ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:32/932)

Kruche ciasto z rabarbarem 286

szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 5 jaj 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia ewentualnie jogurt naturalny (jak by ciasto się nie kleiło) Dodatkowo: 1 kg rabarbaru 3/4 szklanki cukru Białka oddzielamy od żółtek, które ubijamy z cukrem pudrem. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia i masło. Siekamy je nożem. Następnie(...)Następnie odsączamy na durszlaku. Ubijamy piankę z białek. Wyjmujemy ciasto przeznaczone na spód, rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy rabarbar, na rabarbar ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta. Na ciasto wykładamy wcześniej ubitą pianę z białek i ścieramy również na tarce ostatnie ciasto. Pieczemy

kruche babeczki
Ciasto "Oczy carycy" 81

pomoże ta moja upartość :D Pozostawiam Wam przepis na Oczy carycy i uciekam. Zapisujcie sobie, bo dodatkowych przepisów na ciasta typowo wielkanocne, raczej nie będzie ;) Składniki na blaszkę o wymiarach 24x36cm Ciasto jasne: 6 białek 220g drobnego cukru 80ml oleju 1 łyżka octu 160g mąki ziemniaczanej Ciasto ciemne: 6 żółtek 2 jajka 90g drobnego cukru 80ml oleju(...)mlecznej 175g słodkiej 30%  śmietanki 150g posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania Ciasto ciemne: Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez sitko. Żółtka, całe jajka oraz cukier ubijamy mikserem na puch. Dodajemy olej i delikatnie mieszamy szpatułką. Dodajemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy. Ciasto jasne: Białka ubijamy mikserem, dodajemy partiami cukier i miksujemy do uzyskania lśniącej, sztywnej

Kuchnia w czekoladzie
Ciastko francuskie z kremem malinowym 112

białko z 1 jaja; Ciasto rozmrozić (jeżeli używasz mrożonego), nakłuć widelcem po całej powierzchni i pokroić na kwadraty o boku długości foremki do rurek. Foremki do rurek delikatnie posmarować masłem lub margaryną. Foremkę ułożyć na kwadracie ciasta po przekątnej, następnie zlepić ze sobą dwa przeciwległe rogi ciasta. Rogi te wcześniej posmarować białkiem, by się zlepiły. Tak przygotowane ciastka

In my kitchen
Pyszotka 7664

Owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok. 20-30 minut. Z białek od ciasta i kremu(6 białek) ubijamy sztywną pianę. Na każde białko dodajemy po jednej łyżeczce cukru. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki. Dwie blachy o wymiarze 25 cm na 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy blatem z ciasta. Następnie

tojestpyszne.blogspot.com
Tort cytrusowy 141

piany z białek i delikatnie wymieszać.Przełożyć łyżką (nie wyrównywać) do blaszki (24/36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.ciasto 2Żółtka, jajka i cukier ubić na puszystą masę, dodać olej i mąkę pszenną, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać proszek do pieczenia połączony z octem i również wymieszać.Masę białkową w blaszce posypać delikatnie kakao i wylać żółte ciasto na białe

Mix smaku
Kruche z brzoskwiniami 184

Ciasto owocowe a'la skubanek tym razem z brzoskwiniami ,słodką pianką i posypką kakaową. Ciasto: 4 szklanki mąki 5 jajek 3 łyżki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny   Piana: 5 białek 3/4 szkl cukru  1 budyń waniliowy( proszek) Dodatkowo: 3-4 brzoskwinie  kakao(...)łyżek  Z wymienionych składników ( oprócz białek) zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części ( mniejszą i większą) do mniejszej wgniatamy kakao. Większą wykładamy na blaszkę i podpiekamy ok 15 min, mniejszą wkładamy do zamrażalnika. Brzoskwinie kroimy w ósemki i układamy na podpieczonym cieście, wykładamy ubitą pianę z białek i ścieramy ciemną część ciasta Piec

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
TARTA AL BIANCO D'UOVO. PYSZNE CIASTO MIGDAŁOWE 111

ciasto! A nawet jeśli nie to i tak je upiecz! Co tu dużo pisać...Jest po prostu idealne ;) Lekkie jak piórko, słodkie, puszyste, ale jednak lekko wilgotne. Migdały cudnie chrupią między zębami... Przepis w oryginale pochodzi z Kuchni nad Atlantykiem, ja lekko go zmodyfikowałam i moje zmiany podaję w nawiasach. TARTA AL BIANCO D'UOVO  CZYLI CIASTO NA BIAŁKACH(...)zmianę stopione ostudzone masło, skórkę z cytryny i przesiewamy na białka mąkę z proszkiem. Bardzo ostrożnie mieszamy szpatułką jedynie do połączenia się składników.  Wykładamy masę do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki*. Migdały mieszamy z cukrem i cynamonem i wysypujemy na wierzch ciasta. Pieczemy przez ok. 35 min, aż migdały się ładnie zarumienią, a patyczek wbity

chili & sugar
Ciasto Kukułeczka 921

proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu, Poncz: 50 ml mocnej kawy parzonej, Masa budyniowa : 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 3,5 łyżki cukru, 200g masła, Ciasto kokosowe: 4 białka, 150g cukru, 200g wiórków koksowych, Dodatkowo: 150g kremu o smaku kukułki ZENTIS, 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, Polewa: 1 łyżka masła, 1,5 łyżki wody, 1,5 łyżki(...)Następnie stopniowo dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzony biszkopt nasączam zimną kawą parzoną.  2. Ciasto kokosowe: Białka ubijam na sztywno. Stopniowo dodaję cukier. Ubijam. Na końcu do piany wsypuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto Czekoladowe z Pomarańczą 161

