ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:25/932)

Ciasto odwrócone z jabłkami i gruszkami 212

łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka i gruszki myję i obieram , następnie kroję w grubsze plastry i wykładam na dno blaszki ( 31 x 21) wyłożonej papierem , papier smaruję tłuszczem. Ciasto - Białka ubijam na sztywno, dodaję porcjami cukier, do ubitych dodaję do po jednym żółtku, miksując na najniższych obrotach miksera, następnie wlewam po łyżce oleju, na koniec porcjami, mąki(...)proszek do pieczenia, przesiane przez sitko . Masę wylewam na owoce. Wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę około 40 minut w 180 st C. Po upieczeniu ciasto zostawiam w piekarniku na jakieś 15 minut, po tym czasie przekładam ciasto , do góry owocami na deskę , wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiam do wystudzenia. Na zimny można wylać galaretkę, ja oprószyłam tym razem pudrem. Życzę

Takie tam pichcenie
Szybki makowiec z masy makowej 138

Ciasto: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 6 jajek 150g cukru pudru 150g masła/margaryny 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka maki pszennej 1 budyń waniliowy (dodałam śmietankowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g rodzynek 50g wiórek kokosowych 1 szczypta soli Lukier mleczny:  150g cukru pudru 3-4 łyżki mleka 1 łyżeczka masła  Białka(...)solą ubić na sztywną pianę. Żółtka z cukrem i masłem utrzeć na puszystą masę a następnie połączyć z resztą składników. Całość delikatnie wymieszać z pianą z białekCiasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w 180 stopniach. Przygotować lukier. Mleko z masłem zagotować, przelać do miseczki i dokładnie utrzeć z cukrem. Ostudzone

Di gotuje
FALE DUNAJU. BEZGLUTENOWE - OWSIANE. 167

Laska Wanilii, 1 Masło, kostka polewa: Mleczna czekolada, tabliczka, Mleko, 2 łyżki, Masło 2-3 łyżki, Mascarpone, 2-3 łyżki, Bezglutenowe mąki, których używamy opisałyśmy tutaj: KLIK . WYKONANIE: Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę stopniowo dodając cukier i żółtka. Delikatnie wlewamy olej, mleko i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Połowę wylewamy(...)wyłożoną papierem formę. Do 2 części dodajemy wymieszane z mlekiem (2 łyżki) kakao. Miksujemy. Ciemną część wykładamy na jasną. Odsączone z syropu wiśnie układamy na cieście - na bogato. Niektóre można powciskać, ale i tak same powinny "powpadać". Pieczemy: 180 stopni / góra-dół, z termoobiegiem. Około 40 minut. Studzimy. Wystudzone ciasto nasączamy. Krem: Budyń gotujemy tak jak na opakowaniu. Zmieniamy tylko

Wypisz Wymaluj
CIASTO "CZTERY SMAKI Z MASĄ SEROWĄ" 204

maku 1/2 szklanka wiórków kokosowych Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka, oliwę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto podzielić na 4 równe części. Do I dodać kakao, do II dodać kisiel, do III dodać mak, do IV wiórki kokosowe. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem

Prosto i Smacznie z Anetą
Śmietanowy kokosek na białkach 144

Składniki na ciasto białka jaj, 6 szt cukier, 3/4 szkl mąka pszenna, 3/4 szkl wiórki kokosowe, 1 szkl sól, szczypta proszek do pieczenia, 1 łyżeczka masło, 1/3 kostki aromat waniliowy, kilka krope l Składniki na krem śmietanka 36%, 500ml śmietan-fix, 2 opak cukier puder, 3 łyżki wiórki kokosowe, 3-4 łyżki Przygotowanie   Masło roztapia(...)białek , mieszamy. Dolewamy masło i aromat. Delikatnie całość łączymy. Przekładamy fo rmy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 190st przez 30 minut. Wyciągamy z formy i całkowicie studzimy. Śmietankę ubijamy na puch, dalej miksuj ąc dodajemy cukier pude r i śmietan-fixy. Wiórk i kokosowe pr ażymy na złoto na suchej patelni, studzimy. Wystudzone ciasto

