ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:41/932)

Baranek Wielkanocny 176

szklanki oleju torebka przyprawy do piernika płaska łyżeczka proszku do pieczenia białko 4 łyżki cukru pudru wiórki kokosowe 4 ziarna kawy (na oczy) 4 ziarna pieprzu (na chrapy) Obie części formy dokładnie przetrzeć ręcznikiem papierowym nasączonym olejem, a następnie obsypać mąką. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem. Do żółtek dodać miód, gorącą(...)sztywno. Dodawać partiami białka do ciasta, delikatnie mieszać. Połowę ciasta przelać do foremki. Piec ok. 1 godz. 20 minut w temp.180 stopni C. Wyjąć baranka z formy i odstawić do ostygnięcia na noc. Formę umyć, natłuścić, wysypać mąką i napełnić ponownie resztą ciasta. Odkroić dół ostudzonego baranka. Białko utrzepać i połączyć z cukrem pudrem. Powinnyśmy otrzymać prawie

Weekendy w domu i ogrodzie
Jabłka w „szlafroczkach” – jabłka w kruchym cieście 167

pół łyżeczki miodu (możemy również posypać trochę cynamonem) i całkowicie obłożyć ciastem jabłko, rozciągając je rękoma ( patrz FILM ). 5. Białko lekko ubić i każde jabłko w cieście posmarować dokładnie białkiem, poukładać je na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. 6. Z odłożonego ciasta powycinać listki i poukładać je na wierzchu jabłek. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika

Mała Cukierenka
Jabłka w „szlafroczkach” – jabłka w kruchym cieście 182

pół łyżeczki miodu (możemy również posypać trochę cynamonem) i całkowicie obłożyć ciastem jabłko, rozciągając je rękoma ( patrz FILM ). 5. Białko lekko ubić i każde jabłko w cieście posmarować dokładnie białkiem, poukładać je na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. 6. Z odłożonego ciasta powycinać listki i poukładać je na wierzchu jabłek. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika

Mała Cukierenka
Ciasto rabarbarowo-bezowe 169

pierwszej kolejności oddzielamy białka od żółtek tak, aby żółtka znalazły się w jednej misce a białka w dwóch osobnych ( po 3 białka do każdej miski). Ciasto: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas mieszając dodawać po jednym żółtku i wlać kilka kropel olejku waniliowego. Następnie wsypywać partiami mąkę z proszkiem do pieczenia(...)gładka i lśniąca. Bezę wykładamy na podpieczony spód i posypujemy połową płatków migdałowych (20 g). Ciasto pieczemy jeszcze przez 25 minut w tej samej temperaturze uważając, aby beza się nie przypaliła. W ten sposób pieczemy także drugi spód, z drugiej połowy ciasta i pozostałych białek. Gotowe spody pozostawiamy do wystudzenia i zdejmujemy z nich papier. Masa rabarbarowa: Rabarbar

My simple kitchen
Sernik bez sera 747

ciasto zrobione z okazji Ciasta na niedzielę  ..tym razem weekend spędziłyśmy przy utylizacji białek..czasem zdarza się, że do np.pączków lub ciast dajemy same żółtka i zostają nam białka..no i wtedy problem co z nimi zrobić..ja czasem mrożę, a czasem wykorzystuję od razu..Podobny oszukany sernik [ styropian ]- bo to sernik(...)ciasta kruchego..a podpatrzyłam  tutaj. Mój sernik wyszedł jakiś niski, za dużą blaszkę wykorzystałam..ale zjedzony został tak szybko, że nie zdążyłam zrobić innego zdjęcia. Razem ze mną w akcji udział brały: Dagmara , Dorotka , Magdalena , Joanna , Dorota , Asa , Iwona .. 800 g kwaśnej śmietany 18% (2 opakowania po 400 g) 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem 4 białka

Moje domowe kucharzenie
Galette z jeżynami, rustykalna tarta z jeżynami 162

solą, następnie do ciasta dodać śmietanę, żółtka i zagniatać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto należy zagniatać szybko, gdyż nie lubi długiego ogrzewania. Można to szybciej i sprawniej zrobić w malakserze :) Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na krążek o średnicy około 35 cm. Ciasto ułożyć na blaszkę(...)wysypać orzechy, rozsypać je po cieście zostawiając 5-6 cm marginesu. Na orzechach ułożyć jeżyny. Dokładnie zawinąć ciasto nad nadzieniem. Ja piekłam w tortownicy, ponieważ zamiast w piekarniku, piekłam ciasto na grillu i tak było mi wygodniej. [Tortownicę (20-22 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Włożyć ciasto do tortownicy, ciasto powinno wystawać poza brzegi tortownicy

królestwo garów
Zielona szarlotka 173

większych jabłek łyżka soku z cytryny  łyżeczka cynamonu 4 łyżki cukru opakowanie cukru waniliowego Wykonanie: Ciasto: Żółtka wymieszać z cukrem, przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i kostka masła. 1/3 ciasta zawinąć w folię i wstawić do zamrażalki (ok. 30 minut). Pozostałym ciastem wylepić dno wysmarowanej tłuszczem i oproszonej bułka tartą brytfanki. Spód po nakłuwać widelcem. Nadzienie jabłkowe: Jabłka(...)lekko ostudzić. Piana z białek: Białka ubić na sztywno, następnie sypać porcjami kisiel i mieszać łyżką, delikatnie. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na ciasto dać jabłka, następnie nałożyć białka i zetrzeć na tarce 1/3 schłodzonego ciasta. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok.50 minut. Wyjąć i ostudzić. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Pleśniak z wiśniami 172