filmu z przygotowania: Ciasto czekoladowe z pomarańczą https://www.youtube.com/watch?v=N7Vfvfr4KfU Przygotowanie: Z dokładnie wyszorowanej pomarańczy ścieram skórkę. Z jednej lub z dwóch pomarańczy (zależy od wielkości) wyciskam sok tak aby było 150 ml. Przygotowanie ciasta czekoladowego: Ciasto można przygotować w makutrze, robotem lub mikserem w każdym przypadku kolejność przygotowania jest taka sama - ja przygotuję ciasto mikserem. Do miski wlewam żółtka(...)mąki wsypuję cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę. Teraz do miski z ciastem dodaję stopniowo na przemian mąkę i kakao cały czas miksując. Gdy składniki się połączą dodaję stopniowo roztopione i przestudzone masło i cały czas miksuję do połączone się składników. Ciasto odstawiam i ubijam białka na sztywną pianę. Teraz do ciasta dodaję ubite białka

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto Oczy Carycy 2567

galaretki (u mnie wiśniowe)2 łyżki cukru1/2 litra wodyNapar kawowy:1 łyżka kawy rozpuszczalnej1 łyżka cukru1 szklanka wody (można dodać alkoholu amaretto)+ okrągłe biszkopty+ polewaSposób wykonania:1. Ciasto jasne: białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie delikatnie mieszając, dodać ocet, olej, proszek i mąkę.2. Ciasto ciemne: żółtka i cale jajka utrzeć

Kuchnia domowa Ani
Pani Walewska – pychotka na dużą blachę 139

ciasta. Ciasto Pani Walewska wydawało mi się stosunkowo trudne do wykonania ale okazało się, ze to tylko pozory. Dobra organizacja pracy na pewno ułatwi nam zrobienie tego ciasta. Dlatego najlepiej przeczytać przepis do końca. Do wykonania ciasta będą nam potrzebne dwie blaszki o wymiarach około 26×35 cm (duża blacha) . Jeśli posiadamy tylko jedna blaszkę to ciasto możemy zrobić(...)porzeczkowego płatki migdałowe Ciasto po schłodzeniu wyjęłam z lodówki. Blaszki wyłożyłam papierem do pieczenia. Jeśli mamy jedną blaszkę to wyjmujemy tylko jedną połowę ciasta i nią wylepiamy dno ciasta. Ja najpierw lekko rozwałkowałam ciasto na dopasowanym wcześniej papierze do pieczenia a następnie przełożyłam papier z ciastem do blaszki i tam docisnęłam ciasto do brzegów blaszki. Wyłożone ciasto posmarowałam dżemem porzeczkowym

Ania gotuje
Szarlotka Tutti - Frutti 313

cukru, mąki wymieszanej z proszkiem i tłuszczem szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, 2 z nich zamrozić. Ubić pianę z białek, dodać szklankę cukru i mąkę ziemniaczaną ciągle mieszając.  Odstawić. Niezamrożonym ciastem wyłożyć blachę. Na ciasto nałożyć jabłka - wierzch można posypać cynamonem. Na jabłka wlać ugotowany budyń. Następnie zetrzeć na to 1 część zamrożonego wcześniej

Słodkie Przyjemności
Rolada Żyrafa 352

łyżeczki olejku waniliowego lub łyżeczka cukru waniliowego  3 łyżeczki niesłodzonego kakao Ciasto czekoladowe- Etap 2: 4 białka 4 łyżki cukru pudru szczypta soli Ciasto na wzór: 1 białko 2 łyżeczki cukru pudru szczypta soli łyżka mąki pszennej 2 łyżki ciasta czekoladowego- z etapu 1. zanim dodamy kakao    Nadzienie: szklanka śmietany 36% śmietan(...)wzór. Pieczemy około 2-3 minuty. Ciasto czekoladowe- etap 2.: Gdy wyjmiemy już upieczony wzór, zwiększamy temperaturę do 190 stopni. Do ciasta czekoladowego z etapu 1. dodajemy kakao i mieszamy. Przechodzimy do etapu 2.- Białka ubijamy na sztywna pianę z odrobiną soli. Następnie dodajemy cukier. Gdy mamy już gęstą pianę, mieszamy ją z ciastem kakaowym. Ciasto wylewamy

Czerwona Porzeczka
Pychotka kokosowo- cappuccinowa 1425

SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 8 łyżek oleju, 1 płaska łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, 1,5 łyżki kakao, Ciasto kokosowe: 5 białek, 1/2 szklanki cukru, 6 łyżek wiórków kokosowych, 1,5 łyżki mąki pszennej, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa cappuccino: 2 opakowania budyniu(...)oraz żółtka. Nie przerywając ubijania dodawać olej, mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24cm 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto przekroić na dwa blaty.  2. Ciasto kokosowe: Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dodawać cukier oraz mąki wymieszane z proszkiem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Oczy Carycy . 57887

Zapraszam :)       Składniki na ciasto jasne : 6 białek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 210 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżka octu 100 ml oleju Ciasto ciemne : 6 żółtek  2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 86 g mąki tortowej 2 łyżki kakao 100 ml oleju 2 łyżeczki(...)nasączenia ciasta : 100 ml przegotowanej wody  1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru 2 tabliczki czekolady 2 łyżki śmietanki  Mała paczuszka biszkoptów Wykonanie ciasta jasnego : Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym , następnie dodać olej i ocet delikatnie wymieszać, następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia , wymieszać. Wykonanie ciasta ciemnego : Żółtka utrzeć z jajkami

Sama słodycz i szczypta chili