Gotowanie moimi oczami
Jabłecznik z białą czekoladą i bezikami 138

kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru ze szczyptą cynamonu 1 łyżka żelatyny 200 g białej czekolady 150 g małych bezików+kilka całych do dekoracji Sposób przygotowania Ciasto: Białka jaj ubijamy na puszystą pianę dodając pod koniec cukier,miksujemy aż masa stanie się szkląca,dodajemy żółtka i mieszamy chwilę,mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną aby nie było grudek(...)mieszamy z proszkiem dodajemy do masy po łyżce miksując na najniższych obrotach miksera. Pod koniec wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczone i wystudzone masło mieszamy łyżką do połączenia.Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki i pieczemy około 35 minut w temp 175*c. Po wystudzeniu kroimy wzdłuż na połowę. Masa: Jabłka obieramy kroimy na cząstki lub plastry wkładamy do garnka wsypujemy cukry

Wanilia i Kardamon
Kruche rogaliki z makowym nadzieniem 207

masła,  czubata łyżka śmietany 18%,  szczypta soli.  Mąkę przesiać, dodać cukier puder i szczyptę soli. Dodać żółtka, śmietanę i posiekane masło, połączyć końcówką noża. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie podzielić na kilka 4 części, każde z nich rozwałkować ma kształt koła. Każde koło podzielić na 8 trójkątów. Nadzienie(...)posiekanych orzechów włoskich,  1/2 szklanki mielonych migdałów,  łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,   łyżka rodzynek,  100g cukru,  łyżka miodu,  łyżeczka cynamonu,  2 białka,  1/2 łyżki masła,  50g posiekanej gorzkiej czekolady. Mak zalać wrzątkiem tak, by cały mak był przykryty. Odstawić, aż mak podwoi swoją objętość. Odcisnąć. Dodać orzechy, migdały, posiekaną

Z miłości do słodkości
Ciasto biszkoptowe z truskawkami i galaretką 700

serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru kilka kropli aromatu waniliowego 2 śmietan - fix'y (opcj.)  Poncz 1/2szkl. przegotowanej wody sok z cytryny rum cukier do smaku Przygotowanie Ciasto. Białka ubić, dodać cukier, po 1 żółtku i na końcu po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w temp. 170 C ok. 30 min. Krem. Kremówkę ubić, dodać(...)cukier i lekko wymieszać z serkiem i opcjonalnie ze śmietan-fix'em. Poncz. 1/2szkl. przegotowanej wody wymieszać z sokiem cytrynowym i z rumem. Posłodzic do smaku. Złożenie ciasta. Na upieczony, ostudzony i nasączony ponczem biszkopt wyłożyć krem, położyć truskawki i zalać tężejącą galaretką np. truskawkową (wykonac wg przepisu na opakowaniu). Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto Mleczna Kanapka 630

Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady 5 łyżek mleka Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady wlewamy mleko i mieszamy. Jeszcze ciepłą, polewamy ciasto. Sposób przygotowania: Ciasto : Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka,olej i przesiane mąki z proszkiem, kakao. Wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia . Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w temp(...)Krem:  Mleko podgrzewamy, dosypujemy cukier i mieszamy do jego rozpuszczenia. Masło ucieramy, wlewamy ostudzone mleko i miksujemy na małych obrotach. Następnie wsypujemy mleko w proszku i ucieramy. Ciasto Mleczna Kanapka: Biszkopt kroimy w poprzek i wykładamy na 1 placek, krem mleczny,przykrywamy drugim plackiem. Polewamy rozpuszczoną czekoladą 50 g z mlekiem ok. 5 łyżek. Robimy esy floresy i zajadamy

