białkiem jaja w trakcie pieczenia- w ogóle nie chciało mi się zarumienić, a spód był już gotowy. Pieczemy ok. 45 minut. Po ostygnięciu, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :) (function
Symfonia Smakówprostokąty, w co drugim prostokącie wykrawamy środek. Całe prostokąty układamy na formie wyłożonej papierem i smarujemy białkiem, na nich układamy ciasto z wyciętym środkiem, które smarujemy białkiem. Z resztek ciasta wycinamy ozdobne kwiatki i przyklejamy je na bokach ciasta. W wycięty środek układamy plasterki jabłek. Boki ciasta smarujemy żółtkiem i całość posypujemy odrobiną brązowego cukru. Pieczemy
Lili w kuchnisera na sernik – trzykrotnie mielonego (polecam Piątnicy tutaj w promocji ) 5 jajek (3 całe i 2 żółtka – 2 białka dodać do miseczki z białkami z ciasta) 1 szklanka cukru pół szklanki oleju 2 budynie śmietankowe bez cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 i 1/2 szklanki mleka(...)MASY BIAŁKOWEJ: 4 odstawione wcześniej białka (dwa z ciasta i dwa z masy serowej) 3/4 szklanki grubego cukru WYKONANIE: CIASTO: Do przesianej mąki dodać zimne masło, posiekać do uzyskania drobnych grudek. Dodać cukier, proszek do pieczenia, jedno całe jajko i dwa żółtka. Szybko zagnieść kruche ciasto, zawinąć je w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut
Kuchenne zapiski EdytyEfekt wykorzystania nadmiaru białek, czyli ciasto makowe o cytrynowej nucie, zwane też mrówkowcem lub jednoszklankowcem. Bardzo smaczne, mięciutkie, wilgotne i zaskakująco łatwe do zrobienia. Spójrz tylko na przepis: nawet specjalnie nie trzeba go notować, bo jest naprawdę łatwy do zapamiętania. No to do dzieła :) Składniki: 1 szklanka maku 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka mąki 1 kostka rozpuszczonego(...) (7-8 szt., w zależności od wielkości) cukier puder do posypania Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki suche, dodać rozpuszczone masło/ olej i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać do pozostałych składników. Ciasto przełożyć do małej keksówki nasmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 45-50 minut
Domowa Cookierenka Agimalinowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt żółty 3 duże jajka 85 g mąki 110 g cukru 1 kisiel żółty 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto kokosowe 5 białek 220 g cukru 200 g wiórków kokosowych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa jabłkowa 1,8 kg jabłek 1 łyżka masła 2 galaretki(...)kisiel i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Blache o wymiarach 34x24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez 30-35 minut. Ciasto kokosowe Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier nie przerywając miksowania. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy wiórki kokosowe wymieszane
Wędrówki po kuchniznaleźć wiele jego wersji. Może jest trochę pracochłonne, ale warto się potrudzić,bo ciasto naprawdę smakuje wyśmienicie no pięknie będzie się prezentowało na świątecznym stole . ciasto jasne: 6 białek 1,5 szkl. cukru 1 szkl. mączki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szkl. oleju rzepakowego ciasto ciemne: 6 żółtek 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej(...)rondelku podgrzać i rozpuścić cukier,dodać masło i płatki migdałowe. Smażyć je na zloty kolor. Wylać na papier,rozetrzeć cienko,pozostawić do wystudzenia. Wystudzony pokruszyć. WYKONANIE: Ciasto jasne: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać. Ciasto ciemne: Żółtka z jajkami utrzeć z cukrem do białości. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao
Kolorowa kuchnia Elkicieście wykorzystamy nadmiar białek, jeśli oczywiście takie posiadamy:) Składniki na ciasto: 5 białek ubitych na pianę 1/2 szklanki cukru 10 dag kokosu 1 szklanka suchego maku (nie mielonego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie : Do ubitych białek dodawać stopniowo cukier, kokos i mak oraz proszek do pieczenia - utrzeć razem Masę rozsmarować cienko w blaszce(...)rozmieszać w szklance mleka Resztę mleka zagotować i wlać budyń, zagotować- dobrze mieszać Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po łyżce przestudzonego budyniu- ucierać razem Na upieczoną warstwę ciasta makowego rozsmarowujemy krem Na wierzchu układamy ciastka delicje( można namoczyć je w alkoholu). Jeśli nie dysponujemy akurat budyniem to możemy zrobić krem z 1 i 1/2 szkl. mleka