masła, proszku do pieczenia, cukru wanilinowego, żółtek, śmietany i szczypty soli zagnieść ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części (jedna większa i dwie równe), do jednej z mniejszych części dodajemy kakao i zagniatamy by kolor był jednolity. Wkładamy do zamrażarki na 1 godzinę. W tym czasie ubijamy białka wraz ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy stopniowo cukier puder nadal(...)pieczenia wykładamy papierem. Wyciągamy z zamrażarki większą część ciasta i ścieramy na tarce do formy, rozprowadzając równomiernie. Następnie posypujemy bułką tartą, układamy równomiernie wiśnie i ścieramy na tarce ciemną część ciasta równomiernie pokrywając wiśnie. Następnie nakładamy bezę a na końcu ścieramy na tarce jasną część ciasta przykrywając równomiernie ubite białka. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Mango Papaja
Półkruche ciasto ze śliwkami 271

.  Wyrabiamy ciasto dodając śmietanę.  Dobrze wyrobione ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.                                        Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy.  Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Kładziemy pierwszą część ciasta i posypujemy niewielką ilością bułki(...)tartej. Kładziemy połówki śliwek (skórką w dół). Posypujemy śliwki delikatnie cukrem.Kładziemy drugą warstwę ciasta. Nakłuwamy je widelcem i  smarujemy roztrzepanym pozostałym białkiem.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem  w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Pyszny placek ze śliwkami gotowy :)   SMACZNEGO

Moje Kuchenne Rewelacje
Rolada tiramisu 232

dość sztywna. Następnie wsypać wcześniej przesiane mąki razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarować i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 200 stopni, ok. 15 min na drugiej szynie od dołu.Upieczone ciasto wyłożyć na wilgotną ściereczkę posypaną cukrem pudrem, delikatnie zdjąć papier, zwinąć gorące razem ze ściereczką i odstawić(...)dodać, szybko połączyć z żelatyną i schłodzić wkładając do naczynia z zimną wodą ciągle ucierając. Dodać serek mascarpone i utrzeć na gładką masę.Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą żółtkowo-serkową.Ciasto rozwinąć, nasączyć lekko amaretto i wyłożyć 1/3 kremu, rozsmarować.Na kremie ułożyć nasączone amaretti paski biszkopta lub ułożyć 2-3 paski biszkoptów wzdłuż

Mix smaku
Paluchy serowe 150

pozostały czyste. Jedną część ciasta posypać startym żółtym serem. Na to nałożyć drugi płat ciasta (ketchupem do wewnątrz:)). Mocno złączyć krawędzie (przed położeniem ciasta krawędzie można posmarować surowym białkiem). Sklejone ciasto ciąć ostrym nożem na paski o szerokości 1-1,5 cm. Każdy pasek skręcać (zrobić tzw. spiralkę) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paluchy posmarować rozbełtanym

In my kitchen
Best of the best recipes from 2012 151

Najlepsze z najlepszych.  12 miesięcy = 12 przepisów. A jakie są Wasze typy?Czekoladowe ciasto z białekCiastka owsiane z czekoladąCiasto czekoladowo-kawowe z cudownie czekoladową polewąLekkie

Słodkie Przyjemności
Skrzydełka a’la KFC + film 360

płaska łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki suszonego imbiru Ciasto : 3 białka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mleka Dodatkowo : mąka pszenna do panierowania olej do smażenia Przepis : Z umytych i osuszonych skrzydełek odcinamy lotki ( ja odcinam same końcówki(...)dodajemy drugą połowę przypraw, wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania gęstego ciasta naleśnikowego ( w razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub mleka ). W drugiej misce białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy ją z ciastem naleśnikowym za pomocą łyżki. Zamarynowane skrzydełka dokładnie obtaczamy w cieście naleśnikowym a następnie kawałki kurczaka pokryte ciastem panierujemy w mące (nadmiar strzepujemy) i partiami wrzucamy

Smakowite Dania
Marchewkowe z kremem grysikowym 132

cynamon,goździki imbir Krem: 1/2 litra mleka 5 łyżek kaszy manny błyskawicznej 5 łyżek cukru 2 łyżki soku z pomarańczy 150 g masła Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru pomarańczowy aromat do ciast złoty krokant Sposób przygotowania Marchew obieramy myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubszych oczkach. Do miski wbijamy jajka wsypujemy cukry i mikserem ubijamy(...)temp 175 *c.    Po upieczeniu ciasto wystudzić na kratce.Przekroić wzdłuż na połowę. Krem: Mleko zagotować z cukrem wsypać mannę i cały czas mieszając gotować 2-3 minuty,wystudzić. Masło utrzeć na puch wlać sok z pomarańczy dodawać po łyżce zimnego budyniu z manny i zrobić krem.Przełożyć ciasto. Lukier: Białko jaja ubić na sztywną pianę wsypać

Wanilia i Kardamon
Ciasto Marysieńka wg siostry Anastazji 885

zbiorów siostry Anastazji.    biszkopt kakaowy: 7 jajek 1 szkl. cukru 2 łyżki kakao 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ciasto orzechowe: 250 g orzechów włoskich 5 białek 3/4 szkl. cukru 1,5 łyżki miodu 1 łyżka mączki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 500 ml mleka(...)końcu  mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Ciasto przelać na  blachę (25/30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180*C przez ok. 45 minut. Wystudzić,przeciąć na dwie części. Można też upiec dwa cienkie biszkopty dzieląc składniki na połowę. Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, drobno pokrojone orzechy, miód oraz

Kolorowa kuchnia Elki