Słodkości i nie tylko
Ciasto Kantyczka 231

białek. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając pojedynczo żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ekstrakt z wanilii, na koniec połączyć z pianą ubitą z białek. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej przesiany suchy mak, do trzeciej mąkę (2 łyżki). Na blachę (23x39 cm) wysmarowaną tłuszczem wyłożyć ciasto makowe

Domowa Cookierenka Agi
ROLADA Z KREMEM JAGODOWYM 151

ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Zmiksować. Do masy z żółtek delikatnie drewnianą łyżką wmieszać pianę z białek. Ciasto rozsmarować na blaszce o kształcie prostokąta wyłożonej papierem do pieczenia (im większa blacha tym lepiej). Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Po upieczeniu papier

Zrób to smacznie
MAKOWO - CZEKOLADOWE CIASTO Z MASĄ SEROWĄ 137

SKŁADNIKI na ciasto :  3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 200 g masła lub margaryny 9 jajek 5 łyżek oleju 1 opakowanie czerwonego kisielu 1/2 szklanki maku 1 łyżka kakao 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)Sposób przygotowania :  Margarynę utrzeć z cukrami, dodając stopniowo po jednym żółtku, oliwę, mąkę z proszkiem i na koniec ubitą pianę z białek. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajmy kakao, do drugiej mak a do trzeciej kisiel. Blaszkę o wymiarach 25/30 wykładamy papierem do pieczenia. ciasta układamy przemiennie łyżką na blaszce. Wierzch ciasta lekko wyrównujemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Jamajskie pijane rodzynki z czekoladą i rumem :) 195

następnie przekładamy do słoika i zalewamy rumem lub innym alkoholem, zakręcamy szczelnie i pozostawiamy na co najmniej 2 godziny, by wchłonęły %. Najlepiej rodzynki przygotować dzień przed pieczeniem ciasta. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy na sztywną pianę, do której dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż się lekko rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy(...)dodaniu wszystkich żółtek, miksujemy jeszcze przez około 3 minuty, po czym dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Gotowe ciasto biszkoptowe wylewamy na średniej wielkości blaszkę, wyłożoną pergaminem. Biszkopt pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C , około 25 – 30 minut. Odlewamy około 150ml mleka i rozpuszczamy w nim budynie

Smakowy Raj
Tarta z figami i kremem migdałowym 122

Ciasto obciążamy kładąc na wierzchu i po bokach papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypując suchą fasolę lub groch. Pieczemy przez 13 minut. Zdejmujemy obciążenie. Smarujemy całe ciasto białkiem jajka za pomocą pędzelka (żółtko zostawiamy do masy). Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 7 minut (już bez obciążenia). Tak przygotowany spód całkowicie studzimy. Śmietanę łączymy trzepaczką z dwoma(...)jednym całym jajkiem. Dodajemy trzy łyżki cukru pudru, migdały i amaretto. Mieszamy. Figi kroimy na ćwiartki. Wylewamy masę na ostudzony spód i kładziemy na wierzchu figi. Posypujemy wierzch ciasta łyżeczką cukru pudru. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (175°C z termoobiegiem). Pieczemy 35 minut, po czym nakrywamy górę ciasta kawałkiem folii aluminiowej i pieczemy kolejne 10-20 minut

Poezja smaku
Sernik na kruchym kakaowym spodzie 407

pieczenia na masę serową: 1 kg sera sernikowego(ja daję "Mój Ulubiony ") 4 jajka 200g masła 1,5 szkl.cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Składniki na ciasto zagnieść ,podzielić na dwie części,(jedna powinna być nieco większa od drugiej). Ulepić z nich kule ,zawinąć w filię spożywczą i włożyć do zamrażalnika  na ok 30 min. Przygotowujemy(...)cukrem,masłem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wsypać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i ciągle ucierając dodawać po łyżce ser . Na koniec wymieszać masę ze sztywno ubitymi białkami . Ciasto wyjąć z zamrażalnika,większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na dno  dużej prostokątnej blaszki,wyłożyć na to masę serową i na wierzch zetrzeć pozostałą część

Swojskie jedzonko