Proste Potrawysłyszę słowa Caryca przed oczami widzę właśnie Carycę Katarzynę. Ciasto najładniej prezentuje się z zieloną galaretką, niestety zapomniałam kupić zielną i zmuszona byłam podmienić na czerwoną. SKŁADNIKI Ciasto jasne: 6 białek 0,5 szklanki cukru 1 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju Ciasto ciemne: 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki(...)masła Dodatkowo: 2 galaretki zielone paczka okrągłych biszkoptów 180g Napar do biszkoptów: 1 łyżeczka kopiasta kawy 3/4 szklanki wrzątku 1 łyżeczka cukru Polewa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto jasne: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Ciasto ciemne: Żółtka z jajkami ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy olej oraz mąkę wymieszaną uprzednio z proszkiem
RAROSSAwymieszane z cukrem i cynamonem. Białka ubijamy, gdy masa będzie sztywna dodajemy cukier i dalej ubijamy. Po około 7 minutach białka przekładamy na wcześniej wyłożone owoce. Pieczemy około 35 minut - ciasto powinno nabrać złotego koloru.Smacznego
Słodkie Przyjemnościpyszne i orzeźwiające. Zachęcam do wypieków! ;) Składniki: Ciasto czekoladowe: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto makowe: 3 białka pół szklanki cukru 2 łyżki mąki tortowej łyżeczka soku z cytryny 2,5 łyżki maku Bita śmietana: 400ml śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny(...)łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem, o wymiarach 24x24, pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika, blachę razem z ciastem upuszczamy na podłogę (lepiej ją czymś wcześniej zabezpieczyć, np. deską do krojenia) z wysokości około 30 cm. Co nam to da? Biszkopt nie opadnie. ;) Wyjmujemy ciasto z formy i studzimy. Ciasto makowe: Białka
Czerwona Porzeczka1 szklanka białek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka wiórków kokosowych 1 kostka margaryny 1 cukier waniliowy pół łyżeczki soli łyżeczka
Humanistka w kuchniświątecznego stołu. Po między biało brązowym ciastem znajdują się biszkopty nasączone w kawie, orzeźwiającego akcentu nadaje galaretka a masa budyniowa łączy wszystko w doskonałą całość. Ciasto jasne: 6 białek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1/4 szkl budyniu śmietankowego ( proszek) 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju(...)agrestowe paczka okrągłych biszkoptów 180g Napar: 1 łyżeczka kopiasta kawy + 0,5 szklanki wrzątku + 1 łyżeczka cukru 1 polewa czekoladowa Wykonanie: Ciasto jasne : białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać. Ciasto ciemne : żółtka z jajkami utrzeć z cukrem do białości. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaDodatkowo: - pieprz czerwony w ziarnach - świeże gałązki tymianku - białko do smarowania ciasta Paprykę pieczemy ( przepis na blogu ). Oba płaty ciasta francuskiego dzielimy łącznie na 8 równych części. Dwie z nich tniemy na paski, które będą brzegami. Łącznie wyjdzie nam 6 tart. Ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem. Na krawędziach tart układamy wycięte paski, zaczynając od dłuższych boków (krótsze uzupełnimy(...)kawałkami, aby nie zmarnować ciasta). Ułożone paski również smarujemy białkiem. Wewnątrz każdą tartę posypujemy tartą mozzarellą, pokrojonym w półkrążki porem, układamy naprzemiennie kawałki pieczonej papryki, wędzonego pstrąga, pokrojonej na kawałki kulki mozzarelli (wcześniej odsączonej z zalewy) oraz pieczonego czosnku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200º C na ok. 20 minut. Podajemy gorące, przybrane ziarnami czerwonego pieprzu i gałązkami tymianku
mojewypiekiinietylko